Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Taliban, Pakistan’ı içten fethedecek’

Pakistan İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e sunulan raporda, hızla tedbir alınmaması halinde Taliban hareketinin kısa sürede bütün Pakistan topraklarında yayılacağı belirtiliyor.

New York Times gazetesinin kopyasını ele geçirdiği raporda, Taliban ve müttefiklerinin Pakistan’ın Afganistan sınırındaki aşiret bölgesinde görev yapan güvenlik güçlerinden sayıca açık biçimde üstün olduğuna işaret ediliyor. Gazetenin haberine göre raporda, “Taliban’ın sürekli biçimde direniş çağrısı yapmasının Pakistan için ciddî olumsuz etkileri bulunmaktadır” deniliyor. ABD’nin sözde terörle savaşında önemli müttefiklerinden biri olan Pakistan’ın Devlet Başkanı Müşerref, hafta içinde yaptığı bir konuşmada, aşiretlerden bölgelerinde bulunan Taliban unsurlarını kovmalarını istemişti. Pakistan’ın, Afganistan sınırındaki aşiret bölgesi, 2001’de Taliban rejiminin devrilmesinden sonra Afgan ve Pakistanlı Taliban militanları ile El Kaide’ye bağlı yabancıların sığındığı yer olmuştu. El Kaide lideri Usame bin Ladin’in de bu sınır boyunda saklandığından şüpheleniliyor.

/ WASHINGTON

01.07.2007


 

Zakayev, Ruslara meydan okuyor

Bağımsızlık yanlısı Çeçenlerin sürgündeki temsilcisi Ahmed Zakayev, hafta içinde Strasbourg, Berlin ve Brüksel’de temaslarda bulunduğunu açıkladı.

Moskova’nın terörist olarak nitelediği ve İngiltere’de sürgünde yaşayan Zakayev’in Strasbourg’daki temaslarının öğrenilmesinden sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un tepki gösterdiği ve Fransa’dan hızlı ve somut açıklamalar istediği belirtildi. Zakayev ise, sadece Strasbourg’a değil, Berlin ve Brüksel’e de gittiğini açıkladı ve “Strasbourg’da Avrupa Konseyi üyeleriyle, Çeçenlerle ve Rus-Çeçen anlaşmazlığının çözüme kavuşturulması sürecinin temsilcileriyle görüştüm” dedi, ancak görüştüğü kişilerin isimlerini vermek istemedi. Belçika’da milletvekili ve senatörlerle görüştüğünü kaydeden Zakayev, Almanya’da da Çeçen diasporası ve parlamento temsilcileriyle bir araya geldiğini belirtti. Zakayev, “İngiltere’de siyasî sığınmacıyım ve bu belge sorunsuz biçimde Avrupa’da seyahat etmeme, Fransa’ya, Almanya’ya ya da Belçika’ya gitmeme imkân sağlıyor. Avrupa’da vizeye ihtiyacım yok. Rus yetkililerinin şikâyette bulunmasının dayanağı yok ve ne Fransa, ne Belçika, ne de Almanya’nın Rusya’ya yapacak açıklaması vardır” dedi.

Rusya’nın birçok defa iadesini istediği Zakayev, 2003’te İngiltere’den siyasî mülteci statüsü almıştı.

/ LONDRA

01.07.2007


 

Afganistan’da yine sivil katliâmı

Afganistan’da ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin önceki gece ülkenin güneyindeki bir köyde Taliban güçleriyle girdiği çatışmada, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30’dan fazla sivilin öldüğü veya yaralandığı bildirildi.

Gereşk bölgesinden Belediye Başkanı Durali Şah, ‘’toplam 30-35 ölü ve yaralı olduğunu’’ ve çatışmalar sırasında köyde 6 evin yıkıldığını belirtti.

Bölgedeki polis yetkililerinden Muhammed Hüseyin de, Taliban güçlerinin Amerikan-Afgan askerleri konvoyunu pusuya düşürmeye çalıştığını, Taliban güçlerinin daha sonra Hayderabad köyüne girdiklerini, ardından köye hava bombardımanı düzenlendiğini söyledi.

/ KABİL

01.07.2007


 

Hükümetten Blair’e tam destek

İngiltere’de başbakanlık görevini Gordon Brown’a devreden Tony Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanmasını olumlu bir adım olarak gördüğünü bildiren Türkiye, Blair’e yeni görevinde tam destek vereceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanmasının olumlu bir adım olarak görüldüğü ve büyük memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

Orta Doğu’da sorunların ağırlaştığı kritik bir dönemden geçildiğine dikkat çekilen açıklamada, Blair’in engin birikimi ve üstün nitelikleriyle Orta Doğu Barış Sürecinin canlandırılması yönündeki uluslar arası çabalara özlü katkılarda bulunacağına, yeni bir soluk ve dinamizm getireceğine inanıldığı bildirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Blair’e birer tebrik mesajı göndererek, başarılar diledikleri ifade edilen açıklamada, Erdoğan ile Gül’ün, Türkiye’nin kendisine yeni görevinde tam destek vereceğini vurguladıkları da kaydedildi.

/ ANKARA

01.07.2007


 

Yasaklılar, Bush’a minnettar

ABD Başkanı George Bush’un ABD’ye girmesine yasak getirdiği Lübnanlılardan biri olan eski bakan Viam Vahab, karardan şeref duyduğunu söyledi.

