Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kuzularla aslanların savaşı

Irak ve Afganistan işgallerini anlatan filmlerin sayısında son yıllarda önemli bir artış görülüyor. Bu filmlerden sonuncusu ise ‘Lions for Lambs’ yani ‘Kuzular İçin Aslanlar’. Yıllarca Vietnam savaşını işleyen filmlere imza atan yapımcılar, 11 Eylül’le başlayan Afganistan ve Irak’ın işgaliyle devam eden süreçte konu sıkıntısı çekmiyor.

Savaş karşıtı filmlerde son dönemde patlama yaşanıyor. Bu filmlerden sonuncusu önemli oyuncu kadrosuyla dikkat çeken ‘Lions for Lambs’.

Afganistan işgalini anlatan filmin başrollerinde Robert Redford, Meryl Streep ve Tom Cruise var. Yönetmen koltuğunda da Robert Redford oturuyor.

Filmde Cruise bir senatörü, Streep gazeteciyi, Redford ise bir profesörü canlandırıyor. Bush yönetimini geçmişte ağır şekilde eleştiren Redford, bu filminde de çıplak gerçekleri seyirciye anlatmayı hedefliyor.

Filmin adında da siyasilere bir gönderme var. Zira aslanlarla (lions) savaşa giden ABD askerleri, kuzularla (lambs) da hayatlarında hiç savaş meydanında bulunmamalarına rağmen ülkenin siyasetini belirleyen politikacılar simgeleniyor.

13.08.2007


 

Risâle-i Nur’u Anlama Seminerlerinin beşincisi başladı

Risâle-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Risâle-i Nur’u Anlama Seminerleri”nin beşincisi başladı. İki gün sürecek olan programa bir çok ilden katılım oldu. Enstitü Seminer Salonunda düzenlenen programda yer alan konular ve seminerciler şöyle:

“Risâle-i Nur’da İnsan Tipi-Yrd. Doç Dr. Muammer Gürbüz”, “İslâm’ın Büyük Siyaseti: Hac – Dr. Mahmut Bozan”, “Risâle-i Nur Mesleğine Tıbbi Bir Bakış - Dr. Serdar Koç”, “ Hakikatin Çok Yönlülüğü-Yrd. Doç. Dr. Osman Öztürk”, “Bediüzzaman ve Eğitim - Abdulkadir Menek”, “Kader - Kadir Aytar”

YENİ ASYA / ANKARA

13.08.2007


 

Anadolu’yu 150 yıldır kazıyoruz

Anadolu’da yaklaşık 150 yıl önce başlayan arkeolojik kazılar, bütün hızıyla sürüyor. 1800’lü yıllarda casus arkeologlar aracılığıyla birçok tarihî kalıntısı yurt dışına kaçırılan ve kimi kaynaklara göre ilk arkeolojik kazıları Troia’da 1854’te Frank Calvert tarafından, kimilerine göre de 1871’de Henrich Schliemann tarafından gerçekleştirilen Anadolu’da, bugün 200’ü aşkın noktada kazı çalışması yapılıyor.

Türkiye’de halen en çok arkeolojik kazıların yapıldığı illerin başında Muğla geliyor. Muğla’daki, Karia ve Likya gibi medeniyetlere başşehirlik yapmış ve bu medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihî antik şehirlerde ve ören yerlerinde, kültürel değerlerin gün ışığına çıkarılması için 2006 yılında 11 yerde bilimsel, 7 yerde kurtarma kazısı, 6 yerde ise yüzey araştırması yapıldı.

13.08.2007


 

“Yarım kalan devrim rüyası” film oluyor

Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in geçen yıl “Yarım Kalan Devrim Rüyası” adlı kitabı film oluyor. Filmin senaryo çalışmaları kısa süre içinde tamamlanarak çekimlere başlanacak.

Şimşek’in yayınlanan 11 kitabından biri olan “Yarım Kalan Devrim Rüyası”, Cumhuriyet Döneminde başlayan endüstrileşme hareketlerini ve bu hareketlerin 1961 yılında durdurulmasının öyküsünü anlatıyor. Kitapta kendini devrim hareketinin endüstriyel başarısı olarak değil de 27 Mayıs ihtilâlinin imajlarından biri olarak kabul edilen “Devrim Otomobilleri”nin hikâyesi anlatılıyor. Bu hikayenin yanı sıra Nuri Demirbağ’ın uçak fabrikasının atıl hale getirilmesi, Etimesgut Uçak fabrikasının, traktör fabrikasına dönüştürülmesi, Raybus Projesi’nin baltalanması gibi örneklerle Cumhuriyet sonrasında gerçekleştirilmesi gerekli olan Türk Sanayi Devrimi’nin engelleme zihniyeti belgeleriyle ortaya konmuş.

13.08.2007


 

Koyulhisar'da festival zamanı

Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Geleneksel Koyulhisar Kültür ve Sanat Festivali başladı. Eğriçimen Yaylası Yıldırımyazısı mevkisinde düzenlenen festivalde konuşan Sivas Valisi Veysel Dalmaz, bu tür festivallerin unutulmaya yüz tutan gelenekleri gün yüzüne çıkardığını söyledi.

‘’Kültürümüz, bizim özümüzdür’’ diyen Dalmaz, festivallerin bundan sonra da artarak devam etmesini diledi.

Vali Dalmaz, vatandaşların her zaman yanında olduklarını belirterek, ‘’Gece-gündüz demeden sizlerin hizmetine koşacağız’’ dedi.

Konuşmasına jeneratörün arızalanması sebebiyle kısa süre ara veren Vali Dalmaz, ‘’Jeneratörün azizliğine uğradık. Bu sorunda bizim sorunumuzdur.

İnşallah bundan sonra böyle bir sorunla karşılaşmayacağız’’ diye konuştu.

Konuşmasının ardından Vali Dalmaz’a Koyulhisar Kaymakamı Mehmet Kurt ve Belediye Başkanı İlhan Eren tarafından ipek halı hediye edildi.

13.08.2007


 

Spil’de tasavvuf şöleni

Manisa’nın Spil Dağı 1517 metre yüksekliğindeki Atalanı mevkisinde 15. Geleneksel Hafızlar, Mevlidhanlar Kültür ve Sanat Şöleni düzenlendi.

Manisalı iş adamı İsmail Akçura’nın sponsor olduğu özel firmalara ait otobüsler ile Manisa Belediyesine ait otobüsler, sabahın erken saatlerinden itibaren Muradiye Camii önünde bekleyen vatandaşları Spil’e taşıdı.

Katılımın bir hayli fazla olduğu şölene TBMM eski başkanı ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın yanı sıra, Vali Refik Arslan Öztürk, Belediye Başkanı Bülent Kar, AKP Manisa milletvekilleri Mehmet Çerçi, İsmail Bilen, Recai Berber ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de katıldı.

13.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri