Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Fatih Camiinde restorasyon

1999 Marmara Depreminde büyük hasar gören Fatih Camii ve Külliyesi’nin kurtarılması için proje hazırlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, 15 milyon YTL’lik proje ile restorasyon çalışmalarına başladı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, yaptığı açıklamada, 1463 yılında yapımına başlanan Fatih Camii’nin her depremde hasar gördüğünü, 1766’daki büyük deprem sonrası yeniden inşa edilen külliye binaları ile zemin arasında uyum olmadığının tesbit edildiğini belirtti. Fetihten sonra İstanbul’un ilk külliyesi olan Fatih Camii ve Külliyesi’nin kurtarılması için, altyapı, üst yapı ve finans konularının hazırlanan çeşitli projelerle ele alındığını kaydeden Beyazıt, restorasyon çalışmaları için başlatılan sürecin tamamlandığını söyledi. Beyazıt, yaklaşık 15 milyon YTL’ye mal olacak çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanacağını bildirdi.

/ BOLU

19.04.2007


 

Fatih ve Barbaros New York’ta

Osmanlı-Venedik ilişkilerini anlatan paha biçilmez eserlerin sergilendiği ‘Venedik ve İslam Dünyası’ adlı sergi, ABD’nin New York şehrindeki Metropolitan müzesinde açıldı. Yaklaşık 6 ay boyunca açık kalacak sergi 8 Temmuz’da sona erecek.

Batı ile İslam dünyası arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin anlatıldığı sergide Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, 2. Beyazıt ve Barbaros Hayrettin Paşa gibi padişah ve paşaların resimleri sergileniyor. Venedikli ünlü ressamlar Bellini, Carpaccio ve Tiepolo tarafından yapılan eserler ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor. Dünyanın en meşhur müzelerinden biri olan Metropolitan’ da sergilenen eserler Batı ve İslam dünyası arasındaki etkileşimi gözler önüne seriyor.

828-1797 yıllarını kapsayan sergide Osmanlı ve İran minyatürleri, kakma işlemeli metal, seramik, cam eserler, kumaş ve halılar yer alıyor. New York Metropolitan Müzesi ve Paris Arap Enstitüsü tarafından organize edilen sergide birbirinden değerli 200 parça 8 Temmuz’a kadar bir arada sergilenecek.

19.04.2007


 

Kâğıt Gemi’den okul öncesi kitaplığı

Kâğıt Gemi Kitaplığı, “Hikâyeler ve etkinliklerle okul öncesi kavram kitapları” serisinde dört kitap yayınladı: “Renk Renk Rengarenk”, Köşe Köşe Dört Köşe”, “Saymak Öyle Kolay Ki” ve “Biri Islak Biri Kuru”.

Nazan Bülbül imzalı kitaplardan “Renk, Renk Rengârenk”in ana teması renk bilgisi. Kitapta 5-6 yaş grubu okul öncesi çocuklarının ana ve ara renkleri öğrenmelerini sağlamaya yönelik eşleme, boyama; çoktan seçmeli sorular, çizim, saklı resim gibi çeşitli faaliyetler yer alıyor. “Köşe, Köşe Dört Köşe” ise şekilleri öğretiyor. Kitapta çocukların daire, üçgen, dikdörtgen, kare gibi temel şekilleri öğrenmelerini sağlamaya yönelik eşleme, boyama; çoktan seçmeli sorular, çizim, saklı resim gibi çeşitli faaliyetler bulunuyor. “Saymak Öyle Kolay ki!”de ise konu sayılar. Kitapta çocukların 1’den 10’a kadar sayıları öğrenmelerini sağlamaya yönelik eşleme, boyama; çoktan seçmeli sorular, çizim, saklı resim gibi çeşitli faaliyetler var. Serinin son kitabı olan “Biri Islak Biri Kuru”nun ana teması ise zıt kavramlar. Kitapta çocukların büyük-küçük, sıcak- soğuk, ıslak- kuru gibi zıt kavramları öğrenmelerini sağlamaya yönelik eşleme, boyama; çoktan seçmeli sorular, çizim, saklı resim gibi çeşitli etkinlikler yer alıyor.

0 (216) 311 39 90

19.04.2007


 

Çocuklar tarihi atölyede öğreniyor

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, çocuklara atölyede çalışarak tarihi öğrenme fırsatı sunuyor. Müzenin eğitim atölyesinde çocuklar, sikke basarak, çamurdan resim kalıpları çıkararak, mozaik döşeyerek, kazı yaparak tarihî ve kültürel varlıkları hem tanıyor hem de eğleniyorlar.

