Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin bölünüyor, İKT çaresiz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’nde Hamas ve El Fetih arasında meydana gelen kanlı çatışmalar ve Hamas ile Hamas’a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın son üç gündür Gazze’deki Filistin yönetimi kurumlarını birer birer ele geçirmesinden sonra olağanüstü hâl kararları aldı.

Abbas, hem Gazze hem Batı Şeria’da olağanüstü hâl ilân etti. Hükümeti lağvederek geçiş dönemi için olağanüstü hâl hükümeti kuracağını açıkladı. Hamas’ın sözcüsü Sami Ebu Zühri ise “kararları kabul etmiyoruz” dedi.

Abbas’ın kararlarını, Ramallah’ta düzenlenen basın toplantısında, Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Tayib Abdülrahim açıkladı. Abdülrahim, Abbas tarafından imzalanarak Resmî Gazete’ye gönderilen kararları okudu. Abbas’ın kararı, toplanan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) idarî komitesinin Abbas’a, “hükümeti lağvederek olağanüstü hal ilân etmesi ve seçimlere gidilmesi” tavsiyelerinin ardından geldi.

FKÖ tavsiye kararlarının açıklanmasından saatler sonra Abbas, Haniye hükümetini lağveden, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da olağanüstü hal ilân edilmesini öngören başkanlık kararlarını imzaladı. Abbas, ayrıca Batı Şeria’daki Ramallah’ta olağanüstü hal hükümeti kurulmasına ilişkin kararı da imzalayarak Resmî Gazete’ye gönderdi.

Kararları okuyan Abbas’ın Genel sekreteri Abdülrahim, artık bütün hükümlerin, olağanüstü hal şartlarına göre uygulanacağını belirtti ve Abbas’ın sözkonusu kararları Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ve Filistin halkının tek temsilcisi olarak imzaladığını söyledi.

HAMAS: KABUL ETMİYORUZ

Abbas’ın kararlarının hemen ardından Hamas’ın El Aksa radyosuna bir açıklama yapan Hamas liderlerinden Sami Ebu Zühri, Abbas’ın kararlarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve yasal bir dayanağının bulunmadığını söyledi. Bu arada Filistin Başbakanı İsmail Haniye, ulusal birlik hükümetinin başka alternatifi olmadığını ve görevini sürdüreceğini açıkladı.

Haniye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin hükümetini lağvetme kararının ardından Gazze’de yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı “sonuçlarını düşünmeksizin çok hızlı karar vermekle” suçladı.

Son kale düştü

Hamas’ın, Gazze’deki Filistin Devlet Başkanlığı binasını ele geçirdiği bildirildi. Hamas radyosu, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze şehrindeki devlet başkanlığı binasının Hamas kuvvetleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı, bilgi görgü şahitlerince de doğrulandı. Radyo açıklamasında, “Mahmud Abbas’a bağlı El Fetih’in son kalesi de düştü” denildi.

/ KUDÜS

16.06.2007


 

ABD’den Abbas’a destek

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı arayarak ABD’nin desteğini iletti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, yaptığı açıklamada, ‘’telefon görüşmesinin esasen Abbas ile bugünkü durum hakkında konuşmak, Abbas’a ve Orta Doğu’da barış konusunda dünya ülkeleri ve İsrail hükümeti ile çalışma taahhüdünde bulunan Filistinli ılımlılara yönelik ABD’nin desteğinin altını çizmek olduğunu’’ söyledi. Abbas’ın, Rice ile telefonda olağanüstü hal ilân edip Başbakan İsmail Haniye’yi görevden aldıktan sonra mı yoksa önce mi görüştüğü netlik kazanmadı.

/ WASHINGTON

16.06.2007


 

Gazze’nin statüsü değişmeyecek

Hamas’ın Siyasî Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Marzuk, Gazze Şeridi’nin kendi denetimlerine geçmesinin ardından, Gazze’de statünün değişmeyeceğini açıkladı.

Ebu Marzuk, Şam’da yaptığı açıklamada, Gazze’nin statüsünün değişmeyeceğini, bölgede İslâmî yönetim olmayacağını söyledi. Ebu Marzuk, ayrıca Hamas’ın Gazze Şeridi’ni Batı Şeria’dan ayırmasının ihtimal dışı olduğunu söyledi. Abbas, bu akşam Haniye’yi görevden alarak, hükümeti feshetmiş ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi’nde olağanüstü hal ilân etmişti.

/ ŞAM

16.06.2007


 

İsrail, Gazze’yi kapattı

İsrail ordusu, önceki akşam Hamas’ın eline geçen Gazze Şeridi’ndeki bütün geçiş noktalarının yeni bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, yolcu geçişlerinin yapıldığı Erez kapısı dahil bütün geçiş noktalarının ikinci bir emre kadar kapatıldığı belirtildi. Bu arada İsrail polisi de Kudüs’teki eski şehir yakınlarına polis gücü yerleştirdiğini ve Haremüşşerif’e girişleri sınırlandırdığını açıkladı. Polis sözcüsü, eski şehir yakınlarına binlerce polisin yerleştirildiğini ve Haremüşşerif’e 45 yaş üstü erkeklerle 35 yaş üstü kadınların girmesine izin verileceği belirtildi.

/ KUDÜS

16.06.2007


 

İsrail, manşetten verdi

Gazze Şeridi’nin Hamas’ın kontrolüne geçmesi İsrail basınında manşetten duyuruldu.

Maariv gazetesi, “Felaket senaryosu gerçek oldu: Hamas Gazze’yi, El Fetih Batı Şeria’yı kontrol ediyor. Cehenneme merhaba” başlığını kullandı. Haberde, İsrail ve Filistin halkları kast edilerek, “2 halk için 3 devlet” ifadesi kullanıldı. Maariv, doğuda Filistin bayrağı, batıda Hamas’ın yeşil bayrağının yer aldığı bir de harita yayımladı.

/ KUDÜS

16.06.2007


 

ABD’de, Müslümanlara ayrımcılık artıyor

ABD’de, Müslümanlara karşı ayrımcılık yapıldığına dair şikâyetler bir senede yüzde 25 arttı.

ABD Amerika-İslâm İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) raporunda, ayrımcılık şikâyetlerinin 2005 senesinden 2006 senesine yüzde 25 arttığı bildirildi. Raporda, geçen sene Müslümanlara karşı şiddet, taciz ve önyargılı davranış vak’alarının sayısının 2 bin 467 olduğu ifade edildi. Konsey, Müslümanlara vatandaşlık verilmesi ve benzeri işlemlerin de geciktirildiğini kaydetti.

CAIR’ın hukuk direktörü ve raporun yazarı Arsalan İftihar, “Trajik 11 Eylül terör saldırıları Amerikan medenî haklar tarihinde yeni bir safha teşkil etmiştir. Bu raporda da belirtildiği gibi ayrımcılık ülkemizin büyük bir problemidir” dedi.

/ WASHINGTON

16.06.2007


 

G8’in yeni durağı Sardinya

İtalya’nın yalnızca teknelerle denizden ulaşılabilen küçük Sardinya adası, 2009 yılındaki G-8 zirvesine ev sahipliği yapacak.

İtalyan hükümetinin açıklamasına göre, 2009 zirvesi, gelecek yıl kapatılması planlanan Amerikan nükleer denizaltı üssünün bulunduğu Sardinya adasındaki Maddalena’da düzenlenecek. 2001 yılında İtalya’nın Cenova şehrinde yapılan zirve, G-8 tarihindeki en şiddet dolu zirve olmuştu. Cenova’da polisle göstericiler arasında çatışmalar çıkmış, 1 sivil öldürülmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

/ ROMA

16.06.2007


 

Rusya alkolden ölüyor

Rusya’da çalışma çağındaki Rus erkekleri arasında ölümlerin yüzde 43’ünün, alkolden ileri geldiği bildirildi.

The Lancet tıp dergisinin son sayısındaki makaleye göre, İngiliz doktorları, Urallardaki İjevsk yöresinde 25 ila 54 yaşlarındaki erkekler arasında araştırma yaptı. Prof. David Leon başkanlığındaki ekip, 2003-2005 arasında ölen 1750 erkekle hayatta bulunan 1750 erkeği karşılaştırdı. İçki içenlerin ölüm riskinin içmeyenlerden 6 kat fazla olduğu sonucuna varan uzmanlar, riskin votka, şarap gibi alkollü içki yerine kolonya veya benzeri şeyleri içenlerde de 9 kat arttığını belirledi. Rusya’da ortalama ömür erkeklerde 59, kadınlarda ise 72.

/ PARİS

16.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004