Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomi esnek değil

OECD’nin yılda iki kez yayınladığı ve üyelerinin ekonomik performanslarını değerlendirdiği Ekonomik Görünüm raporunda, ekonominin henüz tam mânâsıyla yurtiçi ve uluslar arası çalkantılara karşı tümüyle esnek olmadığı belirtildi.

Rapora göre, tüketici fiyat endeksi bu yıl yüzde 9.6, 2008’de ise yüzde 7.2 artacak. Yani enflasyon düşmeyi sürdürecek. İşsizlik oranı 2007 için yüzde 9.7, 2008 için ise yüzde 9.6 olarak tahmin edildi. Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzdesi olarak cari işlemler dengesi, bu yıl için yüzde -7.5, 2008’de de yüzde -7.2 biçiminde öngörüldü.

Raporun Türkiye’ye ilişkin özet bölümünde ise şöyle denildi: “Gelecekte herhangi bir şokla karşılaşılmadığı taktirde büyüme 2007 ve 2008’de yüzde 6’ya yakın kalacaktır. Ancak ekonomi henüz tam mânâsıyla yurtiçi ve uluslar arası çalkantılara karşı tümüyle esnek değildir. Dezenflasyon kaldığı yerden devam edecektir, ancak resmî tahminlerden daha yavaş adımlarla seyredecektir.

Türkiye ekonomik temellerinde büyük iyileştirmeler gerçekleştirmiş ve Nisan ayındaki kimi güçlü politik gerilimleri atlatmıştır. 2007’de ikili seçimlerden (Cumhurbaşkanlığı ve parlamento için) sonra, daha ileri yapısal ve kurumsal reformlar, şoklara uyumu geliştirdiği kadar, rekabet ve dış dengelerin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. İş dünyasında kayıt dışılğı daraltmak hızlı büyümenin sürdürülebilir hale getirilmesi için anahtar önemde bir gerekliliktir.”

Türkiye şoklara daha dayanıklı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’nin, dış şoklara ve kırılganlıklara karşı daha dayanıklı olduğunu söyledi. ‘’Turizm ve gıdada KDV’de vergi indirimi açıkladınız. IMF’ye verilen son niyet mektubunda sektörel bazda indirim yapılmadığını söylediniz. Bu ikisi çelişmiyor mu’’ sorusuna, Unakıtan, ‘’Hayır çelişmiyor’’ cevabını verdi.

Türkiye olarak sektörel bazda teşvik vermediklerini belirten Unakıtan, Türkiye’nin rekabet gücü bulunduğunu ve bu konuda eşit şartlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Türkiye’nin rakipleriyle aynı baza gelmesi gerektiğini de vurgulayan Unakıtan, ‘’Bu uygulama Türkiye’nin malî gücünü artırır. Turizm gelirleri artar ve açık kapanır. Meseleye dar çerçeveden bakmamak lâzım. Türkiye’nin rekabet gücünü eşitliyoruz’’ diye konuştu.

Unakıtan, ‘’Türkiye’de ilk defa malî disiplinden taviz vermeden seçim yapılıyor. Bütçede ödenek dışı hiç bir harcama yapılmayacak’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’IMF, eksikler olduğu halde niye niyet mektuplarını onaylıyor’’ şeklindeki bir diğer soruya ise Bakan Unakıtan, şu cevabı verdi: ‘’IMF hesap yapmıyor, bizim hatırımız için mi yapıyor? Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunun farkında değilsiniz. Türkiye, dış şoklara ve kırılganlıklara karşı daha dayanıklı. Eskiden şu kadar kitapçık atsanız sorun oluyordu. Şimdi ansiklopedi atsanız bir şey olmuyor... Vergi politikalarında son kararı hükümet verir.’’

/ ANKARA

26.05.2007


 

İstihdam vergisi sorunu aşılamadı

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) araştırmasına göre, istihdam üzerindeki vergi yükü sorunu aşılamadı. Araştırmaya katılan firmaların yarıdan fazlası istihdam üzerindeki vergilerin çok yüksek olduğunu bildirdi.

Firmaların yüzde 60’ı, Kurumlar Vergisi ve KDV oranlarında yapılan indirimleri mal veya hizmet fiyatlarına yansıttığını bildirdi. İnşaat sektörünün ise iki vergi türünde de indirime gidilmesi halinde fiyatlarına yansıtmayı düşünmedikleri ortaya çıktı.

“GÖNÜLLÜ ÖDEME TEŞVİK EDİLMELİ”

Araştırmaya katılan stopaja tabi bireylerin yaklaşık yarısı yıllık kişisel gelirlerinin yüzde 5’ini devlete gönüllü bir şekilde vergi olarak ödeme taraftarı iken, deneklerin yüzde 32.8’i yıllık kişisel gelirlerinin yüzde 10’unu, deneklerin yüzde 11.9’u ise yıllık kişisel gelirlerinin yüzde 15’ini devlete gönüllü bir şekilde vergi olarak ödemekten yana olduklarını bildirdi. Firmaların çoğu kurum kârından yüzde 10’unu vergi olarak aktarmak istediklerini bildirdi.

KAYITDIŞI ARTIYOR

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 72’si bulundukları çevrede vergi kaçırmanın yoğun olduğu, yüzde 8.2’sinin yoğun olmadığı, yüzde 19.7’si de kısmen yoğun olduğu cevabını verdi. Firmaların yüzde 43’ü bulundukları çevrede vergi kaçırmanın yoğun olduğunu, yüzde 28’i yoğun olmadığını, yüzde 29’u da kısmen yoğun olduğunu düşündüğünü söyledi.

/ ANKARA

26.05.2007


 

IMF: Yapısal reformlar derinleşmeli

IMF, Türkiye’nin, geçen yıllarda elde ettiği başarıları sürdürmek için, mali ve parasal disipline bağlı kalması ve yapısal reformları genişleterek derinleştirmesi gerektiğini belirtti.

IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed, Washington’da IMF merkezinde düzenlediği brifingde, altıncı gözden geçirmenin tamamlanmasının ardından Türk ekonomisindeki son durumu değerlendirmesinin istenmesi üzerine, “Özellikle malî program hedeflerinin korunmasına ilişkin üzerinde anlayış birliğine varılan önlemler, yetkililerin iyi politikalar konusundaki kararlılığının bir göstergesi” dedi.

Uygulanan sağlıklı politikalar ve yapısal reformların yanı sıra pozitif dış ortam sayesinde Türk ekonomisinin, son yıllarda etkileyici bir performans gösterdiğini ifade eden Ahmed, “Şimdiki hedef, enflasyon konusunda son bir çaba için mali ve parasal disipline bağlı kalınarak ve en hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomilerde görülen büyüme oranlarının yakalanması için yapısal reformları genişleterek ve derinleştirerek, önceki yıllardaki başarılar üzerine yenilerini inşa etmek” diye konuştu.

VERGİ İNDİRİMİ TAAHHÜTLERE UYMUYOR

Hükümet turizm ve gıdada KDV indirimine hazırlanırken, IMF’den “taahhütlere uygun değil” cevabı geldi. IMF, KDV tabanını bozacak girişimler ya da diğer sektörel vergi teşviklerinin Türkiye’nin taahhütlerine uygun olmadığını açıkladı.

KDV indirimleri konusunda, kendilerine danışılmadığını kaydeden IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Türkiye’den daha çok bilgi beklediklerini söyledi. Bredenkamp, KDV tabanını bozacak girişimler ya da sektörel vergi teşviklerinin, Türkiye’nin taahhütlerine uygun olmadığını vurguladı.

/ WASHINGTON/ANKARA

26.05.2007


 

Damla sulamaya faizsiz kredi

Ziraat Bankası tarafından damla sulama ve yağmurlama sistemiyle sulamayı yaygınlaştırmayı amaçlayan ‘’Faizsiz tarımsal Sulama Kredisi’’ projesi uygulamaya konuldu.

Projeyle ilgili bilgi veren Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, projenin; dünyadaki ve Türkiye’deki su varlıklarının azalması, global ısınma dünyadaki temiz ve kullanılabilir suyun azalmasından kaynaklı bir proje olduğunu kaydetti.

Projenin çiftçilere faizsiz ve teminatsız kredi sağladığını belirten Gülhan, ‘’Bu projeyle ürün ve bölgelere oranla yüzde 20 ile yüzde 40 arasında verim artışı sağlanacak. Çiftçi cebinden bir kuruş para harcamayacağı gibi artı verim artışından dolayı ciddî bir katma değer yaratacak. Bölgedeki ekilebilir alanlara mukayese ettiğimizde 2,5 katlık bir gelir artışı olacak’’ dedi.

Proje için 1 trilyon YTL’lik bütçe ayrıldığını ve bunun 500 milyon YTL’lik bölümünü, Doğu ve Güneydoğu’daki çiftçiler için kullandırmayı hedeflediklerini ifade eden, Gülhan, yağmurlama ve damla sulama sistemini sağlayacak projenin 1 Mayıs’ta uygulanmaya başladığını ve iki hafta içerisinde 2 milyon YTL’lik kredinin çiftçiler tarafından kullanıldığını da bildirdi.

/ DİYARBAKIR

26.05.2007


 

Bonozedeye ödeme yasalaştı

İmar Bankası’nca ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle ödenmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yasaya göre, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarlar, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetleri kullanılmak suretiyle TMSF aracılığıyla ödenecek. Yapılacak ödemelerde, hak sahipliğinin tesbitinde İmar Bankası kayıtları esas alınacak.

/ ANKARA

26.05.2007


 

Ceyhan’da köylüler kazanacak

Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası haline gelen Adana’nın Ceyhan ilçesinde, yeni rafineri kurulması için EPDK’nın onayı beklenirken, tesislerin kurulacağı arazilerin fiyatları ise şimdiden 15-20 kat arttı.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, çıkan haberler sonrası arazi sahiplerinin, 2-3 bin YTL arasında olan dönüm fiyatlarını 30-60 bin YTL’ye yükselttiklerini vurguladı. Duru, “Yatırımların uzamaması ve engellenmemesi için devlet bu arazileri istimlâk yaparak, işletmelere tahsis etmesi lâzım” dedi.

/ ANKARA

26.05.2007


 

Bayraktar yeniden TZOB başkanı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkanlığına, yeniden Şemsi Bayraktar seçildi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, TZOB’un 24. Olağan Genel Kurulu sonrası oluşan yeni yönetim kurulu üyeleri, önceki gün gerçekleşen ilk yönetim kurulu toplantısında görev dağılımını tamamladı. Buna göre Yönetim Kurulu, birliğin genel başkanlığına 4 yıldır bu görevi sürdürmekte olan Bayraktar’ı yeniden seçti.

/ ANKARA

26.05.2007


 

Çarşı esnafının yaraları sarılsın

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’Anafartalar Çarşısı’nda kıt kanaat ekmek parasını kazanmaya çalışan esnaf ve san'atkârımızın yaraları acilen sarılmalıdır’’ dedi.

Palandöken, açıklamasında ‘’Hükümetin de zor durumdaki esnafı motive edebilmesi için vadesi gelen çek, senet vb. gibi konularda da bankalara, ait kurumlara talimat vermesini bekliyoruz’’ görüşüne yer verdi.

/ ANKARA

26.05.2007


 

Mortgage değerleme şirketlerine sıkı denetim

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mortgage uygulaması için büyük önem taşıyan değerleme konusunda düzenleme yaptı.

Buna göre; SPK, hatalı, yanıltıcı ve gerçeğe aykırı rapor düzenleyen, 5’in altında uzman çalıştıran gayrimenkul değerleme şirketlerini 5 ay listesini almayacak. Bu şirketler ve ortakları başka bir firma adı altında da değerleme hizmeti veremeyecek. Şirketler, 5 ayın sonunda listeden çıkarılmasına sebep olan şartları ortadan kaldırdığını, bu şartların bir daha oluşmaması için gerekli tedbirleri aldığını ortaya koyması halinde SPK’ya yeniden başvurabilecek.

/ ANKARA

26.05.2007


 

Kaleseramik’ten esneyebilen seramik

ÇAN - Bu yıl 50’nci kuruluş yılını kutlayan Kale Grubu şirketlerinden Kaleseramik, yapı sektöründe yeni fikirlerin uygulanmasına imkân sağlayacak esneyebilen seramik üretti.

Çan tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kalesinterflex’i, katma değeri yüksek bir ürün olarak inovasyonun en çarpıcı örneklerinden birisi olarak niteledi. Zeynep Bodur Okyay, ‘’üretim teknoloji ve tasarımıyla mükemmelliğin sembolü ürünlerinden birisini daha dünya pazarına sunduklarını belirterek, “Sadece 3 milimetre kalınlığında ve 1x3 metrelik ebadıyla dünyanın en ince, en büyük boyutlu, en hafif ve tek esneyebilen seramiği üreterek bir yeniliğe daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz’’ dedi. Her türlü iklime, ateşe, suya ve solmaya dayanıklı üretilen Kalesinterflex, duvar, zemin kaplaması dışında masa, ofis içi bölücü paneller ve mutfak, laboratuvar tezgâhlarında da kullanılabilecek.

/ ÇAN

26.05.2007


 

Baykan, Esen Mühendislik ile Ereğli’de

Baykan Kombi, Ereğli’deki 4’üncü bayisini hizmete açtı. 12 Mayıs’ta açılan ve Esen Mühendislik ünvanıyla Ereğli’de taahhüt ve satış yapacak olan bayinin ayrıca Düzce’de iki şubesi daha bulunuyor.

Bayinin açılışında konuşan Baykan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan; “Ereğli’nin Erdemir (Ereğli Demir Çelik Fabrikası) ve Gemi Tersaneleri sayesinde Türkiye’nin ekonomik seviyesi en yüksek ilçelerin başında geliyor. Doğalgazın geçen sene ilçeye gelmesiyle burada kullanımının daha çabuk yaygınlaşacağını düşünüyorum. Dolayısıyla hızlı doğalgaza geçişe yetişebilmek amacıyla burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Esen Mühendislik ile beraber, Ereğli’de dördüncü bayimizi açmış oluyoruz” dedi.

Yeni Asya / EREĞLİ

26.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004