Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert’ten suriye’ye saldırmazlık güvencesi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail’in bu yaz Suriye’ye saldırmak niyetinde olmadığını söyledi. Olmert, Parlamento Dışişleri ve Savunma Komitesi’nde yaptığı konuşmada, Suriye’yi ima ederek “Bu yaz herhangi bir Arap ülkesine saldırmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak saldırıya uğrarsak kendimizi savunuruz” dedi.

İsrail ordu istihbaratı daha önce yayınladığı bir raporda, Suriye’nin Golan Tepeleri sınırına yığınak yaptığını bildirmişti.

Bu arada Parlamento Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Tshai Hanegbi, yaptığı açıklamada, “Bizim tarafımızdan, (Suriye yönetimince) yanlış anlaşılabilecek, saldırı olacağına dair herhangi bir açıklama olmaması önemli” dedi. Hanegbi, bununla birlikte İsrail’in en kötü senaryoya hazırlıklı olduğunu ve bir saldırı durumunda 1973’te olduğu gibi sürpriz yaşamayacaklarını ifade etti.

İsrail, 1973’te Suriye ve Mısır’ın koordineli saldırılarına hazırlıksız yakalanmıştı.

Öte yandan ordu istihbarat başkanı Amos Yadlin, bu ay başında yaptığı bir açıklamada, Suriye ve Hizbullah’ın ABD’nin İran’a saldırması durumunda İsrail saldırısına maruz kalmaktan korktuklarını bildirmişti. Yadlin, “Amerikalılar tarafından başlatılacak bir savaştan korkuyorlar. Çünkü bu yaz İran’a yönelik bir saldırı olabileceğini tahmin ediyorlar” dedi.

/ KUDÜS

19.04.2007


 

Bangladeş’te Pakistan modeli

Eski Bangladeş başbakanlarından Şeyh Hasina’nın ülkeye girmesinin yasaklandığı bildirildi. Bangladeş’in ordu destekli geçici hükümetinin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin, Pazartesi günü ülkeye geleceği bildirilen Hasina’yla ilgili alarma geçirildiği belirtilerek, eski başbakanın ülkeye girmesinin engelleneceği kaydedildi.

Açıklamada, Avam Birliği Partisinin lideri Hasina’nın, özel bir ziyaret için gittiği ABD’de yabancı medyaya hükümet ve yürütme görevini üstlenen kişilere yönelik kışkırtıcı açıklamalarda bulunduğu ifade edildi. Bangladeş’in eski Başbakanı Şeyh Hasina, Ekim’de ülkede çıkan ayaklanmalar sırasında karşıtlarından 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak suçlanıyor.

Hasina, çocuklarını ziyaret ettiği ABD’den ülkesine geri dönmesini hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini ve hakkındaki suçlamalara karşı kendisini savunacağını söylemişti. Bangladeş’te Başbakan Halid Ziya’nın 5 yıllık görev süresinin dolduğu ve seçimler için iktidarı geçici hükümete devrettiği geçen Ekim’de, Hasina ve yandaşları, Seçim Komisyonunun Ziya’nın partisinin tarafını tuttuğu ve seçimlerde hile yapmayı planladığı gerekçesiyle başşehirde protesto gösterileri düzenlemişti.

İki kadın liderin yandaşları arasında aylarca süren sokak çatışmalarında, ordu desteğindeki geçici hükümetin geçen Ocak’ta olağanüstü hal uygulamaya başlamasına kadar 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti.

/ DAKKA

19.04.2007


 

Bush saldırı mekanını ziyaret etti

ABD’deki Virginia Teknik Üniversitesi’nde en az 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan, ülke tarihinin en büyük katliamlarından birinin ardından ABD Başkanı George Bush, üniversiteyi ziyaret etti.

ABD Başkanı George W. Bush, “Önceki gün tüm milletimizin hüzünlü bir günüdür. Buraya duygularımızı paylaşmaya geldik. Ümit ediyorum ki bu ıstıraplı günümüzde bu ülkenin insanları sizleri düşünüyor ve tanrıdan hepiniz için teselli istiyordur. O gün diğer günler gibi normal bir gündü. Öğrenciler uyanıp, sırt çantalarını alıp okullarının yollarını tuttular. Günün bitmesine, havanın kararmasına az kala, yatakhanelerinde ve sınıflarında engellenen öğrencilerin kafası karışmış, korkmuş ve oldukça endişelilerdi. Meydana gelen olay Amerikan tarihinde bir üniversitenin kampusunda meydana gelen en büyük vahşetti ve burada bulunan birçok kişinin hayatındaki en kötü zamanıydı.Böyle bir vahşeti anlamak mümkün değil. Hayatlarını kaybeden bir çok kişi bunu kaderlerinde hak etmediler. Onlar yalnıza yanlış zamanda ve yanlış yerdeydiler. Şimdi gittiler ve arkalarında acı çeken aileler, sınıf arkadaşları ve bir ulusu bıraktılar. Böyle korkunç günün acısında, hayatın Virginia Tech’de normale dönmesini düşünmek çok zor, fakat öyle bir gün gelecektir. Bu gerçekleştiğinde, her zaman dün hayatlarını kaybeden arkadaşlarımızı, öğretmenlerimizi, onlarla geçirdiğimiz anları hatırlayacağız. Tanrı sizleri korusun. Tanrı kayıplarımızın ruhunu korusun ve kutsasın. Onun merhameti, siz acı çekenler ve kederlilerle olsun” şeklinde konuştu.

/ BLACKSBURG

19.04.2007


 

Irak’ta patlamaya hazır 3 ton klor elegeçirildi

Irak’ta, saldırılarda kullanılmak üzere hazırlanmış 3 ton klor gazı ele geçirildi. İçişleri Bakanlığı kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, son 6 aydır ülke çapındaki saldırılarda kullanılan zehirli klor gazının ele geçirildiği duyuruldu.

Daha çok El Kaide’nin sivil hedeflere yönelik eylemlerinde kullandığı saptanan nitrat içerikli gazın eyleme hazır nitelikte olduğu vurgulanıyor. Öte yandan emniyet yetkililerinin, 3 ton zehirli klor gazının yanı sıra bazı hücre üyelerini de yakaladığı belirtildi.

Irak’ta, son dönemlerde zehirli klor yüklü kamyonla düzenlenen saldırılarda büyük bir artış gözleniyor.

/ BAĞDAT

19.04.2007


 

Kürt milliyetçiliği Irak’ı tehdit ediyor

ABD’de yayımlanan Washginton Post gazetesi, Amerikan yönetiminin Bağdat’ta istikrarı sağlama mücadelesinin devam ettiği bir dönemde, kuzey Irak’ta yeni bir tehdidin belirdiğini yazdı.

Kuzey Irak ile ilgili durumu “Irak’ta Yeni Bir Tehdit” başlığı altında irdeleyen gazetenin köşe yazarlarından David Ignatius, tehdidin üstesinden gelinmediği taktirde, ABD’nin Irak’a yönelik planlarında önemli bir aşınma olabileceğini belirtti. ABD’nin Irak’ın kuzeyinde askeri üs kurma planlarının da zarar görebileceğini kaydeden yazar, “Konunun esasını Irak’ın kuzeyindeki güçlü komşusu Türkiye’yi de rahatsız eden Kürt milliyetçiliği oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Ignatius, ABD’nin sorunun üstesinden, tarafları mutlu edecek şekilde ustalıkla gelmeye çalıştığını belirtti. Kürtlerin Irak’ta ABD’nin en güvenilir ortağı olduğunu kaydeden Ignatius, Türkiye’nin de bölgede kritik öneme sahip bir müttefik olduğuna işaret etti.

Washington Post’un köşe yazısında, Iraklı Kürtlerin bağımsızlık isteklerinin Türkler tarafından hoş karşılanmadığı, ABD Başkanı George Bush yönetiminin “sorunla yüzleşmeye doğru sürüklendiği gerçeğini” kavradığı belirtildi. Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’taki varlığına karşı ABD’nin harekete geçmesi talebine ve Türkiye’nin sınır ötesi operasyona girişebileceğine değinilen yazıda, teröristlerin yuvalandığı Irak’ın kuzeyindeki durumdan Türkiye gibi İran’ın da rahatsızlık duyduğu kaydedildi. Yazıda Amerikalı bir askeri yetkilinin açıklamasına dayandırılarak, “İranlı ve Türk askeri yetkililer kısa bir süre önce Ankara’da bir araya gelerek, Irak’taki askeri ihtimalleri görüştüler” denildi.

/ ANKARA

19.04.2007


 

Maliki: Yıl sonuna kadar ülke genelinde kontrolü sağlayacağız

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, 2007 sonuna kadar ülkedeki tüm vilayetlerin kontrolünü yabancı güçlerden devralmayı planladıklarını belirtti.

El Maliki, Maysan vilayetinde güvenliğin İngiliz askerlerinden devralınması sebebiyle düzenlenen törende Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubayi tarafından okunan mesajında, Maysan’ı, Kürtlerin yaşadığı üç vilayetin izleyeceğini bildirdi.

Nuri El Maliki, söz konusu üç vilayetin güvenliklerinin bir ay içinde devralınacağını belirterek, bunlardan sonra sırada Kerbela ve Vasit’in bulunduğunu kaydetti.

Başbakan El Maliki, yıl sonuna kadar ülkedeki tüm vilayetlerin kontrolünü devralmayı planladıklarını ifade etti.

Törende, Şiilerin yaşadığı Irak’ın güneyinde 7 bin askeri bulunan İngiltere’nin, Maysan’ın Amara kentindeki askerlerini çektiği belirtildi.

İngiliz ve Iraklı yetkililerin katıldığı devir töreni Irak televizyonunda da gösterildi. Maysan, Irak’taki 18 vilayetten, güvenliği Iraklı askerlere devredilen 4. vilayet oldu. İngiliz askerleri, ülkenin güneyinde yalnızca Basra’nın kontrolünü sağlıyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Şii lideri Mukteda El Sadr’ın 146 bin Amerikan askerinin çekilmesi için takvim belirlenmesi yönünde artan baskısı altında bulunuyor. Son olarak Sadr’a bağlı 6 bakan, hükümetten istifa etmişti

/ AMARA

19.04.2007


 

Dört Filistinliden biri hapse girmiş

İsrail’in 1967’deki işgalinden bu yana Filistin halkının yaklaşık dörtte birinin İsrail cezaevlerine düştüğü bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütünce açıklanan verilere göre, halihazırda ise İsrail cezaevlerinde 11 bin dolayında Filistinli bulunuyor, bunlardan çoğu, 30 yıldan fazla süreli cezalara çarptırılmış durumda ve cezaevlerinde, gözaltı merkezleri ile askeri kamplarda kötü şartlar altında bulunuyor.

İsrail cezaevlerindeki tutuklular arasında 398 çocuk ve 110 da kadın bulunuyor. 850 dolayında Filistinli ise mahkemeye çıkarılmaksızın gözaltında tutuluyor. İsrail cezaevlerindeyken hayatını kaybeden Filistinli tutukluların sayısı da 187 olarak bildirildi. Filistin Yasama Konseyi (parlamentosu) üyelerinden 41’i de halen İsrail cezaevlerinde bulunuyor.

/ KUDÜS

19.04.2007


 

Müşerref’e çekil baskısı artıyor

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in, Başyargıç İftihar Muhammed Çaudri’yi görevden alma

sıyla başlayan protesto gösterileri sürüyor. Dün de yaklaşık bin avukat ve muhalefet yanlısı eylemci, Müşerref’in Çaudri’yi görevden alma kararını protesto için yeni bir gösteri düzenledi. Yüksek Mahkeme çevresinde toplanan göstericiler, Müşerref’in görevini bırakması çağrısında bulundu.

Bu arada Müşerref’in posterini taşıyan bir şahıs, mahkeme binası dışındaki kadın çalışanlar tarafından tartaklandı. Müşerref posterini kızgın bir şekilde yırtarak parçalayan kadın çalışanlar sivil polis gelene kadar Müşerref yanlısı şahsı hırpaladı.

/ İSLAMABAD

19.04.2007


 

Saldırgan psikopat eğilimler taşıyormuş

Virginia Teknik üniversitesindeki saldırıyı düzenleyen caninin, ateş açmadan önce kurbanlarına “Merhaba, nasılsın?” dediği ortaya çıktı.

Saldırıda kolundan ve göğsünden yaralanan Güney Koreli öğrenci Park Chang-Min, ülkesindeki gazetecilere ABD’de tedavi gördüğü hastaneden yaşadıklarını anlattı. Vatandaşı Cho Seung-Hui’nin yüzünü maskeyle kapattığını ve iki tabanca ve bol miktarda cephane taşıdığını ifade eden Park, “Profesörü vurdu ve bize kurşun yağdırmaya başladı. Bir anda oda kanlı bir cehenneme döndü” dedi. Park, daha sonra yan sınıfa giren saldırganın ateş etmden önce “Merhaba, nasılsın?” dediğini aktardı.

/ SEUL

19.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004