Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bugün borç alan, yarın da emir alır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Seçtiğiniz kişiler, IMF’den emir almak zorunuza kalıyorsa, ‘bütçene açık verdirme kardeşim’ diyeceksiniz. Emir almak hoşuna gidiyorsa, yapacak bir şey yok. Bizim millet emir vermeye alıştığı için IMF’den, Dünya Bankası’ndan emir almak zorumuza gidiyor. Atalarımız söylemiş, ‘bugün borç alan, yarın emir alır’ diye. Bugün borç alıyorsanız, yarın da emir almaya mecbursunuz" şeklinde konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Türk iş âlemi hiçbir siyasî partinin arka bahçesi gibi hareket edemez. Biz bütün siyasî partilere aynı yakınlıkta ve aynı uzaklıktayız’’ dedi.

“İŞSİZLİK, ÇOK BÜYÜK BİR SORUN’’

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceği için bütçe açığı vermemenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:

‘’Seçtiğiniz kişiler, IMF’den emir almak zorunuza kalıyorsa, ‘bütçene açık verdirme kardeşim’ diyeceksiniz. Emir almak hoşuna gidiyorsa, yapacak bir şey yok. Bizim millet emir vermeye alıştığı için IMF’den, Dünya Bankası’ndan emir almak zorumuza gidiyor. Atalarımız söylemiş, ‘bugün borç alan, yarın emir alır’ diye. Bugün borç alıyorsanız, yarın da emir almaya mecbursunuz.’’

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin sosyal olarak işsizlik olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ‘’Bu böyle giderse çok büyük sorunlar yaşarız. Toplam işsizlik son 10 yılda yüzde 60 artmış. Ne Cumhurbaşkanı seçimi, ne şu, ne de bu, Türkiye’nin en büyük sorunu işsizliktir. Memlekette işsizlik, ekonomi birinci meseleyken, siyasî meseleler birinci sırada olamaz. Hepimiz buna odaklanmalı, çözmeye çalışmalıyız’’ diye konuştu.

REFORM YAPILMALI

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de hukuk ve yargı reformundan başlayarak, kamu yönetimi, eğitim, sosyal güvenlik, çalışma ve vergi reformu ile sanayi, tarım ve turizm stratejisi oluşturularak, rekabet sistemini yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Bunun yapılmaması halinde Türkiye’nin kaybedeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ‘’Özel sektör olarak devletten para, pul istemiyorum. Tek isteğim rakiplerim hangi sahada oynuyorsa bende aynı şartlardaki sahada futbol oynamak. Bana bu sağlanırsa geçmişte yaptığımız gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye’yi dünyada birinci noktaya getirip getirmiyor muyuz görülür.’’

Konuşmaların ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, Hisarcıklıoğlu’na plaket, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sebahattin Arslantürk ise Sürmene bıçağı hediye etti.

Daha sonra 50 yılını dolduran oda üyeleri, 2005 yılı kazançları üzerinden yüksek düzeyde gelirler ve kurumlar vergisi ödeyenler ile ihracatçılara ödülleri verildi.

/ TRABZON

16.04.2007


 

Bor, bu yıl da kazandıracak

Bor ihracatı, 1 Ocak - 10 Nisan 2007 tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında arttı.

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl rekor düzeyde gerçekleşen bor ihracatı ise bu yıl da kazandırmaya devam edecek.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bu yılın ilk bor ihracatına ilişkin verileri belirlendi.

Buna göre 1 Ocak - 10 Nisan 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen bor ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bu dönemde geçen yıl 88 milyon dolar ihracatın 94 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

HEDEF 400 MİLYON DOLAR ÜZERİ

Yılmaz, 2006 yılında 390 milyon dolar olan ihracatın 2007 yılı sonunda 400 milyon doları aşacağını söyledi. Genel Müdür Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, bu yılın da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ABD, Avrupa, Uzakdoğu ve bazı Ortadoğu ülkelerine bor ihracatı yapıldı.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Boğaz trafiği rahatlayacak

İstanbul ve Çanakkale boğazlarından sonra, Armutlu, Şarköy ve Bozcaada trafik gözetleme istasyonları da Temmuz ayında devreye alınacak.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarının gemi trafik izleme sistemi geçen yıl devreye girmişti.

Edinilen bilgiye göre, Türk boğazları bölgesinde seyir, can ve mal güvenliğini artırmak amacıyla Denizcilik Müsteşarlığı öncülüğünde kurulacak sistem kapsamında yer alan Armutlu, Şarköy ve Bozcaada trafik gözetleme istasyonları da bu yıl, Temmuz ayında tüm üniteleri ile hizmete girecek.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Yeşilyurt Alışveriş Merkezi açıldı

Karadeniz Bölgesi´nin en büyük alışveriş merkezi olma özelliğine sahip olan Yeşilyurt Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe´nin katıldığı törenle hizmete girdi.

Açılışın sunumunu yapan Kadir Çöpdemir’in, “Çillop gibi yatırım olmuş” diye kürsüye dâvet ettiği Yeşilyurt Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt, “Dün 69 yaşındaydım, bugün kendimi 29’umda hissediyorum” diyerek mutluluğunu dile getirdi. Yeşilyurt’dan sonra kürsüye gelen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe konuşmasına “Bu ülkede yatırımcının önü açık değildi. Bugün herkes Karadeniz’in, Türkiye’nin parlak ufkunu görüyor. Allah memleket, millet için yatırım yapanların yolunu açık etsin. Bu yatırımların arkasının gelmesini temenni ediyorum. Yeşilyurt ailesinin ve Samsun’da yatırıma devam eden, taş üstüne taş koymaya karar vermiş herkesin arkasında hükümetin, Başbakan’ın elinin olduğunu bilmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Nurullah ÖZEN / SAMSUN

16.04.2007


 

Almanya ile dış ticaret büyüyor

Merkezi Almanya’nın Essen kentindeki Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Başkanı Faruk Şen, Türkiye’nin Almanya ile olan dış ticaretinin büyüdüğünü bildirdi.

Türk-Alman ilişkilerinde siyasal alanda son dönemde yaşanan durgunluğun aksine iki ülke dış ticareti büyüme ivmesinin sürdürdüğünü belirten TAM Başkanı Şen, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk iki ayında Türkiye’nin Almanya’ya ihracatında yüzde 25,1 büyüme sağlandığını kaydetti. Kendiliğinden gelişen büyümeye ivme kazandıracak fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şen, şu görüşlere yer verdi: ‘’Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda tavrı nedeniyle Almanya ile siyasal alanda durgunlaşan ilişkiler, ekonomik alanda gelişmeye devam ediyor. 2006 yılında 25 milyar dolara ulaşan iki ülke arasında dış ticaret hacminin 2007 sonunda 28 Milyar doları bulması bekleniyor.’’

/ OBERHAUSEN

16.04.2007


 

Silifke kayısısı “marka” olma yolunda

Kayısı üreticileri Birliği “Örtü altına alınan kayısı ürününün pazara sunulması” konulu toplantı yaptı.

Çilek ve erikten sonra Silifkede üretimi giderek yaygınlaşan kayısı da, örtü altına alındı. Organik tarım yöntemiyle yetiştirilen örtü altı kayısı, dışarıda açıkta yetişen kayısıdan 25 gün önce tüketici ile buluşuyor. Tezgâhlarda yerini alan ilk turfanda kayısılar 10 ytl’den satışa sunuluyor.

Kayısı üreticileri Birlik Başkanı İsmail Gürses, “Silifke’de 2007 yılında kendi yerimizde kayısı satma kararı aldık. Kayısının –Silifke Kayısısı— olarak satılması için pazara sunulması konusunda tüccarlara teklif sunduk, onlarda kabul ettiler. Bundan sonra pazara girildiğinden –Mut Kayısısı- olarak değil,-Silifke Kayısısı- olarak satılacak” dedi.

Fatih ONGUN / SİLİFKE

16.04.2007


 

Balıkçılar sezonu buruk kapattı

Balık ev sezonunda yasak başlarken, balıkçı esnafı yaşanan balık azlığı ve satışların durgun olması nedeniyle sezon boyunca sıkıntı çektiklerini söylediler.

Derlenen bilgilere göre, esnaf, 15 Eylül 2006’da başlayan sezon boyunca satamadığı balıkları soğuk hava depolarında bekletmeye başlarken, vatandaşların balığa ilgisizliğinden ise dert yanıyor.Adana Balıkçılar çarşısı esnafından Ziya Ortaç, kötü bir sezon geçirdiklerini belirterek, çoğu zaman mazot parasını dahi çıkaramadıklarını söyledi. Geçen yıl Ramazan’da satışların yüksek olduğunu ancak bu yıl ise bekledikleri oranda talep gelmediğini belirten Ortaç, ‘’Balığın bol olduğu ocak ayında dahi ürünümüz elimizde kaldı. Vatandaş, balık yerine tavuk ve kırmızı eti tercih ediyor. Türk halkı balığa ilgi göstermiyor’’ dedi. Geçen sezonda günde 150 kiloya yakın balık sattığını vurgulayan Ortaç, bu yıl ise günde ancak 50 kilo civarında balık satabildiğini ve ülke genelindeki balıkçıların ise çoğunun sezon boyunca zarar ettiğini söyledi.

