Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Devrim muhafızları terör listesinde

ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, İran Devrim Muhafızları’nı “küresel terör örgütü” olarak ilan etmeye karar verdiğibildirildi. The Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD ile İran arasındaki gerginliği daha da artıracağına kesin gözüyle bakılan bu karara gerekçe olarak ‘’Devrim Muhafızları’nın, Irak ve Afganistan’da yıkıcı faaliyette bulunduğu ve Orta Doğu’daki terör örgütlerini desteklediği’’ görüşü gösterildi.

ABD yönetiminin, bu kararla, İran Devrim Muhafızları’nın mal varlığına ve mali faaliyetine karşı önlem alınmasını kolaylaştırmayı hedeflediği kaydedildi. Bu gelişmeyle birlikte ilk defa ABD, bir ülkenin resmi bir milis kuruluşunu terörist örgüt ilan etmiş olacak.

The Washington Post, ABD’nin gelecek ay New York’ta yapılacak BM’nin yıllık olağan toplantıları sırasında İran üzerindeki diplomatik baskıyı artırmayı planladığına işaret ederek, Devrim Muhafızları’nın terör örgütü ilan edilmesi kararının, resmen bu toplantılar öncesinde duyurulmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, İran’daki İslami devrimi korumakla görevli Devrim Muhafızları’nın, kendi kara, hava ve deniz kuvvetlerinin bulunduğunu belirterek bu özelliğiyle İran ordusuna rakip bir konumda olduğuna dikkati çekti. İran Devrim Muhafızları’nın yaklaşık 125 bin mensubu bulunuyor. ABD, İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmak, terörü desteklemek ve Orta Doğu’da barış çabalarını sabote etmekle suçlarken, Tahran bunları reddediyor.

/ WASHINGTON

16.08.2007


 

Kaide Yezidilere saldırdı

Irak’ın kuzeyinde dün gece 4 bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 200’ün üzerine çıktı. Saldırıların düzenlendiği Ninova vilayetinin Sincar kenti Belediye Başkanı Dahil Kasım Hasun, AFP’ye yaptığı açıklamada, saldırılarda 200’den fazla kişinin öldüğünü, 200’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ettiklerini belirten Hasun, çok sayıda kişinin hala enkaz altında bulunduğunu kaydetti. Amerikan ordusu ise bölgede 5 kamyonla saldırı düzenlendiği ve ölü sayısının 60 olduğu yolunda açıklamalarda bulundu.

Iraklı yerel ve askeri yetkililere göre, saldırılar Yezidilerin çoğunlukta olduğu El Kahtaniye ve El Adnaniye’de düzenlendi. Saldırıları el Kaide’nin düzenlediğine inanılıyor.

Beyaz Saray saldırıyı kınadı

Bu arada, Beyaz Saray, Irak’ın kuzeyinde, Yezidilerin yaşadığı Kahtaniye kentinde önceki gece düzenlenen ve 175 kişinin öldüğü saldırıları kınadı. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, yaptığı açıklamada, ‘’Masum sivilleri hedef alan bu barbarca saldırıları kınıyoruz’’ dedi. Irak’ta aşırılık yanlılarının, ülkenin istikrarlı ve emin bir hale gelmesini engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Perino, ‘’Irak’ı istikrarlı bir hale getirmek ve bu iğrenç, acımasız katillere karşı koymak için Irak hükümeti ve Irak güçleriyle birlikte hareket etmeyi sürdüreceğiz’’ dedi. Sözcü, ABD hükümetinin, saldırının kurbanlarına başsağlığı dilediğini de ifade etti.

/ BAĞDAT

16.08.2007


 

Afganistan’da 3 Alman askeri öldürüldü

Afganistan’da, Alman askerlerine yönelik bombalı saldırı düzenlendiği ve 3 askerin öldüğü bildirildi.

Polis, saldırının başkent Kabil’in dış kesimlerinde düzenlendiğini açıkladı. Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) de saldırıyı doğruladı, ancak ayrıntı vermedi.

/ KABİL

16.08.2007


 

Kosova’da Osmanlı türbesine saldırı

Kosova’nın başkenti Priştine bölgesi yakınlarında bulunan Osmanlı Bayraktarlar (Gazimestan) Türbesi ve bitişiğinde bulunan Şeyh Sadik Metrovci Türbesi kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edilmesine tepkiler sürüyor.

2006 yılında Kosova Türk Taburu Görev Kuvveti Komutanlığı ve Kosova Kültür Bakanlığı tarafından onarılan türbeler, geçtiğimiz hafta kimliği belirsiz kişi ya da kişiler içinde bulunan sandukaları balyozlarla kırarak yerle bir etmişti. Geçtiğimiz aylarda BM Kosova özel Temsilcisi Maarti Ahtisaari’nin hazırladığı öneri paketinde de Kosova’da Kültür Mirasının korunması metninde yer alan “Gazi Mestan” Türbesine korunmasına yapılan bu saldırı Kosova’da büyük tepki toplamıştı.

/ PRİŞTİNE

16.08.2007


 

Nasrallah İsrail’i uyardı

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İsrail ile Lübnan arasındaki savaşın sona ermesinin birinci yıl dönümünde İsrail’e seslenerek, ‘’Lübnan’a yeni bir savaş size pahalıya mal olur’’ tehdidinde bulundu.

Başkent Beyrut’un Şii mahallesinde düzenlenen toplantıda, alana yerleştirilen dev ekrandan yandaşlarına seslenen Nasrallah, bir saat kadar süren konuşmasında, ‘’Siyonistler, Lübnan’a saldırmayı düşünüyorsanız, bölgenin kaderini ve savaşın akışını değiştirecek bir sürpriz yaparım. Lübnan’a yeni bir savaş, size pahalıya mal olur. Tıpkı Ağustos 2006’da kazandığımız gibi, burada, Lübnan’da bir direniş, bir ordu ile aşağılanmayı reddeden ve bir tek Allah’tan korkan bir halk var’’ ifadesini kullandı. Konuşmasında ABD’yi Lübnan’daki siyasi krize çözüm bulunmasına karşı çıkmakla da suçlayan Nasrallah, ‘’ABD, gece gündüz bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını engellemeye çalışıyor’’ dedi ve geçen kasımdan beri ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkılması için Hizbullah’ın her türlü çözümü desteklediğini söyledi.

Parlamento Başkanı Nebih Berri’nin çözüm bulunması için yeni çabalarına işaret eden Nasrallah, Hizbullah’ın çözümle sonuçlanacak her türlü çaba ve girişime destek verdiğini yineledi ve ‘’Lübnan’da iki eğilim var.

Biri ulusal uzlaşma ve krizin çözümünden, diğeri ise çatışma ve diğer tarafı ortadan kaldırmaktan yana. Amerikan destekli bu ikinci eğilim ulusal birliğin bir ihanet olduğunu düşünüyor’’ ifadesini kullandı. Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, konuşmasının ilk bölümünde ‘’Bugün ilahi zaferin birinci yıl dönümü’’ ifadesini kullanmış ve ‘’İsrail’e ve ABD’ye karşı bizim saflarımızda olan herkese teşekkür ederim’’ demişti.

/ BEYRUT

16.08.2007


 

ABD’den Hrisostomos konusunda Türkiye’ye destek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum Başpiskoposu II’nci Hrisostomos’un İstanbul’daki Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’u ziyaretinin Türkiye tarafındanertelendiği iddiası konusunda, Washington’un dini özgürlüklere önem verdiğini belirtirken, Türkiye’yegidecek kişiler hakkında bilgi için Türk hükümetine başvurulmasını önerdi.

Rum gazeteleri, Hrisostomos’un Patrik Bartholomeos’u bu ay ziyaret planının, Türkiye tarafındanertelendiğini ve bunun ikinci erteleme olduğunu yazmıştı. Bir Yunanlı gazetecinin konuyu ABD Dışişleri Bakanlığı’na sorması üzerine bakanlık sözcüsü SeanMcCormack adına şu yazılı açıklama yapıldı: “ABD, dünya çapında bir dini lider olan ekümenik Patrik Bartholomeos’a ve Başpiskopos Hrisostomos’a büyük saygı duyuyor.

/ WASHINGTON

16.08.2007


 

Netanyahu Likud liderliğini garantiledi

İsrail’deki aşırı sağcı Likud Partisi’nin yapılan başkanlık seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre Benyamin Netanyahu’nun açık ara önde olduğu bildirildi.

Parti yetkililerinden Gad Arieli, Moşe Feiglin’e karşı yarışan parti lideri Netanyahu’nun, ilk sonuçlara göre oyların yüzde 73’ünü aldığını, Feiglin’in ise yüzde 22 oranında destek bulduğunu belirtti. Üçüncü aday Danny Danon’un ise seçimde yüzde 4 oranında oy aldığı kaydedildi. Kesin sonuçlarının sabah saatlerinde açıklanacağı belirtilen seçime, partililerin çoğunun tatilde olması nedeniyle katılımın az olduğu ve yaklaşık 100 bin kayıtlı Likud üyesinin yüzde 40’ının oy kullandığı belirtildi.

/ KUDÜS

16.08.2007


 

Barak: Ne biz, ne de Suriye savaş istiyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail’in de Suriye’nin de savaş çıkmasını istemediğini söyledi.

Barak, ordunun tatbikat yaptığı, 1967’de İsrail tarafından işgal, 1981’de de ilhak edilen Golan Tepeleri’ni ziyareti sırasındaki açıklamasında, “Kuvvetlerimizin manevra alanı Golan ve Negev’de bulunmaktadır. Şu son 5 yılda yeterince hazırlık çalışması yaptık ve İsrail ordusunun bütün birlikleri şimdi de herhangi bir sorunla baş edebilmek için çalışmaktadır” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara da dünkü açıklamasında, İsrail ile savaş istemediklerini, ancak olası saldırı karşısında hazır olduklarını belirtmişti.

Bu açıklamaların, İsrail basınında son günlerde çıkan Suriye’nin askeri potansiyelini artırdığı yönündeki haberler üzerine yapıldığına dikkat çekiliyor.

/ KUDÜS

16.08.2007


 

Çin malı oyuncaklar toplatılıyor

Son günlerde Çin malı gıda, ilaç ve oyuncak sektörlerindeki ürünlerin sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle toplatılmasına bir yenisi daha eklendi.

Daha önce yaklaşık 1 milyon Çin malı oyuncağını piyasadan toplatan dünyanın en büyük oyuncak şirketi ABD’li Mattel grubu, Çin’de yaptırdığı 18 milyon oyuncağı güvenliğinden endişe ettiği gerekçesiyle mağazalardan toplatıyor.

Amerikan şirketinin söz konusu oyuncaklarını dünya çapındaki oyuncak dükkanlardan geri çekeceği ve bu ürünler arasında özellikle çocukları için tehlikeli olan kurşunlu boya kullanılmış arabalar ve yanlış monte edilmiş mıknatıs parçaları bulunduran oyuncakların yer aldığı belirtildi.

/ PEKİN

16.08.2007


 

Newsweek, Facebook’u kapak yaptı

Amerika’nın en büyük haber dergilerinden biri olan Newsweek son sayısında Facebook’u kapağına taşıdı.

Amerika’da ve tüm dünyada kullanımı hızla büyüyen sosyal iletişim sitesi Facebook’un, Silikon Vadisinde Google’dan sonraki en popüler firmalardan biri olacağını iddia eden dergi, kuruluşundan bugüne ve gelecek günleriyle bu yeni siteyi ele aldı.

/ SANFRANCİSCO

16.08.2007


 

ABD’lilerin en büyük düşmanı trafik

Yurtdışına giden Amerikalıların hayatlarına en büyük tehdidi, terör ya da adi saldırıların değil, trafik kazalarının oluşturduğu ortaya çıktı.

Her geçen yıl daha çok Amerikalı yurtdışında geçirdiği trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu konuda son 3 yıldır kayıt tutmaya başlayan ABD Dışişleri Bakanlığına göre, bu dönem içerisinde 719 Amerikalı, yabancı ülkelerde geçirdikleri trafik kazalarında hayatlarını kaybetti. Bu sayıların, sadece ailelerin bildirimi ve medya kayıtlarını içerdiğine dikkat çeken bakanlık yetkilileri, gerçek sayının bundan fazla olduğunun tahmin edildiğini kaydediyorlar.

Uzmanlar, başta gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, yollardaki araç sayısının, yolların kapasitesine oranla hızlı artmasının, dünyadaki trafik kazalarının sayısını da her geçen gün daha hızlı artmasına yol açtığına dikkat çekiyorlar.

/ NEWYORK

16.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri