Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Turizm ve gıdada KDV inecek

Maliye Bakanı Unakıtan, turizmde KDV’nin 2008’den itibaren yüzde 8’e çekileceğini söyledi. Gıdada da dar kapsamlı KDV indirimi yapılacak. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinin genel kuruluna gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, turizmde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirileceğini ve genel olarak 2008’den itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

Unakıtan turizmde Avrupa Birliği ülkeleri ile rekabet edebilmek için KDV oranının aynı seviyelere getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gıdada da dar kapsamlı bir indirim yapılacak. Unakıtan, gıdadaki bazı ürünlerin KDV’sinin yüzde 1’e ineceğini, bunların bir bölümünün önümüzdeki aylarda devreye gireceğini belirtti. Gıdada KDV indiriminin çocuk maması, sıvı şeker ve iyotlu tuz gibi ürünlerde olacağını kaydeden Unakıtan, diğer ürünlerde ise indirimin 2008’den itibaren uygulanacağını ifade etti.

‘BÜTÇEYE YÜK OLUŞTURMAYACAK’

KDV indirimine ilişkin çalışmanın bugün ya da yarın hükümete sunulacağını açıklayan Unakıtan, indirimlerin bütçeye yük oluşturmayacağını belirtti. Maliye Bakanı, gıda ve turizm dışında herhangi bir KDV indiriminin söz konusu olmadığının altını çizdi. Unakıtan, memur maaşlarına eklenecek enflasyon farkıyla ilgili olarak Haziran ayının bitmesini beklediklerini, ona göre ödeme yapacaklarını sözlerine ekledi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

MB: Enflasyon hedefinde riskler var

Para Politikası Kurulu, ‘’Enflasyonun hedefe yaklaşma hızını etkileyebilecek bazı risklerin mevcut olduğu’’ değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 14 Mayıs’ta yaptığı toplantıya ilişkin değerlendirme özeti yayınlandı. Değerlendirmede, enflasyonun, aşağı inme konusunda, beklenenden daha güçlü bir direnç gösterme olasılığının, orta vadedeki enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk unsuru oluşturduğu bildirildi. “Bekleyişlerdeki katılığın devam etme olasılığı, ücret ve fiyatlama davranışları kanalıyla enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk oluşturmaya devam etmektedir”denilen değerlendirmede, son dönemde uluslararası likidite şartlarının ve risk iştahının, gelişmekte olan ülkeler lehine seyrettiği bildirilerek, ancak küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların sürmesinin de, enflasyon görünümüne dair risk oluşturduğu ifade edildi.

Faiz dışı bütçe harcamalarında gözlenen artışların devam etme ihtimalinin d para politikasının gecikmeli etkileri konusundaki belirsizliği arttırdığı ifade edildi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

25.8 milyar dolar yabancı sermaye geldi

Türkiye en fazla doğrudan yatırım yapılan gelişmekte olan ülkeler arasında 5’inci sırada yer aldı.

Merkez Bankası verilerine göre, doğrudan yabancı yatırımlarda 2007 yılının Mart ayı itibariyle 25.8 milyar dolar net giriş sağlandı. Merkez Bankası verilerine göre doğrudan yabancı yatırımlar 2006 yılında toplam sermaye girişlerinin üçte birinden fazlasını oluşturdu. Yılın ilk üç ayında net giriş miktarı da 7.9 milyar dolar oldu. Doğrudan yabancı yatırımlar cari açığın finansmanı içinde en yüksek paya sahip kalem haline geldi. Cari açığın sürdürülebilirliği açısından önemli bir kalem olan yabancı yatırımlarda performansın devam edeceği öngörüldü. Merkez Bankası verilerine göre, yatırım yapan ülkeler bazında Avrupa Birliği 14.9 milyar dolar ile ilk sırayı aldı. Geçen yıl Hollanda, 5.2, Belçika 3.5, Yunanistan 2.8, Avusturya 1.1, İngiltere 0.9, Fransa 0.4, Almanya 0.4, Lüksemburg 0.2, İtalya 0.2, AB (Diğer) 0.2, Körfez ülkeleri 1.8, ABD 0.7, diğer ülkeler de 0.5 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Damla sulamaya ‘elektrik’ engeli

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TUSKOOP) Başkanı Halis Uysal, hükümetin sıfır faizle kredi desteğini açıkladığı ‘’damla sulama’’ projesinin uygulanabilmesi için, öncelikle tarımda elektrik sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yatırımın yapılması durumunda bile damla sulama için mutlaka elektrik kullanılması gerektiğine işaret eden Halis Uysal, AB ve ABD’de 3-3,5 cent olan tarımda kullanılan elektriğin fiyatının Türkiye’de 9,5 cente ulaştığını belirterek, bu fiyatlarla elektrik kullanılamayacağını öne sürdü. Ayrıca elektrikteki yüzde 18,5 düzeyindeki KDV’yi de eleştiren TUSKOOP Başkanı Uysal, şunları söyledi: ‘’Türkiye’de tarımda kullanılan elektriğin fiyatı ve KDV’si çok yüksek. Bu maliyetler düşürülmeden, yatırım yapılsa bile basınçlı sulama yapılamaz. Elektrik fiyatlarında da düzenleme yapılmalı.’’

/ KAHRAMANMARAŞ

25.05.2007


 

Serbest Bölgelerde elektrik ucuzlayacak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, serbest bölgelerde elektriğin yüzde 25 ucuzlayacağını bildirdi.

Tüzmen, serbest bölgelerde bir yıldır elektrikten, ‘ticari tarife’ üzerinden ücret alındığını hatırlattı. Bakan Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’EPDK ve TEDAŞ ile görüştük. Şimdi durum düzeltiliyor. Yeniden eski uygulamaya dönülüyor. Artık serbest bölgelerde kullanılan elektriğe, yeniden sanayi tarifesi uygulamasına geçiliyor. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı.’’

Kararın yürürlüğe girmesinden sonra, serbest bölgelerde kullanılan elektriğin fiyatının yaklaşık yüzde 25 ucuzlayacağını söyledi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Bu faizlerle ‘tutsat’ zor

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Başkontrolörü Ercan Alptürk, yüzde 19’luk faiz yüzde 10- 7’lere düşmedikçe, tutsat (mortgage) sisteminin başarılı olmasının zor olduğunu söyledi.

Alptürk, Eskişehir Ticaret Odasında (ETO) verdiği ‘’Tutsat Sistemi’’ konulu konferansta, Tutsat sisteminin 200 sektörü etkileyen inşaat sektörünü barındırdığını ifade etti. Tutsatın sistem olarak tam anlamıyla yürütülmesi için 2008’in başlarını bulacağını anlatan Alptürk, şöyle konuştu:

‘’Tutsatın başarılı olması için enflasyonun yüzde 10, konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altında, on yıllar boyunca devam etmesi gerekir.

Önümüzdeki dönemde konut kredisi faizlerinde düşüş bekliyoruz. Şu anda liste faizleri yüzde 1,54-1,55 gibi. Bunların kısa bir sürede 10 puan inmesini bekliyoruz. 1,45 seviyelerine gelebilir diye düşünüyoruz. Tabi biraz da seçimle ilgili. Geçen yılın başındaki gibi yüzde 1 seviyelerine bu yıl hemen gelemeyebiliriz.’’

/ ESKİŞEHİR

25.05.2007


 

Yağışlar çiftçiye nefes aldırdı

Nevşehir’de son zamanlardaki yağışların çiftçiyi sevindirdiği bildirildi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, Nevşehir’de son günlerdeki yağışların çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlattığını söyledi. Nevşehir’de yağışların diğer bölgelere oranla daha iyi olduğunu, kuraklık endişesini ortadan kaldırdığı kaydeden Tunç, ‘’Nevşehir’de kış aylarından itibaren alınan yağış, özellikle ekili tarım alanlarında toprağın ihtiyacı olan suyun karşılanmasında oldukça etkili oldu. Bölgemizde kuraklık tehlikesi yok. Son yağışlar az da olsa çiftçiye rahat nefes aldırdı’’ diye konuştu.

/ NEVŞEHİR

25.05.2007


 

Avrupalının çorabı Türkiye’den

Karabük’te kurulu çorap fabrikasının, yılda ürettiği 6 milyon çift çorabın yüzde 75’ini Fransa’ya, yüzde 20’sini Almanya ve Hollanda’ya ihraç ettiği bildirildi.

Kalemler Tekstil Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Kalem, ortalama 6 milyon çift çorabın neredeyse tamamını ihraç ettiklerini söyledi. Üretimlerinin yüzde 75’ini Fransa’ya, yüzde 20’sini Almanya ve Hollanda’ya ihraç ettiklerini ifade eden Kalem, yıllık 3 milyon Avro ihracat rakamını yakaladıklarını belirtti.

/ MERSİN

25.05.2007


 

Dört ayda 4.1 milyon turist geldi

Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı Nisan’da yüzde 10.8 arttı. Ocak-Nisan dönemindeki turist sayısı 4 milyonu aştı.

Turizmde olumlu sinyaller gelmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayında Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı yüzde 10.8 artışla 1 milyon 520 bin olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde turist sayısı 1 milyon 372 bin olmuştu.

Ocak-Nisan döneminde ise Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı yüzde 14.9 artarak 4 milyon 122 bin olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 3 milyon 588 bin olmuştu.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Zonguldak havaalanı açılıyor

Zonguldak hava alanını yeniden açma hazırlıkları sürürken, Vali Yavuz Erkmen ‘’Kontrol Uçağı, üçüncü test uçuşunda istenilen sinyalleri alırsa havaalanını hemen açacağız’’ dedi.

Erkmen, yurt içi ve dışında temas kurdukları firmalar olduğunu, bu yılın Haziran ayı içinde havaalanına uçak indirmeyi planladıklarını kaydetti. Havaalanı, 31 Ocak 2002’de ‘’trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı’’ gerekçesiyle yolcu uçağı inmeden kapatılmıştı.

/ ZONGULDAK

25.05.2007


 

Kirazı dolu, şeftaliyi don vurdu

Tarıma dayalı sanayinin önemli merkezlerinden Bursa’da, 20 Mayıs’ta etkili olan ‘’dolu’’ ihracata yönelik kiraz başta olmak üzere 50-60 milyon YTL’lik zarara yol açarken, nisan ayındaki ‘’don’’ yüzünden şeftalide de yüzde 50’ye yakın rekolte düşüşü bekleniyor.

/ BURSA

25.05.2007


 

Petrol, dokuz ayın zirvesinde

Petrol fiyatları İran ve ABD’deki benzin stoklarıyla ilgili endişelere bağlı olarak dokuz ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Önceki günü 70 dolar 60 sentten kapayan Brent petrolü, dün dokuz ayın en yüksek düzeyi olan 70 dolar 90 sente ulaştı. Önceki günü 65 dolar 77 sentten tamamlayan ABD ham petrolü ise 65 dolar 94 sente yükseldi.

/ SİNGAPUR

25.05.2007


 

Afşin-Elbistan’da üçüncü erteleme

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından, Afşin-Elbistan C ve D kömür sahalarının rödövans ihalelerinin son teklif verme tarihi 28 Haziran’a ertelendi.

Daha önce son teklif verme tarihi 23 Ocak 2007 olarak ilân edilen, daha sonra 27 Mart 2007 tarihine, sonra da 29 Mayıs tarihine ertelenen Afşin Elbistan kömür C ve D kömür sahalarının rödövans ihalelerinin son teklif verme tarihi üçüncü kez ertelenmiş oldu.

Afşin-Elbistan C ve D santral ünitelerinin kurulmasına dönük ihale için 28 Haziran 2007 tarihine kadar teklifler verilebilecek.

/ ANKARA

25.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004