Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türk konvoyuna intihar saldırısı

Afganistan’ın başkenti Kabil’in batısında düzenlenen bombalı intihar saldırısında Türk konvoyu hedef alındı. Türkiye büyükelçiliğinden bir yetkili, patlamanın ardından, zarar gören büyükelçilik aracına ateş açıldığını, bir Türk koruma görevlisinin yaralandığını söyledi.

Türkiye, Afganistan’daki Türk İl İmar Ekibi konvoyuna düzenlenen intihar saldırısını kınarken, bu ülkenin imarı ve kalkınmasına katkılarının süreceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Afganistan’ın başşehri Kabil’in yakınlarındaki Vardak ilinde, bu kentin imarı ve kalkınmasına katkıda bulunmak için 2006 yılı Kasım ayında faaliyete geçen Türk İl İmar Ekibinin sivil koordinatörü Bakanlık mensubu Hakan Abacı’nın içinde bulunduğu üç araçlık konvoyun dün yerel saatle 07.45’te Kabil-Vardak kara yolundaki Pol-i Company köprüsü üzerinde intihar saldırısına hedef olduğu bildirildi.

Türk konvoyunun bir süre önce sel felaketi sonucu yıkılan köprünün yerine yapılan geçici toprak yol üzerinde ilerlediği belirtilen açıklamada, “Koşarak ortadaki zırhlı makam aracına yanaşan ve kilitli olmasından dolayı kapıyı açamayan saldırgan, aracımızın yanında kendini havaya uçurmuş, ardından konvoyumuz çapraz ateşe maruz kalmıştır” denildi.

Saldırıyı Taliban’ın üstlendiği kaydedilen açıklamada, konvoyu koruyan Emniyet Genel Müdürlüğü mensubu özel harekat timlerinin saldırıya son derece profesyonel, zamanlı ve soğukkanlı bir şekilde karşılık vermeleri üzerine teröristlerin olay yerinden kaçtıkları belirtildi. Açıklamada, çatışmada bir özel harekat görevlisinin ayağından yaralandığı ve Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığının gönderdiği helikopterle Türk askeri birliğinin bulunduğu “Kamp Doğan” Karargâhına intikal ettirilerek tedavî altına alındığını ifade edildi.

Burada yapılan ilk tedavisinden sonra halen Kabil Merkez Bölge Komutanlığı bünyesindeki hastanede bulunan polis memuru Erol Sarıca’nın sağlık durumunun iyi olduğunu bildiren Dışişleri Bakanlığı, Türk ekibinin bunun dışında herhangi bir yaralısı ya da can kaybı bulunmadığını duyurdu.

Afganistan’a katkılar devam edecek

Açıklamada, daha sonra şunlar belirtildi:

“Türkiye, kaynağı ve gerekçesi ne olursa olsun, terörizmin kınanması ve insanlığa karşı suç olarak görülmesi yönündeki görüşünü tüm uluslararası, bölgesel ve ikili temaslarında kuvvetle vurgulamakta ve terörizme karşı mücadelede etkin bir uluslararası işbirliğinin hayati öneminin altını her zaman çizmektedir.”

“Dost ve kardeş Afganistan’da güvenlik ve istikrarın sağlanması ile ülkenin ekonomik kalkınma ve yeniden imarına yönelik katkılarını kararlılıkla sürdüren Türkiye’nin, bu saldırıyı şiddetle kınadığı” vurgulanan açıklamada, saldırının meydana geldiği, selde yıkılan köprünün yerine yenisinin yapılmasına da zamanında esasen Türkiye’nin talip olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti, Afganistan’ın istikrarı ile güvenliğine ve sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkılarını sürdürmekte kararlıdır” denildi.

/ ANKARA

19.07.2007


 

İsrail gizli görüşmeleri doğruladı

İsrail, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, önceki gün yaptığı konuşmada, zaman zaman İsrail ile üçüncü bir taraf aracılığıyla temaslarda bulundukları yolundaki sözlerini doğruladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, “Türkiye, Avrupa ülkeleri ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Suriye’ye mesajlarını ilettiklerini, ancak Suriye’nin, İsrail’in tekliflerine ciddî bir cevap vermediğini” söyledi.

Regev, Esad’ın sözlerine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “mesaj göndermek için değişik tarafların kullanıldığını, bunun yeni olmadığını” belirtti ve Şam’ı, görüşmeleri, Batı ülkeleri ile bağlarını güçlendirmek amacıyla kullanmakla suçladı.

Regev, “Gerçekte, İsrail ile ilişkilerini değiştirmeye yönelik ciddi bir niyetleri olmaksızın, İsrail kartını, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleriyle diplomatik sorunlarını çözmeye yönelik girişimlerinde kullanıyorlar” dedi.

Regev, “Sorun arabuluculuk öneren iyi insanların olmaması değil. Sorun, Şam’daki rejimin siyasi hedefleri ile ilgili görünüyor” dedi ve Suriye’nin sürekli barıştan söz etmesine rağmen, barış tekliflerinin sadece lafta kaldığını savundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, önceki gün, Devlet Başkanlığına yeniden seçilmesinden sonra parlamentoda yaptığı konuşmada, İsrail ve Suriye’nin üçüncü taraflar yoluyla temaslarda bulunduklarını belirtmiş, ancak arabulucuların kim olduğunu açıklamamıştı. Haaretz gazetesi, “üçüncü taraf ülkenin Türkiye olduğuna inanıldığını” yazmıştı.

Esad, üçüncü bir ülkenin, geçen günlerde İsrail ve Suriye’yi yakınlaştırmaya çalıştığını, kendisinin de taraflar arasındaki temasları hızlandırmak için söz konusu üçüncü ülkeye temsilci gönderme niyetinde olduğunu ifade etmişti.

Suriye lideri, üçüncü taraf aracılığıyla temasların zaman zaman yapıldığını, ancak geçen günlerde ciddi bir nitelik kazandığını da dile getirmişti.

/ KUDÜS

19.07.2007


 

Brezilya’da uçak faciası: 200 ölü

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde içinde 176 kişi bulunan bir yolcu uçağı, Congonhas havaalanına indikten sonra pistten çıkarak bir yakıt istasyonuna çarptı. Yerdekilerle beraber, ölü sayısı 200’e yaklaşıyor.

Üç günlük yas ilân edildi

Yetkililer uçakta bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kurtulan olmadığını belirtti.

Uçağın düştüğü yerde hayatını kaybedenlerle birlikte, ölü sayısının 200’e ulaşabileceği kaydediliyor.

Görgü şahitlerine göre Brezilya TAM Havayolları’na ait Airbus A-320 tipi uçak, inişinden sonra pistte duramayarak, havaalanının hemen dışında yine aynı şirkete ait bir binaya çarptı. Yetkililer, uçağın binaya çarpmasından sonra infilak ettiğini söylediler.

Şirketin kargo binasında yakıt da depoladığı belirtiliyor. Uçak, Porto Alegre - Sao Paulo seferini yapıyordu. Kazanın ardından uçağın indiği pistin güvenli olup olmadığıyla ilgili tartışmalar başladı. Congonhas Havaalanı’nın pistinin kısa olduğu yolunda eleştiriler vardı.

19.07.2007


 

Pakistan’da mitingde patlama

Pakistan’ın başşehri İslamabad’da görevden alınan Yüksek Mahkeme Başkanı Çaudri’ye destek mitingi sırasında bomba patladı. Olayda en az 13 kişi öldü.

Verilen bilgiye göre patlama, görevden alınan Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Çaudri’nin, kendisine destek mitingi sırasında konuşma yapmasına az bir süre kala meydana geldi.

Televizyonlarda, patlamanın meydana geldiği yerde, kanlar içinde çok sayıda hareketsiz insanın görüntüsü yayınlandı. Bazı kaynaklar, ölü sayısının artabileceğini belirtiyor.

İslamabad polisi, olaydan bir intihar bombacısının sorumlu olduğunu açıkladı.

Yüksek Mahkeme civarındaki miting için hazırlanan sahne yakınında meydana gelen patlamada, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Polis, görevden alınan Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Çaudri’nin, olay sırasında miting alanından kilometrelerce uzakta olduğunu bildirdi. Bu noktadan hareketle, patlamanın hedefinin Çaudri’nin kendisi değil, aralarında hukukçuların da bulunduğu yandaşları olduğu tahmini yapılıyor.

İntihar bombacısının, üzerindeki patlayıcıları Benazir Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi’ne (PHP) mensup partililerin arasındayken patlattığı bildiriliyor. İslamabad’da bulunan BBC muhabiri Dan Isaacs, hukukçulara yönelik bu saldırının gerekçesinin çok anlaşılır görünmediğini bildiriyor. Geçtiğimiz günlerde Londra’da yapılan açıklamalarda PHP, kendisini yine Müşerref karşıtı olan İslamcı partilerden ayrı bir yerde konumlandırdığını bildirmişti.

PHP ayrıca, Lal Camii’nde üslenen ve radikal İslamcı oldukları söylenen gruba yönelik olarak, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyona da destek vermişti.

Çaudri protestoların odağındaydı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle, aksi yöndeki mahkeme kararına rağmen Çaudri’yi, Mart ayında görevden almıştı.

İddiaları reddeden Çaudri, o günlerden bu yana hükümet karşıtı protesto gösterilerinin odağında yer almaktaydı.

19.07.2007


 

Rusya misillemeye hazırlanıyor

Rusya’nın Londra Büyükelçisi Yury Viktorovich Fedotov, Londra’nın 4 Rus elçisini sınırdışı etme kararına cevap verileceğini söyledi.

BBC Radyosu’na konuşan Fedotov, karşı adımın yerine olacağını ve sıradan İngilizlerin hayatını etkileyecek bir karar olmayacağını belirtti. Fedotov, “Uzun süre beklemeye gerek yok. Bugün ya da yarın cevap verilir.” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rus eski ajan Aleksander Litvinenko’nun ölümü ile doğan krizde 4 Rus diplomatı sınırdışı edebileceğini söylemişti.

Londra, Rus eski ajan Aleksander Litvinenko’nun zehirlenerek öldürülmesi olayına ilişkin Andrei Lugovoi’yi suçlamıştı. Londra, Lugovoi’yi yargılamak için isterken Moskova bunu kabul etmemişti. Rus eski ajan Litvinenko, Rus işadamları Dimitri Kovtun ve Lugovoi ile 1 Kasım’da görüşmüştü. Litvinenko aynı gün hastalanmış ve üç hafta sonra da ağır radyasyon zehirlenmesi sonucu ölmüştü.

Rus Büyükelçi Fedotov, Londra’nın Rusya’yı anayasasına uyduğu için cezalandırmaya çalıştığını savundu. Rus anayasası, vatandaşlarının iadesine izin vermiyor.

/ LONDRA

19.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004