Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Nevşehir’de Kutlu Doğum

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Hüma Hatun Aileyi Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından “Sevgi ve Şefkat Peygamberi Hz. Muhammed (asm)” konulu konferans Tokat-Kültür Sarayında Araştırmacı-Yazar Vehbi Vakkasoğlu tarafından verildi.

Programın sunuculuğunu Ahmet Bozkurt, açılış konuşmasını ise ilahiyatçı Sabri Önsoyluoğlu yaptı. Mehmet Uysal’ın Kur’ân tilâvetiyle başlayan programın sonrasında, İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinden Sümeyye Dal’ın okuduğu “Sen yoktun” şiirinin ardından Can Kardeş Çocuk ilahi grubunun söylediği ilahiler dinleyicilere duygulu anlar yaşattı. Peygamber Efendimizin Sevgi ve şefkati ile ilgi hazırlanan sinevizyon büyük beğeni topladı.

Sinevizyon gösterisinin ardından Araştırmacı-yazar Vehbi Vakkasoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Efendimizin getirdiği kardeşlikti, ebediyen kardeş olmamızı isterdi. Zaten öyle buyuruyor, insanlarla iyi geçineceksiniz, insanlar ya yaratılışta bir eşiniz ya da dinde kardeşinizdir. Bizim için yabancı yok, bizim için öteki yok, bizim için düşman yok.. Onun has ve halis talebesi aşk çağlayanı Mevlânâ diye yazmaya doyamadığımız,anlatmaya kıyamadığımız bu senede bütün dünyada anmaya çalıştığımız Hz. Mevlânâ der ki; ‘Güller güzelini anladıysanız eğer her insana bir hazreti insan diye bakabilirsiniz. İnsan, Allah’ın yarattığı en üstün canlı, bütün varlıkların üstünde tuttu, bütün varlıkları hizmetine sundu. Ama kendisi hazreti insan oluşunun farkında olmayabilir. Bizim üzerimize düşen habersiz insanları haberdar etmek. Efendimiz yine buyurur ki; ‘Komşularınızdan sorumlusunuz, komşular ailedendir.’ ‘Kimler komşudur ya Resulullah?’ Kırk ev sağa, kırk ev sola, kırk ev öne, kırk ev geriye komşularımızdır, sorumlusunuz. Kendisi tokken aç sabahlayan komşusu içinde, bizden değildir’ diyor Efendimiz.”

Cemil YÜZER

17.04.2007


 

Diyarbakır’da “kültür elçileri” yetişecek

Diyarbakır Müze Müdürlüğü ve ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı) Vakfı işbirliğiyle yürütülecek ‘’Kentler Çocuklarındır’’ projesi kapsamında kültür elçileri yetiştirilecek.

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Nevin Soyukaya, ÇEKÜL Vakfı’nın ‘’Kentler Çocuklarındır’’ projesini UNESCO’nun desteğiyle 2003-2004 yılları arasında İstanbul’da yürüttüğünü, daha sonra Akseki, Birgi, Mudanya, Midyat, Kastamonu, Kemaliye ve Talas’ta uygulandığını söyledi.

Projeyi bu yıl ÇEKÜL Vakfı ile yapacakları işbirliğiyle Diyarbakır’da hayata geçireceklerini anlatan Soyukaya, projeye Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının desteklediğini bildirdi.

‘’Projeyle çocukların kültürel kimlik duygusunun gelişmesi ve yaşadıkları kültürel zenginliğin farkına varmaları amaçlanıyor’’ diyen Soyukaya, proje kapsamında 12-13 yaş arasında 30 öğrencinin seçileceğini, bu öğrencilerin 1 hafta sürecek bir çalışmaya tabi tutulacağını kaydetti.

Soyukaya, çalışmada Müze Müdürlüğünde çocuklara uzmanların gözetiminde uygulamalı olarak eğitim verileceğini ifade ederek, şöyle dedi:

‘’Çocuklarla oyun oynar gibi nasıl bir kültürel zenginliğe sahip olduklarını anlatacağız. Diyarbakır çok göç aldı. Bu sebeple çocuk ve genç nüfusu çok fazla.

Fakat bu çocuklar nasıl bir şehirde yaşadıklarını bilmiyor. Kentin hangi kültürel özelliklerini taşıdığını bilmiyor. Çocuklara önce teorik bilgi vereceğiz, sonra da alanda uygulamalı olarak göstereceğiz. Karacadağ’da endemik bitki türlerini görecekler, Hilar mağaralarını gezecekler. Yöresel el san’atları atölyelerini dolaşacaklar. Yerel yemekleri, folkloru tanıyacaklar. Kentin sahip olduğu özgün kimliği hakkında bilgi sahibi olacaklar. Bu sayede çocuklarda aidiyet duygusu gelişecek ve kültürel varlıklar konusunda daha duyarlı olacak. Nasıl bir kentte yaşadığını anlayacak. Proje sonucunda kültür elçileri yetişecek. Mayıs ayının başında proje çalışması başlayacak. Projeyi her yıl genişleterek sürdüreceğiz.’’

Proje sonucunda çocuklara ‘Kültür Elçisi’ sertifikasının verileceğini de aktaran Soyukaya, kültür elçisi olan çocukların Müze Müdürlüğü ve ÇEKÜL Vakfı ile gönüllü çalışacağını ve çocuklara yönelik projelerde yer alacaklarını sözlerine ekledi.

17.04.2007


 

Bayramiç Bediüzzaman’ı andı

Bayramiç’te, Bediüzzaman Said Nursî için mevlid okutuldu.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bediüzzaman Haftası münasebetiyle Çanakkale Bayramiç ilçesi Çarşı Camiinde tüm şehitler ve hususan Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri için bir mevlit okutuldu. Çanakkale il ve ilçelerinden mevlide katılımın yüksek oldu. Bundan sonra Bediüzzaman faaliyetlerinde her yıl bu mevlidin geleneksel hale getirileceği bildirildi.

M. Ali TOPUZ

17.04.2007


 

Kosovalı ressamlar, Türkiye’de sergi açacak

Kosova’nın dünya çapında tanınmış ressamlarından Ethem Baymak ve Reşit İsmet 24-28 Nisan 2007 tarihlerinde, Ankara’da ortak sergi açıyor.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) desteğiyle düzenlenen sergi açılışını Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın yapması bekleniyor. Ankara’da Kosovalı Türk ressamlar Ethem Baymak ve Reşit İsmet’in ortak sergisi 24-28 Nisan 2007 tarihinde açılacak. Altındağ Belediyesi Sanat Galerisi’nde TİKA desteğiyle açılacak olan sergi 28 Nisan 2007 tarihine kadar açık kalacak. Bakan Atalay’ın dâveti üzere gerçekleşen serginin açılışını Atalay’ın yapması bekleniyor. Altındağ Belediyesi Sanat Galerisi’nde Ethem Baymak ve Reşit İsmet toplam 40 eserini sergileyecek.

17.04.2007


 

Hafızlar büyüledi

Adıyaman’da gerçekleştirilen 3. Bölge hafızlık yarışmasına katılan hafızlar dinleyenleri nefis sesleriyle büyüledi.

Adıyaman, Malatya, Elazığ, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Kilis illerinden genç hafızların katıldığı yarışmada, Kilis birinci, Kahramanmaraş ikinci ve Malatya üçüncü olarak bitirdi.

Cemal YEŞİLKAYA / ADIYAMAN

17.04.2007


 

15 günde bin ziyaretiçi

Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan ve restore edildikten sonra Anıt Müze olarak ziyarete açılan kiliseyi 15 günde bin kişi ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Müdürü İzzet Kütükoğlu, yaptığı açıklamada, 29 Martta Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile 44 ülkenin büyükelçisinin katılımıyla açılan Akdamar Anıt Müzesi’nin ziyaretçi akınına uğradığını söyledi. Kütükoğlu, ‘’İki yıldır restorasyon ve çevre düzenlemesi nedeniyle kilise ziyaretçilere kapatılmıştı. Ama ada ziyaret ediliyordu. Açılışın ardından bizdeki kayıtlara göre müzeyi 15 günde bin kişi ziyaret etti’’ dedi. Kütükoğlu, müzenin açılmasıyla kente gelen turist sayısında da artış olduğunu kaydetti.

/ VAN-

17.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004