Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kalitesiz oyuncaklar zehir saçıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO), ithal ürünlerin tabi tutulduğu TSE standart zorunluluğunun kaldırılmasının ilk etkisinin oyuncaklarda görüldüğünü belirterek, AB’nin direktifi doğrultusunda, 768 üründe TSE standart zorunluluğunu kaldıran Türkiye’nin, sağlığa zararlı ürünlerle dolduğunu bildirdi.

ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM), 30 Nisan-31 Aralık 2005 tarihleri arasında yayınladığı bir dizi tebliğle toplam 768 çeşit malda TSE standardı aranma zorunluluğunu kaldırıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, TSE standardının aranmaması nedeniyle 1 Ocak 2006’dan bu yana oyuncaktan biberona kınadan diş macununa duş bataryasından tekstil ürünlerine, su depolarından banyo küvetlerine kadar pek çok sağlıksız ürünün yurda girdiği ve tüketiciye satıldığı belirtildi.

ATO Başkanı Sinan Aygün de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha önce uyarmıştık, şimdi de uyarıyoruz, sağlıksız ürünlerin yurda girmesine izin vermeyin, vatandaşın sağlığı için ithalata teknik engel koyun’’ dedi.

/ ANKARA

19.08.2007


 

Dünyada 42 yıllık petrol kaldı

Dünyanın kesinleşmiş petrol rezerv cari üretim düzeyini 42 yıl daha sürdürebilecek düzeyde bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun hazırladığı rapora göre, 2005 yılı sonunda dünyanın kesinleşmiş petrol rezervi 1,293 milyar varil olarak belirlendi.

Rezervlerin yüzde 62’si Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde toplanıyor. Tüm rezervlerin yüzde 20’si ile Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi konumunda bulunuyor. En büyük rezerve sahip 20 ülkenin 7’si de Kuzey Afrika bölgesinde yer alıyor. Dünyada kesinleşmiş petrol rezervi üretim düzeyini 42 yıl daha sürdürebilecek düzeyde bulunurken, Kanada rezervleri en az işlenmiş ülke olarak mevcut üretimini 200 yıl daha sürdürebilecek rezervlere sahip.

DÜNYA ORTADOĞU’YA BAĞLI

2005 yılında gerçekleşen günlük ortalama 83,6 milyon varillik petrol üretiminin 35,5 milyon varili ve 2006 yılında gerçekleşen günlük ortama 84,5 milyon varillik petrol üretiminin 35,2 milyon varili Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri tarafından yapılıyor. Dolayısıyla dünya petrol üretiminin yüzde 40’ından fazlası OPEC ülkeleri tarafından sağlanıyor.

OPEC ülkelerini yüzde 10,8 ile Suudi Arabistan, yüzde 4,7 ile İran, yüzde 3 ile Venezuela, yüzde 2,8 ile Nijerya takip ediyor.

ABD tek başına günlük 20,6 milyon varil ile en büyük petrol tüketicisi ülke konumunda bulunuyor.

/ ANAKARA

19.08.2007


 

Hayvan varlığımız azalıyor

Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından hazırlanan bir rapora göre koyun ve sığır varlığı açısından dünyada ön sıralarda yer alan Türkiye’de, hayvan varlığı her geçen yıl giderek azalıyor.

KTO tarafından hazırlanan ‘’Hayvancılık ve Kırmızı Et’’ adlı rapordan derlediği bilgilere göre, geçmişte uygulanan yanlış tarım politikaları, ırkların ıslah edilmemesi ve yeterli miktarlarda ucuz ve kaliteli yem bitkisi tarımının yapılmaması sonucu, ülke hayvancılığı korunamadığı gibi hayvan popülasyonunda da ciddi azalmalar yaşandı.

Yıllar önce, Türkiye’nin sığır varlığı bakımından dünya sığır varlığının yüzde 1’ine sahip olduğu ve sayısal bakımdan da dünyada ilk 10 sırada yer aldığı belirtilen raporda, son 20 yılda hem hayvan sayısı bakımından hem de hayvansal üretim bakımından çok alt sıralara düştüğü kaydedildi. Raporda, koyun varlığı 1995 yılında 33 milyon 791 bin iken 2005 yılında 25 milyon 304 bine düştüğü bildirildi.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığına bakıldığında da oldukça büyük gerilemeler olduğunun görüldüğü raporda, küçükbaş hayvan varlığının 1995 yılında 49 milyon 902 bin iken, 2005 yılında 31 milyon 580 bine düştüğü, büyükbaş hayvan varlığının da 13 milyon 359 binden 11 milyon 259 bine düştüğü kaydedildi.

/ KONYA

19.08.2007


 

Sulama suyunun yüzde 40’ı buharlaşıyor

Türkiye’nin mevcut su kaynaklarının yalnızca yüzde 38’ini kullandığı, bunun da önemli bir kısmının sulamada doğru teknikler uygulanmadığı için ziyan olduğu bildirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Öztürk, Türkiye’de suyun rasyonel kullanılmadığını belirtti.

Mevcut su kaynaklarının yalnızca yüzde 38’inin kullanıldığını, bunun da yüzde 75’inin tarımsal sulamada yararlanıldığını söyleyen Öztürk, geri kalan yüzde 15’inin içme ve kullanma suyu olarak evlerde, yüzde 10’unun da endüstri de kullanıldığını söyledi.

Tarımsal sulamada doğru tekniklerin uygulanmaması ile büyük oranda suyun ziyan edildiğini ifade eden Öztürk, “Tarımsal sulamada ana sıkıntı havuz, depo gibi su tutma yapılarından alınan suyun iletim ve dağıtımı sırasında ortaya çıkan kayıplardır. Su tutma yapılarından alınan suyun yüzde 40’ı daha tarlaya ulaşmadan buharlaşma ve sızıntı ile kaybolur’’ dedi. Sulama yapılabilen alanların yüzde 3’ünde yağmurlama sisteminin, yüzde 1’inde ise damla sulama sisteminin uygulandığına dikkat çeken Öztürk, ‘’Türkiye’de tarımsal sulama içindeki payı sadece yüzde 1 olan damla sulamada su kaybı söz konusu değil’’ diye konuştu.

/ SAMSUN

19.08.2007


 

Su tasarrufu için alaturka tuvalet

Uzmanlar, Batı dünyasının sifonlu alafranga tuvalete bağımlılığının bu dünyanın çevresel çöküşüne sebeb olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Alaturka tuvalet gibi daha az su harcayan tuvaletler Asya, Avrupa ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yaygın. Yeni bir araştırmaya göre onlarca yıl sifon çektikten sonra Batı da yeni sistemler geliştirecek.

2001’de İsveç Uluslararası Gelişim İşbirliği Ajansı tarafından yapılan bir araştırmaya göre normal bir insan her sene tuvalet ihtiyacı için ortalama 15,142 litre içme suyu tüketiyor. Sifon kullanmanın çok değerli içme suyunun israfı gibi çevresel sonuçlar doğurduğunu anlayan batılılar, hem su kullanma ihtiyacını azaltacak hem de çevreye zarar vermeyecek projeler üstünde çalışıyor.

/ İSTANBUL

19.08.2007


 

Bolu’ya modern et kesim tesisi

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, eski mantar deposu olarak bilinen ve mezbelelik bir halde olan binanın modern ve temiz bir et kesim deposuna dönüştürüldüğünü söyledi. Yılmaz, Bolu’nun modern, hijyenik şartlara azami derecede özen gösterilen modern bir tesise kavuştuğunu belirtti.

‘’Bizim mezbahanemiz, Türkiye’nin en önemli mezbahanelerinden biridir. Sağlık ve hijyene çok dikkat ediliyor’’ diyen Yılmaz, etin çok çabuk bozulabilen, bakteri üretebilen bir ürün olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, ‘’Bu ürünün çok sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşması lazım. Bu anlamda çok modern bir tesisi Bolu halkına kazandırmış oluyoruz’’ diye konuştu.

/ BOLU

19.08.2007


 

Kurşunsuz benzin ve motorine 6 kuruş zam

Kurşunsuz 95 oktan benzinin ve kırsal motorinin pompa fiyatı, litrede 6 YKr artırıldı.

Ankara’da BP ve Shell istasyonlarında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,86 YTL’den 2,92 YTL’ye, OPET istasyonlarında 2,85 YTL’den 2,91 YTL’ye çıkarıldı. Kurşunsuz 95 Oktan benzinin litre fiyatı İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında BP ve Shell’de 2,87 YTL’den 2,93 YTL’ye, OPET istasyonlarında 2,86 YTL’den 2,92 YTL’ye yükseltildi. İzmir’de ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP ve Shell’de 2,86 YTL’den 2,92 YTL’ye, OPET’te 2,85 YTL’den 2,91 YTL’ye çıktı.

Öte yandan, yeni düzenlemeyle Ankara’da BP’de kırsal motorinin litre fiyatı 2,28 YTL’den 2,34 YTL’ye, OPET’te 2,26 YTL’den 2,32 YTL’ye ve Shell’de 2,27 YTL’den 2,32 YTL’ye çıkarıldı. Kırsal motorinin litre fiyatı, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarındaki BP, OPET ve Shell istasyonlarında 2,23 YTL’den 2,29 YTL’ye yükseltildi. İzmir’de de BP, OPET ve Shell’de kırsal motorinin fiyatı litrede 6 YKr artırılarak 2,28 YTL yapıldı.

/ ANKARA

19.08.2007


 

Güneydoğu’da kapanan şirket azaldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, bu yıl 7 ayda, yeni kurulan ve kapanan şirketlerin sayısı azaldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Sicili verilerinden derlediği bilgiye göre, bölgede Ocak-Temmuz 2007 döneminde 2.157 yeni şirket kuruldu, 593 şirket ise faaliyetini sona erdirdi. Ocak-Temmuz 2007 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yeni kurulan şirket sayısı yüzde 3,14, kapanan şirket sayısı ise yüzde 29,98 oranında azaldı. Bölgede Ocak-Temmuz 2006 döneminde 2.227 yeni şirket kurulmuş ve 847 şirket kapanmıştı.

Ocak-Temmuz 2007 döneminde Türkiye’de ise geçen yılın aynı dönemine göre açılan şirket sayısı yüzde 3,02, kapanan şirket sayısı ise yüzde 4,47 oranında geriledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, bu yıl 7 ayda, en fazla yeni şirketin kurulduğu ve en fazla şirketin faaliyetini sona erdirdiği il Gaziantep oldu. Gaziantep’te 7 ayda, açılan 781 şirkete karşılık 227 şirket kapandı.

/ GAZİANTEP

19.08.2007


 

Şirketler atık borsasıyla kazançlı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) bağlı kurulan atık borsaları, işletmelerin atık bertaraf masraflarından tasarruf etmesi ve sattıkları atıklardan kazanç sağlamasının yanı sıra atıklarla çevreye zarar verilmesini önlüyor.

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, illerde odalara bağlı kurulan atık borsalarının amacının, atıkların değerlendirilmesini, ham madde olarak yeniden kullanılmasını ve tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Yılın başında KSO’na bağlı atık borsasının kurulduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, Atık Borsası’nda, kimyasallar, tekstil, kağıt, varil-bidon, ahşap-tahta, cam, metal, deri, plastik, elektrik-elektronik, lastik-kauçuk, yağlar, lamina, karton gibi bileşik maddeler, inşaat ve hafriyat artıkları, akü ve piller ile diğer atık gruplarının yer aldığını bildirdi.

/ KONYA

19.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri