Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ödeneğin yarısı harcandı

Sosyal güvenlik reformunun ertelenmesi sebebiyle bütçede gösterilmeyen sağlık ödeneğinin 5.9 milyar YTL olduğu belirlendi. Beş aylık sağlık harcaması 2.8 milyar YTL oldu.

NTV’nin haberine göre, Sosyal güvenlik reformunun yılbaşında uygulamaya gireceği öngörüsüyle kamu personeli ve yeşil kartlıların tedâvi ve ilâç giderleri için 2007 bütçesine ödenek koyulmadı. Bu giderlerin sosyal güvenlik kurumu bütçesinden karşılanması öngörüldü. Bütçede sağlığa sadece 165 milyon YTL ödenek ayrıldı. İlk beş ayda bütçe uygulama sonuçları, sosyal güvenlik reformunun ertelenmesinden kaynaklanan değişiklikler yer almadan açıklanınca sağlıkta ödeneklerin aşıldığı yorumları yapıldı.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bütçede görünen 165 milyon YTL, sadece tutuklu ve hükümlülerle er ve erbaşların sağlık giderleri için ayrıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinde bu yıl kamu personelinin tedavi ve ilâç giderleri için 2 milyar 667 milyon YTL ayrıldı. Yeşil kartlılar için ayrılan kaynak ise 3 milyar 270 milyon YTL. Reform ertelenince harcamalar, 10.1 milyar YTL ödenek ayrılan sosyal güvenlik devlet primi ve 2.6 milyar YTL ödeneği bulunan sosyal güvenliği olmayanların sağlık primi kalemlerinden karşılanıyor.

İlk beş ayda kamu personeli için 1 milyar 65 milyon, yeşil kartlılar içinse 1 milyar 730 milyon YTL sağlık harcaması yapıldı.

/ ANKARA

20.07.2007


 

Tüpraş açık ara lider

İstanbul Sanayi Odasının “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2006 Yılı Raporu’’nda birinciliği, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine TÜPRAŞ aldı. TÜPRAŞ, 2006 yılında 18 milyar 673 milyon 722 bin 100 YTL’lik üretimden satışla birinci oldu.

Tüpraş, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını bu yıl da korudu. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu 2006 yılı raporu açıklandı. 2006 yılı başlarında Koç Holding bünyesine geçen Tüpraş, 18.6 milyar YTL’lik üretimden satışlarıyla listede ilk sırada yer aldı. Onu 5.6 milyar YTL’lik üretimden satışlarıyla Ford izledi.

Listede üçüncü sırada ise 3.9 milyar YTL ile Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) yer aldı. Ford Otomotiv, 2005 yılı raporunda yine ikinci sırada yer alırken, dördüncü sırada bulunan EÜAŞ ise 2006’da üçüncü sıraya yükseldi. Kârlılık sıralamasında Tüpraş, Ereğli Demir Çelik ve TPAO ilk üç sırada yer aldı. İhracatta ise yine Tüpraş lider olurken, Toyota ve Ford onu izledi.

Rapora göre, ilk 50 kuruluş, 500 büyük kuruluşun üretimden satışlarının yüzde 51,6’sını oluşturdu. 2005 yılında ise bu oran yüzde 50,5 olmuştu.2006 yılında ilk 50 kuruluşun yarattığı brüt katma değer, 500 büyük sanayi kuruluşun yarattığı katma değerin yüzde 56,4’ü oranında gerçekleşti. Bu oran, 2005 yılında yüzde 59,1 düzeyindeydi. Geçtiğimiz yıl ilk 50 kuruluşun kar ve zarar toplamı, 500 büyük kuruluşun yüzde 46,8’i düzeyinde gerçekleşti. İhracatta ise ilk 50 büyük sanayi kuruluşunun payı, toplamın yüzde 56,1’i kadar oldu. Ücretli çalışanlar payında ilk 50’nin hakimiyeti, diğer büyüklere göre biraz daha küçük kaldı. 500 büyük sanayi kuruluşundaki istihdamın yüzde 33,5’i ilk 50 büyük sanayi kuruluşuna ait olurken, bu oran 2005 yılı için yüzde 32,4 düzeyinde gerçekleşmişti. 2006 yılında İSO 500’ün ilk 50 kuruluşu, GSMH’nin yüzde 7,4’ünü, sanayi sektörü katma değerinin yüzde 28,9’unu oluşturdu.İlk 50 sanayi kuruluşu, Türkiye ihracatının yüzde 28,8’ni gerçekleştirdi. 2005 yılında ise bu oranlar toplam GSMH’nin yüzde 7,2’si, sanayi sektörü katma değerinin yüzde 32,6’sı, Türkiye ihracatının yüzde 27,7’si oranındaydı.

