Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İş dünyası reform istiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçim sonrasında yeni meclisin oluşmasıyla birlikte ilk 6 ayda yapısal reformların hızla yapılması gerektiğini söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, CNN Türk’te katıldığı programda, seçim gündemi ve ekonomiye ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu. Seçim sonrasında yeni kurulacak meclisin ilk 6 ayda yapacaklarının aslında bütün iktidarı süresince yapacaklarına eşdeğer bir noktayı kapsadığını belirten Hisarcıklıoğlu, yeni meclisin oluşmasıyla birlikte ilk 6 ayda yapısal reformların hızla yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir an önce yapılması, siyasi ve ekonomik reformlara başlanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, seçim arenasında olunmasına rağmen bütün siyasî partilerin aşağı yukarı cumhurbaşkanının bir uzlaşmayla seçileceği mesajını verdiğini, bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye gündeminden artık cumhurbaşkanlığı seçiminin düşürülmesi ve diğer önceliklere sıra gelmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu tartışma devam ettirildiği takdirde 2007’nin kayıp yıl olacağını ifade etti.

YENİ ANAYASA ŞART

Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde, yeni bir anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve seçim yasası konularından sonra hukuk ve yargı reformu, kamu yönetimi ve kamu personel reformu, eğitim reformu yapılması gereğine işaret etti.

‘’Bugünkü eğitim sistemiyle Türkiye’yi ileriye götürmemiz mümkün değil’’ diyen Hisarcıklıoğlu, günümüzde 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 700 bin kişinin doğrudan istihdam piyasasına girdiğini, 9 bin kişinin köyden şehre göç ettiğini anlattı. Eğitim sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bir tarafta eleman arayan binlerce işsiz olduğunu, bir taraftan da işverenin eleman aradığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, sadece meslek eğitimi yapılmasının yeterli olmayacağını, 20 yaş üzeri kişilerin ikinci bir eğitime tabi tutularak değişen iş düzeni, iş biçimi konusunda bilgilendirilmesi, yüksek eğitim sisteminde de eğitim modeli değiştirilerek piyasaya, rekabete yönelik eğitim yapılmasını istedi.

“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU

BİRİNCİ ÖNCELİK’’

Türkiye’nin atılım yapması için önce sosyal güvenlik reformunun gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik sisteminin, üçlü yapısı ele alındığında yılda verdiği açıktan dolayı getirdiği yükün yaklaşık 17 milyar dolar olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, ‘’Faiz ödemelerinden sonraki en önemli rakam olan sosyal güvenlik açıkları 17 milyar dolar. Faiz ve sosyal güvenlik ödemeleri olmasa Türkiye cennet vatan olacak’’ dedi.

Bu reformun yapılmasının kolay olmadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, sürecin 35-40 yılda düzeltilebildiğini, önümüzdeki dönemde sosyal güvenlik reformu yapılmasının birinci öncelik olduğunu, bunun için anayasa değişikliği gerektiğini belirtti.

Yeni bir Türk ticaret kanununa ihtiyaç olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, ‘’Biz hâlâ 1930 model ticaret kanunuyla işimizi götürmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Devletin veya tekelciliğin hakim olduğu sektörlerin hızla rekabete açılmasının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunlardan birincisinin enerji sektörü olduğunu bildirdi. ‘’Bu sektörü hâlâ rekabete açamadık’’ diyen Hisarcıklıoğlu, enerji rekabete açılmazsa verimliliğin elde edilemeyeceğini savundu.

Hisarcıklıoğlu, ‘’Yoksa, 2009’dan itibaren Türkiye enerji dar boğazına girecek” dedi.

/ ANKARA

17.07.2007


 

En çok şikâyet bankalardan

Tüketiciler, bankaların aldığı yıllık hesap işletim ücreti ve kredi kartı aidat ücretleri konusunda Tüketiciler Birliği’ne şikayet yağdırdı. Bankaların aldığı ücretlerin yasal olmadığını vurgulayan Tüketiciler Birliği, ilgili bakanlıkları ve yetkilileri tüketicileri korumaya çağırdı.

Tüketiciler Birliği, “2007 Altı Aylık Hak İhlâlleri Raporu”nu açıkladı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Orhan Demir, bu yılın ilk yarısında gelen başvuru sayısının bir önceki döneme göre yüzde 100 oranında artış gösterdiğini söyledi. Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında hak ihlalleri raporunu değerlendiren Demir, “banka yıllık hesap işletim ücreti” ve “kredi kartı aidat ücreti” konusunda tüketicilerden yoğun olarak başvuru ve tepki geldiğini kaydetti.

Tüketiciler Birliği tarafından sağlanan hukuki yardım çalışması sonunda yüzbinlerce tüketiciye paralarının iade edildiğini dile getiren Demir, “Başvurulara ilişkin olarak yurdun dört bir yanında faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri tarafından tüketici lehine kararlar verilmiştir. Kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen Bankalar Birliği tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan yazılı açıklamada alınan bu ücretlerin yasal olduğu vurgulanarak yargı kararları yok sayılmıştır. Tüketiciyi korumak yükümlülüğü içinde bulunan başta Bankalar Birliği olmak üzere tüm ilgili bakanlıkları bu konuda yargı kararlarına uymaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Demir, başvuru sayısının ilk altı ay içerisinde 5 bin 481’e ulaştığını kaydederek, bu rakamların ülkemiz tüketicisinin hak arama konusunda istekli ve mücadeleci bir tutum içerisinde olduğuna işaret ettiğini dile getirdi.

Bu arada 2007 yılı hak ihlalleri raporunda bankaların ardından “ayıplı mal ve ayıplı hizmet” konusunda tüketicilerin şikayetlerde bulunduğu görüldü. Ayıplı mal konusunda en çok şikayet bilişim sektörüyle ilgili gelirken, ayıplı hizmet konusunda da iletişim sektöründen yoğun şikayet geldi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

17.07.2007


 

İşsiz sayısı 14 bin kişi arttı

İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 9.8’e gerilerken, işsiz sayısı 14 bin kişi artarak 2 milyon 450 bine yükseldi.

İşsizlik oranı Nisan ayında düşüş gösterirken, işsiz sayısı artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayında işsizlik oranı, yüzde 9.8 olarak hesaplandı. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9.9 düzeyinde bulunuyordu. İşsizlik oranları 2007 yılı Ocak döneminde yüzde 11, Şubat döneminde yüzde 11,4 , Martta ise yüzde 10,4 düzeyinde idi.

Mart-Nisan-Mayıs dönemini kapsayan üç aylık hareketli ortalamalara göre Nisan ayında işgücüne katılım oranı ise yüzde 47.9 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı şehirlerde yüzde 11.6 , kırsal kesimde yüzde 6.9 olarak belirlendi. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.4 olarak gerçekleşti.

TARIM DIŞI İSTİHDAM 486 BİN KİŞİ ARTTI

Nisan döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 466 bin kişi artarak, 22 milyon 638 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 20 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 486 bin kişi artış kaydetti. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 14 bin kişi artarak 2 milyon 450 bin kişiye yükseldi.

Nisan’da istihdam edilenlerin yüzde 26.7’si tarım, yüzde 19.5’i sanayi, yüzde 5.5’i inşaat, yüzde 48.3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

/ ANKARA

17.07.2007


 

Kuraklık ve seçim, alış verişi azalttı

İç Anadolu’da, yaşanan kuraklık ve yaklaşan seçim sebebiyle oluşan durgunluk yüzünden esnafın zor günler geçirdiği belirtildi. Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, Konya esnafında son 3 aydır ciddi bir durgunluk yaşandığını söyledi.

Bazı iş yerlerinin günü hiç iş yapmadan bile kapatabildiğini ifade eden Duvarcı, piyasaya sıcak para girişinin neredeyse hiç olmadığını kaydetti.

Bunun en büyük sebebinin kuraklık sebeb çiftçinin beklediği hasadı yapamaması olduğunu vurgulayan Duvarcı, şunları söyledi: ‘’Her türlü ödemesini, alış verişini, ihtiyacını hasat sonrasına göre planlayan çiftçi bu yaz parasız kaldı. Kuraklık en alt seviyeden başlayarak ekonomiyi olumsuz etkiledi. Hasat döneminde borç ödeyecek çiftçi, bunu bile gerçekleştirmekte güçlük çekiyor. Çiftçi elindeki son parayla ve aldığı borçlarla bu döneme ertelediği kredi borçlarını ödemeye çalışıyor. Bu yüzden piyasaya sıcak para girişi yok denecek kadar az.’’ Duvarcı, kuraklığın etkisine bir de seçim çalışmaları eklenince piyasanın tamamen durduğunu belirterek, ‘’Birçok büyük kentte seçimin büyük etkisi var. Ancak Konya’da seçim, kuraklıktan sonra geliyor. Ayrıca bu yıl dört gözle beklenen gurbetçiler de azaldı. Çiftçide para olmayınca düğün sayısı bile geçen yıllara göre oldukça düştü’’ dedi.

Durgunluk yüzünden esnafın zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Duvarcı, ‘’Alış veriş yok. Bu dönemde lokantada yemek yenmiyor, mağazadan gömlek, ayakkabı alınmıyor. Piyasada herkes mağdur. Borçlanan esnaf ve tüccar, borcunu ödeyemiyor. Seri kepenk kapatılmasından korkuyoruz’’ diye konuştu. Duvarcı, bu durgunluğun seçimden sonra da süreceğini, 22 Temmuz’dan sonra fazla bir hareketlilik beklemediklerini sözlerine ekledi.

/ KONYA

17.07.2007


 

En büyük gaz dağıtım ihalesi 20 Temmuz’da

Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtım bölgesi olan ve Çalık, Sabancı, Zorlu ve Aksa gibi büyük şirketlerin iddialı şekilde hazırlandığı Çukurova bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesi, 20 Temmuzda yapılacak.

Adana ve Mersin ile Osmaniye, Ceyhan, İskenderun, Tarsus, Dörtyol gibi 13 ilçenin yanı sıra en son Hatay’ın dahil edilmesi ile ekonomik büyüklüğü daha büyüyen ve bütün Çukurova bölgesini kapsayan ihale sonunda bölgeye yaklaşık 200-250 milyon dolarlık yatırım yapılması bekleniyor.

Yaklaşık 3 milyon kişiye doğal gaz ulaştıracak olması ve yıllık 3 milyar metre küp doğal gaz tüketimi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bu zamana kadar yapacağı en büyük doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi için sona yaklaşılıyor.

Cuma günü yapılacak ihale için şimdiye kadar 12 şirket yeterlilik, 10 şirket de ihale şartnamesi aldı.

/ ANKARA

17.07.2007


 

500 büyük sanayi kuruluşu açıklanıyor

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2006 Yılı Raporu” sonuçları, 19 Temmuz Perşembe günü açıklanacak.

İSO’dan yapılan yazılı açıklamada, raporun, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük tarafından basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacağı bildirildi. Açıklamada, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu’nda, ülke ekonomisi içinde önemli ağırlığa sahip sanayi kuruluşları hakkındaki 2006 yılına ilişkin verilerin, üretimden satışlar, satış hasılatı, katma değer, öz kaynak, net aktifler, dönem kârı ve zararı, ihracat ve istihdam başlıkları altında sunulduğu belirtildi.

/ İSTANBUL

17.07.2007


 

Turkcell hissesi sattı, borç ödedi

Çukurova Grubu şirketlerinden Çukurova Investments, sahip olduğu yüzde 3.4 Turkcell İletişim hissesini, yurtdışındaki yatırımcılara satılmak üzere JP Morgan Securities’e devretti.

Çukurova Holding’in İMKB’ye yaptığı açıklamaya göre, Cuma günü gerçekleşen devirde hisse başına fiyat 8,60 YTL oldu. Yüzde 3.4’lük Turkcell payının, hızlı talep toplama yöntemiyle yurtdışındaki yatırımcılara satışı için çalışma başlatıldığı geçen hafta açıklanmıştı.

Diğer yandan Yapı ve Kredi Bankası, Çukurova Holding’in, finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi kapsamındaki kredilerine ilişkin 480 milyon dolarlık erken ödemeyi Cuma günü yaptığını bildirdi.

/ İSTANBUL

17.07.2007


 

Yeni hükümet kamuda kemer sıkacak

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreği güçlü bir büyüme gösterdiğini belirtti. Yılın ilk çeyreğinde iç talepte zayıflama gözlenirken, ihracattaki artışın büyümeyi sürüklediğini belirten JP Morgan, bunu yanı sıra seçimler öncesinde kamu talebinde bir artış yaşandığına da dikkat çekti.

Seçimler öncesinde hükümetin, kamu harcamalarını artırdığını belirten JP Morgan, bunda yıl içinde yapılması gereken harcamaların seçimler öncesine çekilmesinin etkili olduğunu belirtti. Harcamaların öne çekilmesi sebebiyle, yılın ikinci yarısında yeni hükümetin bu harcamaları dengeleyecek bir politika izlemesi gerektiğini ifade eden JP Morgan, yeni hükümetin kamu harcamalarını sıkılaştıracağını düşünüyor.

JP Morgan, TCMB’nin de politik alandaki belirsizliğin ortadan kalkmasının yanı sıra yeni hükümetin yılın ikinci yarısında kamu harcamalarını sıkılaştırdığını görmek istediğini belirtirken, TCMB’nin Ekim ayından önce faiz indirimine başlamayacağı görüşlerini sürdürdüklerini de vurguladı.

/ İSTANBUL

17.07.2007


 

TMO, buğday ithal edebilir

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanvekili Aysun Çınar, TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun, geniş katılımla Konya’da düzenlenen sektörel bilgilendirme toplantısında, spekülasyonlara bağlı artan buğday fiyatları konusunda kendilerini rahatlattığını söyledi.

Çınar, şunları kaydetti: ‘’Kemaloğlu, istedikleri zaman buğday ithal edebileceklerini belirterek, bizim bu konuda endişe etmememizi istedi. Şu an spekülatörlerin ellerinde buğday olduğunu biliyoruz. Şu an fiyatlar, olması gerekenin çok üzerinde seyrediyor. TMO hiç bir zaman sanayiciyi zor durumda bırakmaz. Ayrıca, buğdaydaki aşırı fiyat artışına rağmen devlet, hiç bir zaman ekmeğin fiyatının artmasına izin vermez.’’

/ KONYA

17.07.2007


 

Kuraklığa gölet tedbiri

Konya’da kuraklığın etkisini göstermesi ve yeraltı sularının çekilmeye başlamasıyla birlikte Konya İl Özel İdaresi gölet çalışmalarını hızlandırdı.

Bugüne kadar 36 gölet inşa eden ve bu yıl 6 büyük göleti daha faaliyete geçirerek olan Özel İdare, 28 milyar 600 bin metreküp rezervini göletlerde depolayarak, hem tarım alanlarının sulanmasını hem de yeraltı sularının beslenmesini sağlayacak.

/ KONYA

17.07.2007


 

TOKİ taksitleri yüzde 5,1 arttı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bu yılın ikinci yarısında kredi, konut ve arsa bedeli geri ödemelerinde taksit tutarlarının hesaplanmasında uygulanacak endeksleri belirledi.

Buna göre, açılan kredi ve konut satışlarındaki taksit tutarları, memur maaş artış oranı olan yüzde 5,1, Emlak Bankası’ndan devreden konutların taksitleri ise enflasyona bağlı olarak yüzde 2,98 artırılacak.

TOKİ, bu yılın ikinci yarısı için Maliye Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) aldığı yazılı bilgilere istinaden, konut kredilerinin kullanım ve geri ödemelerine uygulanacak artış oranını yüzde 5,1 olarak belirledi. İdarece inşa ettirilen ve 6 aylık memur maaş artış oranına bağlı olarak satışa sunulan yeni projelerin geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri de bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı olan yüzde 5,1 ile güncellenecek.

/ ANKARA

17.07.2007


 

Ülker Dankek’ten Magma

Ülker Dankek, kabarık kek ve yoğun çikolata veya karamel tadı sevenler için yepyeni bir lezzet sundu.

Dankek Magma, çok daha kabarık bir keke sahip. İçinde bulunan çikolata veya karameli de çok daha yoğun olan Magma, 50 YKR fiyatıyla market raflarında yerini aldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

17.07.2007


 

Sagra Gıda satışa çıktı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sagra Gıda’nın satışı için ihale açtı.

TMSF’nin konuya ilişkin duyurusu, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Duyuruya göre, TMSF, Sagra Gıda’dan haczedilen mal, hak ve varlıklar ile bu varlıkların feri veya mütemmim cüzü niteliğindeki sözleşmeler ve bu sözleşmelerden doğan ancak başlı başına iktisadî değeri olmayan varlıkları satacak. Muhammen bedeli 39 milyon dolar olarak belirlenen Sagra Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün satış ihalesi, 25 Eylül 2007 tarihinde, saat 11.00’de kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle gerçekleştirilecek ve kurulun onayı ile sonuçlandırılacak.

/ ANKARA

17.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004