Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert: Barış planını görüşmeye hazırım

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Arap devletleri ile son zamanlarda gündeme gelen kapsamlı barış planını görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Haftalık kabine toplantısının başında konuşan Olmert, “Arap ülkelerini oluşturacağı herhangi bir kombinasyon ile kendi düşünceleri hakkında görüşmeye hazırız. Onların Suudi Girişimi hakkındaki görüşlerini duymaktan memnun olacağım” dedi.

İsrail Başbakanı “Onların düşüncelerini dinlemekten, onların da bizim düşüncelerimizi dinlemelerinden memnun olacağım. Sanırım bu tür toplantılar için şansımız olacak” diye konuştu. Başbakan Olmert’in gönderme yaptığı Suudi Girişimi, 2002 yılında kabul edilmişti. Son olarak Riyad’da gerçekleşen Arap zirvesinde de bu girişime yeniden destek verilmişti. Arap Girişimi olarak da anılan bu plan, kapsamlı bir barış için İsrail’in 1967’den önceki sınırlara dönmesini öngörüyor. Ayrıca bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistinli göçmenlerin Filistin’e dönmesini öngörüyor. Olmert’in bu açıklaması, Arap ülkelerinin Suudi Girişimini görüşmek için Çarşamba günü gerçekleştirecekleri toplantıdan önce yapılması açısından da önem taşıyor.

/ KUDÜS

16.04.2007


 

ABD askerleri yine insan haklarını çiğnedi

Afganistan İnsan Hakları Komisyonu, Nangarhar şehrinde 12 sivilin ölümüyle sonuçlanan olayda Amerikan askerlerini sorumlu gösterdi. Komisyon raporunda, Amerikan askerlerinin, bombalı intihar saldırısına tepkilerinin aşırı olduğu vurgulandı ve “Amerikan askerleri, aşırı güç kullanarak uluslar arası insan hakları yasalarını ihlâl etti” denildi.

Raporda, 35 kişinin de yaralanmasına yol açan 4 Marttaki olayda “gelişigüzel” güç kullanıldığı, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu ifade edildi.

ABD, Nangarhar’daki olayın, bombalı intihar eylemcisinin bir askerî konvoya saldırması ve daha sonra ateş açılmasıyla başladığını açıklamıştı.

Ancak Afganistan İnsan Hakları Komisyonunun raporu, ABD’nin sunduğu delillerin ikna edici olmadığına işaret ediyor.

Görgü şahitleri, polis, hastahane yetkilileri ve yaralılarla yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan rapor, Amerikan askerlerinin, sivillerin üzerine gelişigüzel ateş açtıklarını gösteriyor.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Bağdat’ta pazar yerine bomba: 18 ölü

Bağdat’ın güneybatısındaki pazar yerinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda 18 kişi öldü.

Polis, ilk saldırıda, pazar yerindeki bir restoranın önüne park edilmiş bir aracın havaya uçurulduğunu ve bundan 5 dakika sonra, kurtarma çalışmaları yapıldığı sırada ikinci saldırının düzenlendiğini söyledi. Saldırıda 50 kişinin de yaralandığı belirtildi. Saldırının kim veya hangi grup tarafından düzenlendiğine dair bilgi verilmedi. Ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu kaydedildi.

/ BAĞDAT

16.04.2007


 

İran, iki nükleer santral için ihale açtı

Nükleer programından dolayı Batı’nın baskısı altında olan ve ilk nükleer santrali henüz tam olarak bitmemiş olan İran, iki yeni santral için daha ihale açtı.

İran Nükleer Enerji Üretimi Yöneticisi Ahmed Fayaz Bahşi, “İran 1,000 ve 1,600 megavat arasında kapasiteye sahip iki nükleer istasyonunun inşası için iki yatırım başlattı” dedi. Bahşi, “Enerji hem yerel hem de yabancı üretim yoluyla üretilecek. 20 yıllık bir ekonomi planı çerçevesinde iki nükleer santral daha inşa etmek istiyoruz” diye konuştu. İki nükleer istasyonun da ülkenin güneyinde inşa edilmesinin planlandığı belirtildi. Rusya tarafından hâlâ inşası devam eden Buşehr nükleer istasyonu da ülkenin güneyinde bulunuyor. Bu istasyonun inşasının bu yıl bitmesi öngörülüyordu. Ancak yaşanan bazı gecikmelerden dolayı istasyonun inşası henüz bitirilemedi. Tahran’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Ahmed Fayaz Bahşi, ihale ilânlarının iki gün içinde gazetelerde yer alacağını belirtti. Bahşi, ihalelere başvuru için son tarih olarak ise 8 Ağustos’un belirlendiğini kaydetti.

/ TAHRAN

16.04.2007


 

İsrail’in Gazze’de yaptığı operasyonlar soruşturulsun

İsrail-Arap insan hakları örgütlerinden Adalah, İsrail ordusunun Gazze’de 2004 yılında düzenlediği operasyonlarda sivil ölümleri ve ev yıkımları sebebiyle soruşturma açılması talebiyle Adalet Yüksek Mahkemesine başvurdu.

Adalah’ın Gazze’deki Filistin İnsan Hakları Merkezi ve Batı Şeria’daki El Hak adlı insan hakları örgütüyle birlikte yaptığı başvuruda, Gazze’de biri Mayıs, diğeri Eylül-Ekim aylarında düzenlenen operasyonlarla ilgili olarak İsrail hükümeti ve ordunun üst düzey yetkililerinin cezalandırılması istendi.

Gazze Şeridi’ndeki Refah’ta 18-24 Mayıs 2004’te düzenlenen, kod adı “Gökkuşağı” olan operasyonda, aralarında en az 17 çocuğun da bulunduğu birçok sivilin öldüğü ve 167 evin yıkılması sonucu 2066 kişinin evsiz kaldığını belirten Adalah, bu operasyonun amacının, Refah ile Mısır sınırındaki Filadelfi yolunda kaçakçılıkta kullanılan tünellerin bulunması olarak açıklandığına dikkati çekti.

/ KUDÜS

16.04.2007


 

Tayland’da toprak kayması: 35 ölü

Tayland’ın güneyindeki iki çağlayanın yakınlarında meydana gelen toprak kaymasında 35 kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer, Sairung ve Praisawan çağlayanlarında yüzen ve çevresinde gezinti yapan tatilcilerin üzerine kayaların düştüğünü, kurtarma ve arama çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Toprak kayması sırasında, Budizm bayramı sebebiyle birçok kişinin bölgede bulunduğu kaydedildi.

/ BANGKOK

16.04.2007


 

Irak’ta iki İngiliz helikopteri düştü

Bağdat’ın kuzeyinde iki İngiliz helikopterinin düştüğü bildirildi. Yapılan açıklamada, helikopterlerin, Bağdat’ın 20 kilometre kuzeyindeki Taci’nin güneybatısında düşmesi sonucu 2 askerin öldüğü, 5’inin yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, helikopterlerin büyük ihtimalle çarpıştıktan sonra düştüğü ifade edildi. Kazanın sebebini belirlemek için soruşturma yürütüleceği belirtilen açıklamada, ilk bilgilerin havada çarpışmayı işaret ettiği kaydedildi.

/ BAĞDAT

16.04.2007


 

Kuzey Kore’ye reaktör uyarısı

ABD, Kuzey Kore’yi, Yongbyon nükleer reaktörünü “derhal kapatması ve nükleer denetçileri geri çağırması’’ konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore yönetimine, reaktörün kapatılması için verilen sürenin dolduğu hatırlatıldı ve sorunun çözümü için varılan anlaşma gereği verilen sözlerin yerine getirilmesi istendi. Açıklamada, “Kuzey Kore, tesisin mühürlenmesi için derhal nükleer denetçileri dâvet etmelidir’’ denildi, Washington yönetiminin, Kuzey Kore’nin tutumuna rağmen 13 Şubattaki anlaşmaya bağlı kalacağı belirtildi.

/ ANKARA

16.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004