Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tüketici, artık bilinçli

Hakkının ihlal edildiğini düşünen tüketicilerin, derdine daha çok internet üzerinden derman aradığı, Tüketiciler Birliğine yılın 6 aylık döneminde yapılan şikayetlerin yüzde 50’sinin internet üzerinden gerçekleştirildiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Uğur Zincir, yaptığı açıklamada, merkezlerine yılın 6 aylık döneminde 5 bin 481 başvuru yapıldığını anımsattı. Başvuruların 2 bin 770’inin, yani yüzde 50,54’lik bölümünün internet üzerinden yapıldığını belirten Zincir, şikâyetlerin 1596’sının telefon, 944’ünün bizzat kuruma gelerek, 159’unun e-yardım hattı, 12’sinin ise PTT aracılığıyla yapıldığını bildirdi.Zincir, internet aracılığı ile yapılanların toplam başvuruların yarısından fazlasını oluşturduğunu ifade ederek, ‘’İnternet üzerinden yapılan başvurular, düzenli raporlamanın yapıldığı 2001 yılından bu yana dikkati çekici şekilde artmış ve toplamın çoğunluğunu oluşturacak seviyeye gelmiştir’’ dedi.

Başvuru merkezine birkaç yıl öncesine kadar şikâyetlerin telefon veya faks üzerinden yapıldığını, ancak internet üzerinden de şikâyet almaya başlamalarının ardından tüketicilerin çağın gereği olarak teknolojik sisteme yöneldiğini belirten Zincir, sanal ortam üzerinden yapılan şikâyetlerde geçen yıllara oranla yüzde 100’e varan artış olduğunu söyledi.

Zincir, başvuruda bulunanların klasik tüketici profilinin terk ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: ’’Tüketici, artık bilinçli, haklarına vakıf, internet üzerinden başvuru yapabilen, küresel dünyaya ve bilgi düzenine ayak uydurmuş hale geldi. İnternet üzerinden şikâyetlerin artması, artık tüketicimizin istediği zaman rahatlıkla bilgiye ulaşabilen ve başvuru merkezlerini bulabilen, daha bilinçli ve hak aramakta daha gönüllü bir profil çizdiğini göstermektedir.’’

/ ADANA

29.07.2007


 

EBSO, Ege’nin sanayi envanterini çıkaracak

Ege Bölgesi Sanayi Odasının (EBSO) bölgedeki 9 bin kuruluşun verilerinin yer aldığı sanayi envanteri hazırlayacağı açıklandı. EBSO Başkanı Tamer Taşkın, yaptığı açıklamada, kuruluşların bilgilerini güncellemek ve geleceğe ilişkin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla envanter hazırlama kararı aldıklarını belirtti.

Ege Bölgesi’ndeki 9 bin sanayi kuruluşunun geleceğe ilişkin ihtiyaçlarını tesbit etmek istediklerini söyleyen Tamer Taşkın, ‘’Kapasite raporları konusunda firmaların ihtiyaçlarını güncellemek istiyoruz. Enerji, atık çöp gibi konularda kuruluşların geleceğe yönelik ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Devletin yapacağı yatırımların kapasitelerini belirlemek için çalışmamızın yol gösterici nitelikte olacağına inanıyoruz’’ dedi.

Saha taraması çalışması kapsamında profesyonel yardım alacaklarını kaydeden Tamer Taşkın, sanayi envanterini üniversitelerin işbirliği ile hazırlayacaklarını belirtti. Çalışmanın 1 yıl içinde tamamlanacağını ifade eden Tamer Taşkın, hazırlanan çalışmanın yatırım planlamasına yardımcı olmak üzere Ankara’daki resmî kurumlara da gönderileceğini ifade etti.

/ İZMİR

29.07.2007


 

Hava-İş “grev”, THY “lokavt” dedi

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Merkez Yönetim Kurulu, sendikanın grev oylamasına hazır olduğunu bildirdi. Hava-İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamada, sendikanın Genişletilmiş Başkanlar Kurulunun önceki gün gerçekleştirildiği belirtilerek, THY ve THY Teknik AŞ’de toplu iş sözleşme ve grev süreçleriyle ilgili kararlar alındığı belirtildi.

Açıklamada, ‘’İşverenin çalışanlardan baskı ve tehditle topladığı imzalarla yapmaya çalıştığı grev oylamasına sendikamız hazırdır. Sandıkta çalışanlar taleplerinden vazgeçmeyi veya haklı taleplerini savunmaya devam etmeyi seçeceklerdir. Bu seçimin doğuracağı sonuçlara herkes hazır olmalıdır’’ denildi.

Sendikanın Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, çalışanların grev oylama başvurusu yaptığı belirtilen İstanbul Valiliğine yapılan ‘’hangi çalışanın, hangi tarihte ve hangi kayıt numarası ile başvuru yaptığına’’ ilişkin talebe henüz cevap verilmediği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ‘’Hava-İş Sendikası hâlâ 11.500 üyesinin haklarını ve geleceğini belirleyecek grev oylamasının hangi gün, hangi saatte, nerelerde yapılacağını belirten resmi bir tebligat almamıştır. Bu nasıl bir oylamadır? İşveren ise afişler, bildiriler, e-postalar, telefonlar ve tehditlerle sanki genel seçim yapılıyormuş gibi propaganda yapmakta, yasalara aykırı olarak çalışanların başlamış ve başlayacak olan yıllık izinlerini ertelemekte, yurt dışı bürolarındaki personeli şimdiden İstanbul’a taşıyıp otellere yerleştirmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gözetimi ve denetiminde, kolluk güçlerimizin koruması altında hiçbir şaibe ve baskının olmadığı bir seçim yapılacağına inanıyoruz.’’

/ İSTANBUL

29.07.2007


 

Elektrikte kesinti var, sorumlu yok

Antalya, Burdur ve Isparta başta olmak üzere Batı Akdeniz ve Ege bölgesinin bazı illerinde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni anlaşılamıyor.

Esnafın, çeşitli meslek grupların ve vatandaşların son günlerde elektrik kesintisinde yaşanan artış sebebiyle cihazlarının bozulduğu, klimalar çalışmadığı için iş yapamadıkları yönündeki şikâyetlerinin artması üzerine Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AKEDAŞ), Elektrik İletim AŞ (EİAŞ) bölge müdürlükleri ile Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü yetkilileri, elektrik kesintileri konusunda topu birbirlerine attılar.

AKEDAŞ Bölge Müdürü Abdullah Uyar, yaptığı açıklamada, üretici firmanın elektriği ileten firmaya verdiğini, kendi firmasının da elektrik dağıtımını gerçekleştirdiğini belirterek, ‘’Bizim sistemimizde hiç bir sıkıntı yok. Bize enerji gelmeyince biz de müşteriye veremiyoruz. Siz bu konuya EİAŞ yetkilileriyle görüşün’’ dedi.

Elektrik İletim AŞ (EİAŞ) Bölge Müdürü Kamil Bacak da, sorunun üretimden kaynaklandığını savundu. EÜAŞ’ın bölgeye yeteri kadar elektrik veremediğini belirten Kamil Bacak, ‘’EÜAŞ’ın Kemerköy ve Soma’daki elektrik santrallarında bazı türbinler devre dışı kaldı. Devrede olan türbinler de kapasitesinin altında elektrik üretiyor’’ diye konuştu.

/ ANTALYA

29.07.2007


 

Elma üreticisinin yüzü gülecek

Elmasıyla ünlü Karaman’da bu yıl 400 bin tonun üzerinde elma üretimi bekleniyor. Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, yaptığı açıklamada, Karaman’da yaklaşık 4 bin çiftçinin 6 milyona yakın meyve ağacıyla elma üretimi yaptığını söyledi.

Karaman’ın, Türkiye’nin elma üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşıladığını ifade eden Yılmaz, kalite açısından ise Karaman elmasının Türkiye’de birinci sırada yer aldığını bildirdi. Bahar döneminde havaların iyi gitmesi, don ve dolunun yaşanmaması dolayısıyla elma üretiminin bu yıl yüksek olacağını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

‘’Her yıl Karaman’ın elması ya donuyor ya da dalında çürüyor. Bir yıl don oluyor ürün alamıyoruz, diğer yıl ürün bol oluyor satamıyoruz. Bu yıl, uzun aradan sonra elma üreticisinin yüzü gülecek. Bilinçlenen üretici, meyve tutumundan sonra ağaçları budayarak, ağaç başına elma sayısını azalttı. Bu uygulama, elmada kaliteyi artırdı. Şu anda Karaman elmasında son yılların en yüksek kalitesini yakaladık.’’

Budamaya rağmen bu yıl 400 bin tonun üzerinde elma üretimi beklendiğini vurgulayan Yılmaz, bu yıl hem ürünün bol hem de yüksek kalitede olduğunu söyledi.

/ KARAMAN

29.07.2007


 

Tavuk sektörü krizi atlattı

‘’Kuş gribi’’ ile girdiği krizi atlatan tavukçuluk sektörü, seçimler sonrası tatil yörelerindeki canlılık ve tüketimdeki artışla umut buldu.

Özellikle hafta sonları piknikçilerin talebiyle satışların 2 katına varan oranlarda artırdığını belirten sektör temsilcileri, verimde düşüşe sebep olan hava sıcaklığının azalmasını beklediklerini, böylelikle daha yüksek seviyeyi yakalamayı umduklarını kaydettiler.

Garip Tavukçuluk Genel Müdürü Uğur Uzun, yaptığı açıklamada, geçen yıl kuş gribi sebebiyle satışların durma noktasına geldiği sektörde, yaz dönemiyle tatil sürecine girilmesi sonucu ve başta piknikçiler olmak insanların tüketimi artırmasının adeta bahar havası yaşanmasına yol açtığını söyledi.

Sektör üzerindeki ‘’kuş gribi’’ olaylarının psikolojik etkisinin de atıldığını ifade eden Uzun, ‘’Sorun yok. Yaptığımız üretimin tamamını satıyoruz. Özellikle hafta sonları satışlarımız iki kat artıyor. İhtiyaca cevap veremez duruma geliyoruz’’ dedi.

Beyza Piliç Genel Müdürü Recep Çalışkan ise piyasanın önceki haftalarda seçimler sebebiyle durgunluk yaşadığını, seçimlerin ardından tatile çıkan vatandaşlar sebebiyle üretimde iki kat, satışlarında ise yüzde 15’le varan artış yaşandığını söyledi.

/ ADANA

29.07.2007


 

Ayakkabıcıların umudu kış sezonu

Vatandaşların Uzak Doğu’dan gelen ucuz ayakkabıları tercih etmesi sebebiyle, üretim maliyetlerinin artmasına rağmen yaz sezonunda ayakkabı fiyatları geçen yılla aynı kaldı.

Alınan bilgiye göre, Türkiye’de ayakkabı üretiminde İstanbul ve İzmir’in ardından üçüncü sırada bulunan Konya’da ayakkabı imalatçıları, maliyetin yükselmesine rağmen talep azlığı sebebiyle fiyatlarda artışa gidememenin sıkıntısını yaşıyor.

Konya’da erkek ayakkabısı üreten bir firmanın pazarlama sorumlusu Zafer Saruhan, yaptığı açıklamada, yaz sezonunun bekledikleri gibi geçmediğini, fiyatların aynı kalmasına rağmen satışların geçen yıla göre düştüğünü söyledi.

/ KONYA

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004