/ İSTANBUL

20.07.2007


 

KESK: İşsiz sayısı 5 milyon 870 bin

KESK tarafından yapılan araştırmada, ‘’geniş tanımlı işsiz’’ sayısının 5 milyon 870 bin, işsiz oranının yüzde 21,5 olduğu savunuldu.

KESK Araştırma Merkezi’nce gerçekleştirilen araştırmada, son yıllarda yüzde 10 düzeyinde seyreden işsizlik oranının, iş bulma umudu olmayan ve işe başlamaya hazır olup iş aramayanlarla, iş arayıp son 3 ayda iş arama kanallarını kullanmayanlar dikkate alındığında yükseliş eğiliminde olduğu ifade edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Anketi Veritabanı üzerinden indeksleme yöntemi ile yapıldığı belirtilen araştırmada, bu kesimler dahil edildiğinde 2002 yılında yüzde 14,2 olan işsizlik oranının, yüzde 4,7’lik artışla 2006 yılında yüzde 18,9 düzeyine ulaştığı belirtildi.

İşsiz sayısının da 1 milyon 665 bin artarak 3 milyon 525 binden 5 milyon 190 bine ulaştığına yer verilen araştırmada, Nisan ayı verilerine göre, ‘’geniş tanımlı işsiz sayısının 5 milyon 870 bin, işsiz oranının ise yüzde 21,5 olduğu’’ dile getirildi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, enflasyon ve işsizlik oranları konusunda ortaya çıkan tablonun kamuoyunu tatmin etmediğini savundu. TÜİK verileri üzerinden işsizlik oranlarında son dönemde çok küçük oranda azalma olduğunun açıklandığını dile getiren Tombul, şunları kaydetti: ‘’İş bulma umudu olmayan ya da işe başlamaya hazır ancak iş aramayan kesimler dikkate alındığında, bu verilerin gerçeği yansıtmadığı açıktır. Bir takım sınıflandırmalarla verileri olduğundan düşük gösterebilirsiniz, ancak halk bu durumu yaşamı ile sınamaktadır.’

/ ANKARA

20.07.2007


 

Esnaf, seçimden olumsuz etkilendi

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yapılacak seçimden olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, bazı kesimlerin 22 Temmuz seçimleri sonrası alınacak sonuçlar ve oluşacak yeni hükümetle ilgili beklentileri bulunduğunu, ‘’bekle-gör’’ yaklaşımının ortaya çıktığını, bu yaklaşımın başta tüketim olmak üzere özel sektör yatırım harcamalarında yavaşlamaya sebep olduğunu belirtti. Bu yavaşlamanın en fazla esnafı etkilediğini dile getiren Palandöken, şunları kaydetti: ‘’Bu tür yaklaşımlar piyasaları durgunluğa götürmektedir. Bu yaklaşımların devam etmesi, Türkiye’nin hedeflediği 2007 büyüme rakamlarına ulaşmasını zorlaştırır. Zaten güçlükle ayakta durabilen esnaf tamamen yok olur. Ancak tek başına iktidar ve istikrarlı bir hükümet sayesinde bunun olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir.’’

Palandöken, seçim sonrası oluşacak yeni meclis ile ‘’istikrarlı bir hükümetin kurulmasını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasıyla da bu belirsizliğin kısa sürede atlatılmasını temenni ettiklerini’’ belirtti. Bu arada, kuraklık nedeniyle çiftçinin beklediği ürünü alamadığını, elde ettiği ürün ile maliyetini bile karşılayamadığını belirten Palandöken, müşterilerinin büyük çoğunluğunu, tarımla uğraşan çiftçilerin veya asgari ücretlilerin oluşturduğu esnafın da dolaylı olarak kuraklıktan etkilendiğini ifade etti.

/ ANKARA

20.07.2007


 

Şemsi Bayraktar: Kararname tüm ürün ve çiftçileri kapsamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık kararnamesinin, zarar gören bütün ürün ve çiftçileri kapsaması gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklıklar ve kuraklığın çiftçileri büyük gelir kayıplarına uğrattığını belirtirken, zararları karşılamaya dönük çıkartılan kararın ise yetersiz kaldığını iddia etti.

İlgili Bakanlar Kurulu kararıyla, sadece 4 ürün ve 40 ilin kuraklık kapsamına alındığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti: ‘’Oysa Ziraat Odalarımızdan alınan bilgilere göre, bu ürünlerin dışında tütün, ay çiçeği, kavun, karpuz, pamuk, mısır gibi ürünlerin de kuraklık ve aşırı sıcaklardan etkilenmişti. Özellikle Ege bölgesinde tütünde yüzde 50, zeytinde yüzde 50, incirde yüzde 25 pamuk ve kavun karpuzda yüzde 30’lara varan verim kaybı olacağı tahmin edilmektedir. Kuraklık kapsamında olan illerden Kırşehir’de de baklagillerde yüzde 50 verim kaybı beklenmektedir.

Bu durumda kararname kapsamı dışında kalan bir kısım ürünler de kuraklıktan zarar görmüş, ancak bu ürünleri üreten çiftçilerimize üvey evlât muamelesi öngörülmüştür. Kararname zarar gören tüm ürünleri ve tüm çiftçileri kapsamalı.’’ Özel bankalardan kredi kullanan çiftçilerin mağduriyetinin devam edeceğine işaret eden Bayraktar, ‘’erteleme özel bankalardan alınan ziraî kredi borçlarını, çiftçilerimizi Bağ-Kur ve elektrik borçlarını da kapsamalı’’ dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

20.07.2007


 

Türkiye, Yunanistan’a elektrik satacak

Türkiye İran’dan sonra bir başka komşusu Yunanistan’la elektrikte işbirliğine gidiyor.

NTV’de yer alan habere göre, Turizm sezonunun yaşandığı yaz mevsiminde artan elektrik talebini karşılamayan Yunanistan, Türkiye’den yardım istedi. Sonunda da Kalkınma Bakanı Dimitris Siufas işi bitirmek için Ankara’ya geldi. Yapılan protokolle Türkiye, Yunanistan’a bu ay ve Ağustos’ta toplam 180 megavatlık elektrik satacak. Yunan bakan, “Bu imzalar Türkiye’nin çok önemli bir anında seçim arefesinde atılıyor. İşbirliğini daha da ileri götüreceğiz. Türkiye-Yunanistan boru hattı Ağustos’ta açılacak. Bu hattı dostluk, arkadaşlık, yakınlık hattı olarak görüyoruz. Yunanistan Anadolu’dan batıya enerji köprüsü haline gelecek. İtalya’nın da yer alacağı üçlü çalışmalar önümüzdeki günlerde bitecek. Güney Avrupa gaz ringi için yeni bir işbirliği başlatacağız” diye konuştu. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise, İran ve Yunanistan’ın yanı sıra, Rusya, Mısır ve Irak’la da enerji alanında görüşmelerin sürdüğünün altını çizdi. Güler, İran’dan gelecek iki boru hattı için de hem transit hem de ticari ülke olacaklarını belirtti.

/ ANKARA

20.07.2007


 

Kart aidatında tüketici haklı

Ankara 2’inci Tüketici Mahkemesi kart aidatı ücreti davasında tüketiciyi, sözleşmenin tüketici aleyhine olduğu gerekçesiyle haklı buldu.

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ankara 2’inci Tüketici Mahkemesi’nin kart aidatı ücreti davasında tüketiciyi haklı bulduğunu bildirdi. Mahkeme kararında, taraflardan birinin tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartların tüketiciyi bağlamadığı yer alırken, ayrıca kararda sözleşmenin 12 punto ile yazılmadığı ve sözleşmede tek tarafı bağlayan hükümlere yer verildiği ifade edildi. Kararda, sözleşmenin hukuken geçersiz olduğu açıklandı.

/ ANKARA

20.07.2007


 

153 milyar dolar çöpe gidiyor

Ernst & Young tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dünyada her yıl binlerce firmanın imzaladığı sözleşmelerdeki hatalardan kaynaklanan kayıp 153 milyar dolara ulaştı.

Ernst & Young araştırmasında, dünyada çeşitli alanlarda faaliyet gösteren binlerce firma için sözleşme risklerinin her geçen gün arttığı, dünyadaki en büyük bin firmadan her birinin yılda 20 bin sözleşme yaptığı, dünyadaki binlerce firmanın da her yıl yaptığı sözleşmelerden milyonlarca dolar kaybettiği dikkate alındığında, her yıl binlerce firmanın imzaladığı sözleşmelerdeki hatalardan kaynaklanan kayıpların 153 milyar dolara ulaştığı, 153 milyar doların ‘’çöpe gittiği’’ belirtildi.

/ İSTANBUL

20.07.2007


 

SAGRA’ya 19 Ordulu iş adamı talip

Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl, SAGRA’ya 19 Ordulu iş adamının talip olduğunu belirterek, ‘’Gönlüm bu fabrikayı Ordulu bir iş adamının almasından yana’’ dedi.

Gözlügöl, yerel bir gazeteyi ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, SAGRA’nın 6 Haziran’da TMSF tarafından devralındığını belirterek, bir süre önce TMSF’ye bir yazı yazarak SAGRA’nın ülke ve Ordu açısından hassasiyetini anlattığını söyledi. SAGRA’nın yıllardan beri Ordulu vatandaşlara istihdam sağladığını ve toplamda 567 işçi çalıştırdığını belirten Gözlügöl, SAGRA’ya 19 Ordulu iş adamının talip olduğunu kaydetti. Gözlügöl, gönlünün bu fabrikayı Ordulu bir iş adamının almasından yana olduğunu da ifade etti.

/ ORDU

20.07.2007


 

Seçim günü, mağazalar geç açılacak

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi mağazaların, 22 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek genel seçimler sebebiyle geç açılacağı bildirildi.

BMD Başkanı Ali Murad Kızıltaş, yaptığı yazılı açıklamada, mağazaların seçim günü daha geç bir saatte açılması için BMD üyeleri arasında nabız yokladıklarını, çoğunluğun bu fikri desteklediğini ifade etti. Kızıltaş, bunun üzerine BMD Yönetim Kurulu’nun, dernek üyesi firmaların alış veriş merkezleri ve caddelerdeki mağazalarını saat 12.00’de açmaları yönünde bir tavsiye kararı aldığını belirtti.

/ İSTANBUL

20.07.2007


 

Uyumsuz koalisyon, kazanımları kaybettirir

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, seçimlerin uyumsuz bir koalisyan sonucunu doğurmasının ekonomideki kazanımların kaybolmasına sebeb olacağını söyledi.

Hazim Sesli, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları başkanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Uşak Kalkınma ve Tanıtım Projesinin hayata geçirilmesine dönük ilk adımların atıldığı, çalışmaların başlatıldığı bildirdi.

Projenin tanıtımda konuşan Sesli, seçim sonrasında istikrarlı bir Türkiye, istikrarlı bir ülke ekonomisi ve gelişen şehirler görmek istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Seçimlerin uyumsuz bir koalisyon sonucunu doğurması, tekrar başa dönülmesi, ekonomideki kazanımların kaybolmasına neden olacaktır. Önümüzdeki genel seçimlerde hem biz sanayiciler hem de vatandaşlarımız açısından sağlıklı bir ekonominin devam ettirilebileceği bir hükümet kurulmasını istemekteyim. Uşak Kalkınma ve Tanıtım Projesi de bu bağlamda daha faydalı ve sağlıklı olarak uygulanmaya devam edecektir.’’

/ UŞAK

20.07.2007


 

Petrol fiyatları 77 doların üzerinde

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları “rekora yakın’’ seyrini sürdürüyor.

Londra piyasasında Brent petrolünün varil fiyatı önceki güne göre 62 sent artarak 77,38 dolara çıkarken ABD hafif petrolünün varil fiyatı da 53 sent artıp 75,58 dolar oldu. Petrol fiyatlarının artışında, ABD’de benzin ve fuel oil stoklarındaki düşüş etkili oldu.

/ LONDRA

20.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004