Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yeni düzenleme şart

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), değişen yapının ihtiyaçlarına göre ekonomik programda düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi. TÜSİAD tarafından hazırlanan ‘’Ekonomik Görünüm ve Politikalar’’ belgesinde, Türkiye ekonomisinin görünümü, izlenen politikalar, ekonomi politikasında ihtiyaç duyulan değişiklikler, yapılması gereken reformlara yer verildi.

Belgenin başında, Türkiye ekonomisinde 2001 yılından bu yana meydana gelen yapı değişikliğinin, uygulanmakta olan ekonomik programın da uluslararası piyasalardaki gelişmelere ve günümüzün şartlarına göre yeniden ele alınmasını gerektirdiği vurgulandı.

Büyümenin yavaşlamakta olduğu, dezenflasyon sürecinin devam ettiği ancak, enflasyonla mücadelenin artık çok daha yavaş ve zahmetli ilerlemekte olduğu, dünya ekonomisinin hızlı büyüme sürecinin çok sayıda belirsizlik içerdiği, YTL’nin değer kazanmaya devam ettiği, 12 ay sonrası için reel faiz beklentisinin yüzde 10’ların üzerinde oluştuğu, milli gelire oran olarak yüzde 7 civarında bulunan cari işlemler açığının kırılganlık sebebi olduğu, bütçe açığı oranında 2001-2006 döneminde kaydedilen iyileşmenin, 2007 yılında yerini bozulmaya bıraktığı şeklinde özetlenebilecek tespitlerin yer aldığı belgede, şöyle denildi: ‘’Bu tespitler, herhangi bir kriz durumuna işaret etmemekle birlikte, mevcut ekonomi politikalarının değişen şartlar çerçevesinde yeniden değerlendirilmesini gerektirmektedir. Ekonomideki temel büyüklüklerin yeni denge seviyelerine getirilmesi ve bu dengeleri üreten ekonomik yapıda bir değişim sağlanmadıkça, makroekonomik istikrar yoluyla sağlanabilecek başarıların doğal sınırına ulaşılmıştır. Bu nedenle, uzunca bir süredir vurguladığımız gibi, konjonktürel ve yapısal sorunların çözümlenebilmesi için ekonomi politikasında bazı düzenlemelere gidilmelidir.’’

/ İSTANBUL

21.10.2007


 

Sanayici yeni reform bekliyor

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak da, 22 Temmuz seçimleriyle birlikte siyasî belirsizliğin ortadan kalktığını, buna karşın mikro reformlar konusunda geri kalındığını belirtti.

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam vergisi ödeyen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Boydak, bu vergi yükünün azaltılması yönünde çalışma yapılması, yarım kalan sosyal güvenlik reformunun tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ekonomide tek sesliliğe ihtiyaç duyulduğunu, buna karşın ekonomi ile ilgili 5-6 ayrı bakanlık bulunduğunu belirten Boydak, bunların tek elde toplanmasını ve aynı dili konuşmalarını istedi. Ekonominin en büyük sorunlarından birinin de kayıt dışılık olduğunu ve önlenmesi için geniş kapsamlı bir çalışma yürütülmesi gerektiğini bildiren Boydak, mobilya sektöründe de KDV’nin düşürülmesini talep etti.

/ KAYSERİ

21.10.2007


 

Memur yeni zamla 81 gram et alabilecek

Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, yapılan 2 artı 2 zamla memur evine, günlük olarak kilosu 17 YTL 65 YKr olan kuzu etinden 81 gram, kilosu 14 YTL 15 YKr olan dana etinden 101 gram, kilosu 25 YTL 90 YKr olan sucuktan 55 gram alabilecek.

En düşük dereceli öğretmenin gücü ise 85 gram kuzu eti, 106 gram dana eti ve 58 gram sucuk ile 937 gram makarnaya yetecek.

Türk Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, sendikanın Ar-Ge Birimi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Ayrıca, memurlar söz konusu zamla günlük 142 gram peynir, 82 gram bal, 33 gram pastırma, 361 gram mercimek, 782 gram un, 114 gram tavuk eti, 365 gram kuru fasulye, 0,074 litre zeytinyağı veya 0,727 litre süt alabilecek.

En düşük dereceli çalışan öğretmenin günlük zammı da 85 gram kuzu eti, 106 gram dana eti, 58 gram sucuk, 35 gram pastırma, 119 gram tavuk eti, 391 gram nohut, 380 gram pirinç ve kuru fasulye, 85 gram bal, 148 gram peynir, 166 gram zeytin, 937 gram makarna veya 0,077 litre zeytinyağına denk geliyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, açıklamada zamların memurlarda ‘’büyük hayal kırıklığı yarattığını’’ kaydetti. Memurların bu zam oranlarını kabul edemeyeceğini belirten Özcan, ‘’hükümetin memurlarla dalga geçtiğini ve memurların çığlığına kulağını tıkadığını, memuru hiçe saymanın bedelinin ağır olacağını’’ öne sürdü.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

21.10.2007


 

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz’a ödül

IMF ve Dünya Bankası’nın, ‘’Yükselen Piyasalar’’ adlı dergisi, başarılı politikaları nedeniyle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ı, Avrupa bölgesinden ‘’Yılın Merkez Bankası Başkanı’’ seçti.

