Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İnsan hakları raporu parlak değil

MAZLUMDER Genel Başkanı M. Halit Çelik, “Son ayların insan hakları raporlarına baktığımızda ne yazık ki parlak bir tablo ile karşılaşmıyoruz. Hâlâ yaşamın tehlikede olduğu, faili meçhul cinayetlerin bitmediği, düşüncenin ve dini görünürlüğün tehlike olarak algılanıp cezalandırıldığı bir ülke görünümündeyiz” dedi.

MAZLUMDER’in hazırladığı Ocak-Haziran–2007 İnsan Hakları Raporunu açıklayan Çelik, son günlerde toplumda uzlaşı kültürünü ortadan kaldıracak, şiddeti tetikleyecek, barış ortamını ve sivil inisiyatifleri tehdit edecek girişimlere, temaslara ve çabalara şahit olunduğunu belirtti. Çelik, “Özellikle sivil, askerî ve siyasî güçlerin seçim öncesi sınır ötesi harekat dahil çatışma, savaş ve şiddete prim verir pozisyon ve söylemleri endişelerimizi artırmaktadır” diye konuştu.

“HİÇBİR MAZERET YASAK

SÜRDÜRMENİN BAHANESİ OLAMAZ”

Din özgürlüğü önündeki kısıtlamaların bütün ağırlığı ile devam ettiğini söyleyen Halit Çelik, bu kısıtlamalardan bütün din mensupları etkilendiğini bildirdi. Çelik, “Müslümanların dinin gerektirdiği kıyafetle öğretim ve çalışma hayatında varlığı kabul edilmemektedir. Sorun tektipçi, jakoben anlayıştadır. Farklılığa tahammül edilmeyişindedir” dedi.

En son Haziran ayı içinde yapılan OKS ve Açıköğretim Lisesi sınavlarında başörtülü öğrencilerin kimi yerde sınavlara alınmamış olmasının ve camilerdeki yaz Kur’ân kurslarına ilköğretim 5. sınıfı bitirmeyenlerin kabul edilmemesi dayatmaların sürdüğünü gösterdiğini vurgulayan Çelik şöyle konuştu:

“Halkın sorununa duyarlılık göstermede TBMM ve hükümet iyi bir sınav vermemiştir. Hiçbir mazeret yasak sürdürmenin bahanesi olamaz. Hükümetin ilk günlerde olmasını istediği toplumsal mutabakat vardır. Bu anlaşıldıktan sonra kurumsal mutabakat aranmaya başlamıştır. Bu söylemin hukuk devleti ve demokrasi ile ilgisi yoktur. Aslolan halkın talepleridir. Kurumlar halkın işlerini kolaylaştırmak için vardır. Halkın isteğinin dışında davranan ve direnen kurumların ıslahı demokrasinin gereğidir.”

Çelik, herkesin dilediği gibi düşünmesi ve bunu ifade edebilmesinin temel insan haklarından olduğunu da belirtirken, “Toplum ve devletin onayladığı değil, onların hoşuna gitmeyen hatta rahatsız edici bulunan düşüncelerin de ifade edilebiliyor olması bu özgürlüğün varlığı için gereklidir. Bu konuda artık kısıtlama ile karşılaşmak istemiyoruz. Ama ne yazık ki sorun devam etmektedir. Son 6 ay içinde 200 olayda 683 yıl ceza verilmiş. Cezası kesinleşen 9 kişi de cezaevine girmiş durumda” diye konuştu.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

01.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dağıttığım notlar hadis ve Kur’ân tefsiri

  Başörtüsüne değinen tek parti

  Elazığ Ağar’ı bağrına bastı

  İnsan hakları raporu parlak değil

  Şahin: Gündemimizde af yok

  ‘Vatanseverler’e gözaltı

  Memur sandığı bekliyor

  Ekmekte gramaj serbestleşecek

  ‘Uyuşturucu testi de yapılsın’

  Şehirlerden köylere kaçış hızlandı

  Milletin iradesine müdahale etmeyin!

  Çocuklar, TV’den yeni şeyler öğrenmiyor

  AB’nin yeni dönem başkanı Portekiz

  Bingöl’de 33 şehit asker anısına anıt

  Gurbetçi Türkiye’den vazgeçmiyor

  4 bin 270 kişi damdan düştü

  Güneş enerjisiyle çalışan şapka üretti

  Yurt ve kredi başvuruları 2 Temmuz’da başlıyor

  İlâca ‘referans ülke’ modeli

  AIDS tedâvisinde önemli adım

  Dünya şehirleşiyor

  Sultanlar, Mevlânâ Kültür Merkezini temizliyor

  Özürlü çocuklara yaz okulu

  3,25 milyar cep telefonu kullanıcısı var

  Edirne’den 23 bin yolcu giriş yaptı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004