Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

14 Nisancılara hoşgörü, başörtülülere cop

Mazlum-Der Kocaeli Şube Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumartesi günü düzenlenen ‘başörtüsüne özgürlük yürüyüşü’ne polisin müdahale etmesine tepki gösterdi. Gergerlioğlu şöyle dedi: “Ankara’da yasadışı bir darbeyi isteyenler yürürken, yüz binlerce genç kızın hayatını karartan bu yasağa karşı barışçı bir yürüyüş yapmak isteyenler sert bir müdahale ile karşılaşmışlardır. Ülkede yasaların bu kadar çifte standartlı kullanıldığını görmek hukuk devleti iddiası adına vahim bir durumdur.”

Mazlum-Der Kocaeli Şube Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada, 14 Nisan’da 104 haftadır İzmit’te süren “Başörtüsüne Özgürlük” basın açıklamalarının 3. yılına girmesi dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendiklerini belirterek, izin için gerekli başvurularda bulunduklarını ancak keyfu uygulamalar sebebiyle her vatandaşın anayasal hakkı olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin engellendiğini kaydetti. Gergerlioğlu, önceden bildirim yaptıkları halde alana yürüyüşlerinin engellendiğini ve binlerce kadın ve çocuğun mağdur edildiğini söyledi. Gergerlioğlu, şöyle dedi: “Yasal hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar coplanmış ve biber gazı sıkılmıştır. Birçok yetişkin ve çocuğun yaralandığı gözlenmiştir. Kafasına cop darbeleri alan ve doktor raporu alan göstericiler ile Kocaeli Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurumuzu yapacağız. İçişleri Bakanlığı’na Kocaeli Emniyet Müdürlüğünün bu anlamsız, hukuk dışı katı tavrını şikayet edeceğiz. Ankara’da yasadışı bir darbeyi isteyenler yürürken, yüz binlerce genç kızın hayatını karatan bu yasağa karşı barışçı bir yürüyüş yapmak isteyenler sert bir müdahale ile karşılaşmışlardır. Ülkede yasaların bu kadar çifte standartlı kullanıldığı görmek hukuk devleti iddiası adına vahim bir durumdur. Bir insan hakları derneği olarak ülkemizdeki yasadışı hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğimizi ilan ediyoruz.”

İZİNSİZ MÜDAHALE SORUŞTURULMALIDIR

Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: İzmit’te yapılan (hukuktan) izinsiz müdahale sahiplerini kınıyoruz. Hukuku aşılabilir ve duruma göre uydurulabilir bir şekilde kabul etmek mümkün değildir. Hukuk zamana, mekana ve kişilere göre değişmeksizin insanların haklarını koruyan bir değer olmalıdır. Bu topraklar bizim göz bebeğimizdir. Bu millet bizim göz bebeğimizdir. En önemlisi bizleri bir arada yaşatan değerler, hukuk bizim göz bebeğimizdir. Herkes hukuka saygılı olmalı ve sınırlarını aşmamalıdır.”

Yeni Asya / İSTANBUL

16.04.2007


 

Darbeci olmadığını söylesin

Önceki gün Ankara’da yapılan “Cumhuriyet ve Anıtkabir’e yürüyüş” mitinginde bazı katılımcılar, ADD Başkanı E. Org. Şener Eruygur hakkındaki “darbe girişimi” iddialarından rahatsızlıklarını dile getirdiler. Milliyet’ten Serpil Çevikcan’ın haberine göre, yeni emekli bir öğretmen hanım “Şener Paşanın bu kitleye borcu var. Çıkıp durumunu izah etmeli ve darbeci olmadığını söylemeli. Bu insanlar töhmet altında. Darbecilerin arkasından yürümekle suçlandılar” dedi.

Doğruysa özür dilemeli

Eruygur’un kürsüde “Bunlar yalan” demesini beklediğini söyleyen bu katılımcıya, “emekli öğretmenlerden oluştuğu anlaşılan grup” da destek verdi. İçlerinden biri “Ben 12 Eylül’de içerideydim. Biz darbelerden çok çekmiş bir jenerasyonuz. Ben ADD üyesiyim. Bu suçlama bizi çok rahatsız etti. Eğer günlüklerde yazılanlar doğru değilse Başkanın çıkıp bunu söylemesi gerekir. Yok, eğer doğruysa özür dilemelidir. Açıklama bekliyoruz” dedi. Ama Eruygur konuşmadı.

16.04.2007


 

Polis Nokta’ya yerleşti

Nokta Dergisi’nde yayınlanan bir haber sebebiyle Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın izniyle dergide bulunan bilgi ve belgelere yönelik polis araştırması devam ediyor. Cuma günü başlayan ve dün 3. gününü dolduran araştırma kapsamında bilgisayarların ve yazılı dökümanların incelendiği öğrenildi.

