Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomideki büyüme işsizliği bitirmedi

Türkiye, 2002 başından bu yana 22 çeyrektir kesintisiz büyüme rekoru kırarak, yıllık gayri safi milli hasıla tutarını dolar cinsinden yaklaşık üç katına çıkarırken, mevcut büyüme modeli nedeniyle yeterince istihdam artışı sağlayamadı; işsizlik sorununu çözemedi.

TÜİK verilerinden yaptığı belirlemeye göre, 2001 sonundan bu yılın Haziran sonuna kadar olan beş buçuk yıllık dönemde, iş gücüne dahil nüfus 2 milyon 375 bin kişi artarak 25 milyon 866 bine ulaştı. Aynı dönemde istihdamdaki nüfus ise net olarak 2 milyon 57 bin kişi artarak 23 milyon 581 bine ulaştı. Buna göre TÜİK tanımına göre işsiz sayısı anılan dönemde 318 bin arttı. Söz konusu “resmi” işsiz sayısı bu yılın Haziran ayı itibariyle ise 2 milyon 285 bin olarak belirlenirken TÜİK’in, işsiz sayısına dahil etmediği mevsimlik işçiler ve son üç ayda düzensiz işlerde kısa süreli çalıştığı için “eksik istihdamda” sayılanlar dikkate alınmayıp, sadece “iş başı yapmaya hazır” ancak umudunu yitirdiği için ya da diğer nedenlerle iş aramayanlar dahil edildiğinde bile geniş tanımlı işsiz sayısının çok daha yüksek olduğu belirlendi. Bu kişiler de dahil edildiğinde geniş tanımlı işsiz sayısının anılan dönemde 1 milyon 94 bin artarak 4 milyon 121 bine ulaştığı hesaplandı.

İSTİHDAM DEĞİL DIŞ AÇIKLAR ARTTI

Milli gelirde son 22 çeyrektir yaşanan kesintisiz büyüme sürecine karşın, işsiz sayısının azalmak bir yana artması, büyüme modelinden kaynaklandı. Türkiye’nin sıcak para getirenler için spekülatif kazanç ve ithalat cennetine dönüştüğü anılan dönemde, yüksek reel faiz verilerek uyarılan kısa vadeli sermaye girişleriyle dövizin ucuzlaması enflasyonu düşürürken, aynı zamanda ithalat talebini kamçılayarak dış dünyanın üretim ve istihdam artışını besledi. Sıcak para girişleriyle kurlarda yaşanan düşüş, dolar cinsinden milli gelir tutarını kağıt üzerinde aşırı büyüttü. 2001 yılında 145.7 milyar dolar olan GSMH’ın, Temmuz 2007 itibariyle son bir yılda 428.5 milyon dolar olduğu hesaplandı.

İthalat patlamasına dayalı yüksek oranlı ancak istihdam oluşturamayan bir büyüme yaşanan bu süreçte Temmuz 2007 sonu itibariyle Türkiye’nin cari işlemler açığı 33 milyar dolar, dış ticaret açığı da 57 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

/ ANKARA

20.09.2007


 

Gelir vergisinde ikili yapılanma

Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi Kanununda yapılacak değişikliklerle, sermaye kazançları ve diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili bir yapılanmaya gitmeye hazırlanıyor.

Yabancı ülke uygulamalarından da yararlanılan yazılım çalışmasında, ülkemizde Gelir Vergisi Kanunu’nun yatırım araçlarının vergilendirilmesini düzenleyen geçici 67’inci maddesi ile kısmen uygulamada bulunan ikili (dual) vergi sisteminin yeni dönemde tamamıyla hayata geçirilmesi görüşü benimsendi.

Sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirilmesini öngören bu sistem ile sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı vergiye tabi tutulacak. Diğer kazançlar ise artan oranlı tarifeden vergilendirilecek. İkili sistemde, kâr paylarında çifte vergileme söz konusu olmayacak.

Öte yandan yeni Gelir Vergisi Kanununda, yeni güvenlik müesseselerine de yer verilecek. Taslağın yazımını üstlenen Komisyon, kontrol edilen yabancı şirketlerle ilgili güvenlik hükümlerinin yanı sıra transfer fiyatlandırması, kazanç karinesi, ön kontrollü beyanname, sektörel marj belirlenmesi gibi çeşitli alternatifler üzerinde çalışıyor. Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla, halen yaklaşık 900 bin esnafı ilgilendiren basit usulde vergilemeye son verilmesi de planlanıyor. Üzerinde konuşulan yeni sisteme göre, belirlenecek limitlerin üzerinde getirisi olan basit usul mükellefleri, gerçek usule geçirilecek. Yıllık geliri, asgari ücretin 2-2,5 katını aşmayanlar için ‘’Vergiden Muaf Esnaf Belgesi’’ düzenlenecek. Bu gruba girenlerden yılda en fazla 2 taksitte cüzi miktarda standart bir vergi alınacak.Bunların dışında kalanlar ise işletme defteri tutacak ve oluşan gelir rakamı üzerinden vergi ödeyecek.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazımı çalışmalarının Aralık başına kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdiler.

/ ANKARA

20.09.2007


 

Türkiye değil, rantçılar büyüdü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, büyümenin ‘’Rantçı, ithalatçı, büyük sermaye, tekeller ve vurguncunun büyümesi’’ olduğunu iddia etti.

MMO’nun ‘’Hükümet Programının Ekonomi, Sanayi, Kobi, AR-GE, Enerji, Ulaşım, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümlerinin Değerlendirilmesi Raporu’’nu açıklayan Emin Koramaz, programda belirtilen büyümenin ‘’rantçı, ithalatçı, büyük sermaye, tekeller ve vurguncunun büyümesi’’ olduğunu savundu. Milli gelir artışının ise YTL’nin değer artışından kaynaklandığını, yüksek faiz verme yoluyla sağlanan sıcak para akımıyla ucuzlatılan döviz ve yanlış ithalat politikaları sayesinde aldatıcı büyüme rakam ve yorumlarına ulaşıldığını iddia eden Koramaz, istihdamın azaldığını, işsizliğin arttığını, çalışanların reel gelirlerinin yerinde saydığını, yoksulluk sınırındaki 15 milyon insan ile 5,6 milyon işsiz insanın görmezden gelindiğini öne sürdü.

‘Cari işlemler açığının 2002’den 2006’ya 4 yılda 28,4 kat artmıştır ve bu çok hızlı artıştan programda söz edilmediğini’’ belirten Koramaz, şunları kaydetti: ‘’Türkiye cari açığını dış borçla kapatan, özel sektör kredilerini dış borca dayandıran, kısa vadeli küresel sermaye ile borsa alımlarını finanse eden bir ekonomik yapıya sahiptir. Daimi sıcak para akımı, yüksek cari açık, yüksek dış borç ve süreklileşmiş işsizliğe dayalı kırılgan ve krizlere açık bir ekonomik yapı söz konusu olmuştur. Sonuç olarak Hükümet Programı, gerek meslek ve uzmanlık alanlarımız kapsamındaki ekonomi, sanayi, enerji, ulaşım, iş sağlığı ve iş güvenliği bölümleri, gerekse toplumsal gereksinimler açısından eksik, hatalı ve yanlış bulunmuştur.’’

/ ANKARA

20.09.2007


 

Esnafta Ramazan sevinci

Gaziantep’te, Ramazan ayı sebebiyle vatandaşların gıda maddesine olan talep artışı, esnafı memnun etti. Gaziantep’in tarihi Elmacı Pazarı’nda yöreye özgü her türlü gıda maddesinin satışını yapan esnaf da Ramazan canlılığının en somut olarak görüldüğü mekanlar arasında yer alıyor.

Esnafın vitrinlerini süsleyen ve Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunan hurma, tarhana, meyan, kayısı, üzüm, zeytin, peynir ve baharatlar iftar ve sahur sofraları için satın alınıyor. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Ramazan ayı nedeniyle gıda maddesine olan talep artışının piyasayı canlandırdığını, bu canlanmanın kalıcı hale gelmesini beklediklerini söyledi. Ekonominin lokomotif gücü olan küçük esnaf ve sanatkarın güçlendirilmesinin, piyasadaki canlanma ile mümkün olabileceğine işaret eden Küsbeoğlu, şöyle konuştu: ‘’Esnafımız, belirli dönemlerde başlayan canlanma ile rahat bir nefes labiliyor. Ramazan ayı, gıda maddesine olan talep artışı ile esnafımıza geçici de olsa bir rahatlık sağlıyor. Önemli olan esnafımız açısından canlılığın kalıcı hale gelmesidir. Bunun için de yatırımların artması, esnafımızın başta kredi olmak üzere her alanda daha fazla desteklenmesi gerekir.’’

/ GAZİANTEP

20.09.2007


 

FED piyasaları coşturdu

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen yarım puanlık faiz indirimi piyasaları coşturdu. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 2.51, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2.71, S&P 500 yüzde 2.93 prim yaptı.

Böylece, Wall Street endeksleri Mart 2003’ten bu yana en büyük günlük değer artışını göstermiş oldu. Tokyo Borsası yüzde 3.67, Hong Kong Borsası yüzde 3.98 artış kaydetti. Avrupa borsalarında da yüzde 2’yi aşkın yükselişler görülüyor. Faiz kararının etkisiyle İMKB’de de yükseliş yaşanıyor. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seans sonunda 2 bin 276 puanlık artışla 52 bin 777 puana yükseldi. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Faizdeki yarım puanlık indirim doları da aşağı çekti. Bankalararası piyasada 1,23 YTL’ye indi. Dolar gün içinde en düşük 1,2340 YTL’yi görerek, 24 Temmuz’dan beri en düşük seviyeye indi. Ancak dolar bu noktadan gelen satışlarla 1,24 YTL’nin üzerine çıktı. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi de yüzde 16.83’le Haziran 2006’dan bu yana en düşük düzeye geriledi.

