Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enerjiye yatırım şart

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, önümüzdeki 13 yıl içinde enerji sektörüne 128-130 milyar dolarlık yatırım yapılması, bunun da 100 milyar dolarının elektrik enerjisine ayrılması gerektiğini kaydetti.

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından düzenlenen ve EPDK’nın evsahipliği yaptığı ‘’6. Enerji Düzenleme ve Yatırım Konferansı’’ İstanbul’da başladı. Konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de elektrik üretiminde özel sektörün payının yüzde 16-17 düzeylerinde olduğunu kaydeden Günay, üretimin yüzde 84’ünü, dağıtımın yüzde 98’ini ve ticaretin yüzde 80’ler seviyesindeki bölümünü de kamunun yaptığını hatırlattı. Günay konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye, dünyanın Hindistan ve Çin’in ardından yıllık yüzde 8 ile en fazla elektrik enerjisi talep artışına sahip ülkesi. Her yıl sadece elektrikte 3 milyar dolara yakın bir yatırım yaparak sisteme her sene 10 milyar kilovat/saat elektrik enerjisi dahil etmemiz lâzım. Kalkınma planımıza göre önümüzdeki 13 yıl içinde enerji sektörüne 128-130 milyar dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun da 100 milyar doları elektrik enerjisine... Bizim de başka bir alternatifimiz yok. ‘’

CEYHAN’DA RAFİNERİ BAŞVURULARINI

SONUÇLANDIRACAĞIZ

Ceyhan’da rafineri kurulmasıyla ilgili 3 başvuruyu artık sonuçlandıracaklarını bildiren Günay, Petrol Ofisi-OMV, Çalık-İndian Oil ve Socar-Turcas’tan gelen 3 başvuru bulunduğunu hatırlatarak, ‘’Bu üç başvuruyu da artık sonuçlandıracağız. Kimin evrakı tamsa artık onun lisanslandırılmasında bir problem yoktur’’ dedi. Günay, Ceyhan’ın, bölgesinde yıllık 35 milyon ton ham petrol işleme kapasitesinde bir büyüklüğe sahip olduğunu, rafineri kurulması için yapılan 3 başvurunun da 11 milyar dolarlık bir yatırıma tekabül ettiğini hatırlattı.

/ İSTANBUL

22.05.2007


 

Yüzde 25 peşinat ve faizler yüksek

Pennslyvania State Üniversitesi Gayrimenkul Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Direktörü Prof. Abdullah Yavaş, konut kredilerinde yüzde 25 minimum peşinatı çok katı gördüklerini ve bunun rahatlıkla yüzde 15’e düşürülebileceğini kaydetti.

Dünyanın ilk 500 ekonomisti arasında yer alan Prof. Yavaş, Türkiye’de konut kredilerindeki büyüme potansiyelinin büyük ölçüde faizlerle ilgili olduğunu belirtti. Yavaş, konut ne kadar ucuz olursa olsun örneğin 50 bin YTL’lik sosyal nitelikteki bir konutun bugünkü faiz oranlarıyla aylık ödemesinin çok yüksek olacağını söyledi.

Konut kredilerinde yüzde 25 minimum peşinatı çok katı gördüğünü ve bu oranın rahatlıkla yüzde 15’e düşürülebileceğini kaydeden Yavaş,zorunlu hayat sigortasının da tüketiciye bırakılmasını belirterek, “Çünkü bu maliyeti yükseltiyor ve aylık ödemeyi artırıyor. Bankalar biraz da risk alsınlar’’ dedi. Seçimlerden sonra istikrar devam ederse faizlerde ciddi düşüşler olacağını düşündüğünü ifade eden Yavaş, “Bu da tutsat piyasalarına çok ciddi yansıyacak ve ev fiyatlarını yukarıya çekecek’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

22.05.2007


 

Tüzmen: Seçim dönemini rahat geçiririz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dış ticarette herhangi bir problem yaşanmadan seçim döneminin rahatlıkla geçirileceğini düşündüğünü bildirdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu seçim döneminin dış ticareti nasıl etkileyeceği yönündeki soruları cevaplayan Devlet Bakanı Tüzmen, seçimin dış ticareti etkileyeceği yönündeki spekülasyonlara inanmadığını söyledi.

Tüzmen, dış ticarette, Eximbank’ta ve gümrüklerde yapılan çalışmalarla altyapı hizmetlerini son derece iyi bir noktaya getirdiklerini belirterek, “Dolayısıyla yaptığımız çalışmalar zaten bu seçim döneminin bu şekilde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan aşılması şeklinde idi’’ dedi.

Bu yıl ihracatta 100 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatan Tüzmen, bu hedefi gerçekleştireceklerini bildirdi. İstikrarlı bir ekonomi için her şeyden önce istikrarlı bir siyasî ortam gerektiğine işaret eden Tüzmen, son 4,5 senedeki istikrarlı ortam ve hükümetin çalışmaları sayesinde ekonomide, dış ticarette çok önemli başarılar elde edildiğini kaydetti. İhracatın her geçen gün arttığını ve Türkiye’de ihracatın adeta ‘’çılgın bir hastalık’’ halini aldığını ve tüm illerde, ilçelerde, hatta köylerden bile ihracat yapılmaya başlandığını anlatan Tüzmen, ‘’Eğer biz gerçekten demokrasiyi ülkemizde yaşatmak istiyorsak, cumhuriyetimizi ileriki nesillere en iyi şekilde aktarmak istiyorsak ihracata ağırlık vermeliyiz’’ diye konuştu.

/ ANKARA

22.05.2007


 

Komşu ve çevre ülkelere ihracat arttı

Yılın üç ayında, komşu ve çevre ülkelere ihracat yüzde 44,5 oranında artışla 8,4 milyar doları buldu. Bu ülkelerin ihracattaki payı ise yüzde 36,1 olarak gerçekleşti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, toplam 7 ülkeden oluşan komşu ülkelere ihracat yüzde 33,6 artış göstererek 2,4 milyar dolara yükseldi. Bu grup içerisinde ilk sıraları yüzde 2,8’lik payla Irak, yüzde 2,1’lik pay ile Yunanistan ve yüzde 1,9’luk payla Bulgaristan, yüzde 1,2 pay ile İran aldı.

Irak’a 658.6 milyon dolarlık, Yunanistan’a 492.5 milyon dolarlık, Bulgaristan’a 428.8 milyon dolarlık, İran’a 285.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam 45 ülkeden oluşan çevre ülkelere ihracat ise bir önceki döneme göre yüzde 49,2 artış göstererek yaklaşık 6 milyar dolara ulaştı ve bu ülkelerin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 25,9 oldu.

/ ANKARA

22.05.2007


 

Buğday rekoltesi yüzde 15 düşecek

Çukurova yöresinde buğday rekoltesinin geçen sezona göre yüzde 10-15 oranında düşük gerçekleşeceği bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, geçen sezon 315 bin hektar alana buğday ekimi yapılan yörede bu sezon kış aylarında yaşanan kuraklık sebebiyle 290 bin hektar alana ekim yapılabildiğini söyledi. Kuraklık sonucu geçen sezon 1 milyon 400 bin ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu sezon yüzde 10-15 oranında azalarak 1 milyon 100 bin ton olarak gerçekleşeceğine işaret eden Barut, düşük rekoltenin yanı sıra ekim döneminde yaşanan kuraklığın maliyetleri de ikiye katladığını söyledi.

Barut, bir kilogram buğdayın maliyetinin üreticiye 39 YKr mal olduğunu kaydederek, çiftçinin kara gün dostu olarak bildikleri Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) müdahale alım fiyatını en az 45 YKr olarak açıklamasını beklediklerini ifade etti.

/ ADANA

22.05.2007


 

4 milyon dönüm ayçiçeği ekildi

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, 2007 yılı sezonu ayçiçeği ekiminin tamamlandığını belirterek, ‘’Trakya bölgesinde 4 milyon dönüm alanda ayçiçeği ekimi yapıldı’’ dedi.

Sezen, ayçiçeği üreticilerinin tohumluk ve gübre ihtiyaçlarını karşılayarak ekim yapmalarını sağladıklarını söyledi. Aldıkları beyanname ve tesbitlere göre Trakya’da ayçiçeği ekiminin tamamlandığını ifade eden Sezen, ‘’Trakya bölgesinde 4 milyon dönüm ayçiçeği ekimi yapıldı. Ekim miktarı geçtiğimiz yılla aynı oranda bulunuyor. İklim durumuna göre, rekoltenin de geçen yıla göre aynı seviyelerde olacağını tahmin ediyoruz’’ diye konuştu.

Sezen, kooperatiflerde ayçiçeği alımları için hazırlıklara başlandığını kaydetti.

/ EDİRNE

22.05.2007


 

Ev sahibine ‘kiracı’ sorgusu

Maliye Bakanlığı, bu yıl Mart ayında verilen kira vergisi beyannamelerinde adı geçmeyen ya da kiradaki konut sayısı ve geliri azalan ev sahiplerine, ‘’Kiracına ne oldu?’’ demeye hazırlanıyor.

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürü Seyit Ahmet Baş’ın verdiği bilgiye göre beyan döneminin ardından gayrimenkul sermaye iradına yönelik kapsamlı bir analiz çalışması yapıldı. 2006 yılında toplam kira gelirinde yüzde 29,3’lük bir artış kaydedildi. Bir önceki yıl 3 milyar 191 milyon 339 bin YTL olan toplam kira geliri, 2006’da 4 milyar 125 milyon 502 bin YTL’ye yükseldi. İstanbul’un da bulunduğu 16 ilde ise kiradaki konut sayısı azaldı. Söz konusu çalışma, Türkiye genelindeki her 100 YTL’lik kiranın, 56,83 YTL’sinin İstanbul’daki kiracılarca ödendiğini de ortaya koydu.

Gelir Politikaları Genel Müdürü Baş, analiz çalışmasını vergi dairelerine göndereceklerini belirtti. Vergi dairelerinin kira beyannamelerinde bu yıl adı geçmeyen ya da konut ve geliri düşenlere ‘’Kiracına ne oldu?’’ sorusunun yöneltileceğini söyleyen Baş, her ilde ortalama gelir sınırının altında kalan mükelleflerin de bu durumu Maliyecilere izah edeceğini söyledi.

/ ANKARA

22.05.2007


 

ABD’nin taksisi Türkiye’den

Karsan Otomotiv, ABD ve Kanada’da satılmak üzere tasarlanmış yeni bir taksi modelinin nihaî mühendislik çalışmaları ve 10 yıl süreyle Karsan’da üretimi için mutabakat metni imzaladığını açıkladı. Nihaî anlaşmaların 15 Eylül 2007’ye kadar imzalanması hedefleniyor.

Bu süre zarfında görüşmelerin münhasıran sürdürüleceğini belirten Karsan, nihaî kontrat imzalandığında, ABD ve Kanada’da pazarlanmak üzere yılda 12 bin 500 adetten az olmamak kaydıyla yılda ortalama 20 bin adet taksi üreteceğini ve yılda ortalama 400 milyon dolar ek satış hasılatı elde edeceğini kaydetti. 2009 yılı başında fiili üretime başlanması hedeflenen projenin gelişimine göre, Karsan’ın yıllık taksi üretimi zaman içinde 40 bin adede kadar çıkabilecek. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapılacak projede, ayrıca 300 kişilik ek istihdam da sağlanacak.

/ İSTANBUL

22.05.2007


 

IMF’ye 5 milyar dolarlık özelleştirme sözü

Türkiye, IMF’ye, 2007 yıl sonu itibariyle yıllık en az 5 milyar dolar özelleştirme geliri sağlanacağı taahhüdünde bulundu.

Türkiye’nin IMF’ye Altıncı Gözden Geçirme için sunduğu Niyet Mektubu’nun eklerine göre, 2007 özelleştirme gelirleri altı sınırının Ağustos sonu itibariyle 4 milyar 700 milyon, yıl sonu itibariyle de 5 milyar dolar olacağı öngörüldü. Buna karşın, alt sınırın tutturulamaması halinde, hedefte aşağı yönlü revizyona gidilebileceği belirtildi. Mektuba göre, söz konusu gelirlere, Özelleştirme İdaresi ve TMSF’nin satışlardan sağladığı gelirler dahil olacak. Özelleştirme İdaresi’nin 2007 yılında sağladığı özelleştirme geliri 2 milyar 676 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

/ ANKARA

22.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004