Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’tan Türkiye’ye nota

Irak yönetimi Kuzey Irak’a top ateşi yapıldığı iddiasıyla nota verdi. Irak Dışişleri Bakanlığı dün Türk büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak hafta içinde Türk ordusunun Kuzey Irak’ta top ateşi yaptığını öne sürerek protesto mektubu verdi.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Irak Büyükelçisine bir mektup ileterek, Dohuk ve Erbil civarında zarara, yangınlara ve halk arasında korkuya sebep olan bombardımanını protesto etmiştir” denildi. Bakanlık adına bir açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed El Hac Mahmud, bombalamaların durdurulmasını istediklerini belirtti. Hac Mahmud, bu tür hareketlerin “iki ulus arasındaki güvene zarar verdiğini ve dostluklarını olumsuz etkilediğini” ifade etti. Bakanlıktan yapılan açıklama, ülkenin kuzeyindeki bombalamaların ilk kez “resmen doğrulanması” olarak yorumlandı.

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Irak konusundaki gelişmeleri değerlendirmek üzere önceki gün bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, önceki gün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmeye Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol da katıldı.

Toplantının Irak odaklı olduğunu vurgulayan diplomatik kaynaklar, Kerkük konusu, Irak’ın geleceği gibi Irak’la ilgili bütün konuların görüşmede masaya yatırıldığını belirtti.

/ BAĞDAT

10.06.2007


 

İsrail’den Suriye’ye gizli mesaj

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, hükümetin Suriye’ye gizli mesaj gönderdiğini doğruladı. Mofaz İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “İsrail ile Suriye arasında şimdiki dönemde içinde bulunulan gerginlik ve geçmişte Suriyelilerin barış istediklerine dair mesajlar gönderdiği gerçeği göz önüne alındığında, gizli kanalın olması gerektiğine inandığını” ifade etti.

“Ve böyle bir yaklaşım gizli bir kanalla yapıldı” diyen Mofaz, bunun Başbakan’ın makamı tarafından da açıkça söylendiğini belirterek, bu aşamada konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmayacağını bildirdi.

İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesi, önceki gün manşetten verdiği özel haberinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a gizli bir mesaj gönderdiğini ve kapsamlı bir barış anlaşması karşılığında Golan tepelerinden tamamen çekilmeyi önerdiğini yazmıştı.

/ KUDÜS

10.06.2007


 

‘İran’a karşı bütün seçenekler masada’

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, İran’ın nükleer programı konusunda askerî seçenek dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu bildirdi. Mofaz, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İran konusunda şimdi en iyi izlenecek yolun yaptırımlar olacağını söyledi.

İsrail ve ABD’nin, bu yılın sonunda yaptırımların etkisini gözden geçirmeyi planladığını belirten Mofaz, ABD ve İsrail’in paylaştığı stratejinin üç unsuru bulunduğunu kaydederek, bunlardan birincisinin “İran’ın nükleer programına karşı bir uluslar arası birlik cephesi” olduğunu ifade etti.

İkincisinin “yaptırımlar” olduğunu belirten Mofaz, üçüncü unsurun, “tüm seçeneklerin masada olduğuna dair açık bir işaret verilmesi” olduğunu bildirdi.

Askeri seçenek olmayacağını hiçbir zaman söylemediğini, bunun da masadaki seçeneklere dahil olduğunu belirten Şaul Mofaz, ancak şu anda yaptırım yolunun kullanılmasının ve bu yaptırımların yoğunlaştırılmasının doğru olacağını kaydetti.

/ KUDÜS

10.06.2007


 

Abbas, Fetih-HAMAS hükümetini savundu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen Martta kurulan koalisyon hükümetinin bozulmasının daha fazla kargaşaya yol açacağını bildirdi.

El Eyyam gazetesinin dünkü haberine göre, Abbas, önceki gün geç saatlerde El Fetih üyelerine yaptığı konuşmada, “ulusal birlik hükümetine yeni bir alternatifin kargaşaya ve kayba yol açacağı” uyarısında bulundu.

El Fetih’in sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Abbas, “El Fetih’in yangını çıkaracak taraf olmayacağını, aksine söndüreceğini” söyledi.

/ RAMALLAH

10.06.2007


 

İsrail’den kara harekâtı

İsrail özel timlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a kara operasyonu düzenlediği bildirildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail özel timleri ve askerleri dün sabah 16 zırhlı araç ve buldozerlerle Refah bölgesinde, sınırdan yaklaşık 800 metre içerideki Nahda mahallesine girdi.

Bölgede bazı evleri kuşatan ve megafonlarla içeridekilerin evlerini boşaltmasını isteyen İsrail timlerinin ev ev arama yaptıkları, 16 ile 50 yaşları arasındaki erkekleri meydanda toplayarak, aralarından bazılarını tutukladığı belirtildi. Filistin ulusal güvenlik kuvvetleri de askerlere havadan destek veren helikopterlerin, bazı karakol ve karargâhlarını ağır makineli silâhlarla ateşe tuttuklarını, olayda yaralanan olmadığını söyledi. Hamas’a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları, yayımladığı bir bildiri ile Refah’taki özel timlere ateş açtıklarını ve İsrail askerlerinden ikisini öldürdüklerini öne sürdü. El Kassam Tugayları, militanlarından birinin de çatışma sırasında yaralandığını duyurdu. Operasyonla ilgili İsrail ordusundan ise açıklama gelmedi. Gazze’deki silâhlı gruplardan Selahaddin Tugayları da operasyon sırasında, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom geçiş noktasına 2 roket fırlattığını bildirdi.

/ GAZZE

10.06.2007


 

Bulgaristan’da Bush protestosu

ABD Başkanı George Bush’un bugün akşam başlayacak Bulgaristan ziyareti öncesinde globalleşme karşıtları başşehri Sofya’da protesto gösterisi düzenledi.

Yürüyüşe yaklaşık 500 kişi katıldı. Genç Komünistler Birliği ile Bulgaristan Ulusal Barış Konseyi’nin desteklediği protesto gösterisi sırasında “Terörist-katil Bush”, “Bulgaristan’da yabancı asker istemiyoruz” ve “Bulgar askeri Irak’tan çekilsin” sloganları atıldı. Son derece sıkı güvenlik tedbirleri altında yapılan ve neredeyse iki göstericiye bir polisin düştüğü protesto yürüyüşü Ulusal Kültür Merkezi’nin (NDK) önünde başladı. Yürüyüşe Bulgaristan’da yaşayan Filistinlilerin de bayraklarıyla katılması dikkat çekti.

/ SOFYA

10.06.2007


 

Papa, Bush’un kulağını çekecek

Katoliklerin ruhanî lideri Papa 16. Benedict, ABD Başkanı George W. Bush ile görüştü. İkili görüşmede ağırlıklı olarak görüşülecek konunun Irak ve bölgedeki Hristiyanların durumu olması bekleniyor.

Bush, Papa’nın yanı sıra İtalya Başbakanı Romano Prodi ile de görüşecek. Bush’un Roma ziyareti sırasında, onbinlerce kişinin de gösteri yapması bekleniyor. Irak’’ın işgalini eleştiren Papa, “Irak’tan olumlu şeyler çıkmadı. Siviller ülkeden kaçarken şiddet olayları devam ediyor.” demişti.

/ ROMA

10.06.2007


 

Lübnan’da çatışmalar sürüyor

Lübnan’ın kuzeyindeki Filistin mülteci kampı Nehr El Bared’deki Fethülislâm militanlarıyla ordu arasındaki çatışmalar sürüyor.

Lübnan ordusu dün, sakinlerinin çoğunun boşalttığı ve yiyecek, su ile elektrik sıkıntısının çekildiği kampı bombardıman etti. Makineli tüfek seslerinin de duyulduğu çatışmalarda can kaybı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Lübnan’ın kuzeyinde 3 hafta önce başlayan çatışmalarda bugüne kadar aralarında 47 asker ve 38 militanın bulunduğu en az 115 kişi hayatını kaybetti.

/ NEHR EL BARED

10.06.2007


 

Japonlar çocuk robot üretti

Japonya’da bir grup bilim adamı, çocuk gelişimini daha iyi anlamak için çocuk gibi hareket eden bir robot üretti. Osaka Üniversitesinden bir araştırma ekibi tarafından üretilen Çocuk-Robot CB2, 1 ila 3 yaşındaki gerçek bir çocuk gibi davranıyor.

1.3 metre boyunda ve 33 kilo olan CB2, yüz ifadelerini değiştirebiliyor, öne ve arkaya sallanabiliyor. Dokunma için 197 algılayıcısı, göz olarak çalışan küçük kameraları ve işitsel algılayıcısı bulunan CB2, ayrıca yapay ses teli kullanarak konuşuyor, ayakları üzerinde durduğunda yürümeyi öğrenen bir çocuk gibi sallanıyor. Projenin lideri olan Osaka Üniversitesinden Profesör Minoru Asada, robotun çocuk gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için üretildiğini söyledi.

/ OSAKA

10.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004