Yükselen Piyasalar dergisi, Washington’da Willard otelinde düzenlediği bir resepsiyonla, bölgelere göre yılın en başarılı Maliye Bakanları ve Merkez Bankası başkanlarını ödüllendirdi. Dergi, Yılmaz’ın, enflasyonu kontrol altında tutmak amacıyla isabetli bir faiz politikası yürüttüğünü vurguladı. Aldığı ödül ile ilgili Washington’da soruları cevaplayan Yılmaz, ‘’ödülü asıl halktan alırız. Bizim için en büyük ödül ise enflasyonu düşürdüğümüz zaman gelecek’’ dedi. Yılmaz, bu tarihin ise 2008 yılının ikinci çeyreğinde geleceğini umduğunu kaydetti. Bu tarihte ulaşılması hedeflenen enflasyon oranı ise yüzde 4 olarak biliniyor.

/ WASHINGTON

21.10.2007


 

İşsizlik planlarını uygulamıyoruz

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), OECD 2007 İstihdam Raporu’na göre, OECD ülkeleri arasında iş arama sürecinin etkinleştirilmesinde, izlenmesinin kolaylaştırılmasında ve işsizlik süresinin kısaltılmasında önemli rolü olan planların uygulanmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

TİSK’ten yapılan açıklamada, raporda işsizlik ödeneği alan kişilerin iş kurumlarınca sürekli izlenmelerinin, istihdam danışmanları yoluyla uygun işlere yönlendirilmelerinin ve mesleki eğitim sağlanmasının gereğine işaret edilerek, Türkiye’de bu sistemin olmadığının belirtildiği ifade edildi.

Yeniden belirlenen OECD İstihdam Stratejisi’nin, belirli bir süre işsiz kalınmasından sonra, ülkelerin etkin aktif iş gücü piyasası programlarını zorunlu hale getirmelerini önerdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “28 OECD ülkesinin 24’ünde işsizliğin devam ettiği, kişinin iş kurumlarına periyodik olarak ya da durumunu posta, internet veya telefon ile bildirmesi yoluyla düzenli biçimde izleniyor. Buna karşılık ülkemizde işsizlik ödeneği alan kişinin durumu ya da iş bulup bulmadığı konusunda kişinin bildirimi bekleniyor.” Ayrıca OECD ülkeleri, işsizlerin belirli sürelerle iş arama faaliyetlerini rapor etmelerini de zorunlu kılıyor.

/ ANKARA

21.10.2007


 

Su, geleceğin altını olacak

Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesen, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın, küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geldiğini, bu bölgede gelecekte çok ciddî su sıkıntıları yaşanacağını söyledi.

Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Konferansı kapsamında Meke gölünü gezen Erik Jeppesen, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın, küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geldiğini vurguladı. Jeppesen, şunları kaydetti: Bu bölgede gelecekte çok ciddî su sıkıntıları yaşanacak. Şu anda Anadolu kurak bir bölge. Tarım, toplam kullanılan suyun yüzde 75’inden fazlasını harcıyor. Bu çok ciddî bir rakam. Özellikle Anadolu’da suyu en fazla tüketen şeker pancarı üretimi yapılıyor. Türkiye’de yaşanan bu sorunlar yurt dışından takip ediliyor. Türkiye’deki su kaynakları yavaş yavaş tükeniyor. Bunda da en büyük etkiyi tarımsal sulama yapıyor. Bu coğrafyada su, geleceğin altını olacak. Su yüzünden savaşlar çıkar mı? Bunu bilemem ama suyun altın değerinde olacağı kesin. Bizde su bol. Para verirseniz, size su gönderebiliriz. Türkiye’de su kaynaklarının azalmasının yanı sıra kirlenme de ciddî boyutlarda. Evsel atıklar ve ziraî ilâçlar yüzünden suların kullanılamaz boyutta hızla kirleniyor. Bu konuda hemen önlem alınmalı.’’

/ KONYA

21.10.2007


 

Hacılar, GAP Havaalanı’ndan uçabilecek

KP Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz, Türkiye’nin en uzun pistine sahip GAP Havaalanı’nın artık hacca gidecek adayların uçuşların yapılacağını müjdeledi.

Şanlıurfa GAP Havaalanı’nın belirlenen eksikliklerinin tamamen giderilmesinin ardından özel hava yollarının da Şanlıurfa’ya uçak seferleri düzenlemeleri için bütün çalışmaları başlattıklarını belirten Özyavuz, “İlimizde bulunan GAP Havaalanından artık Şanlıurfalı hacılarımız başka illere gitmeden kutsal topraklara gideceklerdir. Bütün çalışmalarımız olumlu sonuçlandı. Artık hacılarımız Şanlıurfa’dan uçacaklar” dedi.

/ ŞANLIURFA

21.10.2007


 

Temsa’ya üretici ödülü

Temsa A.Ş., 19 – 24 Ekim 2007 tarihleri arasında 18’incisi düzenlenen Avrupa’nın en büyük ve en prestijli otobüs fuarı Busworld Kortrijk Fuarı’nda, “2008 yılının Otobüs Üreticisi” ödülünü aldı.

