Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Lahika

ÂYET-İ KERİME MEÂLİ

“Ben hiç O’ndan başka ilâhlar edinir miyim?...”

Yâsin Sûresi: 23

21.07.2007


HADİS-İ ŞERİF MEÂLİ

Birinize güzel koku verildiğinde onu reddetmesin. Çünkü o Cennetten çıkmış gibidir.

Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 269

21.07.2007


Meşveretle, reylerinizi dağılmaktan muhafaza ediniz

Mümkün olduğu kadar geçici rüzgârlara ehemmiyet vermeyiniz, bakmayınız. Zaten mabeyninizde samimi tesanüd ve meşveret-i şer’iye, sizi öyle şeylerden muhafaza eder. İçinizdeki şahs-ı manevinin fikrini, o meşveretle bildirir.

Kastamonu Lahikası, s. 95

***

Aziz, sıddık kardeşlerim,

Birden ruhuma gelmiş bir endişeyi beyan ediyorum.

Ehl-i dalâlet, Risâle-i Nur’un elmas kılıçlarına mukabele edemedikleri için, şakirtleri içinde, derd-i maişet cihetinden ve bahar mevsimi gafletinden istifade ederek, meşrepler veya hissiyatları muhalefetinden zayıf damarları bulup, şakirtleri içindeki tesanüdü sarsmak istediklerini hissettim ve anladım. Sakın, çok dikkat ediniz, içinize bir mübayenet düşmesin. İnsan hatadan hâli olamaz; fakat tevbe kapısı açıktır.

Nefis ve şeytan, sizi, kardeşinize karşı itiraza ve haklı olarak tenkide sevk ettiği vakit, deyiniz ki: “Biz, değil böyle cüz’î hukukumuzu, belki hayatımızı ve haysiyetimizi ve dünyevî saadetimizi Risâle-i Nur’un en kuvvetli rabıtası olan tesanüde feda etmeye mükellefiz. O bize kazandırdığı netice itibarıyla dünyaya, enaniyete ait her şeyi feda etmek vazifemizdir” deyip nefsinizi susturunuz. Medâr-ı nizâ bir mesele varsa meşveret ediniz. Çok sıkı tutmayınız; herkes bir meşrepte olmaz. Müsamahayla birbirine bakmak şimdi elzemdir.

Umum kardeşlerimize birer birer selâm ederiz.

Kastamonu Lahikası, s. 181

***

Sakın! Dikkat ediniz, ihtilâf-ı meşrebinizden ve zayıf damarlarınızdan ve derd-i maişet zaruretinizden ehl-i dalâlet istifade edip, birbirinizi tenkit ettirmeye meydan vermeyiniz. Meşveret-i şer’iyeyle reylerinizi teşettütten muhafaza ediniz. İhlâs Risâlesinin düsturlarını her vakit göz önünüzde bulundurunuz. Yoksa, az bir ihtilâf bu vakitte Risâle-i Nur’a büyük bir zarar verebilir. Hatta sizden saklamam, işte şimdi Feyzi de, Emin de biliyorlar ki, mabeyninizde gayet ehemmiyetsiz bir tenkit, bize burada zarar veriyor gibi, size, hiç bilmediğim halde, bu noktaya dair iki mektup yazdım ve ruhen çok endişe ediyordum. “Acaba yeni bir taarruz mu var?” diye muztarip idim.

Kastamonu Lahikası, s. 183

Lügatçe:

mabeyn: Ara, arası.

tesanüd: Dayanışma.

meşveret-i şer’iye: Dine uygun olarak yapılan meşveret.

şahs-ı manevî: Bir şahıs olmayıp, kendisine bir şahıs gibi muamele edilen şirket, cemaat, topluluk.

ehl-i dalâlet: Hak yoldan sapanlar.

derd-i maişet: Geçim derdi.

meşrep: Mizaç, huy, tabiat.

mübayenet: Zıtlık, farklılık.

hâli: Müstesna, uzak.

rabıta: Bağ.

medâr-ı nizâ: Çekişme sebebi.

elzem: En lüzumlu.

ihtilâf-ı meşreb: Meşrep farklılığı.

teşettüt: Dağınık olma, dallara ayrılma, perişaniyet.

21.07.2007


Risâle-i Nur mesleğinde siyaset - 2

İbrahim Kaygusuz

Din adına siyasal oluşumlar ve dindar siyasetçiler

“Tam ve hakikî dindar müttakî olanlar, siyasetçi olmazlar. Yani maksad-ı aslî siyasetini yapanlarda din, ikinci derecede kalır, tebeî hükmüne geçer. Hakikî dindar ise, bütün kâinatın en büyük gayesi ubudiyet-i insaniyedir diye siyasete, aşk-ı merak ile değil, ikinci üçüncü mertebede onu dine ve hakikata âlet etmeye—eğer mümkünse—çalışabilir. Yoksa, baki elmasları kırılacak adi şişelere âlet yapar” (Emirdağ Lâhikası-I, s. 57)

Bediüzzaman’ın bu yorumu paralelinde çok önemli bir mesele karşımıza çıkıyor: Din adına ortaya çıkmak veya dindarlık kisvesi ile siyaset yapmak.

Din adına ortaya çıkmanın ötesinde şimdiye kadar nazarlardan uzak tutulan bir başka gerçek şudur: Dindar insanların siyaset yapması!

Böyle bir anlayış Said Nursî tarafından teşvik görmemiştir.

Bu anlamda toplumumuza yerleşmiş ve arzulanan ‘dindar siyasetçi” profili aslında Said Nursî’nin dünyasına uzaktır.

Çünkü, “maksad-ı aslî siyasetini yapanlarda din, ikinci derecede kalır, tebeî hükmüne geçer.” Yani, “Tam ve hakikî dindar müttakî olanlar, siyasetçi olmazlar”

Peki dindarlık kisvesi ile siyaset yapılırsa ne olur? Bu durum, beraberinde dinin uhrevî ve kudsî hakikatlerini dünyevîleştirme tehlikesi doğuracaktır.

Fiilen siyaset yapan dindarların başörtüsü noktasındaki tutumları bu mânâda çok manidardır!

Said Nursî, siyasetin dinsizliğe âlet olmasına karşı çıktığı kadar, dinin siyasete âlet edilmesine de karşıdır.

Onun arzu ettiği formül; siyasetin dine hizmetkâr, âlet ve dost yapılmasıdır.

Osmanlı’nın son dönemlerinde bir kısım mahfiller, cumhuriyetin kuruluşundan 1950’ye kadar da rejimin baş aktörleri, siyaseti dinsizliğe âlet etmişlerdi.

Bu durum her iki dönemde bir kısım dindar insanların, dini siyasete âlet etmeleri sonucunu doğurmuştur.

Osmanlı, Meşrûtî hükümet, tek parti hükümeti ve çok partili dönemlerin hepsinde yaşayan Said Nursî, bu dönemlerin hiçbirisinde dini siyasete âlet etme tavrını tasvip etmemiştir.

Nursî, 1956 tarihinde 45 sene evvelki bir eserini (Şam Emevî Camii’nde 1911 tarihinde irad ettiği ve sonra kendi kaleminin yadigârı olarak Türkçe’ye çevirdiği “Hutbe-i Şamiye” eseri) yeniden gözden geçirirken eklediği bir Haşiye’de şöyle der:

“Ey kardeşlerim! Kırk beş sene evvel eski Said’in bu dersinden anlaşılıyor ki: O Said siyasetle, içtimaiyât-ı İslâmiye ile ziyade alâkadardır. Fakat, sakın zannetmeyiniz ki; o, dini siyasete âlet veya vesile yapmak mesleğinden gitmiş. Haşa! Belki, o bütün kuvveti ile siyaseti dine âlet ediyormuş. Ve derdi ki: ‘Dinin bir hakikatini bin siyasete tercih ederim.’ Evet, o zamanda, kırk-elli sene evvel hissetmiş ki, bazı münafık zındıkların siyaseti dinsizliğe âlet etmeye teşebbüs niyetlerine ve fikirlerine mukabil o da bütün kuvveti ile siyaseti İslâmiyetin hakaikına bir hizmetkâr, bir âlet yapmaya çalışmış.

Fakat, o zamandan yirmi sene sonra gördü ki, o gizli münafık zındıkların, Garplılaşmak bahanesi ile siyaseti dinsizliğe alet yapmalarına mukabil, bir kısım dindar ehl-i siyaset, dini siyaset-i İslâmiyeye âlet etmeye çalışmışlardı. İslâmiyet güneşi yerdeki ışıklara âlet ve tâbi olamaz. Ve alet yapmak, İslâmiyetin kıymetini tenzil etmektir, büyük bir cinayettir.

Hatta Eski Said, o çeşit siyaset tarafgirliğinden gördü ki; bir salih âlim, kendi fikr-i siyasisine muvafık bir münafığı hararetle sena etti ve siyasetine muhalif bir salih hocayı tenkit ve tefsik etti.

Eski Said ona dedi: ‘Bir şeytan senin fikrine yardım etse, rahmet okutacaksın. Senin fikr-i siyasiyene muhalif bir melek olsa, lânet edeceksin.’ Bunun için Eski Said ‘Euzu billahi mineşşeytani vessiyaseti (Şeytandan ve siyasetten Allah’a sığınırım) dedi. Ve otuz beş seneden beri siyaseti terk etti.” (Hutbe-i Şâmiye, s. 41-42)

Said Nursî, din adına ortaya çıkılmayacağına dair en çarpıcı açıklamalarını 1920’li yıllarda yapar.

Savaş ve dünya siyasetinin karmaşık hal aldığı bir atmosferde ve yeni devletin teşekkülü zamanında çok önemli başka meseleler olduğu halde Said Nursî’nin bu meseleye tahşidat yapması çok manidardır.

Rus esaretinden sonra yerleştiği İstanbul’da kendisine “Neden geldin geleli siyasete karışmıyorsun?” diye soran dostlarına şu cevabı verir: “İstanbul Siyaseti, İspanyol hastalığı (bulaşıcı ve öldürücü) gibi bir hastalıktır. Fikri hezeyanlaştırır. Biz müteharrik-i bizzat değiliz, (kendi kendimizi yönlendirmiyoruz), bilvasıta müteharrikiz (başkalarının yönlendirmesi ile hareket ediyoruz). Avrupa üflüyor, biz oynuyoruz.” (Sünûhat, s.64)

Aynı metnin devamında daha enteresan suâller ve cevaplar var:

“-Dinsizliği görmüyor musun, meydan alıyor? Din namına meydana çıkmak lâzım”

“-Evet, lâzımdır. Fakat kat’i bir şart ile ki, muharrik, aşk-ı İslâmiyet ve hamiyet-i diniye olmalıdır. Eğer muharrik ve müreccih, siyasetçilik ve tarafgirlik ise, tehlikelidir. Birincisi hata da etse, belki ma’fudur. İkincisi isabet de etse mes’uldür.

“-Nasıl anlarız?

“-Kim fasık siyasetdaşını, mütedeyyin muhalifine, su-i zan bahanesi ile tercih etse, muharriki siyasetçiliktir. Hem umumun mâl-i mukaddesi olan dini, inhisar zihniyeti ile kendi meslekdaşlarına daha ziyade has göstermekle, kavi bir ekseriyette, dine aleyhdarlık meyli uyandırmakla nazardan düşürmek ise, muharrik-i tarafgirliktir.

“Evet, dine imale etmek (meylettirmek) ve iltizama (taraftarlığa) teşvik etmek ve vazife-i diniyelerini ihtar etmekle dine hizmet olur. Yoksa dinsizsiniz dese, onları tecavüze sevk etmektir. Din dahilde menfi bir tarzda istimal edilmez.” (Sünûhat s. 65-66)

Din adına siyasî oluşumlara girişmenin en büyük tehlikesi yukarıda ifade edildiği gibi ”inhisarcılık”tır. Yani dini sadece kendi malı gibi göstermektir.

Dini, “inhisar zihniyeti ile kendi siyasî meslektaşlarına has göstermek” büyük çoğunlukta din aleyhinde bir meylin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

Böylece yaşama noktasında eksiklikleri olduğu halde ‘Müslüman’ olan büyük kitleler, dini sadece kendilerine özgü gösteren partilerden dolayı dinden nefret edeceklerdir.

Bu büyük bir mes’uliyet olsa gerek!

Nitekim yakın geçmişte bir partiye oy verenlerin sayısı “Müslümanların sayısı” olarak lanse edilmişti.

İslâmiyete hizmet etmek Bediüzzaman’ın ifadesi ile şudur: Kalplerinde az da olsa din hissini taşıyanları Müslümanlığa meylettirmek ve taraftarlıklarını teşvik etmek.

Said Nursî, İslâmiyet güneşinin yerdeki ışıklara âlet ve tâbi olamayacağını söyler. Nursî âlet edilmesi durumunda, İslâmiyetin kıymetinin tenzil edileceğini, dolayısıyla bunun İslâmiyete büyük bir cinayet olacağını ifade eder..

Said Nursî’nin yerdeki ışıklardan kastı; devletler, hükümetler, rejimler ve bu anlamdaki kurumlar ve oluşumlardır.

Kur’ân ve İslâmiyet hiçbir devirde devlet, rejim ve kadroların varlığı ile kaim olmamıştır. Din tamamen İlâhî ve semavî tasarruftadır. Kur’ân âyetinde, “Kur’ânı indirenin Allah olduğu, onu koruyacak olanın da yine O olacağı” açıkça zikredilir.

Siyaset bir san'attır. Siyasete bu anlamda bir misyon yüklenmelidir. Devleti yönetmek teknik bir meseledir. Said Nursî şöyle der: “Saati yapmakta veyahut bir makineyi işletmekte san'atkâr bir Haço ve Berham’ın reyi muteberdir. Şeriat reddetmediği gibi, Meclis-i Mebusan’daki (Osmanlı meclisindeki) mesalih-i siyasiye (siyasî maslahatlar, faydalar) ve menâfi-i iktisadiye (ekonomik faydalar) dahi ekseri bu kabilden olduğundan reddetmemek lazım gelir.” (Münâzarât, Yeni Asya Neşriyat, s. 41)

Şu enteresan sözler de onundur: ”İş ve san'at başka başka olduğu için, fâsık (günahkâr) bir adam, güzel çobanlık edebilir; ayyaş bir adam, ayyaş olmadığı vakitte iyi saat yapabilir. İşte şimdi salahat (salihlik, dindarlık) ve mahareti (kabiliyet), tabir-i âharla (diğer tabirle) fazileti ve hamiyeti, nur-u kalp ve nur-u fikri cem edenler, vazifeye kifayet etmezler. Öyle ise ya maharettir veya salahattir. San'atta ise maharet müreccahtır. (tercih edilir)” (Münâzarât, 56)

Ekonomi, dış politika, imar, eğitim ve sağlık hep siyaset san'atının icra edildiği makamlardır. Dini korumak ve ihya etmek ise başka bir alandır.

Salâhati ve mahareti birleştirebilenlerin sayısı tarihte çok enderdir. Said Nursî, bununla ilgili olarak, Hz. Peygamber ve beş reşit halifeden sonra sadece iki kişinin ismini zikreder: Ömer İbn-i Abdülaziz-i Emevî ve Mehdi-i Abbâsî!

Bu mantıksal kurgu ile Said Nursî, (1911 yılında yazdığı Münâzarât adlı eserinde) Osmanlı gibi dini bir devlette Ermenilerin, kaymakam ve vali olmalarını idrak edemeyenlere şu cevabı verir: “Saatçi ve süpürgeci oldukları gibi (Ermeniler kaymakam ve vali de olabilirler). Zira meşrûtiyet (cumhuriyet, demokrasi) hâkimiyet-i millettir; hükümet hizmetkârdır. Meşrûtiyet doğru olursa, kaymakam ve vali reis değiller, belki ücretli hizmetkârlardır. Gayr-ı müslim reis olamaz, fakat hizmetkâr olur.” (Münâzarât, 79)

***

Din adına ortaya çıkan siyasî partileri hiçbir zaman tasvip etmeyen Said Nursî, buna mukabil din adına ortaya çıkmayan ama din lehinde icraatlarda bulunan ve Müslümanları rencide etmeyen Demokrat Parti’yi; lâhikaları, dersleri ve talebeleri ile desteklemiştir.

Onun partilerden beklediği temel değerler; hürriyet, adalet, hukukun üstünlüğü ve millet iradesidir. Buna mukabil karşı olmaları gereken mefhum olarak da ‘istibdad’ı adres göstermiştir.

İsimlerin değişmesi ile mânâ ve hakikatlerin değişmeyeceğini söyleyen Nursî, siyasî tutumunu dönemsel, konjonktürel ve mevzî olaylara endekslememiştir.

—Son—

İbrahim KAYGUSUZ

21.07.2007


Herkese bir gül bahçesi

Gülü zaten çok severiz ama bir de gül bahçesine girdiğimizi düşünelim. Renk renk güller ve onlardan gelen kokulara bir de kuş cıvıltıları ve bahçenin serinliği eklenince ne kadar ferahlarız. Kalbimiz ve ruhumuz neşe ile dolar, huzur buluruz. Güllerin ayrı ayrı renk ve güzellikleri gözümüze hitap ederken, burnumuz da çok güzel kokularından istifade eder. Gönlümüz bahçenin şirinliği ile, tenimiz de serinliği ile mest olur.

Bize dünya ve ahiret saadetimizin yollarını gösteren Üstad Hazretleri, bahçelerden de sıkça bahsetmiştir. Zaten eserlerinin büyük bir kısmını ya bağlarda, bahçelerde ya da dağlarda kaleme almıştır. Her şeye iman nazarı ile baktığından Isparta’nın gülistanlarında Resûl-i Ekrem Aleyhisselâtü Vesselâm’ın gül cemâlini görmüş, Katran ağacındaki menzilinde ve Çam ağacındaki köşkünde kudret ve rahmet tecellîlerini temâşa etmiştir. Bu tefekkürlü temâşâlar esnasında kalbindeki nur tohumları inkişaf etmiş, Risâle-i Nur gibi muazzam bir nur bahçesini netice vermiştir. O zamanki ektiği nur tohumları zeminimizde renk renk çiçekler açmıştır.

Hayatını böyle bir bahçenin bahçıvanlığına adayan Üstad Hazretleri, en çorak topraklarda bile muhabbetle, şefkatle, sabırla güller yetiştirmiş bunları insanlara takdim etmiştir. Ona eziyet edene değil bedduâ etmek, dünya ve ahiret saadetine vesile olacak bir gül uzatmıştır. Ona zulüm ve işkence edenlere, hor hâkir görenlere hep muhabbetle yaklaşmış, güller uzatmıştır. Kalplere ve gönüllere nur tohumları ekmiş, herkesin her iki cihanda da güzel bahçelerinin bağlarının olmasını istemiştir.

“Ne yapayım acele ettim kışta geldim, sizler cennetâsâ baharda geleceksiniz. Şimdi ekilen nur tohumları, zemininizde çiçekler açacaktır” müjdesi ile gelecek asırlara da çiçekler, güller göndermiştir. Hangimiz cennet misâli bir baharda ve gül bahçelerinde, çiçekler arasında yaşamayı istemeyiz ki... Muhakkak herkes her iki dünyasında da huzur içinde, mutlu, mesut yaşamak ister. İşte Üstadın bütün çabası da insanların bu arzusunun çaresini, reçetesini sunmaktır.

Dünya hayatı görünürde güllük gülistanlık değildir. Hep gül bahçelerine, hep güzelliklere çıkmaz yolumuz. Ancak hepimizin içinde gül bahçesine dönüşebilecek bir merkez vardır. Orası da kalbimizdir. Kalp bahçemizin çekirdeği imandır, muhabbettir. Dünyamızı ve ahiretimizi gül bahçesine çevirmenin yolu da, kalbimizdeki bu çekirdeklerle itina ile ilgilenmek, onları ibadet suyu ile büyütmek, güzelleştirmekle mümkün olur. Bunu başarabildiğimiz ölçüde dünya da bize bir gül bahçesi olur.

Bir zamanlar geçtiği toprakları, girdiği hapishaneleri, tanıdığı gönülleri birer gül bahçesine çeviren Üstadımız bu gün de herkese bir gül bahçesi vermeye devam ediyor. Dünyada dahi bize bir gül bahçesi vermek istediği gibi kabirlerimizin de cennet bahçelerinden bir bahçe olmasını istiyor. Ahirette de herkesin yeryüzü kadar bağlar, bahçeler, süslü kasırlar sahibi olmasını istiyor ve bunun için duâ ediyor.

Öyleyse biz de Üstadımızın bize sunduğu gül bahçelerine iyi bakalım. İbadet, takvâ, muhabbetle sulayalım, besleyelim ki, ölümümüzden sonra da bu bahçenin tohumları neşvü nemâ bulsun, ebedî bahçelerimizde sümbüllensin, çiçekler açsın.

[email protected]

Mehtap YILDIRIM

21.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004