Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

En güzel eserler “Çilehane”den çıkıyor

Türkiye’de ağaç oyma san’atını sürdüren az sayıdaki “kündekari’’ ustasından biri olan Cemal Tokgöz, en güzel eserlerini, atölyesinde oluşturduğu ve ‘’Çilehane’’ adını verdiği 10 metrekarelik bölümde yapıyor.

Teknolojinin etkisiyle geçmişten gelen birçok meslek dalı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, ilerlemiş yaşına rağmen hâlâ ahşaba kendi elleriyle şekil vermeyi tercih eden kündekar Cemal Tokgöz, makine ve ekipmanlarını da kendisi üretiyor.

‘’Çilehane’’ adını verdiği 10 metrekarelik odanın duvarlarına, eserleri yaparken yaşadıklarını not alan, kullandığı bıçkı makinası ve kalıplarını kendisi üreten Cemal Tokgöz (70), işini çok sevdiğini, ancak son dönemlerde çırak bulmakta zorlandığını söyledi.

“İYİ YAPILAN AHŞAP

ESER, YÜZLERCE YIL YAŞAR’’

Mesleğinin bitme noktasına geldiğine işaret eden Cemal Tokgöz, ‘’Bizden sonra bu işi yapan kimse kalmayacak gibime geliyor. Ahşap oymacılık Osmanlı döneminde büyük itibar gören bir meslekti. İyi yapılmış bir ahşap oyma eser, yüzlerce yıl yaşar. Osmanlı döneminden kalan eserlerdeki ahşap işlemelerin günümüze kadar kalması, bunun en güzel kanıtı’’ dedi.

Tokgöz, çalışırken rahatsız edilmemek için kardeşine ait atölyenin üst katını kendisine ayırdığını ve buraya kimsenin girmesine izin vermediğini belirterek, şöyle dedi:

‘’İyi çalışmak için yalnız olmayı tercih ediyorum. Tam çalışırken telefon çalıyor veya biri geliyor. Böylece ne yaptığımı unutuyorum. O yüzden çalıştığım yere kimseyi almıyorum. Bu nedenle insanlar, ‘atölyede lazerli özel araçları var’ diyor. Oymada kullandığım araçları bile kendim yaptım.’’

“İŞİMİ İYİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUM’’

Bursa ve Türkiye’nin değişik yerlerindeki tarihî eserlerin ahşap oymalarının tamiriyle ilgili işlerin kendisine geldiğini ifade eden Tokgöz, şunları söyledi:

‘’Ben sadece işimi iyi yapmaya ve hakkını vermeye çalışıyorum. Kendime ait iş yerim yok, aldığım siparişleri kardeşimin iş yerinde bana ayırdığı bölümde yapıyorum. Esere genel kurallara uyarak başlarım, sonrası tamamen benim hayal dünyama göre değişir. Acele etmem, her ayrıntıyla titizlikle uğraşırım. Yaptığım eserlerin uzun yıllar yaşamasını isterim.’’

Bursa Marangozlar ve Benzerleri Odası Başkanı Yaşar Kayahan da Cemal Tokgöz’ün zanaatını çok iyi icra ettiğini, yaptığı eserlere herkesin hayran kaldığını belirtti.

Bursa’da bir caminin ahşap işleri için ihale açıldığını belirten Kayahan, ‘’İhaleye 5 firma katılmıştı. Sonra biz Cemal ustayı ihaleye katılması yönünde ikna ettik. Diğer firmalar Cemal Tokgöz’ün adını duyunca kendi istekleriyle ihaleden çekildi’’ dedi.

20.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En güzel eserler “Çilehane”den çıkıyor

  Şanlıurfa'nın altı da üstü kadar zengin

  Dergâh Camii yeniden inşa ediliyor

  Mevlânâ’nın gönlünden, Ahmet Özhan’ın dilinden “Aşkın Sultanı”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004