Müze Müdürü Hikmet Denizli, on yılı aşkın bir süredir çocuklara eğitim verdiklerini, 2003 yılından itibaren de atölye çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Atölye çalışmalarına ilköğretim okulu öğrencilerine müze ile kültür varlıklarını tanıtmak ve sevdirmek amacıyla başladıklarını belirten Denizli, “Önceden müzelerde şöyle bir anlayış vardı: ‘Bağırma, konuşma, dokunma.’ Biz de küçüklüğümüzde böyle gördük. Bu yüzden de daha müzeyi gezmeyi bitirmeden eserler hakkındaki bilgiler bir kulağımızdan girip ötekinden çıkardı. İşte bu anlayışı değiştirmek istedik” dedi.

Denizli, çocukların bir şeyler ürettiğinde daha iyi öğrendiğini ve sorgulamaya başladığını ifade ederek, “Böylelikle 5 duyu organlarını kullanıyorlar. Eserleri ve tarihleri unutmuyorlar” diye konuştu.

Öğrencilerin 30 kişilik gruplar halinde katıldığı atölye çalışmaları, müzedeki uzman arkeologlar tarafından yürütülüyor. Öğrenciler önce müzeyi geziyor, ardından müzede gördüğü eserlerin kopyaları üzerinde uygulama yapıyorlar.

Atölyede, “restorasyon ve konservasyon”, “seramik tanıtımı” ve “tablet” atölyeleri bulunuyor. Öğrenciler burada sikke kalıbında, sikke basıyor. “Restorasyon ve konservasyon atölyesi”nde kırık bir eserin parçalarını birleştiriyor, mozaik döşüyorlar.

19.04.2007


 

Karadeniz’de şenlik var

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün düzenlediği “8. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali” başlıyor.

02 -15 Mayıs 2007 tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirilecek olan festivale, 12 farklı ülkeden 16 grup katılıyor. Festivalle, farklı ülkelerin tiyatrolarını ve tiyatro sanatçılarını bir araya getirip kültürlerini buluşturmak, sanatın birleştirici gücü ile ülkeler arasında dayanışmayı sağlamak, uluslararası ilişkileri sıcak ve canlı tutmak amaçlanıyor.

19.04.2007


 

7. milletler arası hat yarışması sonuçlandı

Hattat Haşim ElBağdadi anısına düzenlenen 7. Milletlerarası Hat Yarışması sonuçlandı. 91.000 Amerikan Doları mükafatın verildiği yarışmada 25 farklı ülkeden 119 hattat, 21 ödül, 74 mansiyon ve 42 teşvik mükafatı aldı.

Yarışmaya 38 farklı ülkeden 916 hattata ait 1616 hat eseri katılmıştı. IRCICA ödül kazananların eserlerini önce İstanbul’da, sonra da İslam Konferansı Teşkilatı’na üye ülkelerde sergileyecek. Ayrıca yarışmaya katılan eserlerin reprodüksiyonlarını ve hattatlarının kısa hayat hikayelerini ihtiva eden bir katalog yayınlayacak.

19.04.2007


 

Tokat gençlerine sahip çıkıyor

Tokat’ta, aralarında Yeni Asya İl Temsilciliğinin de bulunduğu bir grup sivil toplum kuruluşunun girişimiyle “Gençlik Sempozyumu” düzenleniyor.

Ticaret Sanayi Odası, Esnaf Odalar Birliği, Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi, Tek Gıda İş Sendikası, Yol İş Sendikası, BAB Tokat İl Temsilciliği, Elden Ele Yardımlaşma Derneği, Yeni Asya Temsilciliği, Tisav, Tema, Hür-Dem, Yeşilay Cemiyeti ve Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği sempozyum 21 Nisan’da Atatürk Kültür Sarayında gerçekleştirilecek.

19.04.2007


 

Hastalara kitap servisi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi, gezici kütüphane uygulaması başlattı.

SDÜ Hastane Müdür Yardımcısı Yüksel Hatırlı, yaptığı açıklamada, hastalar ve yakınlarını rahat ettirmek ve hastane ortamından uzaklaştırmak için ‘’Gezici Kütüphane’’ uygulaması başlattıklarını söyledi.

Hastanede kaldıkları süre içinde kitap okumak isteyen hastalar ve yakınlarına hizmet vereceklerini vurgulayan Hatırlı, ‘’Hastanelerde uzun süre tedavi gören hasta ve yakınlarının moral durumlarını yüksek tutmak için, her gün görevli personelimiz seyyar araba ile kitap dağıtacak. Hastalarımız, kaldıkları süre içinde istedikleri kadar bu hizmetten yararlanma fırsatı bulacaklar’’ dedi. Yüksel Hatırlı, vatandaşlardan ellerinde bulunan fazla kitapları hastaneye bağışlamalarını istedi.

/ ISPARTA

19.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004