Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yağmur duâsı ilkellik mi?

Önce İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, vatandaştan gelen yoğun talepleri değerlendirip farklı ilçelerde ‘yağmur duası’ düzenledi... Nedense susuzluktan inim inim inleyen Ankara’da birkaç hafta gecikmeli olarak yağmur duasına çıkıldı. Başbakan’ın da katıldığı cuma namazında, eller önce göğe açıldı, sonra avuç içleri toprağa çevrilip Rabb’ın rahmetine sığınıldı...

İmam eşliğinde yağmur duasına çıkılmasını bir ilkellik olarak görenler de var. Bu kesim şöyle düşünüyor: Önce Gökçek gibileri ortalığın canına okusun, sonra da yağmur duasına çıkılsın... Nasılsa ‘susuzluk da Allah’tan geliyor’ diye yan yat, kuraklık başgösterince duaya çık, oh ne güzel... Bu çağda, bu nasıl gerilik!’

Peki reiki, meditasyon, pozitif enerji mübahsa, yağmur duasına çıkılmasının ne sakıncası var?

Yağmur duasına çıkılmasını ‘cahillik’ diye aşağılayanların çoğu, iş ‘alternatif enerji aktarımına’ gelince aslanlar gibi sahip çıkıyor. Neden? Çünkü gayet bireysel ve bir dine bağlı değil. Batı’nın Doğu felsefesini keşfedip iç huzuru aramasının ‘modern yolu’... Diğeri, yani cami avlusunda topluca ibadet etmek, cahillik!

Oysa elleriyle birbirlerine şifa verdiklerine, enerji aktardıklarına inanan Reikicilerin, evrende çeşitli güç merkezleri olduğuna inananların, avuç içlerini sembolik bir şekilde toprağa çevirip yakaranları herkesten daha iyi anlamalı bana kalırsa... Reiki mantığına uygun bir şekilde, ‘gökteki enerjiyi toprağa çevirmek’ yani bir nevi ‘chanelling-kanal olma’ olarak yorumlanamaz mı bu ritüel?

ALAY EDİYORLAR

‘Yağmur duası, düpedüz büyücülük... Müslümanlıkla ne alakası var! Avuç içinin yere doğru çevrildiği başka bir dua yok’ diyenler de var. Müftü Çağrıcı’ya göre, yağmur duasının bir adabı var ve Peygamber’in uygulamalarından ortaya çıkıyor... Yüzyıllardan beri köy ve kasabalarda aşırı kuraklık, hayvanların susuz kalması gibi durumlarda tekrarlanan bir gelenek: ‘Köyün ileri gelenleri toplanır, dua önceden ilan edilir. Duaya gidilirken masumiyeti ve günahsızlığı dolayısıyla çocuklar önde bulunur. Duanın samimiyeti, masumiyeti için insanların gönül ve ruh hazırlığı gerekir. Ondan sonra insanlar toplanır ve orada olabildiğince samimi şekilde dualar edilir. Diğer zamanlarda dua eller göğe açık olarak yapıldığı halde, yağmur duasında yağmurun aşağı inmesini sembolize etmek için eller yere doğru açılır. Duanın ardından kurbanlar kesilerek fakir fukaraya ikramda bulunulur.’

Hayatımda ne yağmur duasına çıktım, ne de reiki yaptım. Ama ne onu ne diğerini kınayıp, küçümserim. Bu yüzden cuma namazı çıkışında bazı vatandaşların söyledikleri içimi burktu: ‘Bizimle alay ediyorlar ama Hıristiyanlık’ta da yağmur duası var!’ Yani adam diyor ki senin o bayıldığın Batılılar yaparken iyi oluyor da, biz camide toplanınca neden komik oluyor...

Konu günlerce susuz kalmaksa, hatanın nerede olduğunu tespit edelim, eleştirelim ve önlem alalım elbette. Bu arada bırakın da herkes ibadetini istediği gibi etsin. ‘Pozitif enerji ve evrenin dengesi’ gibi kavramlara inanıyorsanız veya size ‘kıro’ gelmiyorsa, eleştirmeden önce biraz düşünün.

***

YAĞDIR MEVLÂM SU

‘Yağmur namazı ve duası bir ibadettir. Yağmursuzluk, o ibadetin vaktidir. Yoksa o ibadet ve o dua, yağmuru getirmek için değildir. Eğer sırf o niyet ile olsa; o dua, o ibadet halis olmadığından kabule layık olmaz. (Bediüzzaman, Sözler yirmiüçüncü söz)

Rei “her yerde varolan” ve ki “ruhsal yaşam enerjisi” anlamına geliyor. “Evrensel yaşam enerjisi” de deniyor. Reiki bir din değil. Bedendeki enerji dengesizliklerini ve negatif enerji blokajlarını çözebilmek için insanın kendi enerjisini dengeleyip, tamamlaması için kullanılıyor. Böylece ruhsal, dolayısıyla da fiziksel iyileşme süreci başlattığına inanılıyor.

‘Alternatif ruhsal alt kültürler’ anlamında kullanılan genel bir terim New Age... İnsanın içinde, kendi fiziksel ve psikolojik sorunlarının üstesinden gelmesini sağlayan kozmik bir güç olduğuna inanılır. Aynı güç, evrende çeşitli güç merkezlerinden de (enerji hatları) yayılmaktadır.

Antik Roma’da ‘paparuda’ denen ve pagan geleneğinden geldiği sanılan yağmur duasına çıkılırmış. Bu gelenek günümüzde Balkanlar’da halen uygulanıyor. Paparuda’da ağaç dalları ve otlardan hazırlanan etek giyen bir kız çocuğu, köyün sokaklarında dolaşıp şarkı söyler ve dans ederek evlerin kapısını çalar. Köy ahalisi de peşinden su dökerek bu dansa katılır.

Bir cip markası değil, Kızılderili kabilesi olan Cherokee’ler de yağmur dansı yapıp toprağı kötü ruhlardan arındırma ritüeli yaparmış.

Akşam, 12.8.2007

Mehveş EVİN

13.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yağmur duâsı ilkellik mi?

  Gül harcanıyor mu?

  Doğru yol

  Şerif Mardin


 Son Dakika Haberleri