Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gazze yerlebir

Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslâmî Cihad hedeflerine hava saldırıları düzenleyen İsrail uçakları, gece yarısı, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin evinin hemen yakınındaki korumalarının kulübesini vurdu. Öte yandan Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmada da her iki taraf ağır kayıplar verdi.

İsrail uçaklarının füze saldırılarında toplam 9 Filistinli yaralandı. Öte yandan, Hamas’a yakın bir internet sitesi, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin, Gazze’de Şati kampında bulunan evinin hemen yanındaki, korumaların kullandığı kulübenin vurulmasını, “Haniye’ye suikast mesajı” yorumuyla verdi. İsrail ordusu ise Gazze şehrinin batısındaki Şati mülteci kampında Hamas’a ait bir binanın vurulduğunu belirtmiş, binanın Haniye’nin evinin yanında olmasını “tesadüf” olarak değerlendirmişti. Haniye’nin korumalarına ait kulübe, vurulması sırasında boştu.

Haniye ve ailesinin de hava operasyonları ve Hamas’lı liderlere yönelik tehditler sebebiyle Şati kampındaki evlerinde kalmadıkları tahmin ediliyor.

/ KUDÜS

26.05.2007


 

İsrail Hamas'la temas kurmalı

İngiliz Independent Gazetesinin dünkü yorum sayfasında son bir haftadır hem iç çatışmalar hem de İsrail’in Hamas’a yönelik operasyonu sebebiyle bir kargaşanın eşiğine sürüklenen Filistin konusunda uluslar arası toplumun adımlarını eleştiren bir başyazı dikkat çekti.

‘’Hamas’ın 2006 yılındaki seçim zaferi ardından uluslar arası toplumun yanlış şartlar dayattığının giderek daha açık bir hale geldiğine’’ dikkat çeken Independent, şöyle devam etti:

‘’Herhangi bir müzakereden önce İsrail’in tanınmasını ve İsrail işgaline karşı direnişi reddetmek gibi devasa engelleri kasten karşısına çıkarmak yerine, uluslar arası toplumun Hamas’la kademeli olarak temas kurmak için ön şartlar sunması gerekirdi. Kassam roketlerinin durdurulmasının da aralarında bulunduğu, bütün şiddet eylemlerine son verilmesi, ardından da kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması talepleri bu şartlar arasında yer almalıydı. Bunun için henüz geç değil.’’

Independent, ‘’Hamas’a uluslar arası toplum tarafından bir güçlü bir mesaj verilecekse bunun için bir temas noktası gerek’’ diye belirterek, ‘’İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Avrupa Birliği temsilcisi Javier Solana’ya Hamas’tan roket saldırılarını durdurmasını talep etmesi çağrısı yaptı.

/ LONDRA

26.05.2007


 

İsveç: Hamaslı vekiller salınmalı

İsveç, İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan Hamaslı bakan ve milletvekillerinin derhal salıverilmesini istedi.

Yazılı bir açıklamada yapan İsveç Dışişleri Bakanı Calr Bildt, Gazze’deki durumun daha da kötüleşmesinden endişe ettiklerini belirterek, “Gözaltına alınan Filistinliler derhal salıverilmeli ya da adalete teslim edilmelidir. Gazze’deki durumun daha da kötüleşmesi bölge üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Aralarında Eğitim Bakanının bulunduğu Filistinli siyasi yetkililerin birbirini ardına tutuklanması yapıcı bir siyasi sürecin fırsatlarını kötü yönde etkilemektedir” ifadesini kullandı.

/ STOCKHOLM

26.05.2007


 

Bağdat'ta siviller hedef

Irak’taki ABD ordusunun, dün sabah başşehir Bağdat’ta düzenlediği bir dizi operasyon sırasında bazı ev ve iş yerlerini ateşe vererek kullanılamaz hale getirdiği bildirildi.

Birkaç aydır İran’da bulunan ve yeniden Irak’a döndüğü ileri sürülen radikal Şiî lider Mukteda el-Sadr’a bağlı isyancı milislere yönelik Bağdat’ta sabah erken saatlerde bir dizi operasyon gerçekleştiren Amerikan güçlerinin, baskınlar sırasında bölgedeki çok sayıda sivil yerleşim birimini ateşe verdiği belirtildi. Emniyet kaynakları, ABD ordusunca pek çok dükkan, ev ve iş yeri ile otomobilin yakılarak kullanılamaz hale getirildiği askeri baskında, bazı sivillerin de şüpheli olarak gözaltına alındığı kaydedildi.

ABD ordusu, “isyancı barınağı” olarak nitelendirdiği bölgeye daha önce de benzer operasyonlar düzenlemiş, olayda yine siviller hedef alınmıştı. Öte yandan Mehdi Ordusu’na yön veren Iraklı Şii lider Mukteda el-Sadr’ın sığındığı İran’dan bir hafta önce ülkesine döndüğü ileri sürüldü. ABD karşıtı olarak bilinen el-Sadr’ın dönüşünden sonra gerçekleşen bu operasyon, Şii lidere göz dağı olarak nitelendiriliyor.

/ BAĞDAT

26.05.2007


 

Sadr: İşgal güçleri çekilsin

Irak’ta uzun bir aradan sonra yeniden ortaya çıkan radikal Şiî lideri Mukteda Sadr, Amerikan askerlerinin çekilmesi isteğini yineledi. Şubat ayından bu yana ortalıkta görünmeyen Sadr, dün sabah uzun bir konvoyla Necef’ten Kufe şehrine giderek, Kufe Cami’sinde Cuma hutbesi verdi.

Sadr, hutbeden önce yaklaşık 6 bin kişilik cemaate, “Şeytana Hayır,” “Amerika’ya Hayır,” “İşgale Hayır,” “İsrail’e Hayır” diye slogan attırdı. Sadr hutbesinde ise “İşgal güçlerinin çekilmesini ya da bu çekilme için bir takvim belirlenmesini istiyoruz. Irak hükümetini işgali bir gün dahi uzatmamaya çağırıyorum” dedi.

Kendisine bağlı Mehdi Ordusu milisleri ile Irak hükümet kuvvetleri arasındaki çatışmaları kınayan ve bu çatışmaların “işgalcilerin çıkarlarına hizmet ettiğini” söyleyen Sadr, milislerin çatışma yerine miting ve oturma eylemi gibi barışçı eylemler yapmasını istedi.

Sadr, Sünnileri de Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığına karşı mücadelesinde kendisine katılmaya çağırdı. Sadr’ın 4 aylık bir aradan sonra Irak’a neden şimdi döndüğü merak edilirken, bazı gözlemciler, Sadr’ın Şii kanattaki ana rakibi Irak Yüksek İslam Konseyi lideri Abdülaziz el Hekim’in yokluğundan faydalanmayı düşündüğünü ileri sürüyor. Akciğer kanseri teşhisi konan Hekim’in tedâvi için İran’da olduğu belirtildi.

/ BAĞDAT

26.05.2007


 

Hariri mahkemesi için şartlar oluşmalı

BEYRUT - Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin katillerini yargılamak için kurulması öngörülen uluslar arası mahkeme için halledilmesi gereken şeylerin bulunduğunu söyledi.

Göreve gelmesini takiben Avrupa dışındaki ilk yurt dışı ziyaretini Lübnan’a yapan Kouchner, Beyrut’ta Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, uluslar arası mahkemenin kurulmasıyla ilgili olarak “Her zaman olduğumuzdan daha dengeli ve daha adil olmamız gerektiğini hesaba katmamız gereken bazı unsurlar söz konusu” dedi.

/ BEYRUT

26.05.2007


 

Japonya’nın ‘salkım’ inadı

Japonya Savunma Bakanı Fumio Kyuma, ülkesinin savunma için salkım bombalarına ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Peru’nun başşehri Lima’da düzenlenen uluslar arası konferansta, bu bombaların tamamen yasaklanması yönündeki isteklere katılmadıklarını açıklayan bakan, “Sorun yaratan, bu silâhların saldırıda kullanılması. Japonya, başkalarına saldırmak amacıyla bu silahları asla kullanmayacak” dedi.

Japonya’nın değiştirilmek istenen barışçı anayasası, bir ordu bulundurmasına teorik olarak izin vermiyor ama bu madde, Japonya’nın dünyanın en iyi donanımlı bir ordu bulundurmasına engel olmadı. Savunma Kuvvetleri adı verilen orduda görev yapan askerlerin ise meşru müdafaa dışında güç kullanması yasak. Japonya Savunma Bakanlığı, orduda 4 tip salkım bombası bulunduğunu belirtiyor.

/ TOKYO

26.05.2007


 

Savaş bütçesi onaylandı, Beyaz Saray memnun

Beyaz Saray, Demokratların çoğunlukta olduğu Kongrenin, Amerikan birliklerinin Irak’tan çekilmesini şart koşmadan savaşın finansmanını öngören bütçenin onaylanmasından memnun.

Beyaz Saray Sözcüsü Alex Conant, “Askeri operasyonlar için keyfi takvimler belirlemek yerine ülkemizin korunması için gereken esnekliği gösteren ve birliklerimize para temin eden Kongrenin bu yüzden kutlanması gerek” ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisinde, Eylül ayına kadar Irak ve Afganistan’daki Amerikan askeri operasyonları için savaş bütçesini onaylayan yasa, 142’ye karşı 280 oyla kabul edildikten iki saat sonra Senatoda da 14’e karşı 80 oyla onaylanarak Başkan’a gönderilmişti.

/ WASHINGTON

26.05.2007


 

Lübnan’a askerî yardım

ABD hava kuvvetlerine ait uçakların Lübnan ordusuna askerî malzemeler ve mühimmat sevkiyatına başladığı ifade edildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Batılı bir diplomat, “ABD hava kuvvetlerinden 8 kargo uçağı Lübnan’a gelecek ve Lübnan ordusuna askeri malzemeler ve mühimmat verecek” dedi. Diplomat, askeri yardım talebinin Lübnan ordusundan geldiğini ve ülkede son günlerdeki çatışmalardan dolayı sevkiyatın hızlandırıldığını söyledi. Lübnan ordusu ülkenin kuzeyinde Fethülislâm militanlarıyla şiddetli bir çatışmanın içinde bulunuyor. Pazar günü başlayan çatışmalarda en az 78 kişi öldü.

/ BEYRUT

26.05.2007


 

Şahitler, Kur’ân’a el basabilecek

Amerika’nın North Carolina eyaletinde bir mahkeme şahit ya da jüri üyelerinin yemin ederken İncil haricindeki kutsal kitaplara da el basabileceğine karar verdi.

Wake County Yüksek Mahkemesi’nde görülen dâvâda, mahkemede yalnızca İncil’e el basılabileceği şeklinde yorumlanabilecek bir kanun maddesi açıklığa kavuşturuldu. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) başvurusunu değerlendiren Yargıç Paul Ridgeway, mahkemelerde İncil haricindeki kutsal kitaplar üzerine de yemin edilebileceğini karara bağladı.

Bazı yargıçların ‘Kutsal Kitaplar’ ifadesinden yalnızca İncil’in kastedildiği yorumunu yapması üzerine mahkemeye başvuran ACLU, bu konuya açıklık getirilmesini istemişti. ACLU, 2005 yılının Aralık ayında açtığı dâvâda, kanunun bütün kutsal kitaplar için geçerli olacak şekilde anlaşılması gerektiğini, aksi halde Hıristiyanlığı diğer dinlerden üstün tuttuğu için anayasaya aykırı olacağını savunmuştu.

ACLU, başvurusunun ‘bu konuda herhangi bir tartışma yaşanmadığı’ sebebiyle reddedilmesi üzerine dâvâyı yüksek mahkemede temyiz etti. Ocak ayında yüksek mahkemeye başvuran ACLU, dâvâcı Seyyide Metin’in 2003 yılında Kur’ân’a el basmasına izin verilmediği olayı örnek verdi.

North Carolina eyaletinin yüksek mahkemenin kararına bir ay içerisinde itiraz etme hakkı bulunuyor. ABD’de 7 Kasım 2006 seçimleriyle oluşan yeni kongrede yer alan ilk Müslüman milletvekili Keith Ellison da Kur’ân-ı Kerim üzerine yemin ederek görevine başlamıştı.

/ WASHINGTON

26.05.2007


 

Kasırga mevsimi zor geçecek

Kübalı ve ABD’li uzmanlar, Meksika’nın kuzeyindeki Monterrey’de düzenlenen seminerde bir araya gelerek kasırgaları önleyici tedbirleri ele aldı.

Monterrey Teknoloji Enstitüsü tarafından, Haziranda başlayan kasırga mevsiminin hemen arifesinde düzenlenen seminer, “Kübalı ve ABD’li uzmanlar arasında küçük bir diyalog çabası” olarak nitelendi. Seminerde uzmanlar, ABD’de Katrina kasırgasının yıktığı New Orleans’taki felaketten alınacak ders ve Küba’nın kasırgaların sebep olduğu hasarları azaltmak için kullandığı yöntemleri masaya yatırdı. ABD’li uzmanlar, 2007 kasırga mevsiminin Atlantik’te çok zor geçeceği ve en az 17 tropikal fırtına beklendiği uyarısında bulunuyor.

/ MONTERREY

26.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004