TÜRKİYE’DE NAKİT BOLLUĞU OLUŞACAK

Faiz indirimi ile birlikte ABD’de öncelikle nakit bolluğu oluşması bekleniyor. Bu nakitin ise ABD iç piyasasının canlanmasına ve ardından Türkiye gibi yükselen piyasalardaki yüksek getirili yatırımlara dönüşeceği tahmin ediliyor. Uzmanlarca, sıcak para olgusunun, orta ve uzun vadede Türkiye için bir risk unsuru olduğu vurgulandı.

/ İSTANBUL

20.09.2007


 

3G ihalesi iptal edildi

Telekomünikasyon Kurumu, rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle görüntülü konuşma imkânı sağlayacak üçüncü nesil (3G) cep telefonu ihalesini iptal etti.

Kurulun bu kararının ardından gözler Ulaştırma Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlık üçüncü nesil ihale lisanslarının dağıtılması için Telekomünikasyon Kurulu ile birlikte yeni bir takvim oluşturacak. Cep telefonlarında hızlı ve görüntülü iletişimin önünü açacak üçüncü nesil ihalesine yalnızca Turkcell katılmış, A tipi lisans için 321 milyon Euro teklif etmişti. B, C ve D tipi lisanslar ise katılımcı olmadığı için ihale edilmemişti.

/ ANKARA

20.09.2007


 

Balık bereketi

Balık avı sezonunun başlamasıyla Çanakkale Boğazı’nda ava çıkan balıkçılar, yaklaşık 8 ton sardalye balığı yakaladı.

Çanakkale Boğazı’nda gece 8 tekneyle ava çıkan balıkçılar, boğazın İntepe ve Kumkale mevkilerinde yaklaşık 8 ton sardalye balığı avladı. Av sırasında bir balıkçı teknesinin ağlarına ‘’kamçı kuyruk’’ cinsi köpek balığı takıldı. Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Hasan Uysal, av sonunda yaptığı açıklamada, havaların müsait gitmesiyle boğaz sularında balık bereketi yaşandığını söyledi.

Gece boyunca ava çıkan her teknenin balık yüküyle Çanakkale’ye geldiğini belirten Uysal, ‘’Bu akşam Çanakkale’ye yakın bölgelerde balık çok oldu, ama balığı karaya çıkarmakta zorlanıyoruz. Burada avlanan balık Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor’’ dedi.

Avlanan balıklar Çanakkale’de kasalarla kamyonetlere yüklenip, çeşitli balıkhanelere gönderildi.

/ ÇANAKKALE

20.09.2007


 

Samsun-Ceyhan’da güzergâh değişti

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattında güzergah değişikliğine gidildi. Hattın güzergahı başlangıcı Ünye olmak üzere, Akkuş, Niksa, Tokat, Yıldızeli, Şarkışla, Pınarbaşı, Sarız, Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Sümbaş, Kadirli, Ceyhan, Yumurtalık olarak yeniden düzenlendi.

Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün, konuyla ilgili kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Karara göre, Rusya ve Hazar havzasında üretilen ve Samsun’a getirilecek olan ham petrolün naklini sağlamak amacıyla Samsun-Kırıkkale-Yumurtalık arasında ham petrol boru hattı inşa etmesi için, 30 yıl süre ile Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verilen hak, projeye uluslararası şirketlerin katılımının sağlanması, yapılacak işin daha çabuk ve verimli yürütülmesi, boru hattından taşınacak petrolün garanti edilmesi bakımından, kuruluş sermayesinin tamamı Çalık Enerji’ye ait Trans Anadolu Petrol Boru Hattı Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (TAPCO) devredilmesine karar verildi.

Hattın güzergahı başlangıcı Ünye olmak üzere, Akkuş, Niksa, Tokat, Yıldızeli, Şarkışla, Pınarbaşı, Sarız, Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Sümbaş, Kadirli, Ceyhan, Yumurtalık olarak yeniden düzenlendi.

/ ANKARA

20.09.2007


 

Türkiye’nin en eski gazetesi de satılacak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 7 Kasım 2007’de gerçekleştirileceğini ilan ettiği Merkez Medya Grubu şirketlerinden ‘’ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’’ ihalesiyle, Türkiye’nin yayın hayatına devam eden en eski gazetesi niteliğindeki Ege Bölgesinde yayın yapan İzmir merkezli Yeni Asır Gazetesi de el deştirecek.

Osmanlı toprağı olan Selanik’te 19 Ağustos 1895 yılında Abdullah Arif (Bilgin) Bey (Dinç Bilgin’in dedesi) ve kardeşleri tarafından ‘’Asır’’ adıyla çıkarılmaya başlayan Türkiye’nin en eski gazetesi, gerek Osmanlı döneminde gerekse 1924 yılında İzmir’e taşınmasının ardından cumhuriyet döneminde, ülke çapında tanınan en güçlü bölge gazetesi olma özelliğiyle öne çıkıyor.

Yeni Asır Yayın Grubu Başkanı Osman Gençer satışla ilgili olarak,”Tek arzumuz, sistemin devam etmesi, gelişmenin, yeni yatırımlarla ufkumuzun açılması. Bunları kim sağlarsa başımızın üstünde yeri vardır. Bunu kim yaparsa Türk basınına katkı sağlar’’ dedi.

/ İZMİR

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri