Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Yurt dışı sergileri yoğun ilgi görüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’nin tarihî değerlerini tanıtmak için bu yıl yurt dışında açtığı sergiler yoğun ilgi görüyor. Biri halen devam eden toplam 5 sergiyi, bugüne kadar 591 bin 237 kişi gezdi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, gösterilen ilgiden memnun olduklarını ve sergilerin Türk kültürünün Avrupa ve dünyada tanınmasına katkı sağladığını belirterek, ‘’Sergileri gezen yabancılar eserlerin daha fazlasının bulunduğu müzeleri de ziyaret etmek istiyor. Sergiler, Türkiye’ye gelecek turist sayısının da artışına neden oluyor’’ dedi.

2008 yılında sergi sayısını arttırmayı planladıklarını ifade eden Düzgün, en çok Güney Kore’de açılan ‘’Seramiklerin Kavşak Noktası Türkiye: Doğu ve Batının Buluştuğu Yer’’ sergisine ilgi gösterildiğini kaydetti. Düzgün, bunun Kore’de seramik sanatına çok değer verilmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Hollanda’nın başşehri Amsterdam’da izlenime sunulan ‘’İstanbul: Şehir ve Sultan’’ sergisinin de şehrin meşhur meydanı ve en iyi sergi salonlarından birinde açıldığını anlatan Düzgün, ‘’çok güzel teşhir ve tanzim çalışması’’ yapıldığını bildirdi.

HAZİNELERE, 5 GÜNDE 16 BİN ZİYARETÇİ

Alınan bilgiye göre, Japonya’da Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi’nde 1 Ağustosta görücüye çıkan ‘’Topkapı Sarayı’nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı’’ sergisini, ilk 5 günde 16 bin kişi ziyaret etti.

Topkapı Sarayı Müzesi’nden 111, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden 29 adet olmak üzere toplam 140 tarihî eserin izlenime sunulduğu sergiye, yoğun ilginin devam ettiği belirtildi.

Kahve ibriği, sini, kâse gibi mutfak kapları, hamam tası, leğen gibi banyo malzemeleri ve zümrüt küpe, gerdanlık gibi süs eşyalarıyla Osmanlı hanedanının yaşantısının anlatıldığı serginin önemli eserleri arasında Hürrem Sultan Vakfiyesi, Sultan I. Mahmud’a ait Tuğralı Mülkname, Sultan IV. Mehmet’in Tuğralı Fermanı ve Sultan III. Selim’in Tuğralı Temliknamesi yer alıyor.

Sergi, 24 Eylüle kadar açık kalacak.

GÜN BAŞINA YAKLAŞIK 4 BİN 886 ZİYARETÇİ

Güney Kore’de, 28 Nisan-24 Haziran tarihleri arasında izlenime sunulan ‘’Seramiklerin Kavşak Noktası Türkiye: Doğu ve Batının Buluştuğu Yer’’ sergisi de rekor sayıda ziyaretçi topladı.

Toplam 173 eserin yer aldığı sergiyi, 58 günde toplam 282 bin 276 kişi gezdi. Sergide, gün başına yaklaşık 4 bin 886 ziyaretçi düştü.

Ziyaretçi sayısında ikinci sırayı ise ‘’İstanbul: Şehir ve Sultan Sergisi’’ aldı. Amsterdam’da, 14 Aralık 2006-15 Nisan 2007 tarihlerinde gerçekleştirilen sergiyi, toplam 165 bin kişi ziyaret etti. Sergi, günde yaklaşık 1340 kişi tarafından gezildi.

Sergide, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş dönemi, sarayı, el san’atları ve evlerin iç dekorasyonu, İstanbul’daki müzelerden seçilen 227 eserle anlatıldı.

İNSANLIK TARİHİNE İLGİ: 105 BİN 684 KİŞİ

‘’12 Bin Yıl Önce Anadolu: İnsanlık Tarihinin En Eski Anıtları’’ ise Almanya’nın Baden-Württemberg, Karlsruhe Eyalet Müzesi’nde, 19 Ocak-17 Haziran tarihleri arasında teşhir edildi. Sergiyi, 150 günde 105 bin 684 kişi gezdi.

Türkiye’nin 11 il müzesinden toplam 386 eserin yer aldığı sergide, neolitik dönemde Anadolu halkının hayatı, mimarisi, tarım ve hayvancılığı, kazılarda ele geçen buluntularla gösterildi.

İlgi çeken diğer önemli sergi de İtalya’da Roma ve Napoli’de açılan ‘’Türkiye: 7000 Yıllık Tarih’’ başlıklı sergi oldu. Çeşitli dönemlere ait arkeolojik eserler ile Osmanlı dönemi 43 eserin yer aldığı sergi, 63 bin 28 kişi tarafından görüldü.

19.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yurt dışı sergileri yoğun ilgi görüyor


 Son Dakika Haberleri