Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

KDV indirimi tüketiciye yansımadı

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, ‘’Gıda ticareti yapan herkesin KDV indirimini tüketiciye yansıtması gerekirken, görüyoruz ve izliyoruz ki bu indirim tüketiciye yansıtılmamakta’’ dedi.

Karagöz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de KDV ve ÖTV adı altında alınan vergilerin toplam vergiler içindeki payının yüksek olduğunu defalarca dile getirdiklerini, hatta bu konuda imza kampanyası düzenlediklerini hatırlattı. Alım güçlerinin düşük olması sebebiyle çoğu tüketicinin, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığına dikkati çeken Karagöz, vergilerin ağır oluşunun bu ihtiyaçların karşılanmasını daha da zorlaştırdığını vurguladı.

Karagöz, tek haneli enflasyona rağmen, KDV’nin çift haneli oluşunun vergilerdeki adaletsizliğin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’Geç kalınmış da olsa 1 Haziran 2007’de yürürlüğe giren, beyaz peynir, süt, et, kuru fasulye gibi halkın günlük yaşamında önem taşıyan ürünlerin KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e çekilmesini sevindirici bulduk. Dileriz ki bu oran bütün gıdaları kapsayacak şekilde daha da aşağı çekilir. Ama ne yazık ki bazı gıdalardaki KDV indirimi esnafa yaradı. Toptancısından perakendecisine, pazarcısına kadar gıda ticareti yapan herkesin bu indirimi tüketiciye yansıtması gerekirken, görüyoruz ve izliyoruz ki bu indirim tüketiciye yansıtılmamakta.’’

KDV’si indirilen gıda maddelerinin satış fiyatlarının, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran itibariyle yüzde 10 aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Karagöz, şu görüşlere yer verdi:

‘’En son sözü tüketicilerimiz söylediği için en büyük güç tüketicidir. En iyi denetleyici de yine tüketicilerimizdir. Tüketicilerimiz indirim öncesi ve sonrası fiyatları kontrol etsinler, gıdalardaki KDV indirimini fiyatlarına yansıtmayan alışveriş merkezlerinden, marketlerden ve pazarcılardan alışveriş yapmasınlar. Fiyatlarına bu indirimi yansıtmayan alışveriş merkezlerini ve marketleri derneğimize bildirsinler. Takipçisi olacağız. Bu indirimi tüketiciye yansıtmayan alışveriş merkezlerini ve marketleri tüketicilerimize duyuracağız.’’

/ BURSA

04.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Tutsat’ı bilen yok

  KDV indirimi tüketiciye yansımadı

  Memurlar ek zam istiyor

  Ziraatçılar Derneği, Ziraat’in özelleştirilmesine karşı

  Yüzen fuar Bluexpo Karadeniz’e yelken açtı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004