Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ta hükümet krizi

Irak direnişinin önemli isimlerinden Şiî lider Mukteda elSadr’ın parlamentodaki siyasî kanadı, hükümetteki 6 bakanını çektiğini resmen açıkladı. Sadr Grubunun Başkanı Nassar El Rubai, Maliki’nin başkanlığındaki koalisyon hükümetinden ABD askerlerinin geri çekilmesi talebini vurgulamak maksadıyla bu kararı aldıklarını ifade etti.

Sadr’ın siyasî kanadını oluşturan Sadr Grubu Başkanı Nassar El Rubai, parti yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Haziran ayında kurulan Nuri el-Maliki hükümetinden memnun olmadığını her fırsatta dile getiren Şiî din adamı Mukteda el-Sadr’a bağlı 6 bakanın kabineden çekildiğini duyurdu. Rubai, Maliki’nin koalisyon hükümetinden ABD askerlerinin geri çekilmesi talebini vurgulamak maksadıyla bu kararı aldıklarını ifade etti.

Rubai, 32 milletvekili bulunan gurubun 275 koltuklu parlamentoda siyasî katılımlarının devam edeceğini bildirdi. Rubai, hükümetten çekilme kararında, Bağdat’ın ABD güçlerince düşürülmesinin 4’ncü yıldönümünde binlerce Iraklı’nın gösteri düzenlediği 9 Nisan’da Başbakan Maliki’nin ABD güçlerinin geri çekilmesiyle ilgili yaptığı açıklamanın önemli rol oynadığını söyledi.

Maliki hükümetinin tutumundan memnun olmayan Sadr hareketi geçtiğimiz Kasım ayında da Başbakan Maliki’nin Ürdün’de ABD Başkanı George W. Bush ile buluşmasını protesto maksadıyla hükümetten çekilmişti.

MALİKİ HÜKÜMETİ ÇATIRDIYOR

Sadr grubunun hükümetten çekilmesinin ardından Maliki hükümetindeki çatlağın daha da büyüyebileceği ifade ediliyor. Sadr’ın kontrolündeki bakanların hükümetten ayrıldıklarının açıklanmasının ardından kabinede 5 bakanı bulunan ve 25 milletvekiline sahip Irak eski Başbakanı İyad Allavi de hükümetten çekilme sinyalleri veriyor.

Parlamentodaki laik blokta yer alan Allavi’nin El Irakiye Listesi geçtiğimiz günlerde yayınladığı bildiride, Maliki hükümetine Sünnilere kamu hizmetlerinde daha fazla yer verilmesi ve terörle mücadelede başarılı olunması çağrısında bulunmuştu. Aynı dönemde partiden yapılan açıklamada, “El Irakiye Listesi, mezhepçiliğin hakim olması ve dar görüşlü olunmasından dolayı hükümette kalmanın sorumluluğunu taşıyamayacağını düşünmektedir” denildi.

Bu arada Sadr ve Allavi’nin yanı sıra hükümetin politikaları ve eylemlerinden memnuniyetsizlik duyan diğer partiler de hükümete tanıdıkları sürenin dolduğunu düşünüyor.

Maliki hükümeti, kuruluşundan bu yana hem muhalif partilerin hem de koalisyon ortaklarının birçok eleştirisine maruz kalmıştı.

/ BAĞDAT

17.04.2007


 

Fransa halaskârını arıyor

İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesi Fransa’nın önümüzdeki günlerde yapılacak seçimleriyle kurtarıcısını aradığını yazdı.

Independent’a göre, 2002 yılındaki son seçimlere nazaran durum bu sefer çok farklı. Gazete haberde, “2002’de aşırı sağcı lider Jean- Marie Le Pen’in ikinci tura kaldığı son seçimlerde Fransız seçmen direksiyon başında uyur gibiydi; ilgisi ancak aşırı sağın sürpriz çıkışıyla seçimlere kilitlenmiş ve adayların kampanyasıyla alâkadar olunmuştu. Oysa kayıtlı seçmen sayısının yüzde 4 arttığı bu oylamada Fransız kamuoyu uyanık mı uyanık. Çünkü ülkenin tam bir dönüm noktasından geçtiğinin farkındalar” ifadelerine yer verdi. Independent, Fransa’nın son 20 yılına damgasına vurmuş siyasetçilerin sahneden indiğini ve 50’lerindeki “yeni” neslin dümeni devralmaya hazırlandığını yazdı.

Independent’ın kanaatine göre amaçlanan, “Bu bölünmüş ve geleceğinden endişe duyan ulusu yeniden birleştirerek 21’inci yüzyıla ayak uydurmasını sağlamak”.

Daily Telegraph, merkez sağ aday “Nicolas Sarkozy’nin önde gittiğini biliyoruz fakat rakibi hâlâ meçhul” diyor. 22 Nisan’daki oylama, seçimin ilk turu. Hiçbir adayın yüzde 50’i barajını geçerek ilk turda cumhurbaşkanlığını garantilemesi beklenmiyor. Bu durumda en çok oyu toplayan iki aday, ikinci turda tekrar karşı karşıya gelecek.

Daily Telegraph’a göre anketler, en önde gittiği şüpheye yer bırakmayan Nicolas Sarkozy’nin karşısında ikinci tura kimin kalacağı konusunda henüz kesin bir ipucu vermiyor. Sosyalist aday Segolene Royal, anketlerde en çok ikinciliğe oturan cumhurbaşkanı adayı; onu takip eden isim ise merkez yolda yürüdüğünü söyleyen François Bayrou.

