Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Güdümlü Taliban füzeleri NATO’nun korkulu rüyası

Afganistan’da Taliban’a bağlı eylemcilerin havadan karaya ısı güdümlü gelişmiş füzeler kullandığı ve 22 Temmuz’da bir ABD uçağının bu füzelerin hedefi olduğu ortaya çıktı. İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Afganistan’ın batısındaki Nimroz vilayetinde, 22 Temmuz günü Taliban’a bağlı eylemcilerin, C-130 Hercules tipi askeri nakliye uçağına ısıya güdümlü gelişmiş füze fırlattığı tespit edildi.

Mürettebatın yayınladığı raporda, uçağa bir roketin kitlenmesi üzerine, pilotun havada manevralar yaptığı ve roketin ön kısmındaki ısı algılayıcısını yanıltacak alev topları fırlatıldığı kaydedildi. Çok yakın mesafeden geçen füze, uçağa herhangi bir zarar vermedi.

Haberde, NATO ve ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin, bu tür silahların İran sınırından Afganistan’a geçtiğine inandıkları ve Taliban’ın askeri kabiliyetinin bu sayede arttırılmaya çalışıldığı belirtildi. Gazeteye açıklamalarda bulunan bir NATO sözcüsü ise, olayı doğrulamaktan kaçınarak, “Eğer böyle bir olay meydana gelmişse bile bu bilgi gizlidir. Olmuşsa bile bunu doğrulayamam” dedi.

Öte yandan, Afganistan’ın Helmand vilayetindeki sivil hava operatörleri, Taliban’ın gelişmiş güdümlü füze kullandığını doğruluyor. Haberde, MANPAD adı verilen ve omuza yerleştirilerek ateşlenen karadan havaya ısıya güdümlü füzelerin eski Sovyet ya da Çin yapımı SA7 cinsi füzeler olabileceği aktarıldı. İsmini vermek istemeyen bir yetkili, aynı füzelerin, Helmand’da alçak uçuş yapan İngiliz Chinook tipi askeri nakliye helikopterlerine karşı kullanıldığını da söyledi. Vilayette Mayıs ayında meydana gelen roketli saldırıda bir Chinook tipi helikopter düşürülmüş, 7 NATO askeri ölmüştü. Nimroz’da meydana gelen son olayda da yerden yaklaşık 4 bin metre yükseklikte olan C-130 Hercules uçağının, menzili 2.5 kilometre’yi bulan SA7 füzesinin hedefi olabileceği vurgulandı.

Bu arada, Afganistan’ın doğusundaki Nuristan vilayetinde NATO askerleriyle Taliban militanları arasında devam eden çatışmalarda 24 militanın öldüğü bildirildi.

Nuristan Valisi Tamim Nuristani, vilayette Taliban militanlarıylaçıkan çatışmada 2 NATO askeri ile bir Afgan askerinin öldüğünü, 13 askerin yaralandığını belirterek, çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Taliban sözcüsü ise çatışmalarda sadece 3 militanın öldüğünü ifade ederek, NATO ve Afgan güçlerinin söylenenden daha fazla kayıp verdiğini ileri sürdü.

Bu arada ülkenin güneyinde çıkan başka bir çatışmada ise bir NATO askerinin öldüğü kaydedildi. Çatışmaların giderek yoğunlaştığı Afganistan’da bu yıl ölen yabancı askerlerin sayısı 90’ı aştı.

/ LONDRA

29.07.2007


 

Azerbaycan, Arnavutluk’a nota verecek

Azerbaycan’ın, Arnavut hükümetine Ermenistan’a silah satışı yaptığı gerekçesiyle nota vereceği bildirildi. Arnavutluk’ta yayın yapan Gazeta Shqiptare gazetesinin haberine göre, Bakü, Tiran’a silâh satışı nedeniyle nota verecek.

Arnavutluk’taki MEIKO adlı şirket, Savunma Bakanlığı izni ile çoğu ağır top yüklü 60 konteynır taşıyan gemi Ermenistan’a gitmek üzere Arnavutluk’un Durres limanından yola çıktı. İstanbul’a ulaşan gemi, Türk makamlarından transit geçiş izni istedi ancak geminin yükünü öğrenen yetkililer, transit geçişe izin vermedi. Bu gelişmenin ardından gemi yeniden Arnavutluk’un Durres Limanı’na döndü.

MEIKO Genel Müdürü Ylli Pinari ise satışı savundu. Gazeta Shqiptare adlı gazeteye konuşan Genel Müdür Pinari, “Türkiye’den geriye çevrilen silah dolu 60 konteynır, Ermenistan’a gönderilecekti. Bu bir skandal değildir. Türkiye ile Ermenistan arasında var olan anlaşmazlıklardan kaynaklanan sebeplerden dolayı, yük Arnavutluk’a geriye çevrildi. Türkiye’den geriye çevrilen silahlar ise, Durres limanında boşaltıldı. Azerbaycan ile Ermenistan arasında var olan sorunlar ise, Arnavutluk’u ilgilendirmez.” şeklinde konuştu. Arnavutluk’un Azerbaycan-Ermenistan arasındaki soruna taraf olmadığını savunan Pinari, “Herşey uluslararası kuralları ve kanunlarına göre yapılmıştır. Biz şu an başka yolları araştırıyoruz. Arnavutluk, Arnavutluk Savunma Bakanlığı veya bizim şirketimiz için, Ermenistan’a silah satmamız hiçbir problem oluşturmaz. Çünkü Ermenistan’a uygulanan bir ambargo yoktur. Eğer ambargo uygulansaydı, o zaman bu olay uluslararası bir skandal olacaktı.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Seyran Shahsuvaryan, Ermenistan’ın Arnavutluk’tan silah talebinde bulunmadığını iddia etti. Önceki gün konuşan Shahsuvaryan açıklamasında “Ermenisatn Arnavutluk’tan hiç bir silah satın almamıştır ve öyle bir şey yapmaya da niyeti yoktur. Haber ajanslarının yayınladıkları haberler doğru değildir.” ifadelerini kullanmıştı.

/ TİRAN

29.07.2007


 

Şiî Kerreda semti ana baba günü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta Şiî semti Kerreda’da önceki gün düzenlenen bombalı saldırıda ölenlerin sayısının 61’e yükseldiği bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdulkerim Halef, bazı binaların yıkıldığı saldırıdan sonra başlatılan enkaz kaldırma çalışmalarında onlarca kişinin daha cesedinin bulunduğunu söyledi. Halef, saldırıda 94 kişinin de yaralandığını belirterek, saldırının park etmiş bomba yüklü kamyonla düzenlendiğini ifade etti. Kerreda semtinde perşembe akşamı düzenlenen saldırıda 10 kadar araç da yanmıştı. Iraklı yetkililer, önceki açıklamalarında, saldırıda 25 kişinin öldüğünü, 115 kişinin yaralandığını bildirmişti.

/ BAĞDAT

29.07.2007


 

Sırplar, Kosova iltiması için ABD’de

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, ABD’deki ziyaretinde, Kosova’ya bağımsızlığın verilmesinin son yıllarda Sırbistan’ın kaydettiği ilerlemelere gölge düşüreceğini söyledi.

Jeremiç, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinden önce düzenlediği basın toplantısında, “Ülkemizin son yıllarda kaydettiği ilerleme, Kosova’ya bağımsızlığın dayatılması halinde iptal olur.

Sendelersek, bu bölgenin geri kalanını da sendeletir. Taraflar için sorumlu tek seçenek, ABD, AB, Rusya ve uluslararası toplumun diğer ülkeleriyle beraber Kosova’nın gelecekteki statüsüne herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulmaktır” dedi. Dışişleri Bakanı, ABD’ye yaptığı ziyaretin temel amacının ABD ile üst düzeyde bir diyaloğu yeniden tesis etmek olduğunun altını çizdi.

Kosova temas grubu, Sırbistan ile Kosovalı Arnavutlar arasında Kosova’nın statüsünün belirlenmesi amacıyla yeni müzakereler için çarşamba günü bir Amerikalı, bir Rus ve bir Avrupalıdan oluşan bir troyka kurmaya karar vermişti.

/ WASHINGTON

29.07.2007


 

Brown’dan Blair’e bypass

İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un, eski başbakan Tony Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün temsilcisi olarak atanmasına rağmen, kendi Orta Doğu özel temsilcisini atamaya hazırlandığı bildirildi.

The Guardian gazetesi, “bunun, Blair ile yeni atanacak özel temsilci arasında çekişmelere yol açabileceğini” yazdı. BM Genel Sekreterinin bölgesel barış koordinatörü olarak görev yapan Michael Williams’ın Brown tarafından özel temsilcilik görevine getirilmesinin kuvvetle muhtemel olduğu belirtilen haberde, atamanın gelecek hafta açıklanabileceği kaydedildi. 58 yaşındaki eski BBC muhabiri Williams, BM için Kamboçya ve Balkanlar’da görev yapmış, eski Dışişleri Bakanları Robin Cook ve Jack Straw’un danışmanlığını da yürütmüştü.

/ LONDRA

29.07.2007


 

İsrail’den Gazze izni

İsrail, Mısır’dan Gazze Şeridi’ne gitmek isteyen ve haftalardır sınırda bekleyen binlerce Filistinliye geçiş izni vermeyi kabul etti.

Filistin Enformasyon Bakanı Riad Maliki, Mısır sınır kasabası Rafah’ta bekleyen yaklaşık 6.000 Filistinlinin hafta başından itibaren geçmeye başlayabileceklerini söyledi. Filistinlilerin isim listeleri öncelikle İsrail makamlarına verilecek, onay alanlar önce İsrail’e, ardından da Erez geçiş noktasından Gazze Şeridi’ne gidecek.

/ RAMALLAH

29.07.2007


 

ABD, Körfez’i silâha boğdu

ABD’nin Suudi Arabistan ve petrol üreticisi beş Körfez ülkesine 20 milyar dolar tutarında silâh satacağı bildirildi.

Amerikalı yetkililerin yakında bu ülkelerle bir dizi silâh satışı sözleşmesini açıklamaya hazırlandıklarını bildiren Washington Post gazetesi, isminin açıklanmasını istemeyen yetkililere dayanarak verdiği haberinde, ABD’nin ayrıca 10 yıl içinde İsrail’e 30 milyar dolar, Mısır’a da 13 milyar dolar askeri yardım sağlamayı planladığını yazdı. Aynı kaynaklar, bu sözleşmelerin Washington’ın Orta Doğu’daki müttefiklerini güçlendirmeyi ve İran’ın bölgede giderek büyüyen etkisini azaltmayı hedeflediğini belirttiler.

/ WASHINGTON

29.07.2007


 

Bosna’da İslâmiyet 600 yaşında

Avrupa'nın Müslüman ülkesi Bosna Hersek, İslâmiyet'i kabulünün 600. yılını büyük bir coşkuyla kutluyor.

Bosna-Hersek’te İslâmiyet’in kabulünün 600’üncü yıldönümü kutlandı. Başşehir Saraybosna’da bir konser ve barış için duâ okunmasının da dahil olduğu kutlama töreninde konuşan dini lider Mustafa Ceric, “Avrupa’da, Müslüman göçmenlere karşı bir saplantı mevcut. Bu tören vesilesiyle Avrupa’ya da, bu kıt’ada kökleri Müslüman olanların bulunduğunu anımsatmış olduk” dedi.

Ceric, Bosna’da İslâmiyet’in 600’üncü yıldönümünü kutlayarak, İslâmiyet’in Avrupa’nın bir parçası olduğunu gösterdiklerini kaydederek, “Bosna Müslümanları, İslâmiyet’in Avrupa hayat tarzıyla nasıl uyumlu hale gelebildiğini de göstermektedir” diye konuştu.

/ SARAYBOSNA

29.07.2007


 

Cep telefonu ışığında ameliyat yaptılar

Arjantinli cerrahlar, bir apandisit ameliyat sırasında elektrikler kesilince ameliyatı cep telefonlarının ışığıyla tamamladı.

Ameliyat edilen 29 yaşındaki erkek hastanın eşi, Villa Mercedes’teki Juan Peron Hastanesinde 2 saatlik ameliyatın sonunda elektriklerin kesildiğini, destek ünitelerinin devreye girmemesi üzerine de cerrahların dikişleri cep telefonlarının ışığı yardımıyla attığını anlattı. Genç adamın babası Omar Molina da, hastaneye yeni bir jeneratör alınması için yardım kampanyası düzenlediklerini söyledi.

/ BUENOS AİRES

29.07.2007


 

Japon mimardan kâğıt köprü

Japonya, Türkiye ve Hindistan’daki depremzedeler için karton borular kullanarak tasarladığı barınaklarla da tanınan Japon mimar Shigeru Ban, Fransa’da inşa ettiği “kâğıttan köprüsünün” açılışını yaptı.

Fransa’nın güneydoğusunda, Roma dönemine ait ünlü su kemeri Pont du Gard’ın yanına inşa ettiği kâğıttan köprünün açılışındaki konuşmasında, “Çok ilginç bir tezat. Bir yanda taştan su kemeri, diğer yanda kâğıttan köprü. Kâğıt da kalıcı olabilir, dayanıklı olabilir. Ön yargılardan kurtulmak lâzım” dedi. Köprüden aynı anda 20 kişinin geçebileceğini de söyleyen Japon mimar, köprüde kullandığı ve artık kendine mâl olmuş malzemelerden tasarladığı karton boruların dayanıklı olduğunu anlattı.

/ PONT-DU-GARD

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004