Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Yasaklar

Elmanın yenmesiyle birlikte insanoğlunun yasaklara karşı eğilimi bütün hızıyla devam ediyor. Yasağın o çekici sınırlarında dolanırken ömür bitiyor. Hesap-kitap meselesi ondan sonra başlıyor. Kâinata karşı bir avuç canlının ısrarlı savaşı işte tam o anda bitiyor. Ân’ların kıymetini anlayabiliyor muyuz?

Yo... Hiç sanmıyorum.

Bazı yasaklar gerekli midir? Youtube’a bir yasak da Pentagon’dan geldi. Irak’ta çekilen savaş ve terörle mücadele görüntülerini sitede yayınlayan Pentagon, bölgede savaşan askerlerine Youtube, MySpace gibi görüntü paylaşım servislerine erişimi yasakladı. ABD Savunma Bakanlığının gerekçesi, askerlerin ailelerine gönderdiği resim ve videoların çok büyük boyutlarda olması aynı zamanda bilgisayar sistemini yavaşlatması. Ne kılıf. Konunun uzmanlarına göreyse problem, operasyonların güvenliğinin tehlikede oluşu. Hepiniz gibi ben de ikincisine inanıyorum tabiî.

Bu arada, Youtube bildiğiniz bir başka yasağa boyun eğdi. Tayland Kralı’nın görüntülerini yayınlamama kararı alırken, benzerlerinin de bundan böyle sitede sansürleneceği bildirildi.

Millî & manevî, lojistik & stratejik sebeplerle, belki korkuyla-ecel yüzünden acele karar vermemek gerekiyor tabiî. Dünya benzer sorunlarla sık sık karşılaşacak gibi. Her tür bilginin serbestliği, paylaşımı, sınırsız özgürlüğü ne denli doğru, artık internetin kalbinin attığı ülkelerde de bağıra bağıra bu tartışılıyor. Temiz internet kampanyaları da sürüyor.

Sizi şimdi keşif yolculuğuna çıkarmak istiyorum biraz da. Imeem. Bir Web 2.0. Üye olursanız kendi müziğinizi yayınlatma şansına sahip olabiliyorsunuz, olmazsanız hazırdaki şarkı listelerinden seç beğen dinle yapabiliyorsunuz. Ben de bu ay ki PCMagazin’de gördüm ilk defa. Arada yolculuğa çıkmak isterseniz, ziyaret edilebilir.

Ve bir kitap. Secret. Türkçesi “sır”. Ortalığı salladı. Karşıma çıkan herkes konuşuyor. Sır’da her istediğine sahip olabilmenin yolları anlatılıyor. Bu biraz tehlikeli sularda gezmek gibi bana kalırsa. Henüz okuma fırsatım olmadı. Çekmecemde duruyor. Elime almaya da çekiniyorum. DVD’sini buradan satın alabiliyorsunuz: thesecret.tv…

Elçiye zeval olmaz. Tavsiye etmiyorum. Her istediğime sahip olmakta şu fanilikte hiç ilgimi çekmiyor. Yalnız çıtayı yükseğe, daha yükseğe çevirmek isteyenlerin, bir karış toprak gözünü doyursun demekten başka bir şey de gelmiyor elimden.

Haftaya Intel’le ilgili gelişmeleri duyurmaya çalışacağız. Sayın Ayşegül İldeniz müsait olurlarsa yenilikleri onun aracılığıyla aktaracağız buradan. Hangimiz mobil cihazlarda daha hızlı bağlantılar istemiyoruz ki misal. Neredeyse gerçekleşecek. Sağlıkla kalın…

Kaynaklar:

tubiderbd.com

imeem.com

thesecret.tvS

Belma UĞUR

20.05.2007


Ampuller tarih oluyor

Türk araştırmacılar, Edison’un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bu müthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor.

“Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’un icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’un keşfi olan ampuller ısıyı ışığa dönüştürüyordu. Türk imzası taşıyan buluş ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor.

LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten değiştirecek.

Üstelik bu yeni ışık kaynağı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı sağlayacak.

Bu müthiş çalışma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ‘’NANOTECHNOLOGY’’ dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu. Müthiş buluş, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı’nın imzasını taşıyor.

Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

LED’lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED’ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi. Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir, ”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED’i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama hayatta sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.

LED’lerle bütün dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen bütün elektriğin yüzde 20’si aydınlatmada kullanılıyor. Bütün bu sebeplerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dâhil olmak üzere bütün basamaklarının Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Şimdi geriye sadece üretmek kaldı.

Nihat ERBAŞ

20.05.2007


Bill Gates’e para ödülü (!)

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, dünya sağlığı için yaptığı çalışmalarından dolayı kurumu adına 40 bin dolarlık ödüle lâyık görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Cenevre’deki merkezinde düzenlenen törenle Melinda ve Bill Gates Vakfına, Birleşik Arap Emirlikleri Sağlık Vakfı tarafından 40 bin dolarlık ödül verildi.

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, her yıl sağlık alanına katkılarından dolayı kurum ya da kişilere verilen ödülün bu yıl, gelişmekte olan ülkelerde sık görülen hastalıklarla mücadeleye imkân sağlayan aşı temini ve ucuz, pratik ve etkin tedavi araştırmalarına katkılarından dolayı Melinda ve Bill Gates Vakfına verildiği belirtildi. Bill ve Melinda Gates’in ödül töreninde bizzat bulunmadıkları ve vakfın ödülü, sıtmayla mücadele projeleri için kullanacağı belirtiliyor.

20.05.2007


‘Amazon.com’ da müzik satacak

‘’Amazon.com’’dan yapılan açıklamada, en geç bu yıl içinde faaliyete geçecek sitede en büyüğü EMI olmak üzere 12 binden fazla müzik şirketinin bulunacağı belirtilerek, parçaların kullanıcılara istedikleri cihazda dinlemeleri imkânı sağlaması için kopya koruma sistemi (DRM-Digital Rights Management-Dijital Haklar Yönetimi) olmaksızın satılacağı kaydedildi.

‘’Amazon.com’’u böylece online müzik satış aktörlerinin saflarına katacak siteden indirilecek şarkılar, kişisel kullanım için CD’ye kaydeder gibi ister bilgisayar, ister iPod, ister diğer MP3 müzikçalarlar, Zune (Microsoft) veya Zen’de (Creative) dinlenebilecek. Kullanıcıları, satın aldıkları müzik parçalarını yalnızca 1 aygıtta dinlemek zorunda bırakan DRM kopya koruma sistemi, korsan müzikle mücadele için kimi müzik şirketlerince destekleniyor.

20.05.2007


Vestel’e ödül

Vestel, yerli ve yabancı yatırımcıları doğrudan bilgilendirme amacıyla kurduğu www.vestelyatirimciiliskileri.com internet sitesi ile “İnteraktif Medya Ödülleri” yarışmasında Olağanüstü Başarı Ödülü’ne lâyık görüldü.

Vestel’den yapılan açıklamada, Vestel’in dünya çapında önemli kuruşların yöneticilerinin oluşturduğu jüri tarafından 100 üzerinden tasarımda 95, içerikte 97, işlevsellikte 93, kullanış kolaylığında 97 ve standartlara uyumda 80 puan alarak 500 üzerinden toplam 462 puan kazandığı bildirildi.

Vestel Yatırımcı İlişkileri internet sitesi, 1990 yılından beri hisseleri İMKB’de işlem gören Vestel Elektronik ve 2006’da borsaya kote olan Vestel Beyaz Eşya hakkında yatırımcılara dönük güncel bilgiler içeriyor. Sitede kurumsal yönetim, hisse bilgileri, bono ve ratingler, finansal bilgiler, faaliyet raporları, yatırımcı ilişkileri takvimi ve sunumları gibi bölümler yer alıyor.

20.05.2007


Microsoft 32-bit’e veda ediyor

Microsoft, Windows Server 2008 adını alan Longhorn’un “son 32-bit işletim sistemi” olacağını duyurdu.

WinHEC konferansında yaptığı konuşmada Windows Server bölümü yöneticisi Bill Laing, 2008’de son 32-bitlik işletim sistemini yapacaklarını ve bundan sonra sadece 64-bit işletim sistemleri üreteceklerini bildirdi. 64-bit’i opsiyon olarak sunan Windows Server 2008, türünün son örneği olacak.

20.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004