Suriye yanlısı Vahab, Bush’un bazı Suriyeli ve Lübnanlıların ABD’ye girmesine yasak getiren kararından sonra yaptığı açıklamada, “Karar benim için bir nişandır. 21. yüzyılın Hitler’i olan George Bush tarafından hedef alınmak benim için şereftir” dedi ve “Bush’un bölgede hiç dostu kalmayacak şekilde Ortadoğu’yu yıktığını” söyledi. Eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra istifa eden Suriye yanlısı hükümette çevre bakanı olarak görev yapan Vahab, “Barışçı siyasî tavırlarımın böyle bir tepki çekeceğini beklemezdim. Bush ve yerel müttefiklerinin Lübnan’ı yönetmesine izin vermeyeceğiz. Bu kararı alanlar hakkında Lübnan’ın içişlerine karışmaktan Lübnan’da dâvâ açmaya hazırlanıyorum” dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, Bush’un Lübnan hükümetine karşı faaliyetlerde bulunan ya da bulunabilecek bazı kişilerin ülkeye girmesini yasaklama kararı aldığını ve ülkeye girmesi yasaklananlar arasında eski Lübnanlı bakanlar, Suriye istihbaratından üst düzey yetkililer ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın bir danışmanının bulunduğunu söylemişti.

/ BEYRUT

01.07.2007


 

Hamas, uluslar arası güce karşı savaşacak

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’ne çok uluslu güç konuşlandırılmasına karşı olduklarını açıkladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, bölgeye uluslar arası güç konuşlandırılması halinde silahla karşı konulacağı belirtildi ve “Bu gücü bir işgal gücü olarak değerlendireceğiz ve silâhla karşı koyacağız. Uluslararası toplumu ve Arapları, Filistin’in birliğine zarar verecek bu talebi reddetmeye çağırıyoruz” denildi. Hamas, 15 Haziranda Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmiş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Hamaslı Başbakan İsmail Haniye’yi görevden alıp Selam Feyyaz başkanlığında bir olağanüstü hal hükümeti kurmuştu. Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşen Abbas, Sarkozy’ye Gazze Şeridi’ne uluslar arası güç konuşlandırılması teklifinde bulunmuştu.

/ GAZZE

01.07.2007


 

‘İran bağlantılı hücreye’ Amerikan saldırısı

Irak’ın başşehri Bağdat’ta ABD birliklerinin düzenlediği operasyonda 26 militanın öldüğü bildirildi.

ABD ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, şehrin Şiilerin yaşadığı Sadr semtinde düzenlenen operasyonda “İranlı terör ağları’’yla bağlantıları olduğundan şüphelenilenlerin hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada, operasyonda 17 militanın da tutuklandığı belirtildi.

/ BAĞDAT

01.07.2007


 

Ermeni tasarısı çoğunluğu gördü

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde bekleyen sözde Ermeni soykırımı tasarısını destekleyen milletvekillerinin sayısı, çoğunluk rakamına ulaştı.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) kuruluşundan yapılan yazılı açıklamada, 435 üyeli TemsilcilerMeclisi’nde tasarıya imzalarıyla destek veren milletvekillerinin sayısının 218’e ulaştığı belirtildi. ANCA icra direktörü Aram Hamparian, bu tasarının geçmesi için gelecek hafta ve aylarda kendilerini destekleyen milletvekillerinin sayısının daha da artması için çalışacaklarını söyledi. Çoğunluk anlamına gelen 218 rakamı, tasarının Temsilciler Meclisi genel kurulunda otomatikman oylamaya götürüleceği anlamına gelmiyor.

/ WASHINGTON

01.07.2007


 

Avrupa yaşlanıyor

Hollanda’da 100 yaşın üzerindeki nüfusun, son 10 yılda önemli oranda arttığı bildirildi.

Merkez İstatistik Bürosunun (CBS) verilerine göre, 1997 yılında 1000 olan 100 yaşın üzerindeki kişi sayısı, 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle 1400’ü aştı. 100 yaşın üzerindeki kişilerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. 1980’li yılların başında 100 yaşın üzerindeki kadın sayısı erkeklerin iki katı iken, bu oran 2007 yılında altı kata yükseldi. Hollanda’da halen en yaşlı kişi 110 yaşında bir kadın. Erkeklerin en yaşlısı ise 107 yaşında.

/ AMSTERDAM

01.07.2007


 

Çin malı diş macunları zehir saçıyor

Japonya’da ithalatçı üç şirket, Çin malı diş macunlarını zehirli madde içerdiği için toplamaya başladı.

Yetkililer, diş macunlarında antifrizde kullanılan bir kimyasal madde olan dietilen glikolün az miktarda bulunduğunu belirterek, Çin malı macunları ithal eden üç Japon firmasının milyonlarca tüp diş macununu piyasadan toplamaya başladığını bildirdi. Merkezi Tokyo’daki kozmetik firması Soshin’in 100 kadar otele sattığı 620 bin takım diş macununu toplamaya başladığı belirtilirken, ürünü alan müşterilerin herhangi bir sağlık sorunu yaşadığına ilişkin bir rapor olmadığı kaydedildi.

/ TOKYO

01.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004