13 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın isteği ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın izni ile Nokta Dergisi’nde başlatılan inceleme devam ediyor. Aralarında Malî Şube ve Bilgi İşlem Bürosu ekiplerinin de bulunduğu polisler incelemelerini sürdürüken binaya giriş ve çıkışlar da polisler tarafından denetleniyor. Dergi çalışanlarından edinilen bilgilere göre incelemeyi sürdüren polis ekipleri için dergide özel bir bölüm tahsis edildiği ve araştırmaların bu bölümde sürdürüldüğü öğrenildi. Yetkililerin, bilgisayar kayıtları ve yazılı dokümanların yanı sıra yazılı ve görsel bütün belgeleri inceledikleri ve birer kopyasını çıkardıkları öğrenildi.

Öte yandan inceleme yapan polis ekiplerinin dergi çalışanlarına verdiği bilgilere göre incelemenin büyük ölçüde tamamlandığı öğrenildi.

/ İSTANBUL

16.04.2007


 

Bunlar da tartışılsın

Nokta Dergisi’nde yayınlanan ve emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen “darbe günlükleri” ile ilgili tartışmalar yargı sürecine intikal etti. Günlüklerdeki darbe girişimiyle ilgili bölümler öne çıktığı için TSK ile ilgili özeleştiri niteliğindeki bölümler kamouyunun dikkatini çekmedi.

Dergide “Özden Örnek’ten TSK eleştirileri” başlığı ile verilen bölümlerde TSK’nın sivillere bakış açısıyla ilgili önemli ip uçları yer alırken bir türlü bitmeyen sivil-asker çatışmasının arkasındaki en önemli sebeplerden biri de ortaya konuyor.

TSK’NIN SİVİLLERE BAKIŞI

TSK’nın sivillere bakışının eleştirildiği notlarda, sivillere olan güvensizlik şöyle ifade ediliyor:

“Terfi senesinde çektiğim sıkıntıyı çok iyi hatırlıyorum, beni defalarca siviller ile ilişkide olmamam için uyarmışlardı. Lojmanda yaşayıp, orduevlerinde eğlenen ve OYPA’lardan alışveriş yapan bir toplum nasıl siviller ile ilişki kurabilir. Subayların sivil arkadaşları olmadığı gibi sivillerin de subaylardan bilhassa üst rütbeli subaylardan arkadaşları yoktu.”

“Sivillerin yurt sevgisi eksiktir. Çoğunlukla onlar vatanlarını ve milletlerini düşünmeden şahsi yararları için hareket ederler. Onlar tembeldirler, çalışmaz ve bedava olarak para kazanmaya bakarlar. Bu nedenle TSK’daki herkes çok çalışır ve fedakar oldukları için her şeye layıktırlar” düşüncelerinin TSK içinde yaygın olduğunun dikkat çekildiği notlarda, “Bu düşünceler ile nereye varılır” şeklinde eleştirel bir yaklaşım sergileniyor.

Sivillerle alakalı diğer notlar da şöyle:

“Siviller ile her temas muhakkak bir yarar karşılığında yapılmaktadır. Bu genel kanıdır. Bu konuda çıkmış emirler mevcuttur... Bu tip davranışlar ve düşünceler kapalı bir toplum içine kendini kapatan, çevresinden etkilenmeyen ve kendisini çevresine kapatmış insanlara özgüdür. İnsan içinden geldiği toplumu nasıl inkar edebilir.”

AKREDİTE BASIN UYGULAMASI

1990’lı yılların başında ilişkilerin böyle gidemeyeceği ve şeffaf olunması ihtiyacının ortaya çıktığının belirtildiği günlüklerde akredite basın uygulamasının bunun devamı olduğuna dikkat çekiliyor: Günlükte, “Akredite basın konusu Genelkurmay Başkanlığı tarafından icat edildi. Derinlemesine düşünmeden denilebilir ki, bu tutum tüm yasalara ve en sonunda Anayasa’ya bile aykırıdır. Birincisinin sonucudur. Sivile bakış açımız değişmedikçe tutumlarımızdaki değişme aldatmacadan başka bir şey olamaz” ifadeleri yer alıyor.

ATATÜRKÇÜLÜK SANKİ İLELEBET YAŞAYACAK...

Günlüklerdeki en önemli bölümlerden biri de TSK’nın Atatürk ile ilgili tutumunun yanlışlığına dikkat çekilmesi:

“Yapımızda ve anlayışımızda düzeltmemiz gereken çok konu var. En başta Atatürk’ü bir idol haline getirmişiz... Biz her yerde Atatürk’ü heykel, resim, poster olarak anmayı sanki onu anlamak ile eş tutuyoruz. Bu böyle devam edemez. Bir taraftan İslamiyet’in günün şartlarını karşılamadığını ve reform geçirmesi gerektiğinden bahsederken, sanki Atatürkçülük ilelebet yaşayacakmış gibi davranıp ilkelerini tartışmaya dahi açmıyoruz.”

MODASI GEÇMİŞ RESMİ KUTLAMALAR

Günlüklerde 1930’lardan kalma resmi törenlerin modası geçmiş kutlamlar olduğu şu şekilde vurgulanıyor:

“(29 Ekim 2004 törenlerini), şöyle sabahtan akşama kadar yaşadım. Hepsi onuncu yıl için planlanandan farklı değildi. O zaman devletin gücünün mesajını her köşeye dağıtmak ve birlik beraberlik gösterisi yapmak birinci amaçtı. Aradan seneler geçti. Amaç belki aynı ama yapılış şeklinin çok farkı olması gerekir, diye düşündüm. Bir tribünde saatlerce oturarak geçenleri seyretmek pek bir fikir vermiyor. Üstelik de bir başıbozukluğa şahit oluyorsunuz. Bir sürü şımarık ve umursamaz genç önünüzden geçiyor. Ne kadar ve nasıl bir mesaj verildiği şüpheli. Bu konuda biraz çalışmamız gerekli. Saatlerce konuşmalar, koca koca adamların sıraya girip el sıkmaları, artık modası geçmiş kutlamalar.”

Yapılan değerlendirmelerde, söz konusu eleştirilerin gözden kaçmaması, ordu-millet kaynamşasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret edildi.

Kemal BENEK / ANKARA

16.04.2007


 

Çankaya süreci başlıyor

Türkiye’nin 11. cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin süreç, halen bu görevde bulunan Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin sona ereceği 16 Mayıs’tan bir ay önce, yani bugün başlıyor.

11. cumhurbaşkanı seçimi için süreç, halen görev yapan Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin sona ereceği 16 Mayıstan bir ay önce, yani bugün başlayacak. 25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00’e kadar cumhurbaşkanlığına aday olunabilecek veya aday gösterilebilecek. Kalan 20 gün içinde ise seçimler yapılacak. TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın başkanlığında toplanarak, seçim turlarının hangi günlerde yapılacağını belirleyecek. En az 3’er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3. tur oylamaya geçilecek ve 3. turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3. turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. tur yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek.

16.04.2007


 

İzmir miniklere ağladı

Aksaray’da çoğu öğrenci 33 kişinin ölümü ile sonuçlanan trafik kazası sonrası cenazeler dün sabah saatlerinde özel bir uçakla İzmir’e getirildi. 10 cenaze arabasına konulan Türk Bayrağına sarılı tabutlar, uzun konvoy eşliğinde Konak Meydanına getirilmesiyle birlikte hüzünlü bekleyiş, yerini gözyaşlarına bıraktı. Cenazeler, öğle saatlerinde kılınan namazın ardından Buca Kaynaklar’daki mezarlıkta toprağa verildi.

Aksaray’da önceki gün meydana gelen ve çoğu öğrenci 33 kişinin ölümü ile sonuçlanan kaza sonrası cenazeler dün saat 04.30 sıralarında özel bir uçakla İzmir’e getirildi.

İmadettin Açan, Buşra Güven, Mine Okboy, Songül Açan, Beren Açan, Nuray Kılıçoğlu, Fatma Çalmanda, Elif Çalmanda, Sevim Akkınız, Gülbin Koca, Özden Koca, Fatma Çukurbaşı, Onur Çukurbaşı, Sabriye Çoban, İbrahim Alaş, İsmet Alaş, Mehmet Ali Küçükkurum, Deniz Ersen’in cenazeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde hazırlandıktan sonra Konak Meydanı’na getirildi. 10 cenaze arabasına konulan Türk Bayrağına sarılı tabutlar, uzun konvoy eşliğinde meydana girdi. Cenazeler, polisler, askerler ve yakınlarının omuzlarında meydanda hazırlanan bölüme getirildi.

Bayrağa sarılı tabutların meydana gelmeye başlamasıyla birlikte hüzünlü bekleyiş, yerini gözyaşlarına bıraktı. Meydanda ailelerin oturması için özel yerler hazırlanırken, öğretmenler ve ailelerin birbirlerini teselli etmeye çalıştığı gözlendi. Cenazeler, öğle saatlerinde düzenlenen törenin ve kılınan namazın ardından Buca Kaynaklar’daki mezarlıkta toprağa verildi.

Ölenlerden Azize Sevinç ile Çağlayan Adıgüzel’in cenazelerinin, Konak Meydanı’ndaki törenden ayrı olarak Yapıcıoğlu Camisi’nde kılınan namazın ardından toprağa verildi. Halil Adıgüzel Kütahya, Gülsen Dayan Edremit, Beyhan Saruhan Bayındır ve Özlem İncesi de Menderes’te kılınan namazların ardından defnedildi.

Başka yerlerde toprağa verilecek olanların cenazeleri yakınları tarafından birer birer teslim alınıyor. Hayatını kaybedenlerden İbrahim Yalçınkaya’nın cenazesi sabah erken saatlerde yakınları tarafından alınarak, toprağa verilmek üzere Foça ilçesine götürüldü. Mezarlıklar Müdürlüğü’ndeki hazırlıkların ardından cenazeler, Konak Meydanı’na getirilecek. Bu arada, ölenlerden kimliği belirlenemeyen bir kişinin Özlem Hocaoğlu olduğu bildirildi. Sabah deterjanlı sularla yıkanarak temizlenen meydanda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun da çelenklerinin aralarında bulunduğu çok sayıda çelenk yer aldı. İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerini Kapadokya gezisine götüren yolcu otobüsünün, Aksaray’ın Eskil ilçesi Bozcamahmut köyü yakınlarında kamyonla çarpışması sonucu çoğunluğu öğrenci 33 kişi hayatını vefat etti.