‘’DEPOLARDA İKİNCİ

KEZ ZARAR ETTİK’’

Sinan Elmas ise yılbaşı ve Kurban Bayramı zamanında tezgahların bol ve ucuz balıkla dolduğunu belirterek, esnafın tatiller nedeniyle balıkları satamadığını söyledi. Satılmayan balıkların bozulmaması için soğuk hava depolarına koyulduğunu belirten Elmas, ‘’Satamadığı balıktan zarar eden esnaf, depoya ödediği ikinci para nedeniyle ikinci kez zarar etti’’ dedi.

/ ADANA

16.04.2007


 

Belediyelerin yükümlülüğü malî varlığının üstünde

Türkiye’de 3 bin 174 belediyenin 2006 yılı sonundaki mali varlıkları 12,4 milyar YTL, mali yükümlülükleri ise 20,6 milyar YTL olarak belirlendi. Bu tutar ASKİ, İSKİ, İETT gibi bağlı kuruluşlar dahil edildiğinde 30,3 milyar YTL’yi de aştı.

Maliye Bakanlığı, mahalli idarelerin mali istatistiklerini yayımlamaya başladı. Bakanlık, 81 il özel idaresi ile 3.174 belediyenin 2006 sonundaki mali durumunu ortaya koydu.

Bültene göre, büyükşehir belediyelerinin 7 milyar 45,9 milyon YTL mali varlığı, 11 milyar 575,2 milyon YTL de mali yükümlülüğü bulunuyor. Diğer iller ile ilçe ve belde belediyeleri de dahil edildiğinde, mali varlıklar 12 milyar 411,8 milyon YTL’ye, mali yükümlülükler de 20 milyar 622,5 milyon YTL’ye yükseliyor.

Büyükşehir belediyelerinin bütçe giderleri 8 milyar 370,5 milyon YTL, bütçe gelirleri 8 milyar 175,8 milyon YTL düzeyinde seyrediyor. Bütçe gelirlerinin 4 milyar 817,5 milyon YTL’sini de devlet bütçesinden belediyelere aktarılan paylar oluşturuyor.

3 bin 174 belediyenin toplam bütçe gideri 22 milyar 161,6 milyon YTL, toplam bütçe geliri de 20 milyar 819,7 milyon YTL olarak belirleniyor. Bu gelirin 9 milyar 683,1 milyon YTL’si de Merkezi Yönetim Bütçesinden sağlanıyor.

Bu şekilde Belediyeler, büyük ölçüde devlet bütçesiyle finanse ediliyor.

Merkezi yönetimden aktarılan pay, büyükşehir belediyelerinde toplam gelirlerin yüzde 58,9’unu meydana getirirken, bu rakam, diğer il belediyelerinde yüzde 39,7, ilçe ve belde belediyelerinde de yüzde 38,2 olarak hesaplanıyor.

Belediyelerin kasasından en fazla sermaye giderlerine kaynak aktarılırken, bunu mal ve hizmet alımları ile personel giderleri izliyor.

/ ANKARA

16.04.2007


 

TOKİ’den bahar kampanyası

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yarın başlayacak “bahar kampanyası” kapsamında, satışa çıkarılan konut sayısını 34 bin 500’den 36 bin 500’e çıkardı.

TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, kampanya kapsamında satışa çıkarılan konutların büyük bölümünü alt gelir grubu ve yoksullara yönelik konut projelerinin oluşturduğunu belirterek, “200-350 YTL taksitle 15 yıl vadeli konut satıyoruz. Bu konutlar kapışılır” dedi.

Bayraktar, satışa çıkarılan konutlar arasında, daha önce satışa çıkarılıp da satılamayan az sayıdaki konutların da bulunduğunu belirterek, bunların da yarısının satılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bu arada TOKİ’nin yarından itibaren 50 il, 119 bölgede satışa çıkaracağı konutlar için, yoksullara peşinatsız 240 ay vade, alt gelir gruplarında bulunanlara da 4 bin YTL’den başlayan peşinatlarla, 180 ay vade ile ödeme kolaylığı sağlanacak. Yoksullar ve alt gelir grubu, evlerine taşınıncaya kadar hiçbir şekilde taksit ödemeyecek. Bu grupta bulunanlar, aylık 250 YTL’den başlayan taksitleri, anahtar teslimini takip eden aydan itibaren ödenmeye başlayacak.

Orta gelir grubu için üretilen konular da yüzde 10-15-25-40 peşinat ve 96-108-120 ay vade seçenekleriyle satışa sunulacak. Konutlar için başvurular 16 Nisan 2007 tarihinde başlayacak. Hak sahipleri, başvuruda bulunanlar arasından noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek.

Söz konusu uygulamayla satışa sunulan 36 bin konut, bir başka deyişle 2,5-3 milyar YTL’lik satış anlamına geliyor.

/ ANKARA

16.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004