Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mutabakatta Barzani deliği

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, PKK’nın terörist bir örgüt olduğuna yönelik Ankara ile mutabakata varmasının ardından Kürt yönetimi bu anlaşmaya tepki göstermeyi sürdürüyor. Bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani’nin sözcüsü, PKK ile çatışmadan yana olmadıklarını söyledi.

Barzani’nin sözcülüğünü yapan ve aynı zamanda 140 .Maddeyi İzleme Komisyonu’ndaki özel temsilcisi olan Kadir Eziz, Pukmedia’ya yer alan açıklamasında “Maliki’nin Türkiye ile PKK konusunda imzaladığı anlaşmaların Kürt yönetimini bağlamadığını” ifade etti. Eziz, açıklamasında “PKK ile çatışmayacaklarının” altını çizerken, çöküşü yaşayan Maliki hükümetinin Türkiye’nin taleplerini gerçekleştiremeyeceğini savundu.

Aynı zamanda Kürdistan Emekçiler Partisi Başkanı olan Kadir Eziz, “Kürtler, Maliki’nin PKK konusunda Türkiye ile yapmış olduğu anlaşmalara şiddetle karşıdır.” dedi. Kürtlerin kesinlikle bu anlaşmaların bir parçası olmayacağını vurgulayan Eziz, “Kürtlerin, PKK sorununun savaşla çözümüne inanmadığını ve PKK ile savaş istemediklerini söyledi. Barzani’nin temsilcisi, “Kürtler, bu sorununun barışçıl ve diyalogla çözümünden yana olduğunu” belirtti.

Kadir Eziz, PKK ile Türkiye arasındaki savaşın taraftarı olmayacaklarını söylerken devamla şunları söyledi: “Maliki hükümeti, komşu ülkelerle yapmış olduğu ve yapacağı hiçbir anlaşmayı gerçekleştirme düzeyinde değildir. Komşu ülkelerle önemli konularda kararlar alınırken Kürtlerin onaylayabileceği ve bölgenin de çıkarına olabilecek kararlar olmalıdır.”

“Irak’ı tamamen kaybettiğini” belirttiği Maliki’nin, Kürt bölgesine darbe indirme hakkının olmadığını ifade eden Eziz, “Irak’ın içinde bulunduğu mevcut koşullar nedeniyle, Kürtler, Amerikalılar ve müttefik güçler de yeni bir savaş cephesinin riskini göze alamazlar. Maliki hükümeti kalmamıştır. Hükümetin çoğunluğunu biz Kürtlerle Şiiler oluşturmaktadır. Kürtler, yanlış politikaların kurbanı olmayacaktır. Çünkü sorunlarımız komşu ülkeler de değil Bağdat’ta çözülür. Dış ülkelerin kendisi Irak’taki sorun oluşturmuştur. Irak’taki sorunların kaynağı, komşu ülkelerin Irak’ın içişlerine müdahalesidir. Maliki’nin çözüm aradığı komşu ülkeler, sorunların bir parçasıdır, ancak çözümün bir parçası değiller.” diye konuştu.

Kadir Eziz, Kürt siyasi liderliğinin şimdiye kadar PKK’yı terörist bir örgüt olarak görmediğini ve PKK sorununun da savaşla çözümünü istemediğini kaydetti. Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Meclisi üyesi de olan Kadir Eziz, “Türkiye’ye, daha önce defalarca Kürdistan Bölgesi’nin PKK’ya karşı bir savaş bölgesi olmasına karşı olduğumuzu ve PKK sorununun çözümü konusunda savaş ve şiddettin kullanılmasının taraftarı olmadığımızı bildirdik. Biz sorunun barışçıl ve diyalogla çözümünden yanayız. Eğer, Türkiye bizim bu çözüm formülümüzü kabul ederse, Kürdistan Bölgesi her türlü desteği vermeye hazırdır.” dedi.

/ ERBİL

13.08.2007


 

Müşerref: Terörle uğraşmaktan kalkınamıyoruz

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlen barış toplantısında konuştu.

Pakistan’da Kasım’da devlet başkanlığı seçimi yapılması gerekiyor.

Pervez Müşerref, “dünyanın kalanı ekonomik kalkınma yarışındayken, Afganistan ve Pakistan’ın radikalizm ve artan şiddet olaylarıyla uğraşmak zorunda kaldığını” söyledi. Müşerref, 4 gün süren konferansın kapanış oturumunda, 600’den fazla Afgan ve Pakistanlı aşiret liderine seslendi.

Pakistan lideri sınır bölgelerinde artan Taliban desteğinin, Afganistan ve Pakistan’ı, küreselleşmenin yararlarından mahrum bıraktığını kaydetti. General Müşerref “Afganistan ile birlikte Pakistan da artan saldırganlık ve şiddet olaylarına tanıklık ediyor” diye konuştu.

Müşerref, “Geçmişin batağına saplanıp kalamayız” dedi. Pakistan’da olağanüstü hal ilan edilmesi ihtimali nedeniyle toplantının açılışına katılmayan Müşerref, yerine Başbakan Şevket Aziz’i göndermişti.

Afgan ve Pakistanlı siyasi yetkililer ile aşiret liderlerinin katıldığı konferansın açılışında konuşan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de iki ülkenin birlikte çalışarak El Kaide ve Taliban’ı yenebileceğini söylemişti.

Pakistan’da infaz

Pakistan’ın aşiret bölgesinde militanlar Amerikan casusu olduğundan şüphelendikleri bir Afgan’ın kafasını kesti.

Pakistan istihbaratı ve bölge sakinleri, Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan’ın en büyük şehri Miranşah’da başı, elleri ve ayakları kesilerek yol kenarına atılmış bir kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi. Bir istihbarat yetkilisi, cesedin yanında bulunan notta, öldürülen kişinin adının Habib Ürrahman olduğu ve 200 dolar karşılığında ABD’ye casusluk yaptığını itiraf ettiğinin yazıldığını belirtti.

Notta, kimsenin bu kişinin cenazesine katılmamasının da istendiği kaydedildi.

/ KABİL

13.08.2007


 

Bush-Sarkozy muhabbeti

ABD Başkanı George W. Bush ve Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Irak savaşı yüzünden ülkeleri arasında bozulan ilişkilerde yeni bir sayfa açılması çabalarının ilk aşamasında, ABD’de bir araya geldi.

İki lider birlikte medyaya samimi pozlar verirken Bush, Sarkozy ile “kalpten kalbe” bir görüşme yaptıklarını söyledi.

13.08.2007


 

Economist: Amerikan siyaseti sola mı kayıyor?

Amerika’nın dünyaca ünlü haber dergilerinden Economist, son sayısında ülkedeki politik dönüşümü kapağına taşıdı.

Dergi, iki dönemdir başkanlık koltuğunda oturan George Bush’un son yedi yılda uyguladığı iç ve dış politikaların muhafazakâr cumhuriyetçi partiye olan seçmen desteğini düşürdüğünü ve ülkenin yüzünün sola döndüğünü yazdı. Amerikanın son dönemlerdeki “en muhafazakâr” başkanı olarak tanımlanan Başkan Bush’un Irak ve Orta Doğu’daki politikalarının dışarıda ve içerde olumsuz yansımalarına dikkat çekilen haberde, en çarpıcı değişikliğin önümüzdeki seçimlerde görüleceği ileri sürüldü. Geçmişte, Demokratların kazandığı seçim dönemlerinde bile Cumhuriyetçilerin gündemi belirlediğini hatırlatan Economist, günümüzde “ulusal güvenlik” gibi muhafazakâr ajandaya ait konularda bile halkın Demokratlara daha çok güvendiğine dikkat çekti. Economist, anket sonuçlarını değerlendirdiği haberinde başarısızlığın faturasının sadece Bush’a kesilerek, Başkanın “şamar oğlanı” yapılmasının kolaycılık olacağı yorumunda bulundu. Haberde, Cumhuriyetçi Parti’nin tutucu, yanlış politikalarının yanı sıra, Katrina Kasırgası, Rumsfeld, Abramoff, Guantanamo ve Libby skandallarının da parti oylarına etki yaptığı vurgulandı. Haberde; Bush’u yönlendiren aşırı sağcılar eleştirilerek; “Şimdi Amerikan halkı aşırı tutuculara tepki göstererek, sola dönüyor.” dendi.

/ NEWYORK

13.08.2007


 

Benazir dönüş hazırlığında

Pakistan’ın eski başbakanlarından ve en büyük muhalefet partisi ‘’Pakistan Halk Partisi’’ lideri Benazir Butto, seçime katılmak için Ekim ayının ortalarında Pakistan’a dönmeyi umduğunu söyledi.

Butto, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’le herhangi bir anlaşmanın, Müşerref’in Ağustos ayının sonuna kadar güven oluşturacak adımlar atmasına bağlı olduğunu ekledi. Butto, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Pakistan’a mümkün olan en kısa zamanda dönmek istiyorum ama General Müşerref hâlâ benim dönüşüme muhalefet ediyor’’ diye konuştu. Seçim tarihinin Ekim ya da Kasım ayında belli olacağını ancak imkânı olsa Ekim ayında Ramazan Bayramında Pakistan’da olmak istediğini belirten Butto, dönüşünün zamanlamasının Müşerref’le arasında tartışma konusu olduğunu söyledi. Pakistan basınında geçen ay, Müşerref’in yeniden aday olmayı planladığı devlet başkanlığı nedeniyle, Butto ile ittifak arayışı içinde olduğu ve geçen ay gizli bir görüşme yaptıkları haberleri yer almıştı. Bu görüşme, daha sonra resmî kaynaklar tarafından da doğrulanmıştı. Sürgündeki lider Butto’nun, yeniden başbakan olması yolunun yasal olarak açılması ve Müşerref’in Genelkurmay Başkanlığından istifa etmesi durumunda, Müşerref’i destekleyeceğini söylediği kaydedilmişti. Pakistan’da daha önce iki kez başbakanlık yapan Butto, kurduğu ikinci hükümetin düşmesinden sonra hakkındaki yolsuzluk suçlamaları sebebiyle yargılanmamak için yurt dışına gitmişti.

/ NEW YORK

13.08.2007


 

Afganistan’da, 3 ABD askeri öldürüldü

Afganistan’ın doğusunda yol kenarına konulan uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu 3 ABD askeri öldü.

Son olayla birlikte ülkede bu haftasonu ölen yabancı asker sayısı 5’e çıktı. Nangarhar eyaletinde meydana gelen olayda, bölgede devam eden operasyonlara katılmak için hareket eden askeri aracın, patlatılan bomba ile paramparça olduğu, ABD askerleriyle birlikte 1 tercümanın da öldüğü bildirildi.

Koalisyon güçleri, ölen askerlerin uyruğunu açıklamazken, Nangarhar vilayeti sözcüsü Noor Agha Zuwak, askerlerin Amerikalı olduğunu duyurdu. Afganistan’da 2 gün içinde 2’si NATO gücünde görevli 5 yabancı asker hayatını kaybetti.

Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı, Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde dönceki gün bir İngiliz askerinin öldüğünü, 5’inin yaralandığını açıkladı.

Afganistan’da 2001 yılında Taliban yönetiminin devrilmesinden sonra ölen yabancı askerlerin sayısının ise 653’ü bulduğu bildiriliyor. Afganistan’da en çok kaybı veren ülkeler arasında 425 ile ABD, 69 ile İngiltere, 66 ile Kanada, 21 ile İspanya, 21 ile Almanya, 10 ile de Fransa bulunuyor. Ülkede bu yılın başından beri meydana gelen şiddet olaylarında çoğu Taliban’a bağlı eylemci 3 bin 600’ün üzerinde insan hayatını kaybetti.

/ KABİL

13.08.2007


 

Suriye, Fransız girişimine sıcak

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkesinin Fransa’nın Lübnan’daki siyasî krizi giderme çabalarını desteklediğini söyledi.

Muallim, Lübnan’daki Hizbullah örgütünün El Manar televizyonuna yaptığı açıklamada, “Fransa’nın Lübnan’daki çabalarını destekliyoruz. Fransa’nın tutumunun ABD’nin aksine taraflı olmadığını düşünüyoruz’’ dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı, “Çözüm ancak Lübnanlılar arasındaki anlaşmanın meyvesi olabilir. Bu anlamda Fransa’nın çabalarını destekliyoruz’’ diye konuştu.

Fransa, Batı ve çoğu Arap ülkesi tarafından desteklenen Lübnan parlamentosundaki çoğunlukla, Şam ve Tahran tarafından desteklenen Hizbullah önderliğindeki muhalefet arasında diyaloğun yeniden başlamasından yana tavrını koyuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner geçen ay sonunda, Lübnan’daki siyasî krize çözüm bulmanın yollarını ele almak amacıyla Beyrut’a gitmişti. Kouchner, bu ziyaretin sadece bir aşama olduğunu, başka ziyaretler de yapacağını söylemişti.

/ BEYRUT

13.08.2007


 

7 yıl sonra yerküre 0.3 derece daha sıcak olacak

İngiliz bilimadamları, insan etkisinin yanı sıra okyanuslarda oluşan akıntılar ve kısa vadedeki tabiat olaylarının 10 yıl içinde sıcaklık artışını nasıl etkileyeceğini tahmin eden bir model oluşturdu.

Bu modele göre, gelecek 7 yılda yerküre, 0.3 santigrad derece daha sıcak olacak. Bu tahminler, küresel ısınmanın çok daha yakın zamanda insanlığı tehdit edeceğini gösteriyor.

Science dergisinin geniş yer ayırdığı modelden elde edilen verilere göre; ısı artışı 2009-2014 arasında daha önceki tahminleri aşacak. Yerküre gelecek 7 yılda 0.3 derece daha sıcak olacak.

Uzmanlar, okyanus akıntıları ve kısa süre önce gerçekleşen kasırgaların esas alındığı bilgisayar tabanlı modelin en ayrıntılı ve en doğru tahminleri yapabileceği konusunda iddialı.

Bilimadamları, bu sayede insanların yüzyıl içinde kendilerini bekleyen küresel ısınma tehdidi yerine yakın gelecekteki tehlikeye karşı daha etkin tedbirler alacağını umut ediyor.

13.08.2007


 

Büyük saat, 6 hafta çalmayacak

İngiltere’nin simgelerinden 148 yıllık Big Ben saat kulesi periyodik bakıma alındı. Bakım çalışmalarının 6 haftada tamamlanması bekleniyor.

Londralılar, 6 hafta boyunca Big Ben’in çanının sesini duyamayacak. Şehrin sembolü haline gelen tarihî saat kulesi bakıma alındı. İlk olarak, çevre duvarları temizlenen Big Ben’in bazı parçaları da değiştirilecek.

Bakım sırasında elektronik bir sistem sayesinde saat işlemeye devam edecek. Bakım aslında, saatin çalışmaya başlamasının 150’nci yıldönümü olan 2009'a hazırlık programının son aşaması. Adı büyük saat anlamına gelen Big Ben, ismini ünlü çanları çalan 13 buçuk tonluk zilden alıyor.

/ LONDRA

13.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri