Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran’da bomba gibi istifa

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakerecisi Ali Laricani istifa etti. Adalet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham, haftalık basın toplantısında, Laricani’nin istifa ettiğini bildirdi.

Ali Laricani’nin istifasını ‘’defalarca’’ sunduğunu, ancak kabul edilmediğini belirten İlham, ‘’Sayın Cumhurbaşkanı (Mahmud Ahmedinejad) sonunda istifayı kabul etti’’ dedi.

İlham, Laricani’nin yerine kimin atanacağının yakında açıklanacağını da belirtti. Laricani, Ahmedinejad’ın Haziran 2005’te cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra UYGK Genel Sekreterliği ve başmüzakerecilik görevine getirilmişti.

Laricani, iki gün önce, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Salı günü Roma’da, İran’ın nükleer konusunu görüşmek üzere bir araya geleceğini açıklamıştı.

Gözlemciler, Laricani’nin iddianın aksine baştan beri Nejad ile anlaşamadığını ve bu yüzden istifa ettiğini ifade ediyorlar.

/ TAHRAN

21.10.2007


 

ABD, PKK bağlantısını inkâr etti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un, terör örgütü PKK ile herhangi bir teması olmadığını ve bu örgütü desteklemediğini bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Tom Casey, eski CIA yetkililerinden Graham Fuller’in, bir yazısında terör örgütü PKK’nin İran kolu Pejak’i kastederek, ‘’ABD, Kürt teröristleri İran’a karşı destekliyor’’ ifadesini kullanmasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine, bu iddiayı yalanladı.

Casey, ‘’ABD’nin PKK ile teması yok ve PKK’yi desteklemiyor. PKK, bir terör örgütü ve o şekilde muamele görüyor. Bizim istediğimiz tek şey, PKK’nın bitmesi’’ dedi.

Bazı Iraklı Kürt yetkililerin, Türkiye’nin Irak’a müdahalesi durumunda ABD’nin kendilerini koruması gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Casey, ‘’Bu noktada tek yanlı bir askerî eylem ihtimalinden bahsetmek, spekülasyondan ibaret’’ diye konuştu.

Terör örgütü PKK’nin hem Türkiye hem de Irak için ciddî bir sorun olduğunu kaydeden sözcü Tom Casey, bu konuda Türkiye ve Irak ile iş birliği yapmayı umduklarını söyledi.

/ WASHINGTON

21.10.2007


 

Pakistan'da yeni bir patlama

Pakistan’ın güneybatısında bir otobüsün hedef olduğu bombalı saldırıda 7 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Polis, Belucistan eyaletindeki aşiret kasabası Dera Bugti’de meydana gelen patlamada ölen ve yaralananların, otobüsün çevresinde duranlar olduğunu kaydetti.

Patlama sırasında otobüste yolcu bulunmadığı belirtildi. Pakistan önceki gün, eski başbakanlardan Benazir Butto’nun sürgünden dönüşünde yandaşlarının Karaçi’deki gösterileri sırasında düzenlenen, 136 kişinin öldüğü saldırıyla sarsılmıştı.

/ KETTA

21.10.2007


 

BM’den tezkere açıklaması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, sınır ötesi operasyona izin veren TBMM tezkeresinden ‘’endişeli’’, ancak Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın ‘’Türkiye’nin Irak’ta her sorunu tartışmaya açık’’ olduğu yönündeki açıklamasından memnun olduğu bildirildi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, ‘’Türkiye’de PKK’nın düzenlediği son saldırılar uluslararası toplum tarafından haklı bir şekilde kınandı’’ denildi. Açıklamada Genel Sekreter Ban Ki Mun’un ‘’Türk parlamentosu tarafından alınan kararın Türk ordusuna PKK hedeflerine karşı Irak’ta sınır ötesi operasyon düzenlemesine olanak vermesinden endişeli olduğu’’ belirtilerek Genel Sekreterin tüm tarafları bu hassas durumda itidale dâvet ettiği belirtildi. Sözcülük açıklamasında Genel Sekreter Ban’ın, Dışişleri Bakanı Babacan’ın (Türkiye’nin Irak’taki her sorunu tartışmaya açıktır) yönündeki ifadelerden memnuniyet duyduğu da vurgulandı.

Açıklamada ‘’Genel Sekreter, Irak Hükümetini ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimi, Irak topraklarının Türkiye’ye karşı sınır ötesi saldırılarda kullanılmamasını sağlamaya çağırmaktadır’’ denildi.

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe gazetecilerin konuyla ilgili bir sorusu üzerine, ‘’Aslında konuyla ilgili ilk sorun Türkiye’ya karşı terör saldırıları düzenleyen PKK teröristlerinin bulunması. Bu kötü bir durum ve bu durumu hem biz BM olarak hem de bütün uluslararası toplum defalarca kınadık. Bu sorunun hem Irak’ta hem de Türkiye’de durması için neler yapılabileceği konuşuluyor, bu sorunun halledilmesi gerek, çünkü insanlar öldürülüyor’’ dedi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

21.10.2007


 

Babacan, Herat’ta bölgesel toplantıya katıldı

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan, Ekonomik İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesinin, bölgede ekonomik işbirliği ve kalkınmada çok önemli roller oynayacağını söyledi.

Afganistan’ın Herat kentinde yapılan Ekonomik İşbirliği Örgütü 17. Bakanlar Konseyi toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Babacan, örgüt üyesi ülkeler arasında ekonomi ve kalkınma konusundaki işbirliği görüşmelerinin sıklıkla yapılmasının önemine değindi. Babacan, üye ülkeler arasındaki bu ilişkilerin, bölge ülkeleri arasındaki ekonomi ve kalkınma konularında yeni fırsatlar doğuracağını belirtti.

Toplantı için özel olarak programında değişiklik yaparak Lübnan’dan doğrudan Herat’a gelen Babacan, burada Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta tarafından çok samimî bir şekilde karşılandı. Toplantının yapıldığı Herat’taki Belediye Konferans Merkezine alınan yoğun güvenlik tedbirleri altında gelen Babacan ve Türk heyeti, diğer delegasyonlarla birlikte toplantının açılış oturumuna katıldı.

Dışişleri Bakanı Babacan, toplantının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretinden aldıkları payın son yıllarda arttığını ve örgüte üye ülkelerin 2003 yılından bu yana yıllık yüzde 5 ticaret artışı sağladığını söyledi.

/ HERAT

21.10.2007


 

‘Dr. Kelly intihar etmedi, öldürüldü’

İngiliz Parlamentosunun Liberal Demokrat milletvekili Norman Baker, hükümetin Irak’taki savaşı haklı çıkarmak için Irak dosyasını abarttığını söyleyen bilim adamı Dr. David Kelly’nin intihar etmeyip, cinayete kurban gittiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı bilim adamlarından Dr. Kelly’nin ölümüyle ilgili 1 yıldır soruşturma yapan Baker, Kelly’nin, daha iddialı açıklamalar yapmasını engellemek isteyen Saddam karşıtı Iraklılar tarafından öldürülmüş olabileceğini belirtti. Baker, bilim adamının ölümüyle ilgili gerçeği İngiliz istihbarat ve güvenlik birimlerinin de bildiğini, ancak ölümle ilgili gerçeklerin bu birimler tarafından da ört-bas edildiğini öne sürdü. Konuyla ilgili olarak yazdığı kitap önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak olan Baker, yargıç Hutton tarafından yürütülen ve Kelly’nin yüksek dozda ilaç aldığı, bileklerini mutfak bıçağıyla kestiği sonucuna varılan soruşturmanın da gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

/ LONDRA

21.10.2007


 

İngiltere’de hapishaneler dolmuş gibi

İngiltere’de ilk kez mahkûm sayısı, hapishanelerdeki yatak sayısını aştı. Cezaevlerindeki toplam yatak kapasitesi 81 bin 517 olan İngiltere’de, dün mahkum sayısının 81 bin 533’e ulaştığı açıklandı.

Hükümetten yapılan açıklamada, durumun kontrol altında, “sıkışıklığın kısa süreli” olduğu belirtildi ve tahliyelerle durumun yakında sona ereceği ifade edildi.

Gölge adalet bakanı Nick Herbert ise Adalet Bakanı Jack Straw’dan, acilen Avam Kamarasına bu noktaya nasıl gelindiği konusunda açıklama yapmasını istedi. Hükümetin bu krizi aşmak için hangi acil planı bulunduğunu soran Herbert, hükümeti, sorunu çözmek için erken tahliye yöntemine başvurmaması konusunda uyardı. Herbert, erken tahliyenin ceza sisteminin etkinliğini yitirmesine, kurbanların haklarının ihlâline ve kamuoyunun tehlikeye atılmasına yol açacağını söyledi.

/ LONDRA

21.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri