Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

’Liboş’ bir anayasa

Bir anayasa taslağı; içinde “Atatürk ilke ve inkılapları” terimi yok! “Atatürk milliyetçiliği” de yok!

Koca anayasa metninde, sadece bir defa o da ‘başlangıç’ kısmında, “Atatürk ilkelerine dayanan demokratik cumhuriyet” diye bir ifade geçiyor; o kadar!

Sayın Oktay Ekşi kaç defa yazdı; 1982 Anayasası’nın “Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik” ve “Atatürk inkılap ve ilkeleri doğrultusunda” gibi terimlerle çokça yaptığı “vurgu”nun kuvvetlendirici bir anlamı olduğunu belirtti. Bu “vurgu”yu hafifletenleri sert şekilde eleştirdi.

Hatta Oktay Ağabey, bir makalesinde bu “vurgu”yu hafifletenlerin “suratlarında Atatürk’ün kurduğu laik cumhuriyetten yedikleri sillelerin izleri”nin görüldüğünü yazdı.

Benim şimdi bahsetmekte olduğum taslakta ise, Anayasa’nın değiştirilemez maddelerinden olan 2. maddesindeki “Atatürk milliyetçiliğine bağlı” ibaresini bile tümden yok etmişler!

Bununla yetinmemişler, milletvekili ve cumhurbaşkanı yeminindeki “Atatürk ilke ve inkılapları” deyimini dahi çıkarmışlar! Bunun yerine “Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri” diye bir ifade koyarak “vurgu”yu hayli hafifletmişler!

Daha neler!

Hepsi bu kadar da değil!

Devletin egemenliğinin “ulusalüstü” kurumlar lehine kısıtlanabileceğini anayasa taslağına yazmışlar!

1982 Anayasası’nın “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ilkesini birçok maddede tekrarlayarak yaptığı “vurgu”yu da hafifletmişler, taslağın “ülke insan ve siyasal iktidar” bölümünde yer vermişler! “Tekrar”ı kaldırdıklarını gerekçe bölümünde açıkça ifade ediyorlar üstelik.

Taslak “Türk” demiyor, “ulusumuz” diyor, “vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıdır” diyor!

Daha hangi yanını sayayım? Anayasa Mahkemesi üyelerinin sayısını 21’e çıkarıyor ama bunun üçte birini parlamentonun seçmesi hükmünü getiriyor!

“Zenciler”in seçtiği hukukçular da girecek Anayasa Mahkemesi’ne!

Halbuki... AKP’nin isteği üzerine Prof. Ergun Özbudun ve arkadaşlarının hazırladığı taslakta “Cumhuriyetin nitelikleri” arasında “Atatürk milliyetçiliğine bağlılık” da var!

Dahası Prof. Özbudun’un taslağında, milletvekilleri ve cumhurbaşkanı, “Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı” kalacaklarına yemin ediyorlar!

Kim bunlar?

Atatürk’ü anayasanın metninden tümüyle çıkarıp sadece ‘başlangıç’ kısmında zikredenler kim? Milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının yemininden “Atatürk ilke ve inkılaplarını” çıkaranlar kim?

Anayasa Mahkemesi gibi bir “kale”ye Meclis’in üye seçmesini öngörenler kim?

“Liboşlar, mürteciler, numaracılar?”

Hayır, bilemediniz!

“Mandacılar” öyleyse!

Hayır, yine bilemediniz!

Bu taslağı hazırlayan, Türkiye Barolar Birliği’dir! Başında Özdemir Özok gibi saygın bir CHP’linin bulunduğu kuruluş...

TBB’nin 2001 tarihli bu taslağında Yekta Güngör Özden’in imzası var! YÖK İkinci Başkanı Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu’nun imzası var! Prof. Ülkü Azrak’ın imzası var! Böyle 11 imza...

Hiçbirinin suratında “Atatürk cumhuriyetinin sillesinin izleri” yok.

Milliyet, 18.9.2007

Taha AKYOL

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türban’ı serbest bırakmanın yolu

  ’Liboş’ bir anayasa

  Amayasa

  Bunu beğenmedik, yenisini isteriz

  Tek bir kişi bile...


 Son Dakika Haberleri