Türkiye’de ürettiği otobüsleri dünyanın 40’tan fazla ülkesine ihraç eden ve ihracatının yüzde 85’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiren Temsa, modern tasarımlı otobüsleri, üretim ve ihracat atağıyla bu ödüle lâyık görülerek Türkiye’de bir ilki başardı.

21.10.2007


 

Türk-İş’ten emekli yasasına tepki

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Yönetim Kurulu, refah payının işçi emeklilerinin aylıklarına yansıtılmasını ‘’ısrarla’’ savunduklarını belirterek, ‘’Türk-İş, emeklilerin refahtan pay almasını önleyen kanuna karşıdır’’ dedi.

Türk-İş Yönetim Kurulundan, TBMM’de kabul edilen 5698 sayılı kanun ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Türk-İş temsilcilerinin, ‘’gelişme hızının emekli aylıklarına yansıtılması’’ gereğini ısrarla talep ettikleri belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ‘’Buna rağmen AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas’ın basında yer alan ve Türk-İş’in de bu kanun tasarısına komisyon toplantısında destek olduğunu belirten açıklaması, tamamen gerçek dışıdır.

Agah Kafkas, Türk-İş’i temsil etmemektedir ve açıklama yapma yetkisi bulunmamaktadır. Refah payının işçi emeklilerinin aylıklarına yansıtılmasını ısrarla savunuyoruz. Türk-İş, emeklilerin refahtan pay almasını önleyen kanuna karşıdır.’’

/ ANKARA

21.10.2007


 

Bonozedelere 454 milyon YTL ödeme

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 2. Etap bono ödemelerine 22 Ekim 2007 Pazartesi günü başlayacak.

TMSF’den yapılan açıklamada, 5667 sayılı Kanun ve 2007/12398 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, T. İmar Bankası T.A.Ş’den karşılıksız hazine bonosu alıp TMSF’ye başvuruda bulunan 13 bin 72 hak sahibine, 1. Etap ödeme tutarı olan 499 milyon 938 bin 221,36 YTL’nin, Ziraat Bankası Şubeleri aracılığıyla 8 Ekim 2007 gününden itibaren ödenmeye başlandığı hatırlatıldı.

18 Ekim 2007 itibariyle 11 bin 830 hak sahibine 453 milyon 846 bin 7,18 YTL ödemenin fiilen gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, böylece, 1. Etap hak sahiplerinin yüzde 90,78’ine ödeme yapıldığı duyuruldu.

/ İSTANBUL

21.10.2007


 

Tezkere, iş adamlarını umutlandırdı

Ortadoğu ülkeleriyle ticaret gerçekleştiren, ancak uzun süredir, Irak’ın kuzeyindeki saldırılar sebebiyle endişe taşıyan iş adamları, TBMM’den çıkan tezkerenin ardından bölgede güvenliğin yeniden sağlanmasından umutlular.

Türk Arap İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Sedat Kutlu, Irak’ta iş yapan iş adamlarının, son 2-3 ayda yaşanan saldırılar sebebiyle güvenlik endişesi taşıdığını hatırlattı. Irak’ın yaklaşık 15 milyar dolarlık bir pazar olduğunu, Türkiye’nin bu pazardan geçen yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık bir pay aldığını ifade eden Kutlu, tezkere kararın ardından bölgede güvenlik sağlanırsa, durma noktasına gelen Irak ile ticaret yeniden canlanacağını ve iki kat artabileceğini kaydetti.

/ ADANA

21.10.2007


 

Gayrimenkul dünyası İstanbul’da buluşacak

‘Forum İstanbul Uluslararası Yarıyıl Konferansı’ çerçevesinde dünyanın önde gelen gayrimenkul uzmanları ve yatırımcıları ile mimarları İstanbul’da buluşacak.

TOKİ ve Urban Land Institute’nin (ULI) katkılarıyla, ‘Mimar Sinan’dan Olimpiyat Kentine’ temasıyla, Swis Otel’de 12-13 Kasım 2007 tarihlerinde düzenlenecek “Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırımları” konferansına, gayrimenkul ve kentsel dönüşüm alanında sektörün önde gelen temsilcileri katılacak. Konuyla ilgi açıklamada bulunan ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, konferansta İstanbul’un çarpık yapılaşmadan kurtularak olimpiyat şehri görünümüne kavuşması için yapılacak çalışmaların tattışılacağını ifade etti. Sur şunları kaydetti; “İstanbul’un 2020 olimpiyatlarını kazanabilmesi için 200 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var. Bu ihtiyaçta öne çıkan noktalar ise, kentsel dönüşüm, alt yapı ve ulaşım. Bu konferansın önümüzdeki 12 yıl içinde yapacağımız çarpık kentleşme mücadelemize ve kentsel dönüşüm projelerimize çok büyük katkıları olacağını düşünüyoruz.”

Konferansa sektöre yön veren 35 konuşmacı katılacak.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

21.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri