Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ramazan diyaloga vesile oluyor

Amerika’da Philadelphia Diyalog Forum (PDF) tarafından düzenlenen diyalog iftarı, farklı din mensuplarını bir araya getirdi. İftar programına katılan davetliler, “birbirimizi daha yakından tanımak için diyalogun gerekli olduğu” görüşünde birleşti.

Philadelphia Diyalog Forum tarafından bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen geleneksel diyalog iftarı renkli görüntülere sahne oldu. Philadelphia Hilton Otel’de gerçekleştirilen program farklı ırk ve dinden insanları buluşturdu. Programın açış konuşmasını yapan PDF Sekreteri M. Sait Yavuz, amaçlarının farklı din mensupları arasında diyalogun sağlanması olduğunu belirterek, bunu gerçekleştirmek için çeşitli etkinlikler yaptıklarını söyledi. Önümüzdeki dönemde de Türkiye gezisi, konferanslar ve benzeri etkinlikler planladıklarını açıkladı.

Philadelphia Kiliseler Birliği’nden Gregory J. Fairbanks de, dünyada Müslümanların yanlış bilindiğine işaret ederek, “Dünya, Müslümanları yanlış tanıyor. Müslümanların büyük çoğunluğu sizin gibi güzel insanlar” dedi. Diyaloga her kesimin ihtiyacı olduğunu belirten Fairbanks, “Diyalog birbiri ile paylaşmayı bilmektir. Diyalogun faydasına inandığımız için bu işi yapıyoruz. Şimdiye kadar pek çok diyalog faaliyeti yaptık, farklı kesimlerle görüştük. Herkes diyalog adına kendisini anlatmaya çalışıyordu. Ama siz çok farklısınız. Önce bizleri tanıdınız. Sonra da Türkiye gezisi ile bizlere kendinizi çok iyi anlattınız.” diye konuştu.

Davetlilerin memnun olarak ayrıldığı iftar programının en fazla dikkat çeken bölümlerinden birisi ise canlı ebru performansı oldu. Ayrıca davetlilere, Salih Göçmen tarafından yazılan ve tüm davetlilerinin isimlerini taşıyan hat sanatı (kaligrafi) hediye edildi.

/ PHILADELPHIA

20.09.2007


 

Avustralya’da parlamento iftarı

Avustralya’nın Melbourne şehrinde Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi tarafından dördüncüsü organize edilen geleneksel ‘Parlamento İftarı,’ üniversite öğretim üyeleri, bürokratlar, din adamları, işadamı ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleştirildi.

Söz konusu iftara üniversite öğretim üyeleri, bürokratlar, din adamları, işadamı ve toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan seçkin bir davetli topluluğunun katıldı. Tarihi Windsor Oteli’nde gerçekleştirilen iftar öncesi okunan ezanın ardından oruçlar hurma ile açıldı ve cemaatle akşam namazı kılındı.

AIS’in Ramazan ayı vesilesiyle her yıl Viktoria Parlamentosu ile birlikte ortaklaşa gerçekleştirdiği iftar programlarından birinde daha çok sayıda üst düzey davetli bir araya geldi. Amerika, Almanya ve Endonezya konsoloslarının da katıldığı yemekte, Viktoria Parlamentosu’nun 25 milletvekili de hazır bulundu.

Ramazanın artık Avustralya’nın en önemli faaliyetleri arasında olduğunu ve ajandasına bu şekilde girdiğini söyleyen programın ilk konuşmacısı Johan Scheffer, “Ramazan bize hoşgörüyü, birbirlerimizle uyum içinde yaşamayı ve komşularımıza, arkadaşlarımıza yardım etmeyi öğretiyor” dedi.

Liberal Partili Nicholas Kotsiras ise “Bu gece de iki önemli olay ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi Avustralya’nın çok kültürlülüğü, ikincisi ise Ramazan ayının gelişi.” diye konuştu. Kotsiras ayrıca bütün dinlerin paylaşmayı ve uyum içerisinde yaşamayı öğütlediğini sözlerine ekledi.

/ MELBOURNE

20.09.2007


 

Avusturya Başbakanı iftar verdi

Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, Viyana’daki Müslüman toplumu ileri gelenlerine başbakanlık binasında iftar yemeği verdi.

Gusenbauer, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada din eksenli terör olaylarına değinerek, ‘’Din adına teröre başvuranlar gerçekte dinin kendisini vururlar’’ dedi. Avusturya’da ilk kez tarihi başbakanlık binasının ülkedeki Müslüman toplumunun iftar yemeğine ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Gusenbauer, bu etkinliğin kendi başbakanlığı döneminde gerçekleşmiş olmasından da büyük mutluluk duyduğunu bildirdi. Müslümanların kutsal Ramazan ayında verdiği iftar yemeğine Viyana’daki Katolik, Musevi, Protestan, Ermeni, Rum Ortodoks ve Süryani kiliselerinin temsilcilerini de özellikle davet ettiğini anlatan Gusenbauer, bu toplu iftar yemeğinin aynı zamanda devletin, vatandaşlarının dini inançlarını özgürce yerine getirmesi için her türlü desteği vereceğinin de açık bir ilanı olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

İftar yemeğine Katolik kilisesini temsilen katılan Viyana kardinali Christoph Schönborn da, ülkedeki değişik dini cemaatlerin temsilcilerinin Müslümanların kutsal bir gününden bir araya gelmelerinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Schönborn konuşmasında değişik dini inanca sahip olmanın bir ayrışma vesilesi olmaması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Avusturyalı yetkililer , Ramazan ayı boyunca Viyana belediye başkanı, meclis başkanı ve cumhurbaşkanının da benzeri etkinliklerle ülkedeki Müslümanlarla bir araya gelmeyi planladıklarını belirttiler.

/ VİYANA

20.09.2007


 

ABD’li General: İran’a müdahale istemiyoruz

Irak’ta ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, İran’ın Iraklı milislere silâh temin ettiğinden hiçbir şüphesi olmadığını, ancak İran’a askeri müdahalede bulunmak istemediklerini söyledi.

ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ile İngiliz yetkililerle görüşmek amacıyla Londra’da bulunan Petraeus, İran’ın Irak’ta yıkıcı değil yapıcı bir rol üstlenmesini umduğunu belirtti ve ‘’İran’ın, Irak’taki milislere destek olduğuna hiç şüphe yok’’ ifadesini kullandı.

Amerikan birliklerinin İran’dan gelen silâhları durdurmak için yoğun çaba sarfettiğini kaydeden Petraeus, İran’a olası Amerikan müdahalesiyle ilgili bir soru üzerine, ‘’İran’a girmek için sınırı geçme izni alma peşinde değilim. Irak’ta zaten meşgulüz’’ cevabını verdi.

Crocker ise, Tahran yönetiminin milisleri desteklemek ya da komşusunun istikrarını güçlendirmek arasında bir seçim yapması gerektiğini düşündüğünü belirtti ve ‘’İranlılar, uzun vadede kendi çıkarlarını mı gözetecekler yoksa kısa vadede koalisyon olarak bize sorun mu çıkaracaklar, buna karar vermeliler. İkisini birden yapamazlar’’ dedi.

/ LONDRA

20.09.2007


 

Katliâm dâvâsında tuhaf karar

Irak’ın Hadisa şehrinde 24 sivilin Amerikan askerleri tarafından öldürülmesi olayında katliamla ilgili soruşturma başlatmamakla suçlanan yüzbaşı Lucas McConnell hakkındaki bütün suçlamalar düştü.

ABD’nin California eyaletindeki askeri mahkemenin basın servisinden yapılan yazılı açıklamada, McConnell’in soruşturmanın derinleştirilmesine yardımcı olmak amacıyla bütün taraflarla işbirliği yapması için hakkındaki suçlamaların düştüğü belirtildi. 19 Kasım 2005’te bir bombanın patlaması sonucu bir Amerikan deniz piyadesinin ölmesinden sonra Amerikan askerleri sivillere saldırarak katliam yapmışlardı. Ev ev baskınlar düzenleyerek içeridekileri öldüren askerlerin kurbanları arasında kadın ve çocuklar da vardı.

/ LOS ANGELES

20.09.2007


 

Ban Ki-moon: İran sorunu diyalogla çözülmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, başta Amerika olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin İran’ın nükleer silâh elde etme çabası içinde olduğu yönündeki iddialarıyla yükselen gerilimin diyalogla çözülmesi çağrısında bulundu.

İran’dan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile tam işbirliği yapmasını isteyen Ki-moon, BM olarak bunu İran devletinden beklediklerini söyledi. Sorunun çözüm adresinin IAEA ile İran arasındaki diyalogla mümkün olacağını aktaran Ki-moon, İran’dan bütün tesislerini de IAEA’ye açmasını istedi.

/ NEWYORK

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri