Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Alman içmimarlar Bursa’ya hayran kaldı

Bursa’da bu kadar köklü bir geçmişle ve olağanüstü güzellikteki tabiî dokuyla karşılaşınca çok şaşırdıklarını belirten Alman içmimarlar, “Bu güzellikler bizim ülkemizde iyi bilinse emin olun buraya Alman turist akını olur. Kesinlikle çok özel bir şehirde yaşıyorsunuz” dediler.

Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası Bursa temsilciliği, Alman meslektaşlarına Bursa’yı tanıttı.

Dâvet üzerine 1 günlük kültür gezisi için şehre gelen 130 Alman içmimar, özellikle tarihi yapılara ve tabiî dokuya hayran kaldı. Güne Yeşil’de kahvaltıyla başlayan Alman heyeti, Yeşil Türbe ve Yeşil Camii’ni gezdikten sonra 700 yıllık tarihî dokusunu koruyan Cumalıkızık köyünü ziyaret etti. Buradan İnkaya köyüne geçerek tarihî çınarın altında çaylarını yudumlayan Alman içmimarlar, daha sonra Bursa’nın en önemli sembollerinden biri olan Ulu Camii’ni büyük bir ilgiyle inceledi.

Ziyaretlerin ardından Yeşil’de akşam yemeğinde ağırlanan Alman içmimarlar Bursa’yı çok farklı bulduklarını söyledi. Büyük çoğunluğu Türkiye’ye ilk kez gelen içmimarlar, Bursa’nın tarihî yapılarının estetiğine ve o zamanın teknolojisiyle yapılan işlemelerine hayran kaldıklarını ifade etti. Bursa’da bu kadar köklü bir geçmişle ve olağanüstü güzellikteki tabiî dokuyla karşılaşınca çok şaşırdıklarını belirten Alman içmimarlar, “Bu güzellikler bizim ülkemizde iyi bilinse emin olun buraya Alman turist akını olur. Kesinlikle çok özel bir şehirde yaşıyorsunuz” diye konuştu.

İçmimarlar Odası Bursa Temsilciliği’nin Kurucu Başkanı Levent Yazıcı ise, “Zengin tarihsel doku içinde modern yapılaşmayı da bünyesine sığdırmaya çalışan Bursa’nın, mekan ve ürün tasarımında görev alan içmimarları daha etkin ve güçlü olacak. Bu amaçla temsilciliğimizi kurduk ve faaliyetlere başladık. Bursa bu alanda da hak ettiği yeri alacak” şeklinde konuştu.

Akşam yemeğinden sonra Karabaş-i Veli Tekkesi’nde düzenlenen sema gösterisine katılan Alman içmimarlar, semazenlerin gösterisinden çok etkilendiklerini söyledi. Kendilerine gösterilen örnek ev sahipliği için teşekkür eden Alman İçmimarlar Odası yetkilileri, Bursalı iç mimarları da Almanya’ya dâvet etti.

22.05.2007


 

İlâç gibi sergi

Eskişehir’de Niyazi Çapa adlı bir işadamı tarafından açılan Beylerbeyi Konağı Kültür Hizmetleri Müzesi’nde asırlık ecza ürünleri ve Osmanlı kültürü birlikte sergileniyor.

Odunpazarı mahallesi içerisinde yeralan tarihi Beylerbeyi Konağı’nı satın alıp restore ettiren Niyazi Çapa konağı müze olarak hizmete açtı. 360 yıllık konağın içerisine kurulan müze Nostalji Eczanesi, Çanakkale Savaşları, Osmanlı aile hayatı ve Türkmen -Yörük çadırı bölümlerinden oluşuyor. Müzede asırlık ecza ürünlerinin, ilaçların ve tıbbi kitapların yanı sıra geleneksel kıyafetler, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan ev eşyaları ve yörük çadırı yer alıyor.

İçerisinde tarihî ecza gereçlerinin, hap kalıbı gibi ilâç yapım malzemelerinin ve ilâçların bulunduğu Nostalji Eczanesi hakkında bilgi veren Niyazi Çapa ilâçları ve ecza gereçlerini Türkiye’nin dört köşesini tek tek gezerek topladığını ve bunun seneler sürdüğünü ifade etti. Çapa, ‘’Ben çeşitli yerlere gittiğimde hemen ‘yemek yenilecek yer, eğlenilecek yer neresidir?’ diye sormam. ‘En eski eczacı kimdir, nerdedir?’ diye sorarım’’ dedi. Müzede tıp tarihine ışık tutacak malzemelerin bulunduğunu söyleyen Çapa senelerce eczacılık yaptığını, eczacılık sektörünün hemen hemen her kademesinde çalıştığını belirtti. Çapa, müzeyi açma amacının gelecek nesillere tarih bilinci kazandırmak olduğunu söyledi.

22.05.2007


 

Ya Maas Nehri’nde tutarsa

Akşehir Belediyesi ile Hollanda Mozaik Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Hollanda’da bu yıl ikincisi düzenlenecek Nasreddin Hoca Şenliği’nde, temsili Nasreddin Hoca, Maas Nehri’ne hoşgörü mayası çalacak.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, 20-22 Mayıs 2005’de Hollanda’da düzenlenen Nasreddin Hoca Şenliği’nde Nasreddin Hoca fıkralarının bulunduğu 5 bin kitap dağıtarak, Hollanda’da yaşayan çocuklara, gençlere ve yaşlılara Hoca’yı tanıtma imkânı bulduklarını, bu yüzden bu yıl da Hollanda’da şenliği tekrarlayacaklarını söyledi.

Bu yıl 25-27 Mayısta ikincisi düzenlenecek şenliğin Rotterdam şehrinde yapılacağını bildiren Baloğlu, şunları kaydetti:

‘’Temsili Nasreddin Hoca, Schiedamseweg Caddesi’nde karşılanacak ve ardından yel değirmenine kadar yürünecek. Burada Maas Nehri’ne hoşgörü ve sevgi mayası çalacak Nasreddin Hoca’nın yine 5 bin fıkra kitabını dağıtacağız. Fıkra kitabı, Türkçe, İngilizce, Arapça ve Hollanda dillerinde olacak. Orada yaşayan bütün çocuklar Hoca’yı tanısın, bilsin diye 4 dilde hazırladık. Ayrıca Gülmecenin Büyük Ustası Nasreddin Hoca, İronik Yaşamda Yürüyen Kahraman adlı kitapları da dağıtacağız.’’

Önceki yapılan şenliklerde, gurbetçi çocukların Nasreddin Hoca ile ilk kez tanıştığını belirten Baloğlu, şöyle dedi:

‘’Biz Nasreddin Hoca’nın bütün çocuklar tarafından tanınmasını istiyoruz. Nasreddin Hoca, Hollanda’daki şenlikte alış veriş merkezleri ve caddeleri gezerek vatandaşlara fıkralar anlatacak. Geçen şenlikte bu uygulama büyük ilgi görmüştü.’’

Baloğlu, ayrıca sema gösterisi ve tasavvuf müziği konserinin de yer alacağı şenliğin büyük ses getireceğine inandıklarını söyledi.

22.05.2007


 

7 asırlık camiye ziyaretçi rekoru

Baharın gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısının artmaya başladığı şu günlerde Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan tarihî Eşrefoğlu Camii turist akınına uğruyor.

Orta Asya’da ağaç direkler üzerine yapılan ahşap camilerin Anadolu’daki en güzel örneklerinin başında gelen 708 yıllık Eşrefoğlu Camii, Antalya’da tur işletmeciliği yapan şirketlerin, vaz geçilmez merkezi haline geldi.

Turistleri, gezdiren tur şirketlerinin ilk uğradıkları yerlerin başında tarihî Eşrefoğlu Camii geliyor.

Geçtiğimiz yıl ziyaretçi rekoru kıran tarihî camii, gün geçtikçe yerli ve yabancı turistlerin gezi listelerine girmeye başladı.

1297-1299 tarihleri arasında Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından yaptırılan ve günümüze kadar özelliğini yitirmeden gelen, doğu, batı ve kuzey olmak üzere 3 kapısı bulunan, 33 penceresi olan ve 48 tane sütun direğin üzerine 480 tane yatay yuvarlama kirişin yerleştiği Türk mimarî kültüründe önemli yeri olan tarihi Eşrefoğlu Camii farklı özelliklerin bir arada bulunduğu, dünyada ki orijinal özelliğini koruyan hemen hemen tek eser.

Özellikle hafta sonları ziyaretçi sayısında artış olan tarihî camiyi, ziyaret etmek isteyen turistler, tur şirketlerine bağlı otobüsler sayesinde tarihî camiyi görme fırsatı buluyor.

Turist rehberleri sayesinde dinimizin özelliklerini ve cami adabını öğrenen turistler, camiye girmeden önce başlarını kapatıyor.

22.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004