/ LONDRA

17.04.2007


 

‘Önemli Taliban liderlerini öldürdük’

Afganistan’daki NATO güçleri, geçen hafta ülkenin güneyinde düzenlenen hava saldırıları ve baskınlarda bazı önemli Taliban liderlerinin öldürüldüğünü duyurdu.

NATO açıklamasında, Helmand eyaletine yönelik baskınların, Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün (İSAF) 5 bin Afgan ve yabancı askerin katılımıyla gerçekleştirilen kapsamlı operasyonlarının bir parçası olduğu ifade edildi. NATO açıklamasında, “İSAF, bu hafta Helmand eyaletindeki Taliban aşırıcılarına karşı Afgan güçleriyle müşterek bir operasyon başlattı. Operasyon bazı önemli Taliban liderlerinin etkisiz hale getirilmesiyle sonuçlandı” denildi.

CELALABAD’DAKİ SİVİL

KATLİÂMINI ABD İŞLEMİŞ

Bu arada, Amerikan ordusu tarafından yürütülen bir soruşturmada, geçen ay Afganistan’ın Celalabad bölgesinde düzenlenen bir intihar saldırısının ardından deniz piyadelerinin 43 sivili ateş açarak öldürdüğü sonucuna varıldı. Soruşturmayı yürüten Amerikalı Tümgeneral Frank Kearney, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, 4 Mart’ta kaydedilen intihar saldırısının ardından Amerikan askerlerine ateş açılıp açılmadığının henüz öğrenilemediğini belirtti.

/ KABİL

17.04.2007


 

Quebec Fransa’yı aratmıyor

Kanada’da başörtüsü sebebiyle oyundan atılan kız futbolcunun ardından şimdi de tekvandocu 5 kızın müsabakalara katılması aynı gerekçeyle yasaklandı.

Kanada’da Fransızca konuşulan Quebec bölgesinde başörtüleriyle müsabakalara katılmaları yasaklanan 5 kız turnuvadan çekilmek zorunda kaldı. Turnuva başlamadan önce kurallar hakkında konuşmak üzere toplantı yapan hakemler başörtülü sporculardan oluşan Montreal takımının durumunu görüştü. Hakemlere, Uluslararası Tekvando Federasyonu’nun izin verdiği kıyafetler arasında başörtüsü olmadığı gerekçesiyle bu kıyafetin kullanılamayacağına karar verdi. 8 - 12 yaş arasındaki kızlardan oluşan takım, bu karar üzerine Montreal’e dönmek zorunda kaldı. Aynı kulübün erkek takımı da kararı protesto ederek turnuvadan çekildi. Turnuva organizatörü Raymond Murad, kızların bu kez müsabakalara katılması ve gelecek sefer için uyarılması konusunda çaba gösterdiğini fakat hakemlerin kendisini dinlemediğini dile getirdi. Yetkililer, kararın güvenlik sebebiyle alındığını, müsabaka sırasında başörtüsünün sporun boğulmasına sebep olabileceğini savunuyor. Fakat, aynı takımın önceki senelerde başörtüleriyle müsabakalara katılması bu gerekçenin doğruluğunun sorgulanmasına yol açıyor. Montreal Müslüman Toplumu Merkezi, kararın Müslümanlara karşı ayrımcılık anlamına geldiğini ifade ediyor.

/ OTTAWA

17.04.2007


 

Wolfowitz tepkilere aldırmıyor

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, görevine devam etmeyi düşündüğünü söyledi.

Sevgilisine zam ve terfi sağladığını itiraf etmesinin ardından siyasî hayatının en zor günlerini yaşayan Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz, bankanın yönetim kurulu üyelerinin, skandalla yakından ilgilendikleri açıklamasının ardından, görevine devam etmeyi düşündüğünü açıkladı. Bir basın toplantısı düzenleyen Wolfowitz, “Bu önemli bir görev ve görevime devam etmeyi planlıyorum. Bankanın iç yönetiminde yüksek standartları uygulamayı planlıyoruz. Bu önemli bir sorun” diye konuştu.

/ WASHINGTON

17.04.2007


 

Irak’ta, İranlı şoförler öldürülüyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Irak’ta 5 İranlı şoförün öldürülmesine tepki gösterdi.

Resmî Haber Ajansı İRNA’ya konuşan Hüseyni, işlenen cinayeti şiddetle kınayarak işgalci güçleri Irak’ta yaşanan olaylara seyirci kalmakla suçladı. Irak’a yakıt taşıyan 5 İranlı tanker şoförü, Cumartesi günü Irak’ın Diyala eyaletinin Hanegeyn şehir yakınlarında uğradıkları saldırıda hayatlarını kaybetmişti.

/ TAHRAN

17.04.2007


 

Amerika’nın acı hasadı

Irak’ta bu ay öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı 42’ye yükseldi. Amerikan ordusunun açıklamasında, son 24 saatte, 3 Amerikan askerinin çatışma ve bombalı saldırılarda hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, önceki gün bir askerin Bağdat’ın güneyinde meydana gelen patlamada, bir askerin El Anbar’da çıkan çatışmada, bir askerin de dün Bağdat’ın güneyinde meydana gelen çatışmada öldükleri kaydedildi.

Böylece, ABD’nin Irak’ı 2003’ün Mart ayında işgal etmesinden bu yana, bu ülkede öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı 3 bin 296’ya yükseldi.

/ BAĞDAT

17.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004