Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘İsrail şeytanın bayrağı’

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “haritadan silinmesini” istediği İsrail’in “şeytanın bayrağı” olduğunu söyledi. Ahmedinejad, başşehir Tahran’daki 2 günlük “Evrensel Ehl-i Beyt Oturumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, Irak’ın işgaline değindi ve bunun Müslümanlar arasına fitne sokmak için yapıldığını ifade etti.

ABD’nin her şeye rağmen Irak’ta “bataklığa saplandığını ve bu bataklıktan kurtulmasının imkânsız” olduğunu söyleyen Ahmedinejad, şunları kaydetti: “ABD ve İsrail, Irak’ta tarihi bir yenilgiye uğramıştır. Bu, evrensel diktatörün yenilgisidir. Bu yenilgi, ideolojik bir yenilgidir. Bugün dünyada hiç kimse onların yalan demokrasisini kabul etmiyor, hiç kimse onların savaş yanlısı siyasetlerini onaylamıyor. Onlar kendi ülkelerinde de liberal demokrasiyi gerçekleştirmede başarısız oldular.”

“Bugün siyonist rejim, Batı’nın liberal demokrasisinin bayraktarıdır” diyen Ahmedinejad, şöyle devam etti: “Siyonist rejim, saldırganlığın ve işgalin bayraktarıdır. Bu rejim, şeytanın bayrağıdır. Bu rejimin kuruluş ve devam felsefesi temelsizdir. Bu durumda, böyle bir rejimin yok olma ihtimali de çok fazladır.” İsrail hakkında yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Ahmedinejad, İsrail yönetimini “kanserli bir ura” benzetmiş, “İsrail’in haritadan silinmesini” istemiş ve bu ülkenin Avrupa ya da Amerika’ya taşınmasını önermişti.

/ TAHRAN

19.08.2007


 

Taliban: Görüşmeler başarısız

Afganistan’da bir aydan uzun süredir 19 Güney Koreliyi elinde tutan Taliban, rehinelerin serbest bırakılması için Seul yönetimi temsilcileriyle yapılan doğrudan görüşmelerin başarısız olduğunu bildirdi.

Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, Güney Koreli yetkililerle 1 hafta önce başlayan doğrudan görüşmelerin başarısız olduğunu belirttiği açıklamasında, Taliban’ın elinde kalan 19 rehinenin akıbetine ilişkin karar almak için toplantı yapıldığını söyledi. Ahmedi, Amerikalı ve Afgan yetkililerin, hapiste tutulan Taliban eylemcilerini serbest bırakmaya yanaşmadıklarını, görüşmelerin bu yüzden tıkandığını ifade etti. Taliban, Güney Kore heyetiyle yaptığı görüşmelerden sonra rehinelerden hasta olan iki kadını 13 Ağustos’ta serbest bırakmıştı. Taliban, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında hapisteki eylemcilerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Kabil hükümeti ise eylemcilerin serbest bırakılmasını, adam kaçırmaları teşvik edeceği gerekçesiyle reddediyor. Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki görüşmeler sonuç vermeyince, eylemciler 25 Temmuz’da grup lideri Papaz Bae Hyung-kyu’yu, 30 Temmuz’da da 29 yaşındaki Shim Sung-min’i öldürmüştü. Hristiyan yardım görevlileri olduğu belirtilen 16’sı kadın, 23 kişilik grup, 19 Temmuz’da ülkenin güneyindeki Kandahar kentinden, başkent Kabil’e otobüsle gittikleri sırada kaçırılmıştı.

/ KABİ L

19.08.2007


 

Pasdaran, ABD’yi vurmakla tehdit etti

ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını ‘’küresel terör örgütleri’’ listesine alacağı yönündeki haberler, son zamanlarda yumuşama eğilimine giren iki ülke ilişkilerini yeniden gerdi.

ABD yönetimi Devrim Muhafızlarını Orta Doğu’daki terör örgütlerine yardım etmekle suçlarken, Devrim Muhafızları komutanı ABD’yi vurmakla tehdit etti. İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Yayha Rahim Safavi, Devrim Muhafızları (Pasdar) Günü dolayısıyla İsfahan’da yaptığı konuşmada, ABD’nin son zamanlarda ‘’İran İslam devrimi, İran lideri ve Devrim Muhafızlarından çok sert darbeler aldığını’’, bunun için de İran’a karşı ‘’öfkeli’’ olduğunu söyledi. ‘’ABD, gelecekte Devrim Muhafızlarından çok sert bir darbe daha alacak’’ diyen Safavi, hiçbir şekilde ABD’nin baskıları karşısında susmayacaklarını ve onlara karşı ellerindeki bütün baskı araçlarını kullanacaklarını ifade etti. İran’da dün kılınan Cuma namazında yapılan konuşmalarda da Devrim Muhafızlarına tam destek verilmişti. Tahran Üniversitesinde cuma namazı kıldıran Ayetullah Ahmed Hatemi, ‘’İran halkı, kendi devrimci çocuklarını yalnız bırakmayacak’’ demişti. The Washington Post gazetesi, ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını ‘’küresel terör örgütü’’ ilan etmeyi düşündüğünü yazmış, İran Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, bu girişimin kendileri açısından ‘’bir değeri olmadığını’’ söylemişti.

/ TAHRAN

19.08.2007


 

Abbas, Hamas’la ipleri kopardı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas üyelerinin daha önce yapılan bütün atamalarını iptal ederek bu örgütle bütün bağlarını kopardı.

Filistin Devlet Başkanı önceki gün yayımladığı bildiriyle, ulusal birlik hükümeti döneminde göreve getirilen tüm üst düzey Hamas yetkililerinin atamalarının iptal edildiği açıklandı.

Abbas’a bağlı El Fetih ile Hamas, Şubat ayında ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda uzlaşmaya varmış ve Abbas, bakanlıklara yerleştirilmek üzere Hamas’a 200 kişilik kontenjan ayırmıştı.

Abbas’ın, Filistin’i ikiye bölen çatışmalarda El Fetih’e karşı taraf olan Hamas’ın üyelerini görevden almak için niye 2 ay beklediği bilinmiyor. Abbas, ulusal birlik hükümetinin bozulmasının ardından yeni bir hükümet kurmuştu.

/ RAMALLAH

19.08.2007


 

İran’da, askerî helikopter düştü

İran’ın batısındaki Irak sınırında askeri bir helikopterin düştüğü, olayda 6 askerin öldüğü bildirildi.

Resmi haber ajansı İRNA’nın bildirdiğine göre, İran Devrim Muhafızlarına ait bir helikopter önceki gün, Kandil Dağı’nın doğusunda “hava şartları ve teknik arıza” nedeniyle düştü. Üst düzey yetkililerin bulunmadığı belirtilen helikopterdeki askerlerden 6’sı öldü, 5 asker yaralandı. İRNA’nın haberinde, son günlerde Devrim Muhafızları ile “terörist bir grup” arasında Kandil Dağı’nın doğusunda çatışmalar çıktığı ve teröristlerden de çok sayıda ölü olduğu belirtildi. Operasyonla helikopterin düşüşü arasında bağlantı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi. İran’ın, batısındaki dağlık bölgede, bölücü terör örgütü PKK’nın İran’daki kolu olduğu ifade edilen Pejak terör örgütü faaliyet gösteriyor. İran Devrim Muhafızları, bölgedeki terörist unsurlara karşı sık sık operasyon düzenliyor. Aynı bölgede, Şubat ayında da Devrim Muhafızlarına ait bir helikopter düşmüş, aralarında Devrim Muhafızları tugay komutanının da bulunduğu 13 asker ölmüştü. Terör örgütü Pejak, helikopteri kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti. Helikopterin düşüşünden sonra bölgede başlatılan operasyonlarda çok sayıda terörist öldürülmüştü.

/ TAHRAN

19.08.2007


 

Bush karşıtı tişörtcüler tazminat kazandı

Amerika’da Başkan George Bush karşıtı bir tişört giydikleri için gözaltına alınan bir çift, federal yönetime karşı açtıkları davada 80 bin dolar tazminat kazandı.

Federal yönetim, Bush’a karşı gerçekleştirilen bir protesto gösterisinde üzerinde “Amerika’yı sev, Bush’tan nefret et” yazan tişörtlerini çıkarmayı reddeden karı kocaya 80 bin dolar tazminat ödeyecek. Amerika’da 4 Temmuz 2004 günü West Virginia eyaletine gelen Bush’a karşı protesto düzenleyen Nicole ve Jeffery Rank çifti, üzerinde Bush karşıtı yazıların yer aldığı tişörtlerini çıkarmaları ya da üzerlerini örtme konusunda uyarıldı. Bu isteğe direnmeleri üzerine de karı koca gözaltına alındı.

Mahkeme, herhangi bir suç unsuru bulmadığı için çifti serbest bıraktı. Ancak Rank çifti hukuki mücadelelerini sürdürdü ve federal otoritelerle 80 bin dolarlık tazminatta anlaştı. Anlaşmayı duyuran Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği West Virginia Temsilcisi Andrew Schneider, mahkeme kararının sadece müvekkilleri için değil Anayasal ifade özgürlüğü için de zafer olduğunu ifade etti. Texaslı oldukları belirtilen çiftin, giydikleri tişörtlerde, Bush kelimesinin üzerinde evrensel “no” işaretinin yanı sıra, “Amerikayı sev Bush’tan nefret et” yazısı yazıyordu.

/ WESTVİRGİNİA

19.08.2007


 

Saddam’ın kızı kırmızı bültenle aranıyor

Irak’ın ABD tarafından devrilen ve Ducely dâvâsında aldığı idam cezasıyla asılan devlet başkanı Saddam Hüseyin’in kızı Raghad’ın İnterpol tarafından kırmızı bültenle arandığı bildirildi.

Irak hükümetinin “terörist” olduğundan şüphelendiği ve aradığı Raghad’ın adının İnterpol’ün internet sitesindeki listesinde geçtiği, ancak 38 yaşındaki Raghad hakkında tutuklama emri çıkarılmadığı, bununla birlikte İnterpol’ün yabancı polis teşkilatlarından Raghad’ın yakalanması ve hakkındaki suçlamalara cevap vermesi için Irak’a iade edilmesi için arama emri çıkardığı belirtiliyor. Saddam Hüseyin’in kızı Raghad, temmuz 2003’ten beri Ürdün’de yaşıyor ve geçen yıldan beri adı babasının başında bulunduğu rejiminin 41 işbirlikçisi ile anılıyor. Irak’ta Amerikan işgalinden sonra kurulan yeni hükümetse Raghad’ın yargılanmasını istiyor.

/ BAĞDAT

19.08.2007


 

Afganistan’da intihar saldırısı

Afganistan’ın güneyinde bir ABD konvoyunu hedef alan intihar saldırısında en az 15 kişi öldü, 26 kişi ise yaralandı. Polis şefi Sayed Aga Sagıb, Kandahar şehrinde meydana gelen olayda ölenlerin Afgan olduklarını söyledi.

Saldırının, Helmand vilayetine gitmekte olan ana karayolu üzerinde, halkın yoğun olduğu kalabalık bir noktada gerçekleştiğini bildiren Sagıb, “Ölenlerin 4’ünü Afgan güvenlik görevlisi, 11’ini ise siviller oluşturuyor. Yaralıların 19’u sivil, 7’si ise güvenlik görevlisi” dedi. Polis yetkililerinden Muhammed Jan, konvoyun USPI isimli ABD’li bir şirkete ait olduğunu, Helmand vilayetinin sorunlu Zehri bölgesine lojistik malzeme taşıdığını, şiddetli patlamada konvoydaki iki minibüsün parçalandığını kaydetti. Saldırının ardından yaralılar hastanelere taşınırken, olay yeri Afgan polisi tarafından kordon altına alındı.

/ KABİL

19.08.2007


 

Cumhuriyetçiler bir bir dökülüyor

ABD’de Kongre’nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri arasında bundan sonraki ilk seçimde aday olmayacağını açıklayanların sayısı artıyor.

Son 1 ayda bu yöndeki kararını açıklayan 3 Cumhuriyetçi Partili politikacıdan sonra, en çok ses getirecek açıklama Temsilciler Meclisi’nin son başkanı Dennis Hastert’ten geldi. 1998 yılından 2006 yılına kadar Temsilciler Meclisi Başkanlığı yaparak bu görevi en uzun süre yürüten Cumhuriyetçi politikacı olan Dennis Hastert, 2008 yılındaki seçimde aday olmayacağını açıkladı. Illinois eyaleti Temsilcisi, 7 Kasım seçiminde partisinin yaşadığı yenilgiden sonra, partisinin Kongre’deki liderliğini bırakmıştı. Ülkenin üç numaralı koltuğunu 8 yıl işgal etmesine rağmen Hastert, kamuoyunun karşısına çıkmamasıyla dikkat çekti.

/ WASHİNGTON

19.08.2007


 

İki vitesli Avrupa fikri trajik bir hata

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso,Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan’da yayımlanan Eleftherotipia gazetesine konuşan Barosso, iki vitesli Avrupa fikrininde trajik bir hata olduğunu kaydetti. Bu tür düşüncelerin AB üyesi ülkeler arasında ayrımcılık meydana getireceği uyarısında bulunan Barosso, AB’nin bir bütün olarak değerlendirilmesinin öenmine dikkat çekti. Barosso, gazetenin Türkiye ile ilgili “Türkiye’yi de kapsayan bi Avrupa’yı düşünebiliyor musunuz?” sorusunu şöyle cevapladı: “Türkiye’de ülke içi sorunlar olduğu bir gerçektir. Buna rağmen üyelik müzakerelerine başladık. Bu karar alındığı andan itibaren bu müzakereler sürdürülmelidir. Şu anda düşüncemizi değiştirmemeliyiz.”

MÜZAKERELERİN ŞU ANDA

DURDURULMASI DARBE OLUR

“Şu anda Türkiye’nin üye olmaya hazır olmaya, bizim de üye olarak onu kabul etmeye hazır olmadığımızı da kabul etmeliyiz” diyen Barosso, şöyle devam etti: “Bunu gelecekte değerlendireceğiz. Bu aşamada bizim Türkiye’nin AB üyesi olmalarını isteyip istemediğimize, Türkiye’nin üye olmak isteyip istemediğine karar vermemiz gerekiyor. Ancak müzakerelerin şu anda durdurulması, Türkiye’de reformların devamından yana olanlar ve bu yönde çaba gösterenler açısından tam bir darbe olur. Reformların gereğini Yunanistan da anlıyor ve farklı görüşlere rağmen bunları destekliyor. Bu tutumundan dolayı Yunanistan’ı kutlamalıyım.”

/ BRÜKSEL/ATİNA

19.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri