Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Af Örgütü: Reformlar yetersiz

Uluslararası Af Örgütünün 2007 yılı raporunda, Türkiye’de yapılan reformların uygulanmasında yeterli gelişme olmadığı görüşüne yer verildi. Merkezi Londra’da bulunan örgütün raporunda, TBMM’de yapılan yasal değişiklikler geniş biçimde özetlendikten sonra, uygulamaya eleştiri getirildi. Uygulamada “çok az gelişme emareleri” bulunduğu kaydedilen raporda, görüşlerini açıkladıkları için insanların yargıya sevk edildikleri, “doğu ve güneydoğu Anadolu’da insan hakları uygulamalarında hâlâ ihlâller görüldüğü” anlatıldı.

Güvenlik güçlerinin Diyarbakır’da yapılan ve şiddet içeren gösteriler sırasında aşırı güç kullandıklarına dair bilgi bulunduğu ifade edilen raporda, gözaltı sırasında işkence ve kötü muameleye ilişkin suçlamalarda genel bir azalma olduğu, buna karşın yargı sisteminde adaletsizlikler ve F tipi cezaevleriyle ilgili kaygıların sürdüğü görüşü dile getirildi.

Şiddete maruz kalan kadınların korunması için sığınma evleri oluşturma çabalarında da fazla ilerleme kaydedilmediği savunulan raporda, 301. madde ile ilgili tartışmalara da dikkat çekildi.

İlgili yasanın gazeteciler, yazarlar, yayıncılar, akademisyenler ve insan hakları savunucularının barışçıl yollardan fikirlerini beyan etmelerinin önüne temel engeller çıkardığı ifade edilen raporda, 301. maddenin hâlâ uygulanması yüzünden sözü geçen grupların mensuplarının sık sık mahkemelere sevk edildikleri belirtildi.

Şemdinli dâvâsına bazı sivil ve askerî yetkililerin müdahale girişiminde bulundukları iddiasının da yer aldığı raporda, hapishane şartları hakkında ise özellikle F tipi cezaevlerinde mahkûmların kötü muameleden, katı disiplin kurallarından ve tecritten yakındıkları iddia etti.

/ LONDRA

25.05.2007


 

BU HADİSE NASIL GERÇEKLEŞTİ?

İntihar bombacısının kimliğinin, olay yerinde bulunan iki kopuk parmağından hareketle yarım gün içinde bilumum sabıka kayıtlarıyla birlikte tesbitiyle gösterilen başarı neyi ifade ediyor? Başbakanın “Başka birçok benzer olay, istihbaratının iyi takip edilmesi neticesinde engellendi ve bunlar kamuoyuna duyurulmadı” açıklaması nasıl değerlendirilmeli? Birçok olay bu yolla önlenirken, her yerden sıkı korunması gereken başkentte bu hadise nasıl gerçekleşti?

SALDIRILAR TEKRARLANABİLİR Mİ?

Olayı duyar duymaz komutanlarla birlikte patlama mahalline giden Genelkurmay Başkanı, oluşan tedirginliği arttırıcı nitelikteki “Benzer saldırılar önümüzdeki günlerde büyük şehirlerde tekrarlanabilir” açıklamasının ve saldırıdaki asıl hedefin komutanlar olduğu yönündeki sorulara verdiği “Teröristler bana birşey söylemedi” cevabının ötesinde, halka sükûnet ve kararlılık telkin eden mesajlar vermeyi düşünüyor mu?

TERÖRE KARŞI MİTİNG VAR MI?

Samsun’daki “Asker konuştu, imam bayıldı” pankartıyla, “sivil ve demokrat” maskesini indirip gerçek yüzünü gösteren zihniyetin “irtica”ya karşı milyonları sokağa dökerek gerçekleştirdiği mitingler, terörü lânetlemek, terörün ardındaki mihraklara meydan okumak ve teröre karşı “yekvücut tek bir Türkiye”nin mevcudiyetini ispatlamak gibi bir amaçla, milyonlara milyonları katarak devam ettirilecek mi?

YAZISI YAZARLAR BÖLÜMÜNDE

Kazım GÜLEÇYÜZ

25.05.2007


 

Erdoğan ve Arınç’tan Kuzey Irak sinyali

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak’a operasyon konusunda, ‘’Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz.

Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez” dedi.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nden yayınlanan ATV Ana Haber Bülteni’nde, Ali Kırca’nın sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, ‘’Kuzey Irak’a operasyon düşüncesi var mı, Silahlı Kuvvetlerle bu konuda tam bir görüş birliği içinde misiniz?’’ sorusu üzerine, şunları kaydetti:

‘’Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz. Yapılması gereken neyse; sınır ötesi, sınır içi, bunun vakti saati geldiğinde zaten iletişimlerimiz anında kurulu. Belli ön hazırlıkları bu işin zaten vardır. Burası Türkiye Cumhuriyeti, kabile değil burası. Böyle bir şeyde zaten atılması gereken adımları atacak güçtedir. Bu noktada polisimizle, askerimizle hazır vaziyetteyiz. Zaten şu anda bir hassasiyet var. Böyle bir durumdayız. Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez.’’

Başbakan Erdoğan, siyasi irade olarak her zaman özellikle terör konusunda askere, güvenlik güçlerine, ‘’Bir ihtiyaç var mı? Şu an Parlamento yanı hariç, bizden istediğiniz bir yetki var mı? Eksik olanı söyleyin, bunu her zaman veririz’’ dediklerini ifade ederek, ‘’Ama tabii işin parlamento boyutunu gerektiren bir şey olduğu zaman, o ayrı. O, olağanüstü bir haldir. O zaman tabii ki hemen Parlamento toplantıya çağrılır, bununla ilgili adım da orada atılır. Ama şimdiden zamanı, zemini belli olmayan bir yerle ilgili herhalde Parlamento’dan bir karar çıkarılacak olursa, bunun tabiî geleceğe yönelik ülkeler arasında neler meydana getirebileceğini takdir edersiniz’’ şeklinde konuştu.

Kırca’nın, ‘’Bir talep geldiği zaman biz parlamentodan bu kararı alırız. Silahlı Kuvvetlerin arkasına yasal desteği veririz’’ şeklindeki ifadesine Erdoğan, ‘’Kesinlikle’’ karşılığını verdi.

Arınç: TBMM, başvuru olursa anında değerlendirir

TBMM Başkanı Bülent Arınç, teröre karşı K. Irak’a bir operasyon ihtimaline karşı "TBMM, kendisine yapılan başvuruyu anında değerlendirip karar alma imkânına sahiptir" dedi

Slovakya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, son günlerde meydana gelen terör olayları hatırlatılarak, “Sınır ötesi operasyonda Meclis’in tavrı ne olur” sorusuna, şu cevabı verdi:

“Teröre karşı tek vücut dimdik, dipdiri olmalıyız ve bununla mücadelede bir an bile zafiyet göstermeden yolumuza devam etmeliyiz. Bu insanlık suçuna karşı el ele vermeliyiz. Aramızdaki farklılıkları bir kenara bırakarak terör karşısında birleşme ve bütünleşmenin zamanı olduğuna inanıyorum. Tabii bu olayların zamanlamasının önümüzdeki seçimlerle ilgili veya Kuzey Irak’ta olası bir operasyon ihtimaliyle ilgili olup olmadığı konusunda bir şey söylemek durumunda değilim.

Ancak defalarca tekrarlanmıştır ki, Irak’a, Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon ihtiyacı doğduğunda bu ihtiyacın silahlı kuvvetler tarafından belirlenmesini takiben, hükümet tarafından siyasi karar haline getirilmesi halinde TBMM, kendisine yapılan başvuruyu anında değerlendirip karar alma imkânına sahiptir. Bunu defalarca söyledik. Terörle ilk kez karşılaşmıyoruz. Terörden en çok acı çeken ülkelerden biriyiz. Milletimizin acısını yürekten paylaşıyoruz.”

/ İSTANBUL

25.05.2007


 

Şırnak’ta hain tuzak

Şırnak’ın Bestler Dereler mevkisinde terör örgütü PKK’nın döşediği mayının patlaması sonucu 6 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Patlamada 10 güvenlik görevlisi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Siirt 3. Tugay Komutanlığına bağlı birlikler, bölgede arazi arama tarama faaliyetlerini yürüttükleri sırada, daha önce terör örgütü PKK tarafından döşenen mayın patladı. Patlamada askeri araçta bulunan Piyade Uzman Çavuş Bayram Bulak, Piyade Uzman Çavuş Vedat Dayıoğlu, Piyade Uzman Çavuş Atıf Günkan ile Piyade Onbaşı Bekir Çakır, Piyade er Mahir Yıldırım ve Piyade er Samet Kırbaş şehit oldu.

Patlamada yaralanan 10 kişinin tedavisi ise Şırnak ve Siirt’teki asker hastanelerinde sürdürülüyor. Bu arada, patlamanın ardından güvenlik güçleri tarafından bölgede hava ve kara destekli geniş çaplı operasyon başlatıldığı bildirildi.

VAN’DA BİR ASKER ŞEHİT

Bu arada Van’ın Özalp ilçesinde bir asker, keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında meydana gelen kazada şehit oldu.Van Valiliğinden yapılan açıklamada, önceki gün akşam saatlerinde, Özalp ilçesindeki Harabekışla Hudut Takım Komutanlığında görevli er Ökkeş Onaylı’nın, sınır hattında katıldığı keşif, pusu ve gözetleme faaliyeti sırasında meydana gelen kaza sonucu yaralandığı kaydedildi.Olayın bildirilmesi üzerine Jandarma Asayiş Komutanlığı tarafından tahsis edilen helikopterin, sağlık ekibiyle birlikte bölgeye gönderildiği, olay yerinde yapılan müdahaleye rağmen Onaylı’nın kurtarılamadığı belirtildi.

/ DİYARBAKIR

25.05.2007


 

Devlet vatandaşa güvenecek

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, “Vatandaşın devletle ilişkilerinde vatandaşa güven esasının yerleşmekte olduğunu, aksi sabit oluncaya kadar vatandaşın beyanının yeterli görüldüğünü” söyledi.

Bölgesel ve ekonomik kalkınma alanında Avrupa’nın kıyı bölgelerinin çıkarlarını korumak amacıyla çalışmalar yapan Avrupa’nın Kıyı Bölgeleri Konferansı (CPMR) Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu Toplantısı, Çanakkale’de başladı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 150 yıllık yerel yönetim tecrübesine rağmen merkeziyetçi yönetim anlayışı ve geleneğinin yakın zamana kadar değiştirilmediğini belirterek, yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında görev ve yetki dağılımının sürekli merkezi yönetim lehine geliştiğini söyledi. Hükümetin yerel yönetimlerle ilgili reformlarını anlatan Şarbak, şöyle konuştu:

‘’2003 yılında merkezi idare kuruluşları için, kurumsal ve fonksiyonel gözden geçirme yapılmış, bu çalışmanın sonunda bazı kamu kurumları kapatılmış, bazıları kaldırılarak görev ve yetkileri yerel yönetimlere devredilmiştir. Bu çalışma kamu hizmetine ilişkin bürokratik süreçlerin gereksiz ayrıntılar içerdiğini, kırtasiyeciliğin hizmetleri yavaşlattığını, bazen engellediği, elektronik uygulamanın yaygınlaşmadığını ortaya koymuştur.’’ Bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltan çok sayıda çalışma yapıldığını kaydeden Şarbak, ‘’Vatandaşın devletle ilişkilerinde vatandaşa güven esasının yerleşmekte olduğunu, aksi sabit oluncaya kadar vatandaşın beyanının yeterli görüldüğünü’’ söyledi.

/ ÇANAKKALE

25.05.2007


 

Reformlarda yavaşlama oldu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yakalanan reform ivmesinde bir yavaşlama gözlemlendiğni söyledi.

Diyarbakır Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Federasyonu’nca “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Yatırım Fırsatları ve Tarım’’ konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Yalçındağ, sözlerine, Ankara’daki saldırıyı lânetleyerek başladı. Yalçındağ, “Türkiye’nin birlik, beraberlik ve istikrarına yöneltilen, Ankara’daki alçakça saldırıyı lanetleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Bu saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülke olarak birlik, beraberlik, dayanışma ve demokrasi ruhu içinde bu acı olayın da üstesinden geleceğiz’’ dedi.

Türkiye tarımının çok önemli sorunları bulunduğunu ve uzun vadeli stratejik bir bakış açısından yoksun bırakıldığını söylediyen Yalçındağ, “Seçim sürecine girdiğimiz dönemde, gerek tarım sektöründe, gerek diğer konularda yakalanan reform ivmesinde bir yavaşlama gözlemlenmektedir. Elbette bunda Aralık 2006 AB Liderler Zirvesi kararınca Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakerelerinde, aralarında tarım ve kırsal kalkınmanın da bulunduğu, sekiz başlığın askıya alınması da etkilidir’’ diye konuştu. Yalçındağ, ancak, seçim sonrasında Türkiye’nin siyasî ve ekonomik istikrarını koruyarak ve reform sürecine devam ederek sergileyeceği irade ile Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine acilen yeni bir ivme kazandırması gerektiği ve 1 Ocak 2014 tarihinin tam üyelik hedefi olarak benimsenmesi gerektiğini söyledi.

/ DİYARBAKIR

25.05.2007


 

Depremle ilgili 563 dâvâ zaman aşımına uğradı

Adalet Bakanı Fahri Kasırga, Marmara depreminden sonra açılan dâvâlardan, Sakarya’da 3, Kocaeli’de 532 ve Düzce’de 28 olmak üzere toplam 563’ünün zaman aşımına uğradığını bildirdi.

Milletvekili genel seçiminin 22 Temmuza alınması sebebiyle bakanlık görevini bir süre önce üstlenen Kasırga’nın, soru önergeleriyle ilgili ilk cevabı CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir’in Marmara depreminin ardından açılan dâvâlara ilişkin yönelttiği sorulara yönelik oldu. Kasırga’nın verdiği cevaba göre, Marmara depreminden sonra Sakarya 1 ve 2. Ağır Ceza mahkemelerine açılan dâvâlardan bir kısmı suç unsuru oluşmadığından beraat kararıyla sonuçlandı. Sakarya’da, kamu binalarının yıkılmasından dolayı açılan davalardan zaman aşımına uğrayan olmadı. Kocaeli 1 ve 2. Ağır Ceza mahkemelerinde 993 dâvâ açıldı, 532 dava zaman aşımına uğradı.

Dâvâlardan 70’i beraat, 108’i birleştirme, 60’ı da mahkûmiyet kararıyla sonuçlandı. Kocaeli’de deprem dâvâlarında 103 kişi çeşitli hapis ve adli para cezalarına mahkum oldu. Düzce Ağır Ceza Mahkemesine açılan dâvâlardan 66’sı mahkumiyet, 71’i beraat, 26’sı zaman aşımı kararıyla sonuçlandı. Mahkûmiyet kararı verilen 170 sanığın her biri, 10 ay hapis ve 50 YTL adli para cezası aldı. s Kamu binalarının yıkılmasından dolayı açılan dâvâlardan zaman aşıma uğrayan olmadı. Kasırga, deprem dâvâlarına bakacak ihtisas mahkemelerin kurulması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin soruyu cevaplarken, bu yönde bir talep gelmediğini, bakanlığının da herhangi bir çalışmasının olmadığını belirtti.

/ ANKARA

25.05.2007


 

AB: Türkiye tartışılmayacak

AB Komisyonu, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Nicolas Sarkozy’nin Fransa’da cumhurbaşkanı seçilmesiyle gündeme gelen Türkiye ve genişleme konusunun “önümüzdeki hafta ve aylarda” AB tarafından tartışılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Günlük olağan basın toplantısında Sarkozy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun önceki günkü görüşmesine ilişkin soruları cevaplayan AB Komisyonu baş sözcüsü Johannes Laitenberger, AB tarihinde hiçbir ülkenin adaylık statüsünün geri alınmadığını, ancak bazı ülkelerin müzakereleri tamamlamasına rağmen katılmak istemediğini hatırlattı. “Taahhütlere bağlı kalmanın ve tek taraflı adımlar atmamanın” uluslararası ilişkilerin ve diplomasinin gereği olduğunu vurgulayarak, Sarkozy’i dolaylı yoldan uyaran Laitenberger, “Bildiğim kadarıyla, müzakerelerin başlatılmasına, fasılların açılmasına ve kapanmasına üye devletlerin oy birliğiyle karar veriliyor” dedi. Laitenberger, önceki gün akşam bir araya gelen Sarkozy ve Barroso’nun öncelikli olarak AB’nin anayasa krizinin nasıl aşılacağını gündeme aldıklarını, Türkiye ve genişleme konusunun “önümüzdeki hafta ve aylarda” tartışılmayacağını ifade etti.

Baş sözcü, AB’nin 21-22 Haziranda yapılacak devlet ve hükümet başkanları zirvesinde anayasa krizinin basitleştirilmiş anlaşmayla aşılması konusunda uzlaşma sağlanması halinde, toplanması öngörülen Hükümetler Arası Konferansa Türkiye’nin gözlemci olarak davet edilip edilmemesinin dönem başkanının önerisi üzerine AB Konseyi tarafından kararlaştırılacağını bildirdi. Olli Rehn’in sözcüsü Krisztina Nagy ise Aralık ayındaki AB zirvesinde genişleme konusunda alınan kararların arkasında olduklarını hatırlatarak, “Burada AB’nin genişleme gündemi sadeleştirildi. Bu da Güneydoğu Avrupa’yı, yani Batı Balkanlar ve Türkiye’yi kapsıyor” dedi.

/ BRÜKSEL

25.05.2007


 

TBMM’ye başvuru yüzde 735 arttı

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde TBMM’ye yapılan başvuruların, 2005 yılına göre yüzde 735 oranında arttığı bildirildi.

Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun hazırladığı ‘’2006 Yılı Bilgi Edinme Raporu’’, TBMM’nin internet sitesinde yayınlandı.

Rapora göre, bilgi edinmek üzere TBMM’ye yapılan başvuruların 1276’sı olumlu cevaplandırılırken, 292 başvuru, ilgili kurumlara gönderildi. 2005 yılında TBMM’ye 311 bilgi edinme başvurusu yapılmıştı. Başvuru sayısı, 2005 yılına göre yüzde 735 oranında artış gösterdi.

2006 yılında Türkiye genelinde 864 bin 616 bilgi edinme başvurusu yapıldı. 2005 yılının 626 bin 789 olan başvuru sayısı dikkate alındığında, başvurularda 2006’da, 2005’e göre yaklaşık yüzde 38 oranında artış gerçekleşti.

Geçen yıl, toplam başvuruların yüzde 86.4’üne olumlu cevap verildi. 2006 yılında reddedilen başvuru sayısı ise 69 bin 199. 2005 yılında reddedilen başvuru oranı yüzde 8.6 iken bu oran, 2006 yılında yüzde 8’e indi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Kissinger İstanbul’da konferans verecek

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Akbank Kurumsal Bankacılık Grubunun dâvetlisi olarak 31 Mayıs’ta Sabancı Center’da “Küresel Gelişmeler ve Türkiye/Geçmişten Ders Almak, Geleceği Anlamak” konulu bir konferans verecek.

Akbank’tan yapılan açıklamada, farklı fikirlerin özgürce tartışılacağı bir platform oluşturmak hedefiyle her yıl alanında dünya çapında ün yapmış isimleri Türkiye’ye getiren Akbank Kurumsal Bankacılık’ın, bu yıl da ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ı bir konferans vermek üzere Türkiye’ye getireceği belirtildi. Kissinger’ın konuşmasında, dünya ve Amerika siyaseti, uluslar arası ilişkilerin ekonomi ve güvenlik üzerindeki etkileri, geçmişten dersler ve gelecek senaryoları gibi konuları ele alacağı ifade edildi.

/ İSTANBUL

25.05.2007


 

Pusuladaki yerlerin kur'ası Pazar günü

23. Dönem Milletvekili Genel Seçimine girecek siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri, 27 Mayıs Pazar günü kura çekimiyle belirlenecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği seçim takvimine göre, seçime katılma şartlarını taşıyan siyasî partilerin temsilcileri, birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek üzere Adalet Bakanlığının Gazi Mahallesi Konya yolu üzerindeki ek binasında saat 11.00’de toplanacaklar.

YSK Başkanı Muammer Aydın ve üyelerin nezaretinde siyasî partiler kura çekerek, birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirleyecekler. YSK’nın daha önce seçime katılabileceğini açıkladığı partiler şunlar:

‘’AK Parti, Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, Demokrat Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Aydınlık Türkiye Partisi’’

DSP ve DTP, seçimlere katılmayacağını YSK’ya bildirmişti. DYP ile ANAVATAN’ın ‘’Demokrat Parti’’ adı altında seçime girmeleri durumunda birleşik oy pusulasında 18 partinin adı yer alacak.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Rapor yırtan sendikacıya 6 ay hapis

Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun (İHDK) “Azınlıklar ve Kültürel Haklar” raporunu kamuoyuna açıklandığı sırada yırtmak suçundan, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 265/1. maddesinde düzenlenen “görevi yaptırmamak için direnme” hükmü uyarınca 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yokuş’un cezası, 3 bin 600 YTL adli para cezasına çevrildi. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu avukatları ve Yokuş’un avukatları Hamit Kocabey katıldı. Duruşmayı bazı sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri de izledi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

ABD heyeti, Türkiye’yi ziyaret edecek

ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubu üyelerinden oluşan heyet, bugün Türkiye’ye gelecek.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ABD-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Edward Whitfield başkanlığındaki Türkiye Çalışma Grubu üyelerinden oluşan heyeti, 28 Mayıs Pazartesi günü kabul edecek. Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış, aynı gün, konuk heyet onuruna akşam yemeği verecek.

ABD heyeti, 29 Mayıs Salı günü İstanbul’a geçecek. Heyet, 1 Haziran Cuma günü Türkiye’den ayrılacak.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Terör zararları için başvuru süresi uzatıld

Terör ve terörle mücadeleden zarar görenlerin zararlarının tazmini için başvuru süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanun, 19 Temmuz 1987 ile 30 Kasım 2002 tarihleri arasında OHAL ilan edilen illerde terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sebebiyle maddi zarara uğrayan kişilerin uğradıkları zararın tazmini için başvuru süresini 1 yıl uzatıyor.

Buna göre yapılacak başvurular, başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içinde sonuçlandırılacak. Bu sürenin de bitmesi ve başvuruların sonuçlandırılmamış olması halinde, Bakanlar Kurulu bu süreyi her defasında bir yılı aşmamak üzere uzatabilecek.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Erdoğan, Sarkozy ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile telefon görüşmesi yaptı.

Edinilen bilgiye göre, dün öğle saatlerinde gerçekleşen görüşmede, Erdoğan, Sarkozy’i seçimleri kazanmasından dolayı kutlayarak, başarılar diledi.

Başbakan Erdoğan, Sarkozy’e, Türkiye ve Fransa’nın, ekonomik, siyasî ve askerî konularda olmak üzere geniş bir alanda işbirliklerinin bulunduğunu vurgulayarak, gündemdeki ortak sorunların çözümü için doğrudan görüşmelerle birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, ‘’Birbirimizle medya üzerinden konuşmayalım’’ dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy de Ankara’da meydana gelen patlama dolayısıyla şahsı ve Fransa halkı adına, Erdoğan ve Türk milletine en derin üzüntülerini bildirdi.

Sarkozy, ayrıca ortak sorunları aşmak için birlikte çalışma konusundaki arzusunu teyiden ifade etti.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Ankara’da öğretmen öldürüldü

Yenimahalle’de, başından tabancayla vurulan lise öğretmeni kaldırıldığı hastanede öldü.

Olay Mustafa Kemal Lisesi yakınlarında meydana geldi. Okulun karşısındaki sokakta silâh sesi duyan vatandaşlar, durumu polise bildirdiler.

Olay yerine giden polisler Mustafa Kemal Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olduğu belirtilen Deprem Sarıkuş’ı (41) sol gözünden vurulmuş halde buldular. Ağır yaralı olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Deprem Sarıkuş kurtarılamadı.

Cinayetin duyulmasından sonra Sarıkuş’un öğrencileri ve arkadaşlarından bazılarının gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Deprem Sarıkuş’un eşinin de aynı okulda öğretmen olduğu belirtildi.

Eğitim-Sen’in avukatı olduğunu belirten Mahmut Eldem, olay yerinde yaptığı açıklamada, öldürülen Deprem Sarıkuş’un sendikanın okuldaki temsilcisi olduğunu söyledi.

Yetkililer, Deprem Sarıkuş’a yakından tabancayla tek el ateş edildiğini söylediler. Saldırganın eşkalinin belirlendiğini ve ekiplerin uyarıldığını ifade eden polis yetkilileri, cinayetin “kan dâvâsı sebebiyle işlenmiş olabileceğini” kaydettiler.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Yılmaz adaylığını bugün açıklayacak

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, milletvekili adaylığı ile ilgili açıklamalarını bugün Rize’de düzenlenecek mitingde yapacağını söyledi.

İlçe ziyaretlerinde bulunmak üzere otobüsle Trabzon’dan Rize’ye gelen Yılmaz, İyidere ilçe merkezinde ANAVATAN Rize İl Başkanı Mustafa Mataracı, partililer ve DYP Rize İl Başkanı Köksal Toptan ile kalabalık bir vatandaş topluluğu tarafından karşılandı.

Bunun üzerine otobüsten inen Yılmaz, vatandaşlarla tokalaşarak hatırlarını sordu.

Yılmaz, daha sonra kendisiyle aynı otobüse binen Mataracı ve Toptan ile İkizdere ilçesine giderek, esnafla sohbet etti.

Ziyaretler sırasında Yılmaz’a bazı vatandaşlar milletvekili adaylığı konusundaki kararını sordu, bazıları ise kendisini bağımsız aday olarak görmek istediklerini söylediler.

Bunun üzerine Yılmaz, “Zaten ben de size danışmaya geldim, ziyaretlerimi onun için yapıyorum’’ dedi. Mesut Yılmaz, ‘bağımsız aday olacağı’ yönündeki söylentilerle ilgili soruyu, ‘’Şu ana kadar kimseye böyle bir açıklama yapmadım. Açıklamalarımı mitingde yapacağım’’ diye cevapladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Yılmaz, daha sonra Kalkandere ilçesine hareket etti.

/ RİZE

25.05.2007


 

Karatepe, aday adaylığından çekildi

Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, AKP milletvekili aday adaylığından çekildiğini açıkladı.

Karatepe, yaptığı yazılı açıklamada, 22 Temmuz seçimlerinde AKP Kayseri bölgesinden milletvekili adayı olmak için geçen hafta partiye başvurduğunu hatırlattı. Adaylıktan “kişisel tercihiyle’’ vazgeçtiğini belirten Karatepe, açıklamasında şunları kaydetti:

‘’Başvuru tarihinden itibaren genel merkez yetkilileriyle yaptığım görüşmeler neticesinde tamamen kişisel tercihim olarak milletvekili adaylığından vazgeçmiş bulunuyorum. Adaylığımız söz konusu olduğu kısa dönem içerisinde bana gönülden destek verenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Gergin bir ortamda başlayan seçim sürecinin, farklı siyasî gruplar arasında mevcut olan karşılıklı sevgi ve saygı duygularını zedelemeden tamamlanmasını, ülkemiz ve Kayserimiz için hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum.’’

Karatepe, 17 Mayısta düzenlediği basın toplantısında milletvekili aday adaylığını açıklamıştı.

/ KAYSERİ

25.05.2007


 

Sendikalardan saldırıya tepki

Ankara’da Ulus’taki Anafartalar Çarşısında yapılan kanlı saldırıya tepkiler sürüyor.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Eşbaşkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, saldırının “insanlık dışı ve kalleşçe bir terör saldırısı” olduğunu belirterek” “Milletimiz sağduyusunu kaybetmeyip, birlik ve bütünlük içerisinde hareket ederek teröristlere gereken cevabı verecektir” dedi.

Terör odaklarının Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü ve ekonomik gelişmesini sarsacak her yolu denediklerini söyleyen Bayraktar, daha önce de buna benzer saldırılarda bulunduğunu, Türk milletinin bir bütün olarak tehlike nereden gelirse gelsin bunu bertaraf etmeye muktedir olduğunu söyledi.

Bayraktar, “Ülkemizin huzurunu ve bütünlüğünü bozmaya yönelik bu tür terör eylemleri hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Seçim sürecindeki ülkemizde, bütün sivil toplum kuruluşlarının, siyasî partilerin ve anayasal kurumların vatandaşlarımızla el ele ve hiçbir şahsi çıkar gözetmeden sadece ülkemizin ve milletimizin menfaati doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir” dedi.

Teröre karşı mücadele başlatılmalı

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ra terörün arkasındaki gücün belli olduğunu ifade ederek, bu güçlere karşı yeni ve yaygın bir mücadele başlatılmasını istedi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, yaralılara ve zarar gören esnafa devletin sahip çıkmasını isteyerek “Devlet terör mağdurlarını koruma altına almalıdır” dedi. Başoğlu, “Gün, devletin sosyal devlet ilkesini çalıştırma günüdür. Birlik ve dayanışma örneği sergilenmelidir” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

25.05.2007


 

RTÜK’e şikâyet yağdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Anafartalar Çarşısı'nın önündeki patlamaya ilişkin olarak dün televizyon kanallarında yer alan görüntüleri değerlendirdi.

Alınan bilgiye göre, Üst Kurul üyeleri, yaptıkları toplantıda, uzmanların, önceki gece boyunca televizyonlardaki patlama görüntülerine ilişkin hazırladığı raporları ele aldı.

Ulusal ölçekli 20'ye yakın televizyon kanalının görüntülerinin incelendiği toplantıda, özellikle parçalanan insan ve olay yeri ilk görüntülerinin üzerinde durulduğu ifade edildi. Bazı televizyon kanallarının dün de Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesince getirilen görüntü yasağına rağmen patlamaya ilişkin görüntüleri içeren yayınlarını sürdüklerinin görüldüğü belirtildi. Bu konuda 3984 sayılı yasaya aykırılığın yanı sıra Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesinin getirdiği görüntü yasağına uyulup uyulmadığının incelendiği kaydedildi.

"ALO RTÜK'' HATTINA GELEN ŞİKÂYETLER

Bu arada, Ankara'daki patlamanın ardından, ''444 1 178'' numaralı ''ALO RTÜK'' hattına gece boyunca vatandaşlardan şikâyet yağdığı öğrenildi.

Vatandaşların özellikle parçalanmış insan vücutlarının televizyon yayınlarına yansımasından şikâyetçi olduğu ifade edildi. Bazı vatandaşların da 11 Eylül saldırılarında Amerikan televizyonlarının yayınlarındaki gibi bir yol izlenmesini dile getirdikleri kaydedildi.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Mağdur çocuklara SHÇEK'ten destek

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) suça itilmiş veya suç mağduru çocukları topluma kazandırmak amacıyla 7 koruma, bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezi açtı.

Meslek elemanlarının yardımıyla ve psikologlar gözetiminde suça itilmiş veya suç mağduru çocukların rehabilite edildiği merkezlerde ayrıca çocuklar, sanat ve sporla sosyal hayata uyumlu bireyler haline getiriliyor. SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, yaptığı açıklamada, suça itilmiş çocukların önemli bölümünün arkasında ailelerinin olduğunu söyledi.

Barış, ailesi tarafından suça yönlendirilmiş çocukları söz konusu merkezlerde topluma kazandırmaya çalıştıklarını belirtti. İsmail Barış, ''Bu pek kolay bir iş değil. Çünkü bu çocuklar, merkezlere gelmeden önce sokakta suçla öyle girift hale gelmişler ki... Hem psikolojileri hem de karakterleri açısından suç işlemek onları mağdur hale getirmiş. Yani bu çocuklar büyük bir tehlike ile karşı karşıyalar'' diye konuştu. Kurum olarak, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında, suç işlemiş çocukları yönlendiren yakınları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Barış, çocukları suça teşvik eden, istismar eden aileleri hakkında da dava açtıklarını bildirdi. Sokakta çalışan veya madde bağımlısı ve suça eğilimli çocukları belirlemek amacıyla mobil ekipler kurduklarını kaydeden Barış, sosyal çalışmacı ve psikolog gibi meslek elamanlarının görev aldığı bu ekiplerin özellikle İstanbul'da 24 saat esasına göre çalıştıklarını belirtti.

/ ANKARA

25.05.2007


 

Nete yasal düzenleme

‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

TCK’da yer alan ‘intihara yönlendirme’, ‘çocukların cinsel istismarı’, ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma’, ‘müstehcenlik’, ‘fuhuş’ ile ‘Atatürk’e hakaret içeren’ suçların erişimi Telekomünikasyon Kurumu’nca engellenecek.

İnternette kişilik haklarına saldırıda bulunanların, bu nitelikteki içeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkının kullanılması, Basın Kanunu hükümleri doğrultusunda sağlanacak.

Yasayla, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik içeren sitelerin yayınını engellemek için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yetki veriliyor.

Yasaya göre, içerik, yer ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait sitede güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacak. Aksi davranıştakilere 2 bin YTL ile 10 bin YTL arasında para cezası verilecek.

İnternet ortamında Atatürk’e hakaret içeren yayınlar da Telekomünikasyon Kurumu tarafından engellenecek. Site sahipleri internet ortamında yayınladıkları her türlü yayından sorumlu olacak.

Bir başkasına ait siteden sağlanan muhteva sebebiyle, kural olarak sorumlu olmayacak site sahipleri, muhtevayı benimsediğinin ve kullanıcının ulaşmasını amaçladığının belirlenmesi halinde, muhtevadan sorumlu olacak

/ DİYARBAKIR

25.05.2007


 

Müezzinler, İstanbul’da yarıştı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Türkiye çapında din adamları arasında düzenlenen ‘’Kur’ân-ı Kerim’i Güzel Okuma’’ yarışmasının İstanbul bölge elemeleri sonuçlandı.

Üsküdar Yeni Valide Sultan Camiindeki elemelerde finale kalan 10 kişi arasından seçilen Beyazıt Camii müezzini Fatih Kaya, Ankara’da düzenlenecek Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Yarışmacıların Kur’ân-ı Kerim’i hakkıyla okuyabilmek için büyük çaba gösterdiği yarışmaya, vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

/ İSTANBUL

25.05.2007


 

Harput ilgi bekliyor

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Harput ilgisizlikten dolayı yok olmanın eşiğine geldi. Türkiye’nin Anadolu’ya açılan kapısı konumunda bulunan ve tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harput’ta yapılan tahribat halkın tepkisini çekiyor.

Kültürel millî miras konumunda olan Harput’ta günden güne yaşanan tahribat ve tarihi erozyona engel olamayan vatandaşlar yetkililerin bir tedbir almasını istedi.

Harput’ta bulunan tarihî cami ve türbelerin nem çekerek çürümeye başladığını anlatan Harput Mahalle Muhtarı Feyzi Kahraman, türbe ve tarihî mirasa saygısı olan herkesin Harput’a sahip çıkması gerektiğini söyledi.

/ ELAZIĞ

25.05.2007


 

Sınavlar yaklaşıyor, veliler dikkat

Adana İl Millî Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, anne babaların, özellikle sınav yaklaştıkça çocuklarına karşı daha şefkatli ve anlayışlı olması gerektiğini belirtti.

Gülsar, OKS ve ÖSS’de sağlanacak başarıda, öğrencilerin planlı ve amaca yönelik ders çalışmasının yanında, anne ve babaların davranışlarının da etkisi bulunduğuna işaret etti. Genelde anne ve babaların, çocuklarının başarısı ile kendi başarılarını bir tuttuğunu ifade eden Gülsar, bunun yanlış bir tutum olduğu görüşünü dile getirdi.

/ ADANA

25.05.2007


 

Tarif hırsızlarına ceza

Coca Cola’nın gizli tutulan tarifini çalarak rakibi Pepsi’ye satmaya çalışan eski firma çalışanları hapis cezalarına çarptırıldı.

Coca Cola’nın merkezinin bulunduğu ABD’nin Georgia eyaletinin başşehri Atlanta’da görülen mahkemede, gizli tarifi çalmaktan Temmuz 2006’da iki suç ortağıyla tutuklanan eski sekreter 42 yaşındaki Joya Williams 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zanlılardan, suçunu kabul eden ve adaletle işbirliği yaptığı için daha az ceza alan İbrahim Dimson’a ise 5 yıl ceza verildi. Diğer zanlı Edmund Duhaney’nin cezasına ise henüz karar verilmedi.

/ MİAMİ

25.05.2007


 

Bebekler yeterli beslenmeli

Çeşitli sebeplerle anne sütü verilmeyerek ek gıdalara başlanmamasının ve bebeğin gerekli şekilde beslenmemesinin, vücut direncinin azalmasına ve basit hastalıkların bile ölümle sonuçlanmasına yol açtığı belirtildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenay Çetinkaya, “Anneye hamileliği sırasında iyi bir bakım ve beslenme sağlanamadığı için bebekler düşük doğum ağırlıklı ve dirençsiz olarak doğmaktadır” dedi.

Yenidoğan ölüm sebepleri arasında doğum travmaları, prematürelik, düşük doğum ağırlığı, anne sütü vermeme, hatalı beslenme ve diğer enfeksiyonların bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çetinkaya, bebeklerin erken dönemde özellikle anne sütüyle beslenmeye başlanması konusunda anne ve bebekle en çok etkileşimde olan yenidoğan hemşirelerine büyük iş düştüğünü vurguladı.

/ İZMİR

25.05.2007


 

Hasankeyf’in röntgeni çekilecek

Hasankeyf kazı çalışmaları Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdusselam Uluçam’ın başkanlığında başladı. 4 ana başlık altında sürdürülecek kazı çalışmalarında dönüşümlü olarak 150 kişi görev alacak.

1 Nisan’da başlaması gerekirken aşırı yağış sebebiyle 23 Mayıs’ta başlayan kazılar 15 Eylül’de sona erecek.

Şu an geçen yıldan kalma hafriyat ve ot temizleme çalışmalarının yapıldığını belirten kazı başkanı Prof Uluçam, kazı çalışmalarına fiili olarak 15 Haziran’da başlayacaklarını ifade etti.

/ BATMAN

25.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004