Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergi borçluları açıklandı

Vergi daireleri, 2006 yılı sonunda vadesi geçtiği halde ödenmeyen 125 bin YTL ve üzerindeki vergi borçlarını ilan etmeye başladı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre önceki gün başlayan ilan süreci, 16 Ağustos’a kadar sürecek. Listeler, 3 Eylül 2007 tarihinden itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanacak.

Listeler hazırlanırken, 31 Aralık 2006 tarihi itibarıyla vadesi geçtiği halde 30 Haziran 2007 tarihine kadar ödenmemiş vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2006-31 Mayıs 2007 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar dikkate alındı. Başkentin vergi borçluları arasında İmar Bankası yine ön sıralarda yer aldı. Ancak, bu bankanın vergi borcunda geçen yıla göre düşüş meydana geldi.

TMSF’den alınan bilgiye göre, kurum, İmar Bankası’nın vergi borçlarını kapatabilmek amacıyla Ağustos 2006’da 2 milyar 495 milyon 571 bin 723 YTL, Mart 2007’de 893 milyon 284 bin 145 YTL, geçen ay da 320 milyon YTL’nin üzerinde ödeme yaptı. Tuta Petrolcülük A.Ş 84,6 milyon YTL, Hema Dişli San. ve Tic. A.Ş 64,6 milyon YTL, Vinsan Veziroğlu İnşaat T.A.Ş 63,5 milyon YTL, Bölünmez Petrolcülük A.Ş 35,6 milyon YTL, BOTAŞ da 47,9 milyon YTL ile yüksek borçlular arasında yer alıyor.

/ ANKARA

19.07.2007


 

İran'la doğalgaz anlaşması olumlu

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, İran’la yapılan doğalgaz anlaşmasının enerjide sadece bir kaynağa bağlı kalmamak açısından doğru olduğunu söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada Türkmen gazının daha ucuz olduğu halde çok daha pahalı olan Mavi Akımla ilgili olan anlaşmanın neden imzalandığını soran ve hatırlatan Mustafa Koca, Türkiye’nin enerji açısından yüzde 85 seviyesinde dışa bağımlı olduğunu dile getirdi. İran’la imzalanan doğalgaz anlaşmasının sadece Rusya’ya bağımlı kalmaktan daha iyi olduğunu belirten Koca, “Enerji çeşitliliği ve özellikle asıl kaynak havzalarıyla irtibatlı olmak en güvenli yollardan bir tanesidir. Bu yüzden de anlaşma doğru olmuştur” dedi. ABD’nin sırf kendi marjinal politikaları için bu anlaşmayı istemediğini ve en önemli mahsurun ABD olduğunu vurgulayan Koca, şunları kaydetti: “ ABD’yi ikna ettiğimizde bu anlaşma enerji konusunda son 4.5 yılda yapılmış stratejik önemi fevkalade yüksek, en önemli işimiz olacaktır. Keşke daha önce yapılabilmiş olsaydı. Avrupa’yı besleyecek Nabucco hattının bu şekilde canlandırılma fırsatı, bir başka açıdan Avrupa’nın da isteyeceği bir gelişmedir. Zaman artık böyle bir zaman oldu. Ya enerji coğrafyası haline gelmek, ya geçiş coğrafyası olmak, stratejik fırsatlar için önem arz eden konular arsına girdi.”

Yeni Asya / İSTANBUL

19.07.2007


 

Boeing'ten, Konya'ya yatırım incelemesi

Dünyanın önde gelen Amerikan uçak yapım firmalarından Boeing, tamir ve bakım hizmeti satın almak üzere 100 kişilik Bakım Merkezi kurmak için, Konya’da görüşmeler yapıyor. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Boeing firmasının Avustralyalı yetkililerinin, Konya’nın sanayi alt yapısını incelemek ve bilgi almak amacıyla kente geldiğini söyledi.

Boeing Tedarik Destek Koordinatörü Scott Franklin ve ABS ILS Koordinatorü Tony Larcombe’nin, KSO’da düzenlenen toplantıda Konyalı sanayicilerle bir araya geldiğini anlatan Büyükhelvacıgil, firma yetkililerinin Konya’da üretim yapan sanayicilerden bilgi aldığını belirtti.

Boeing Tedarik Destek Koordinatörü Scott Franklin’in, Boeing’in dünyada 150 bin kişi çalıştırdığını ifade ettiğini anlatan Büyükhelvacıgil, ‘’Franklin, tamir ve servis hizmeti almak üzere Konya’ya gelmek istediklerini söyledi. Türkiye’ye sattıkları 4 uçağın tamir ve bakımı için Türkiye’ye eleman gönderdiklerini, Konya’da ise bu işlerle uğraşan 100 kişilik bir tamir bakım merkezi oluşturacaklarını söyledi’’ dedi.

Büyükhelvacıgil, ‘’Boeing’in Konya’ya gelmesi, sanayimizin büyümesine ivme kazandıracaktır. Umuyoruz ki, Boeing’in bu yatırımı Konya’ya yabancı yatırım çekme konusunda örnek teşkil edecektir’’dedi.

/ KONYA

19.07.2007


 

Enerji köprüsü olmak avantaj sağlar

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, AB’nin enerji kapısı olmanın Türkiye’ye, ekonomik ve siyasi önemli avantajlar sağlayacağını söyledi.

Ankara Sanayi Odası 1. OSB’nin lisans verme töreninde gazetecilerin Türkiye ile İran arasında imzalanan doğal gaz işbirliği anlaşması konusundaki sorularını cevaplayan Yusuf Günay, “Ben 2003 yılında İran’ı ziyaret ettim. İran dünyanın en büyük 2. doğal gaz rezervine sahip ülke. Fakat şu anda politik tutumu nedeniyle BM’nin ambargosu, uluslararası ticaret yasağı bulunuyor. Bu ortamda bu tür anlaşmaların tartışılması doğal’’ dedi.

AB’nin mutlak suretle yeni bir doğal gaz hattından gaz almaya ihtiyacı bulunduğunu, bunun için de en uygun kapının Türkiye olduğunu anlatan

Günay, ‘’Eğer bir enerji köprüsü olmayı başarıp çevre ülkelerden çıkan doğal gazı AB’ye sevk ederse, AB’nin enerji kapısı olmak Türkiye’ye, ekonomik ve siyasi önemli avantajlar sağlar’’ dedi.

/ ANKARA

19.07.2007


 

Türk Telekom: Aleyhimize verilmiş bir karar yok

Ücretlendirme konusunda, ‘’Türk Telekom aleyhine verilmiş bir karardan söz edilebilmesinin mümkün bulunmadığı’’ kaydedildi. Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamada, bir abonenin, ücretlendirmenin iptali talebiyle 21 Nisan 2006 tarihinde, Karaman 1. Asliye Hukuk Mahkemesine (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla) dava açtığı, şirketin söz konusu davaya 18 Mayıs 2006 tarihli cevap dilekçesi ile cevap verdiği belirtildi.

Karaman 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin ilgili kararında, ‘’davalı kurumca abonman ücreti alınmasına ilişkin uygulamanın bir hizmet karşılığı olduğu açıktır, Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre de abone herhangi bir görüşme yapmasa bile zaman ayırımı yapmaksızın sistemin hizmet verdiği tartışmasız olduğundan davanın reddine karar verilmiştir’’ denilerek davanın reddedildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:’’Söz konusu hüküm davacı tarafından temyiz edilmiş, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, ilk derece mahkemesinin kararını, mahkemenin eksik inceleme yaptığı gerekçesiyle usul yönünden bozmuştur. Anılan hükmün düzeltilmesi amacıyla Türk Telekom, karar düzeltme yoluna müracaat etmiş, henüz bu hususta bir karar verilmemiş olup; Türk Telekom aleyhine verilmiş bir karardan söz edilebilmesi mümkün bulunmamaktadır.’’

/ ANKARA

19.07.2007


 

Fındık fiyatına ‘avro’ isteği

Dünya Fındık Üreticileri Birliğinin kurulmasına yönelik ilk adımı atarak ortaklık sözleşmesi imzalayan Giresun Ziraat Odası ile İtalya Fındık Üreticileri Kooperatifi, ürün fiyatının ‘avro’ olarak ortak belirlenmesi amacıyla çalışma başlattı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık fiyatı konusunun, dünya fındık üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren Türkiye’de ve fındık üreten diğer ülkelerde, üreticilerin ortak sorunu olduğunu belirtti. Bu sorunun aşılması ve fiyatın, üreticinin benimsediği şekilde belirlenmesi amacıyla bir süre önce İtalya Fındık Üreticileri Kooperatifi yöneticileriyle Giresun’da, Dünya Fındık Üreticileri Birliğinin kurulması amacıyla bir ortaklık sözleşmesi imzaladıklarını hatırlatan Akbaşlı, ‘’İmzalanan sözleşmenin anısına konuklarımıza üzerinde ‘hazelnut 5 avro’ yani ‘fındığım 5 avro’ yazan şapka dağıttık. Böylece ilk yılımızda 2007 ürünü fındık fiyatını 5 avro olarak belirledik. Bu fiyatın oluşması için de fındık üreten diğer AB üyesi ülkelerin üretici kooperatifleriyle temasa geçtik’’ diye konuştu.

/ GİRESUN

19.07.2007


 

Habur’dan yapılan ihracat azaldı

Cizre Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Adnan Elçi, Habur Sınır Kapısı’ndan yapılan ihracatta büyük düşüş olduğunu söyledi.

Elçi, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, işsizliğin giderilmesi için Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sıkıntıların çözülmesini istedi. Habur Sınır Kapısı’nda çalışan personelin geçmişte aylık 700 YTL olan fazla mesai ücretlerinin yeni uygulamayla 100 YTL’ye düşürüldüğünü bildiren Elçi, şöyle konuştu: ‘’Bu nedenle görevliler iş yavaşlattı. Bu ihracatı olumsuz etkiliyor. Yetkililerin acilen bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Türkiye’nin ihracatında sürekli artış olurken, Habur Sınır Kapısı’ndan yapılan ihracat ise düşüyor. Habur Sınır Kapısı’ndan daha önce yıllık 8 milyar dolar olan ihracat miktarı şu anda 2 milyar 840 milyon dolara geriledi.”

/ ŞIRNAK

19.07.2007


 

TMSF, 19 taşınmazı satışa çıkaracak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), muhammen bedelleri yaklaşık 20 milyon YTL olan 19 taşınmazı, bugün satışa çıkaracak.

TMSF’den yapılan yazılı açıklamada, muhammen bedelleri toplamı 19 milyon 105 bin 159 YTL olan 19 taşınmazın açık artırmasının yarın saat 14.00’da TMSF Merkez Binası’nda gerçekleştirileceği bildirildi. Açıklamada, 19 gayrimenkulün 1’inin Tekirdağ’da, 1’inin Edirne’de, 1’inin Bursa’da, 3’ünün İstanbul’da, 8’inin Mersin’de, 3’ünün İzmir’de, 1’inin Ankara’da, 1’inin ise Adana’da yer aldığı belirtildi.

/ İSTANBUL

19.07.2007


 

Bor pazarında talep artıyor

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bor pazarında artan talebin karşılanamaması nedeniyle bir taraftan yatırımlar devam ederken, bazı ürünlerin ‘hizmet alımı’ yoluyla üretilmesi için ihaleye çıkıldığını bildirdi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bor pazarında ‘hizmet alımı’ yoluyla üretim için yapılan ihalelere dönük eleştirilere açıklık getirdi.

Çimento, eczacılık, kozmetik, rafinasyon, cam, cam yünü tekstil, deri sanayi, gübre ve tarım ilâçları üretiminde kullanılan boraks pentahidrat ürününün Eti Maden İşletmeleri olan Kırka ve Bandırma’daki tesislerde üretildiğini hatırlatan Yılmaz, her iki tesisin de kapasitelerinin üzerinde üretim yapılmasına rağmen taleplerin karşılanamadığına dikkat çekti. Yılmaz, bu nedenle bir taraftan yatırımları devam ederken, diğer yandan ‘’gelişen ve oluşturulan pazarın kaybedilmemesi, yatırımların devreye alınmasıyla üretilecek ürünler için pazar oluşturulması ve taleplerin karşılanabilmesi’’ için, bazı ürünlerin hizmet alımı yoluyla üretilmesinin düşünüldüğünü ifade etti.

/ ANKARA

19.07.2007


 

Havayolları da seçime hazırlanıyor

22 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçimler sebebiyle karayolu taşımacılığına olduğu gibi havayolu taşımacılığına da büyük talep var.

Cuma ve Cumartesi günkü uçuşların çoğu dolan Onur Air, seçim haftasına özel bazı seferlerdeki uçak tiplerini büyütürken bazı hatlarda da ek seferler düzenliyor. Ege ve Akdeniz sahillerindeki tatilciler oy kullanmak için İstanbul’a gelirken, İstanbul’a ziyarete gelenler ise oy kullanmak için Anadolu’daki şehirlere geri dönüyorlar. Seçim öncesinde en fazla talep Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir’den İstanbul yönüne olurken, birçok seferde çok önceden yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. İç hatlarda günde ortalama 8 bin yolcu taşıyan Onur Air’in seçim döneminde günlük taşıdığı yolcu sayısı 11 bin civarında olacak. 22 Temmuz’dan sonraki günlerde ise tekrar Ege ve Akdeniz bölgelerine olan uçuşlarda yüzde 30’luk bir talep artışı bekleniyor.

/ İSTANBUL

19.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004