/ İZMİR

16.04.2007


 

Ürgüp'te “İbret Anıtı” dikilecek

İzmir Zafer İlköğretim Okulunun düzenlediği Kapadokya gezisine giden öğrencileri taşıyan otobüsün karıştığı kazada ölenlerin anısına Nevşehir’in Ürgüp ilçesine “İbret Anıtı’’ dikileceği bildirildi.

Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aksaray’da meydana gelen korkunç kazanın bütün Türkiye’ye ve dünyaya bir ibret olması gerektiğini ifade etti. Kazada ölenlerin anısına ilçede bir anıt yaptırmaya karar verdiklerini belirten Ödemiş, Yerel Gündem 21 Parkı’nda dev bir kayadan yapacakları anıtın üzerine kazada ölenlerin isimlerini yazdıracaklarını belirtti. Kapadokya’ya gelirken ölenlerin anısını yaşatmak için anıt yaptırma kararı aldıklarını vurgulayan Ödemiş, “Biz onları ölümsüz kılmak, onların adını ilelebet yaşatmak ve bir daha bu tür faciaların yaşanmaması için anıt yaptıracağız. Yaptıracağımız ibret anıtı ile onlar sonsuza kadar bizim misafirimiz olacak’’ dedi Bu arada, kazanın ardından ambulanslarla Kayseri’ye getirilen Tuba Turaba, Berfin Açan ve Begüm Güler, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesi yoğun bakım servisinde tedavi ediliyor.

/ NEVŞEHİR

16.04.2007


 

AB dersini iyi çalışmadık

“Avrupa’da Bir Türkiye İçin El Ele’’ panelinde konuşan DEÜ Öğretim Üyesi Pof. Dr. Canan Balkır, “Açık konuşmak gerekirse, Avrupa Birliği dersini iyi çalışmadık. Her zaman ‘AB Türkiye’yi nasıl etkileyecek’ diye düşündük. ‘Biz AB’yi nasıl etkileriz, ya da onlar bizi nasıl görüyorlar’ diye düşünmedik’’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, TBMM AB Uyum Komisyonu, DEÜ Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve Links (Londra) işbirliğiyle Tepekule Kongre Sergi Merkezi’nde ‘’Avrupa’da Bir Türkiye İçin El Ele’’ paneli düzenlendi. Panelde, AB’nin büyük medeniyetler projesi olduğu ve Türkiye’de tam üyelik sürecinde tüm kurumlarıyla ulusal boyutta bir görüş birliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Panelin başkanlığını yapan Links Sorumlu Direktörü Dennis Sammut, Türkiye’nin genç nüfusu, dinamizmi ve sivil toplum kuruluşlarının da itici gücüyle AB’ye tam katılım için çalıştığını ve 2007 yılı sonunda Türkiye genelinde daha yoğun bir kampanyanın başlayacağına inandığını söyledi.

DEÜ Öğretim Üyesi Pof. Dr. Canan Balkır, Türkiye’nin yeni Avrupa’nın şekillendirilmesine pek katkısının olmadığını belirtti. ‘’Açık konuşmak gerekirse, Avrupa Birliği dersini iyi çalışmadık’’ diyen Prof. Dr. Balkır, ‘’Her zaman (AB Türkiye’yi nasıl etkileyecek) diye düşündük. ‘Biz AB’yi nasıl etkileriz, ya da onlar bizi nasıl görüyorlar’ diye düşünmedik. Bir başka eksik noktaysa yeterli uzmanlaşmayı gerçekleştiremedik. Nokta vuruşu yapamadık’’ diye konuştu.

Konuşmacılardan Slovenya Parlamentosu Milletvekili Juri Aurelio ülkesinin AB deneyimini anlattı. Slovenya’da halkın tamamına yakınının AB projesine sahip çıktığını belirten Aurelio, Türkiye’de de sürecin bu şekilde başarıya ulaşacağını kaydetti.

Sheffield City Council ve Bölgesel Avrupa Birliği Komitesi Üyesi Peter Moore ise Türkiye’de halkın AB hakkındaki bilgisinin, diğer 27 üye ülkedeki halklardan daha yüksek olduğunu bildirdi.

/ İZMİR

16.04.2007


 

Onu (asm) örnek almalıyız

Kütahya’da Gönüllü Kültür Kuruluşlarının Kutlu Doğum Haftası sebebiyle düzenlediği “Âlemlere Rahmet Gecesinde “ izdiham yaşandı. Konuşmacılar, Peygamber Efendimiz’in (asm) sünnetine ittiba etmenin önemine değindi.

Kütahya Dumlupınar kapalı spor salonunda Kutlu Doğum Haftası sebebiyle düzenlenen “Âlemlere Rahmet Gecesi”ne muhteşem bir katılım oldu. Birçok kişinin salona giremeyip geri döndüğü gecede spor salonunda geceye gelenler, oluşturulan platformun önüne kadar yerlere oturarak geceyi izlediler. Geceye AKP İl Başkanı Şükrü Nazlı, DYP İl Başkanı İlhami Özatağ ile Saadet Partisi İl Başkanı Süleyman Canan iştirak edenler arasındaydı.

Sunuculuğunu Hayrullah Çetin’in yaptığı muhteşem gecenin açılış konuşmasını Diyanet-Sen Şube Başkanı Nazif Kocaçoban yaptı. Kocaçoban, “O’nun sevgisini, yaşantısını, örnek alarak yaşamaya ve yaşatmaya çalışmalıyız” dedi. Kocaçoban, Gönüllü Kültür Kuruluşlarının, O’nun hayatını yaşatma ve canlı tutuma gayreti içinde olduklarından dolayı bu tür faaliyetlerin bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.

Âlemlere Rahmet Gecesi için konuşmacı olarak dâvet edilen emekli vaiz gazeteci yazar Abdullah Büyük Hoca Efendi, Peygamber Efendimizin (asm) hayatından kesitler sunduğu konuşmasında, “Cumhuriyet döneminde İslâma hizmet eden İslâm âlimlerinin sevenlerinin, talebelerinin bu muhteşem gecede böyle bir araya gelerek bu gecede bir ve beraber olarak Peygamber Efendimizi anmaları takdire şayan” dedi.

Peygamber Efendimizin sevgisinden, şefkatinden, merhametinden örnekler verdiği konuşmasında Abdullah Büyük, Peygamber Efendimizin hayvanların bile incitilmemesini, canlarının acıtılmamasını tavsiye ettiğini belirterek, “Ama bugün Müslümanlar acımasızca katlediliyor” dedi.

Başörtüsü de Allah’ın âyeti

Abdullah Büyük, Peygamberimizin sünnetine sımsıkı sarılmalı, Onu örnek almalıyız dediği konuşmasında, “Kadınların yaptığına çirkin demeyin. Onları incitmeyin. Kadınlara saygı duyun. Peygamberimiz bunu tavsiye diyor” dedi. Ağacın, gözün, saçın Cenâb-ı Allah’ın birer âyeti olduğunu ifade eden Büyük, “Başörtüsü de Allah’ın âyeti” dedi. Programın devamında, Can Kardeş Çocuk Korosu, son dönemlerde beğeni ile dinlenen birbirinden güzel ilâhîleri seslendirerek, geceye coşku kattılar ve geceye katılanlara güzel duygular yaşattılar.

Gecede Ezan okuma birincisi Gediz İmam Hatip Lisesi öğrencisi Süleyman Tuna ile ve Kur’ân-ı Kerim okuma birincisi Simav İmam Hatip Lisesi öğrencisi Himmet Eren’in okuduğu Ezan-ı Muhammedi ve Aşr-ı Şerif dinleyenleri mest etti.

Kübra Karakaya ise “Kırk Yaş” şiirini duygu dolu biçimde okudu. Gecede ayrıca Orhan Kasap yönetimindeki Tavşanlı Tasavvuf Musikisi Korosu da birbirinden güzel ilâhîleri terennüm ederek geceye katılanlara hoş duygular yaşattı. Geceyi tertipleyen Gönüllü Kültür Kuruluşları, geceye katılanlara Peygamberimizi tanıtan bir kitap hediye ederken, yine Peygamberimizi sembolize eden yüzlerce gül dağıtıldı.

Salih AYTEMUR / KÜTAHYA

16.04.2007


 

İslâmı doğru öğreniyoruz

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, sağlıklı bir dindarlık anlayışının geliştiğini belirterek, ‘’Bu gelişim, Türkiye’nin dışında başka İslâm ülkelerini de dalga dalga etkileyen sonuçlar doğurur’’ dedi.

Çağrıcı, Kandilli İTO Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, 16-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

Kutlu doğumun, güneş takvimine göre 1436, ay takvimine göre ise 1481’inci yılını kutladıklarını kaydeden Çağrıcı, ‘’Kutlu Doğum Haftasının ülkemiz için güzelliklere, dünya insanlık âlemi için de barışa ve huzura vesile olmasını diliyoruz’’ dedi.

Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin, İstanbul’da Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun da katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenenen törenle başlayacağını bildiren Çağrıcı, etkinliklerin bu yılki konusunun ‘’İnsan Sevgisi (Sevelim Sevilelim)’’ olarak belirlendiğini söyledi.

Kültür, ticaret ve bilim merkezi olan İstanbul’da etkinliklerin daha kapsamlı olarak gerçekleştirileceğini ifade eden Çağrıcı, hafta süresince toplam 621 etkinlik yapılacağını anlattı.

Çağrıcı, bu etkinlikler içerisinde panel ve konferansların yanı sıra yaşlılar ve çocukların barındığı kurumlar, hastahane ile cezaevi ziyaretleri, ağaç dikimi, broşür dağıtımı gibi faaliyetlerin yer aldığını da belirtti.

İslâm dininin hayır ve güzellik dini olduğunu ifade eden Çağrıcı, ‘’İslâmiyet, hep güzellikler var etmek için gönderilmiş bir dindir’’ dedi.

İslâm dininin peygamberinin ‘’küresel rahmet’’ olarak sunulduğunu ifade eden Çağrıcı, tarih içinde zaman zaman yanlış anlamalar ve hatalar olabildiğini kaydetti ve ‘’Ama İslâm dini iyiliği, güzelliği var etmek için gönderilmiştir’’ diye konuştu.

Kutlu Doğum Haftasının oldukça sevildiğini, İstanbul’da bunun statlardan, camilere kadar izlerinin görüldüğünü kaydeden Çağrıcı, şöyle dedi:

‘’Türkiye’de dindarlık oranı yükseliyor. Ama aynı zamanda dini fanatizmin de bu oranda zayıfladığını görüyoruz. Bilgiye, sevgiye, yapıcılığa dayalı, yok etmeye değil yaşatmaya dayalı bir pozitif dindarlık anlayışı gelişiyor. Bunun arkasından sağlıklı bir dindarlık anlayışı gelişiyor. Bu gelişim, Türkiye’nin dışında başka İslâm ülkelerini de dalga dalga etkileyen sonuçlar doğurur.’’

ŞİKÂYETLER

Halkın müftülüğe ilettiği şikâyetlere de değinen Çağrıcı, bu şikâyetlerin ‘’ezanların ses ayarı’’ ve ‘’ezanların güzel okunması’’ konularında olduğunu bildirdi.

İstanbul’da 3 bin cami bulunduğunu kaydeden Çağrıcı, bu sebeple iyi bir kontrol yapmanın zorluğuna işaret etti. Ezanların güzel okunmasıyla ilgili ise çalışma yaptıklarını anlatan Çağrıcı, bu şikâyete katıldığını ve hak verdiğini belirtti. Çağrıcı, bu konuda Mayıs ayında İstanbul’daki yaklaşık 3 bin görevlinin tamamının mülâkattan geçirileceğini söyledi.

/ İSTANBUL

16.04.2007


 

Meclis seçim süreciyle yoğun haftaya giriyor

TBMM, cumhurbaşkanı seçim sürecinin bugün başlamasıyla yoğun bir haftaya girecek. TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği Enerji Verimliliği Kanunu ele alınacak.

Komisyonda aynen benimsenen yasa, enerji verimliliği çalışmalarının ülke genelinde ilgili kuruluşlarca etkin olarak yürütülmesi, sonuçlarının izlenmesi ve koordinasyonu amacıyla Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu oluşturulmasını öngörüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu’nun, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi de görüşülecek. Teklifle, teklifte belirtilen projelerde Hazinenin borçlanma yükümlülüğü ortadan kaldırılarak ülke ihtiyacı olan yatırımların özel sektör finansmanıyla yapılması amaçlanıyor.

Genel Kurulda ayrıca, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Türkiye ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Kalkınma Bankası Arasındaki Merkez Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının görüşülmesi bekleniyor.

TBMM Genel Kurulunun, yarın 15.00-20.00, 18 Nisan Çarşamba ve 19 Nisan Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması planlanıyor.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Suriyeli bürokratlara TBMM’den eğitim

Suriye Halk Meclisi bürokratlarına, TBMM’nin yasama faaliyetleri konusunda eğitim verilecek.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sönmez tarafından bugün kabul edilecek olan heyetin TBMM’deki eğitim programı, Ercan Çeliker’in yapacağı ‘’TBMM Teşkilat ve Personel Yapısı’’ konulu sunumla başlayacak. Konuk heyete, öğleden sonra da Meclis bürokratlarınca ‘’Yasama ile İlgili Temel Kavramlar ve Kurumlar’’, ‘’Genel Olarak Kanun Yapım Tekniği ve Süreci’’, ‘’Bütçe Kanunu ve Plan ve Bütçe Komisyonu’’ konularında sunum yapılacak. Eğitim programı kapsamında yarın ise ‘’İhtisas Komisyonları ve Komisyonlarda Yasama Süreci’’, ‘’Genel Kurul Çalışmaları’’, ‘’Parlamenter Denetim’’, ‘’TBMM’de Basın ve Halkla İlişkiler Faaliyetleri’, ‘’BİM, TBMM İnternet Sitesi ve Yasama Programları’’ konularında yapılacak sunumlarla, konuk heyet bilgilendirilecek.

‘’TBMM’nin Dış İlişkileri’’, ‘’Tutanak Hizmetleri’’, ‘’TBMM Kütüphanesi ve Kütüphane Hizmetleri’’ konularında Çarşamba günü sunum yapılacak ve TBMM TV tanıtılacak. Eğitim programı, Perşembe günü gerçekleştirilecek sertifika töreni ile sona erecek.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Fransız turistleri taşıyan helikopter düştü

Trabzon’un Uzungöl beldesinde Fransız turistleri taşıyan helikopter düştü. Helikopterin iniş sırasında pervanesinin kırıldığını, helikopterde bulunanların sağlık durumlarında herhangi bir sorun olmadığını bildirdi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, yaptığı açıklamada, turistik gezi için yöreye gelen ve içinde 7 kişinin bulunduğu helikopterin beldenin Şekersu Yaylası mevkinde düştüğünü belirtti. Vali Okutan, kendilerine gelen ilk bilgilere göre, turistler arasında ölen olmadığını ifade etti.

Olay yerine Erzincan’dan askeri bir helikopterin hareket ettiğini vurgulayan Vali Okutan, düşen helikopterin düştüğü yerin tesbit edildiğini belirtti. Vali Okutan, “Helikopterdekilerle bağlantıya geçerek, onları o alanda bulunan yayla evlerine yönlendirdik’’ dedi.

Vali Okutan, aldıkları bilgilere göre, helikopterin iniş sırasında pervanesinin kırıldığını, helikopterde bulunanların sağlık durumlarında herhangi bir sorun olmadığını bildirdi. Vali Okutan, helikopterin düştüğü alana karayolu ile ulaşılamadığını belirtti. (aa)

/ TRABZON

16.04.2007


 

Volkanik araştırma komisyonu kuruldu

Deprem komisyonundan sonra, Türkiye’de volkanik araştırmaları yapacak yeni bir komisyon oluşturuldu.

Türkiye Ulusal Volkanoloji ve Arziçi Komisyonu (TUVAK), çalışmalarını MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürecek.

İlk toplantısını 19 Nisan 2007 tarihinde MTA Genel Müdürlüğü’nde yapacak olan komisyonun ilgi alanları içinde, volkanolojik araştırmaları, magmatik jeokimya ve petroloji, jeokronoloji, volkanolojik mineral ve maden yatakları, üst manto ve kabuk içindeki farklı disiplinlerdeki araştırmaları konuları yer alacak. Yürütülecek çalışmalar kapsamında ayrıca Türkiye’de volkanizmanın neden olduğu ve olabileceği tehlikelerin azaltılmasına yönelik çalışmalar da yer alacak.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Hüseyin Çelik: Eğitim ortamı temiz olmalı

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “işbaşı eğitim programı” adında bir genelge yayımladı. Genelge uyarınca kantincilere ve servis şoförlerine AB ayarı yapılacak.

Kantinciler sağlık, hijyen, gıda teknolojisi, yiyecek-içecek hizmetleri, besin zehirlenmeleri, haşere ve kemirgen kontrolü, düşme, yanık, kesik, elektrik çarpması, havagazı, tüp ve besin zehirlenmelerine karşı tedbirler ve ilk yardımın öğretileceği kurstan geçirilecek. Servis şoförleri ise trafik bilgisi ve ilk yardım, alkollü araç kullanma, cep telefonuyla konuşmanın sakıncaları, emniyet kemerinin önemi, İndirme, bindirme ve kapıların açılma kuralları, öğrencileri etkileyen olumsuz davranışlar, öğrencilere nasıl yaklaşılmalı gibi konularda kurstan geçirilecek.

Ahmet TERZİ / ANKARA

16.04.2007


 

24 yıl sonra gelen doktor

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde 24 yıl önce hizmete giren devlet hastahanesine ilk kez göz doktoru atandı.

1983 yılında hizmete giren Şarköy Devlet Hastahanesine, Sağlık Bakanlığının 11. dönem atama kurası sonucu, Opr. Dr. Cengiz Özmen göz doktoru olarak atandı. Şarköy’e gelerek görevine başlayan Opr. Dr. Özmen, atama formunda ilk tercihi olan ilçeye daha önce gelmediğini ancak adını duyduğunu söyledi. 24 yıl önce açılan hastaneye ilk kez göz doktoru atandığını belirten Şarköylüler, Opr. Dr. Özmen’i tebrik ederek, duydukları memnuniyeti dile getirdi.

/ TEKİRDAĞ

16.04.2007


 

HSYK toplandı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay ve Danıştay’a üye seçimi gündemiyle toplandı.

Toplantıya, aynı zamanda HSYK’nın başkanı olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Kurulun doğal üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga da katıldı. HSYK, Çiçek ve Kasırga’nın dışında 3’ü Yargıtay, 2’si Danıştay’dan seçilen asıl üyelerden oluşuyor. Kurul Yargıtay’daki 23, Danıştay’daki 9 boş üyelik için seçim yapmak için toplandı.

/ ANKARA

16.04.2007


 

Manisa Yeni Asya Temsilciliği açıldı

Manisa Yeni Asya Temsilciliği Cumartesi günü düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Açılışa Manisa Valisi Refik Aslan Öztürk, AKP Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, Belediye Başkanı Bülent Kar, gazetemizin imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, yazarlarımız; İslâm Yaşar, Süleyman Kösmene, Ziya Sabır ve kalabalık bir dâvetli topluluğu ile gerçekleşti.

Açılış Töreni Mehmet Yavaş’ın okuduğu Kur’ânı Kerim ile başladı. Süleyman Kösmene'nin yaptığı güzel bir duâdan sonra konuşma yapmak üzere Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar mikrofona dâvet edildi. Bülent Kar konuşmasında Manisa’nın güzel bir yerinde açılan temsilciliğin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek hayırlı hizmetlere vesile olmasını diledi. Ayrıca önümüzdeki yıllarda daha geniş mekânlarda bu hizmetlerin yapılmasını temenni etti. Daha sonra açılış kurdelesini Mehmet Kutlular, Bülent Kar ve Mehmet Çerçi birlikte kestiler.

Dâvetliler Yeni Asya Temsilciliğini gezerek iyi dilek ve temennilerde bulundular.

Açılışa katılan yazarlarımız kitaplarını imzalayarak okuyucuları ile sohbet ettiler.

Manisa Yeni Asya Gazetesi Temsilcisi Orhan Alagöz; İbrahim Gökçen Bulvarı, Manisa Lisesi Kavşağında açılan bu temsilciliğin Manisa’da büyük bir ihtiyaca cevap vereceğini ifade etti.

Talha Özkan - H. Tarık Yavaş / MANİSA

16.04.2007


 

Boşanma dâvâlarını kadınlar açıyor

Denizli’de geçen yıl Aile Mahkemelerinde görülen 1907 boşanma dâvâsının yüzde 74’ünün kadınlar tarafından açıldığı bildirildi.

Denizli Barosu Başkan Yardımcısı Zehra Demirci, ‘’Kendi parasını kazanan kadın ‘sürekli dayak yiyeceğime, küfür işiteceğime kendi hayatımı kendim yeniden kurabilirim’ diyor’’ dedi.

Zehra Demirci, yaptığı açıklamada, aile mahkemelerinde görülen dâvâ sayısının her geçen yıl arttığını, bunların çoğunun da boşanma dâvâsı olduğunu belirtti. Denizli Aile Mahkemelerinde geçen yıl açılan dâvâların yüzde 66’sının boşanmayla ilgili olduğunu ifade eden Demirci, ‘’2006’da Denizli Aile Mahkemelerinde açılan dâvâ sayısı 2 bin 889. Bunun bin 907’si boşanma dâvâsı’’ dedi.

Boşanmalarda görülen artışın kadının ekonomik anlamda rahatlamasıyla ilgili olduğunu savunan Demirci, şöyle devam etti:

‘’Denizli’de geçen görülen bin 907 boşanma dâvâsının yüzde 74’ünü kadınlar açtı. Eskiden de kadınlar evliliklerinde şiddet görüyor, çeşitli problemler yaşıyordu. Fakat bu kadar çok boşanma davası açılmıyordu. Günümüzde iş hayatında öne çıkan ve kendi parasını kazanan kadın, ‘Ben tek başıma da yapabilirim.

Sürekli dayak yiyeceğime, küfür işiteceğime kendi hayatımı kendim yeniden kurabilirim’ diyor. Ekonomik özgürlüğü olan kadın ‘ben artık bunları çekmem’ diyerek, boşanma dâvâsını daha rahat açıyor.’’

/ DENİZLİ

16.04.2007


 

Fatih Belediyesi e-imzaya geçti

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘’elektronik imza (e-imza)’’ uygulamasını başlattıklarını açıkladı.

‘’E-belediyecilik’’le ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Demir, belediyelerde hizmet çeşitliliğinin arttığını, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmenin yolunun da bilgi teknolojilerini iyi kullanmaktan geçtiğini söyledi. Fatih Belediyesi’nin de bilgi teknolojilerinin kullanımına yönelik büyük yatırımlar yaptığını belirten Demir, ‘’E-imza için TÜBİTAK ile TÜİK'a müracaat ettik. Müracaatımız olumlu sonuçlandı ve elektronik sertifikasını aldık. Böylece Türkiye’de e-imzayı uygulayan ilk belediye Fatih Belediyesi oldu’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

16.04.2007


 

Kilit yerine parmak izi

İnsanların yüzyıllardır evlerinin ve işyerlerinin kapılarını açmak için kullandıkları anahtarlar artık tarihe karışıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte anahtarların yerini parmak izini tanıyan kapı kilitleri alıyor.

Konya’da kapı imalatı yapan firma tarafından ithal edilen bir cihaz sayesinde ev veya işyerlerinin kapıları artık anahtar yerine belirlenen parmak izleriyle açılıyor. Firma sahibi İsmail Dadak, cihazın Türkiye’de son 6 aydır satışının yapıldığını ve oldukça talep gördüğünü belirtti.

/ KONYA

16.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004