Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lübnan ordusu kaçan militanların botunu batırdı

Lübnan ordusu, ülkenin kuzeyindeki Nehr El Bared Filistin mülteci kampından kaçmaya çalışan militanları taşıyan şişme botları batırdı. Lübnan ordusunun sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, kampı mesken tutan Fethülislam militanlarının şafak vakti şişme botlarla kamptan kaçmaya çalıştığı, botların Lübnan donanmasında bağlı bir gemi tarafından batırıldığı belirtildi.

Sözcü, kaç militanın öldüğü ya da ordunun esir alıp almadığı gibi ayrıntıları basınla paylaşmadı.

Lübnan donanması, Akdeniz kıyısındaki ikinci büyük Lübnan şehri olan Trablusşam’a 10 kilometre mesafede bulunan Nehr El Bared açıklarında bulunuyor.

Bu arada, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, hükümetinin terörün kökünü kazımaya kararlı olduğunu söyledi.

Sinyora, açıklamasında, “Devletin, hükümetin ve ordunun otoritesine zarar gelmesine izin vermeyeceğiz. Terörün kökünü kazımak için, kardeşlerimiz, Filistinli mültecilerin güvenliğini koruyacağız. Fethülislam grubunun terörüne boyun eğmeyeceğiz” dedi.

HAMAS ekibi yardım için geldi

Öte yandan, Filistinli Hamas hareketine bağlı bir sağlık kurumunun 4 ambulansının, Fethülislâm’ın mesken tuttuğu Nehr El Bared kampına girdiği bildirildi. AFP muhabiri, mültecilere yardım götüren 4 ambulansın kamp girişinde sıkı bir aramadan geçirildiğini, “İslâmî Tıp Vakfı”na ait ambulanslarda, kamptan kaçmayan mülteciler için ilaç ve su olduğunu aktardı.

Ambulanslara eşlik eden Trablusşamlı Şeyh Ahmed Hacı ise Hamas adına, Fethülislâm unsurları arasında arabuluculuk yapmaya geldiğini açıkladı.

Şeyh Ahmed, “Ara buluculuk girişimi için Fethülislâm milisleriyle görüşeceğim” dedi ve başka ayrıntı vermedi.

Filistinli Şakir Abssi liderliğindeki Fethülislâm, Sünnî Lübnanlı, Filistinli, Suriyeli ve diğer Arap ülkelerinden kişileri bünyesinde barındırıyor. Gruptakilerden bazılarının Irak’ta çarpışmış olduğu da belirtiliyor.

Kouchner’den ilk ziyaret Beyrut’a

Bu arada, Göreve gelmesinden sonra ilk Avrupa dışındaki ziyaretini Lübnan’a yapmaya karar veren Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, 2 günlük ziyareti kapsamında başşehir Beyrut’a geldi. Fransa’nın, “bu kritik döneminde” Lübnan halkına dayanışma mesajı vermesi amacındaki ziyareti kapsamında Kouchner, Sinyora, Parlamento Başkanı Nebih Berri ve diğer siyasî yetkililerle görüşecek.

/ BEYRUT

25.05.2007


 

ABD ve İsrail’den İran’a uyarı

İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, İran’ın nükleer programını sürdürerek “ateşle oynadığını” söyledi.

İsrail’de daha önce Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde de bulunan Mofaz, askeri radyoya yaptığı açıklamada, “İran, nükleer programını tamamlamak için zaman kazanmaya çalışarak ateşle oynuyor. Uluslararası toplum, bu ülkeye karşı yaptırımları sertleştirmeli ve dünyayı tehdit eden İran’a karşı tek cephe oluşturmalı” diye konuştu. Mofaz, diplomatik baskıların başarısızlıkla sonuçlanması halinde “bütün seçeneklerin mümkün ve açık olduğunu” söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradei, önceki gün yayımladığı raporda, İran’ın uranyum zenginleştirmeye ilişkin faaliyetlerini askıya almadığını belirtmişti.

BM Güvenlik Konseyi, 1747 sayılı kararıyla, İran’a zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması için 23 Mayısa kadar zaman tanımıştı. İranlılar nükleer enerjiyi sivil amaçlarla ürettiğini söylerken, Batılı ülkelerle İsrail İran’ın nükleer bomba yapmaya çalıştığını ileri sürüyor.

ABD ve İsrail’den İran’a uyarı

Bu arada, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Zalmay Halilzad, Uluslararası Atom EnerjisiKurumunun (UAEK) son raporunda İran’ın BM kararlarına uymadığını belirtmesinden sonra ABD olarak İran hükümeti üzerindeki baskıyı arttırmak istediklerini söyledi.ABD Büyükelçisi Halilzad, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine yaptığı açıklamada, raporun hem Washington’da hem de BM’de titizlikle inceleneceğini, ancak raporda İran hükümetinin UAEK ile nükleerprogramıyla ilgili işbirliği yapmadığının ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam ettiğinin açık olduğunu söyledi.

/ KUDÜS

25.05.2007


 

Gazze’ye füze Batı Şeria’ya baskın

İsrail ordusu, önceki gece Batı Şeria’da düzenlediği operasyonda aralarında bir bakan ve üç milletvekilinin bulunduğu 33 Hamas yetkilisini tutukladı.

Askeri sözcü, Gazze şeridinden İsrail’in güneyine açılan roket ateşlerine misilleme amacıyla düzenledikleri operasyonda tutukladıkları 33 Hamaslı arasında 4 de belediye başkanının bulunduğunu bildirdi.

Sözcü, “Hamas yetkilileri roket saldırılarını destekliyor” diyerek tutuklamaları meşru gösterdi.

Tutuklanan Filistinli bakanın, Eğitim Bakanı Nasreddin Eşşair olduğu bildirilmişti. İsrail son günlerde Gazze şeridinde Hamas ve İslami Cihad örgütlerinin askeri kanatlarını hedef alan hava saldırıları düzenliyordu. Saldırılarda, 16 Mayıstan bu yana 12 sivil ve 25 militan hayatını kaybetti. İsrail’i hedef alan roket saldırılarında ise 1 kişi öldü. Bu arada, İsrail, Gazze şehrinde bir araca füze saldırısı düzenledi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, füze saldırısı El Nasır caddesi üzerinde, hareket halinde olan bir aracı hedef aldı. Yerel radyolara konuşan görgü tanıkları, füzenin tam isabet etmemesi sebebiyle içindekilerin hasar meydana gelen araçtan vaktinde kaçmayı başararak canlarını kurtardıklarını belirtti. Filistin televizyonu ise araçta baba ve anne ile çocuğunun bulunduğunu söyledi.

Öte yandan, Filistin Ulusal Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’de Filistinli militan grupları İsrail ile ateşkese ikna etmeye çalışırken, Halk Direniş Komiteleri’ne bağlı Nasır Selahaddin Tugayları’ndan sert açıklamalar geldi ve grup, Olmert hükümetinin, yerlerinden olan İsrailliler için bir bakanlık oluşturmasını istedi.

/ KUDÜS

25.05.2007


 

Terör, Bush’un hatalarını örttüğü şalı

ABD’de 2008 başkanlık seçiminde Demokratların başkan aday adaylarından eski senatör John Edwards, George Bush yönetiminin “terörle mücadelesini” kınadı ve bunun, “hükümetin vahim hatalarını meşru göstermeye yarayan slogan olduğunu” söyledi.

Adaylık için Hillary Clinton ve Barack Obama ile yarışan Edwards, dün gece bir düşünce kuruluşunda konuşurken, Amerikan ordusunun bir yıl içinde Irak’tan çekilmesini istedi. “George Bush’un (dünyada terörle mücadele) adını verdiği siyasi bir doktrin var” diyen Edwards, Bush’un bu doktrini, Guantanamo’dan Ebu Garib’e kadar yaptığı vahim hataları meşrû göstermek için kullandığını söyledi. Eski senatör, “bu yaklaşımın en kötü yanının ise silahın kendilerine çevrilmesi olduğunu” belirtti ve şöyle dedi: “Ordumuz kopma noktasına gelmek üzere. Terör tehdidi şimdi daha da büyüdü.” Edwards, “terörle mücadelenin” Amerika’yı daha güvenli kılmaya yönelik strateji değil, tamamen siyasî slogan olduğunu bildirdi. Başkan adayı, Kongre’nin, Irak’tan 40-50 bin askerin derhal, kalanların da bir yıla kadar çekilmesini sağlamak için elinden geleni yapmasını istedi.

Edwards, sözlerini tamamlarken, ABD’nin dünyayla uzlaşması gerektiğini söyledi.

/ NEW YORK

25.05.2007


 

Ürdün-Filistin birleşsin

İsrail’in muhalefet lideri Binyamin Netanyahu, Filistin’le Ürdün arasında kurulacak birliğin, Orta Doğu’da barış şansını artıracağını söyledi.

Financial Times gazetesine demeç veren Netanyahu, “Ürdün’le Filistinliler arasında birlik ya da konfederasyon şeklinde kurulacak yakınlaşma, bölgede barış ihtimalini artırır” dedi.

Gazete, Ürdün ve Filistinlilerin ise bu teklifi reddettiğini de yazdı.

İsrail’de bugün seçim yapılsa nabız yoklamalarına göre, iktidara gelecek gözüken Likud lideri Netanyahu, ayrıca 2002 yılında Suudilerin sunduğu, geçen marttaki Arap zirvesinde tekrar gündeme getirilen barış planına karşı olduğunu söyledi.

/ LONDRA

25.05.2007


 

Irak kan gölü

Irak’ın Felluce şehrindeki bir cenaze töreninde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 27’ye yükseldi.

Polis yetkilileri, saldırıda yaralananların sayısını da son bilgiye göre 50 olarak açıkladı. Yetkililer, cenaze töreninin, evinin önünde militanlar tarafından vurulan Alaa Zuvaid adlı 60 yaşındaki bir lokanta sahibi için düzenlendiğini söylediler. Alaa Zuvaid’in, El Kaide örgütüne karşı olan aşiret liderleriyle birlikte çalışan bir kişi olduğu belirtildi.

/ BAĞDAT

25.05.2007


 

Sarkozy inadı

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı cumhurbaşkanlığı kampanyaları süresinde ifade ettiği düşüncelerini değiştirmeyeceğini söyledi.

AB yetkilileri ile görüşmek üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğu fikrini değiştirmediğini söyledi. Bir basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, “Aday olarak söylediğim fikrin, cumhurbaşkanı olduktan sonra değişeceği düşüncesini anlayamıyorum. Türkiye’nin AB’de bir yeri olduğunu düşünmüyorum” dedi.

/ BRÜKSEL

25.05.2007


 

KKTC’ye İKÖ desteği

KKTC, İslam Konferansı Örgütü’nün 57 üyesi tarafından resmen tanınmak için girişim başlattı. KKTC bu yöndeki kapsamlı girişimini, 15-17 Mayıs tarihleri arasında Pakistan’ın başkenti İslamabad’ta düzenlenen 34. İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında yaptı.

25.05.2007


 

Rusya’da grizu patlaması

Rusya’nın batı Sibirya bölgesinde “Yubileynaya” kömür madeninde dün sabah meydana gelen grizu patlamasında 28 kişi öldü, patlama sırasında kömür ocağında bulunanlardan 180’i ise kurtarıldı.

25.05.2007


 

Komşudan sel uyarısı

Bulgaristan’da yaklaşık bir haftadır devam eden yağışlar yüzünden sel alarmı verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yağışların en az 3 gün daha devam edeceği tahmininde bulunması üzerine Çevre Bakanlığı, Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasında sınır oluşturan Meriç nehri ile Arda nehrinde su taşkınlarının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Çevre Bakanlığından yapılan açıklamada, iki nehirdeki su seviyesinin düzenli olarak kontrol edildiği ve gelişmeler hakkında Türkiye ve Yunanistan’a bilgi verildiği bildirildi.

Çevre Bakanlığı yetkilileri, bazı barajların kapaklarının açılarak, tesislerin bulunduğu nehir yataklarına kontrollü olarak su verildiğini belirtti. Bu arada başşehir Sofya da sel tehlikesiyle karşı karşıya. Sofya yakınlarındaki İskar ve Cerman nehirlerinde su seviyesi kritik noktaya ulaştı.

Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, yağmurun bu şekilde devam etmesi durumunda Sofya’da olağanüstü hal ilan edilebileceğini açıkladı.

/ SOFYA

25.05.2007


 

Çin’de okula yıldırım düştü

Çin’in güneybatısındaki Chongqing bölgesinde bulunan bir okula yıldırım düştü. Sınıflardan birine isabet eden yıldırım, ilk belirlemelere göre 7 öğrencinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Yetkililer meydana gelen olayda 30’a yakın öğrencinin de yaralandığını ifade etti. Bu arada öğrencilerin 10 ile 14 yaşları arasında olduğu bildirildi. Kaixian köyündeki bir okulda yaşanan olayın öğrencilerin eğitim gördüğü sırada meydana gelmesi sebebiyle tahribatın bu denli fazla olduğu kaydedildi.

Öte yandan aynı bölgede 2003 yılında doğal gaz tesisinde patlama yaşanmış ve 233 kişi hayatını kaybetmişti.

/ PEKİN

25.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004