Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çiftçi, vaatlerin takipçisi olacak

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, şu anda Türkiye’nin seçimini mazot tartışmasının belirlediğini ifade ederek, ‘’Önemli olan partilerin iktidara geldiklerinde mazot desteği konusundaki vaatlerinin arkasında durması. Türk çiftçisi bu vaatlerin takipçisi olacak’’ dedi.

Yetkin, İçkale Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında, tarımda makineleşmeye paralel olarak mazot kullanımının arttığını ve tarımın en temel girdisi durumuna geldiğini belirtti. Bitkisel üretimde toplam üretim maliyeti içinde işgücü ve arazi kirasından sonraki en önemli kalemi mazotun oluşturduğunu ifade eden Yetkin, toplam üretim masrafları içinde mazot masrafının yüzde 35 ile en çok mısırda olduğunu söyledi. Yetkin, mısırı, çeltik, bağ ve buğdayın takip ettiğini belirtti.

Yetkin, Türkiye’de yıllık 9 milyar litre mazot tüketildiğini, bunun üçte birinin ise tarım sektöründe tüketildiğini anlattı.

Son günlerde mazot desteğinin seçim bildirgelerindeki ‘’ucuz mazot’’ vaadi nedeniyle popüler olduğunu kaydeden Yetkin, ‘’Şu anda Türkiye’nin seçimini mazot tartışması belirliyor’’ diye konuştu.

Petrol konusunda Türkiye’nin dışa bağımlı olmasının mazot fiyatlarında önemli artışlara neden olduğunu belirten Yetkin, ancak mazot fiyatlarının yüksek olmasının en önemli nedeninin ‘’mazot üzerine bindirilen yüksek oranlı vergiler’’ olduğunu söyledi.

Türk çiftçisinin ‘’dünyanın en pahalı mazotu ile üretim yaptığını’’, tıpkı Türkiye gibi petrol ithalatçısı olan Yunanistan’da mazotun yarı yarıya ucuz satıldığını ifade eden Yetkin, Türkiye’de akaryakıt vergilerinde dünya rekoru kırıldığını dile getirdi.

Türkiye’de toplanan verginin yüzde 18’inin akaryakıttan alındığını, mazot fiyatının yüzde 64’ünün ise vergiden oluştuğunu belirten Yetkin, mazot fiyatlarındaki en önemli unsurun vergiler olduğunu vurguladı.

Yetkin, 1975 yılında 1 kilogram buğday ile 1,07 litre mazot alınabilindiğini, ancak bugün 5,32 kilogram buğdaya 1 litre mazot satıldığını dile getirerek, ‘’Mazot fiyatının ürün fiyatına göre bu kadar ilginç bir seyir izlemesi, mazota bağımlılığı oldukça yüksek tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini ciddî anlamda tehdit etmektedir. Yaklaşan seçimlerde siyasî partilerin seçim bildirgelerine koydukları ucuz mazot taahhüdü aslında bu gerçeğin tesbit edilmesiyle ortaya çıkmıştır’’ dedi.

2003, 2005 ve 2007 yıllarında yapılan mazot desteği uygulamalarında, desteğin mazot masrafını karşılama oranının giderek düştüğünü ifade eden Yetkin, 2003 yılında dekar başına 3,9 YTL olan desteğin yapılan mazot masrafının yüzde 19’unu karşıladığını, buna karşılık 2007 yılındaki dekar başına 2,88 YTL’lik desteğin yapılan mazot masrafının sadece yüzde 8,4’ünü karşılayabildiğini söyledi.

Yetkin, partilerin seçim bilgilerindeki mazot desteği vaatlerini incelediklerini belirterek, bu vaatlerin takipçisi olacaklarını söyledi.

Hububat ilk kez alarm veriyor

TZD Genel Başkanı Yetkin, küresel ısınmayla birlikte gündeme gelen kuraklık ve tarımsal üretime etkileriyle ilgili de görüşlerini aktardı. Türkiye’nin tarımsal üretim yönünden sorunlu bir sürece girdiğini anlatan Yetkin, Cumhuriyet tarihinde ilk kez hububat tüketiminde Türkiye’nin kendi kendine yetemez hale geldiğini belirtti.

Yetkin, Türkiye’nin hububat üretiminde yüzde 20 kaybı olduğunu öne sürerek, ‘’Bu, Türkiye’nin kendi kendine yetemezliğinin en önemli göstergesidir. Pamuk, fındık, ayçiçeği gibi tüm stratejik ürünlerde kayıp var’’ dedi. Hububatta 1,7 milyar YTL’lik, sebze-meyvede 750 milyon YTL’lik verim kaybı yaşandığını anlatan Yetkin, sebze-meyvedeki verim kaybının kuraklıktan değil, düzensiz yağışlardan kaynaklandığını söyledi. Yetkin, Türkiye’de hububat ithalatında 2007 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 657,2’lik bir artış yaşandığını anlatarak, aynı dönemde tarım ürünleri ihracatının ise binde 2 oranında azaldığını kaydetti.

/ ANKARA

02.07.2007


 

Tarımda rekolte düşmesi bekleniyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve aşırı sıcaklar sebebiyle buğday rekoltesinin yüzde 10-15 oranında düşmesini beklediklerini, pamuk, mısır, ayçiçeği, tütün, narenciye, incir, fındık, domates ve karpuz gibi pek çok ürünün de olumsuz etkilenmekte olduğunu açıkladı.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, buğdayda verimliliğin İç Anadolu’da yüzde 80’lere kadar düştüğüne dikkat çekti.

Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına göre, ziraat odalarından toplanan bilgiler çerçevesinde kuraklık ve aşırı sıcaklar bütün yurtta meyve ve sebze üretimini olumsuz etkiliyor. Ege Bölgesi’nde pamukta yüzde 30 verim kaybı olacağı tahmin ediliyor. Ege Bölgesi’nde ekilen ikinci ürün mısırlar yer yer bozulmaya başladı. Ürün olan yerlerde ise verim kaybı yüzde 30 dolayında, Çukurova’da ise kayıp yüzde 10’larda.

/ ANKARA

02.07.2007


 

Orta Anadolu’da petrol umudu

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Raman bölgesinden sonra Türkiye’nin ikinci büyük petrol rezervine sahip olduğu belirtilen Niğde-Bor sahaları hampetrol üretimine yönelik ön hazırlıklar sürüyor.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından 1000 metre derinliğe kadar yapılan sondaj çalışmaları ve sondaj mesafesi sonrası rastlanılan 100 metre kalınlıkta petrol bulgusu tabakasından elde edilen verilerin incelemesine de MTA laboratuvarlarında başlandığı bildirildi. Bu numuneler üzerinde yapılacak çalışmaların tamamlanmasının ardından hazırlanacak raporlar, TPAO Genel Müdürlüğüne gönderilerek ortak bir çalışma programı belirlenecek.

MTA Genel Müdürlüğünün de bölgede sismik etüt çalışmaları sürerken. bu kuruluştan gelen bilgiler doğrultusunda Niğde-Bor sahalarının da TPAO Genel Müdürlüğüne tahsis edileceği öğrenildi.

TPAO Genel Müdürlüğünün bu ay içinde belirlenen bölgelerde arama ve işletme ruhsatı alması planlanıyor. Arama ruhsatların alınmasının ardından TPAO’nun belirli bir takvim çerçevesinde bölgede hampetrol faaliyetlerini başlatması bekleniyor.

/ ANKARA

02.07.2007


 

Fiyatlarda yaz düşüşü

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlar Haziran ayında yüzde 0,08 oranında azaldı.

İTO’dan yapılan açıklamaya göre, 2007 Haziran ayında perakende fiyatlardaki azalış oranı 2005 ve 2006 yılı hariç son on yılın Haziran ayları itibarıyla en düşük enflasyon rakamını oluşturdu. İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinde yer alan gıda harcamaları dışındaki tüm gruplarda genel fiyat seviyesinin üzerinde artışlar kaydedilirken, gıda harcamaları grubunda mevsimsel özelliklere bağlı olarak fiyat azalışları oldu. Söz konusu indeksin yıllık artış oranı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,72 olarak gerçekleşti.

/ İSTANBUL

02.07.2007


 

MMO’dan enerji tasarruf kılavuzu

Günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olan fırın, ocak, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, ısıtma cihazları ve ulaşım araçlarını kullanırken alınacak küçük tedbirler ile enerji verimliliği ve tasarrufunun sağlanmasına önemli katkılarda bulunuyor.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) enerji tasarrufu potansiyelinin ekonomiye kazandırılması ve küresel ısınma ile mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla üyeleri için, ‘’Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu’’ hazırladı. MMO Başkanı Emin Koramaz, yaptığı açıklamada, enerji kaynakları konusunda büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye’de enerjinin verimli kullanılması için duyarlılık kazandırmak amacıyla söz konusu kılavuzu hazırladıklarını belirterek, ‘’Konfor şartlarından taviz vermeden doğru çözüm ve uygulamalarla hepimiz enerjide tasarruf yapabiliriz’’ dedi.

/ ANKARA

02.07.2007


 

İstanbul, protestolu senette de birinci oldu

Türkiye’nin üç büyük ili İstanbul, Ankara ve İzmir, protesto edilen senette de aynı sıralamada yer aldı.

Merkez Bankası verilerine dayanarak yapılan esaplamalara göre, bu yılın Ocak-Mersin döneminde İstanbul’da 525 milyon 330 bin 480 YTL’lik 85 bin 286 adet senet protesto edildi.

Aynı dönemde Ankara’da protesto edilen senet sayısı 50 bin 820, miktarı 306 milyon 607 bin 434 YTL, İzmir’de ise bu sayı 127 milyon 80 bin 143 YTL’lik 29 bin 173 adet oldu.

Üç büyük ili protesto edilen senet sayısı bakımından 17 bin 994 adet ile Antalya, 18 bin 236 adet ile Bursa, 16 bin 996 adet ile Konya, 8 bin 421 adet ile Adana, 8 bin 172 adet ile Muğla, 7 bin 960 adet ile Kocaeli ve 8 bin 25 adet ile de Mersin izledi.

Ocak-Mayıs döneminde protesto edilen senetlerin miktarlarına bakıldığında ise ilk on sırada İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından, 90 milyon 45 bin 627 YTL ile Antalya, 79 milyon 78 bin 596 YTL ile Bursa, 75 milyon 154 bin 157 YTL ile Konya, 46 milyon 153 bin 26 YTL ile Adana, 41 milyon 553 bin 751 YTL ile Kocaeli, 40 milyon 99 bin 87 YTL ile Kayseri, 36 milyon 760 bin 788 YTL ile de Muğla yer aldı.Söz konusu dönemde en az senet protestosu ise Tunceli’de yaşandı. Bu yılın 5 ayında Tunceli’de toplam 1 milyar 444 bin 628 YTL tutarında, 129 adet senet protesto oldu. Tunceli’nin ardından en az senet protestosu 134 adet ile Bayburt ve 177 adet ile Kiliste görüldü.

/ ANKARA

02.07.2007


 

MTV 2. taksit ödemeleri başlıyor

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) ikinci taksit ödemeleri bugün başlıyor. Ödemeler, MTV tahsiline yetkili vergi daireleri ve bankalara, 31 Temmuz 2007 tarihine kadar yapılabilecek.

İlk taksiti Ocak ayı içinde yatırılan MTV’nin 2. taksitinin ödenmesi sırasında da, mükelleflerin, yetkiliye, sadece ‘’araç plakası’’ bilgisini vermesi yeterli olacak.

Araç sahipleri vergilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nca vergi tahsil yetkisi verilen bankalar ile Türkiye Finans Bankası, Asya Bankası, Albaraka Türk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankalarına yatırabilecek. Bu arada Türkiye’de, Nisan sonu itibarıyla 6 milyon 236 bin 903’ü otomobil olmak üzere toplam 12 milyon 453 bin 554 kayıtlı araç bulunuyor.

/ ANKARA

02.07.2007


 

Toptancı tekstilciler Giyimkent’e taşınacak

İstanbul’da tarihi yarımada üzerindeki toptancı olarak faaliyet gösteren tekstilcilerin bölgeden çıkarılarak Giyimkent’e taşınmaları konusunda anlaşmaya varıldı.

Giyimkent’den yapılan açıklamada, Eminönü, Mahmutpaşa ile Mercan’da yer alan toptan tekstilcilerin bölgeden çıkarılıp Giyimkent’te faaliyet göstermeleri ve tarihi yarımadanın yeniden düzenlenmesine yönelik belediye ile süregelen tartışmanın uzlaşmayla sonuçlandırıldığı bildirildi.

Açıklamada, Giyimkent Başkanı Abdullah Çınar’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ile yaptığı toplantıda, sorunun çözülmesi için tarihi yarımadada ilk etapta yayalaştırma çalışmalarının başlatılması, ulaşımda düzenlemeler yapılarak bölgenin kısmen trafiğe kapatılması ve kamyon ile kamyonet trafiğinin sınırlandırılması konusunda karar alındığı belirtildi.

/ İSTANBUL

02.07.2007


 

Taşıt satışlarına büyük kolaylık geldi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşlara motorlu taşıtını bulundukları yerde satma ve devretme imkânı getiriyor.

Alınan bilgiye göre, Gelir İdaresi, motorlu taşıtların satış veyi devrini kolaylaştırıyor. Bu amaçla Başkanlıkta bir süre önce başlatılan çalışmalar tamamlandı. Taşıtların bağlı bulunulan vergi dairesi dışındaki otomasyonlu vergi dairelerinden de satış veya devrine ilişkin ‘’İlişik kesme ve fenni muayene izin belgesi’’ alınabilmesine imkân verecek yeni sistem için Bilgi İşlem Merkezinde gerekli altyapı oluşturuldu. Bankalarla da mutabakat sağlandı. Bugün başlayacak yeni uygulama ile motorlu taşıt sahipleri, araçlarının satış veya devri sırasında, artık aracın kayıtlı bulunduğu vergi dairesine giderek, ilişik kesme ya da fennî muayene izin belgesi almak zorunda kalmayacak.

/ ANKARA

02.07.2007


 

Kütahya’da haşhaş hasadına başlandı

Kütahya’da haşhaş hasadına başlandığı bildirildi. Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, yaptığı açıklamada, Kütahya’nın Hisarcık, Emet, Domaniç, Şaphane, Gediz ilçelerinde haşhaş hasadına başlandığı söyledi.

Çalışkan, Kütahya ve ilçelerinde bu yıl haşhaş kapsülü rekoltesinin yaklaşık 500 ton civarında olmasının beklendiğini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Bu sene çizilmemiş haşhaş kapsülü avans baş alım fiyatı 1,90 YTL olacak. Yeni haşhaş kapsülü fiyatları ilân edilinceye kadar yeni mahsul, Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) belirlenen 2007 yılı avans baş alım fiyatı ve belirlenecek alım ve uygulama esaslarıyla satın alınacak. Daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek.’’

/ KÜTAHYA

02.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004