Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref telaşlandı

Pakistan’da olağanüstü hâl ilan eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ABD’nin ülkedeki demokratik sürecin askıya alınması sebebiyle yardımları kesmesi ya da azaltması olasılığına karşı Kongre üyeleriyle temasa geçti.

Müşerref, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’nun dış ilişkiler komite başkanları Tom Lantos ve Senatör Joseph Biden ile telefon görüşmeleri yaptı.

Biden, yazılı bir açıklama yaparak, Müşerref’e, seçimlerin planlandığı gibi ocak ayında yapılmasına izin vermesinin kritik önemine dikkat çektiğini, ayrıca üniformasını çıkarması ve hukuk düzenini sağlaması gerektiğini söylediğini aktardı. Senatör Biden, telefon görüşmesinde Müşerref’in, Pakistan’ın demokrasi yoluna dönmemesi halinde iki ülke arasındaki ilişkilerde ortaya çıkabilecek sonuçları anladığını kaydetti.

/ WASHINGTON

08.11.2007


 

Pakistan’da OHAL devam ediyor

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, uluslararası alanda tepkilere yol açan olağanüstü hal ilanının 2 ya da 3 hafta içinde sona erebileceği belirtildi.

Dawn gazetesine konuşan iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği Genel Başkanı Çaudri Şecaat Hüseyin, “Devlet Başkanı Müşerref’in uzun vadeli olağanüstü yönetimin sonuçlarının farkında olduğunu, bu nedenle 2 ya da 3 hafta sonra bu uygulamayı bitireceğinden emin olduğunu” söyledi.

/ İSLAMABAD

08.11.2007


 

ABD imajını değiştirmeli

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD’nin dünyadaki imajının bozulmaya ve etkisinin yıkılmaya başladığına işaret edilerek, uluslararası meselelerdeki kilit rolünü devam ettirmek için korku ve öfke salmak yerine umut ve iyimserlik dağıtması gerektiğine işaret edildi.

CSIS tarafından dün yayımlanan raporda, “ABD’nin saygınlığı, imajı ve etkisi, bütün zamanların en düşük seviyesinde ve daha da azalabilir” uyarısında bulunuldu ve 11 Eylül saldırılarından beri ABD’nin geleneksel değerler, umut ve iyimserlik dağıtmak yerine daha çok korku ve öfke uyandırdığı belirtildi.

ABD’nin müttefiklerinin bile bu düşüncede olduğu vurgulanan raporda, sorunun temelinde ABD’nin “teröre karşı savaşını taahhütlerinin merkezine yerleştirmesinin” yattığı belirtilirken, bir sonraki dönemde göreve gelecek ABD başkanının “daha akıllı” bir dış politika izlemesi umulduğu ifade edildi.

ABD’nin “hem aba hem sopa” göstermeye devam etmesi ancak bununla birlikte dünya kamuoyunun dikkatini, zorlayıcı olmadan kendi yanına çekmeyi bilmesi gerektiği belirtildi.

/ WASHINGTON

08.11.2007


 

Hans Blix: ABD Irak’ta kalmayı planlıyor

Birleşmiş Milletler’in eski silah denetçisi Hans Blix, ABD’nin, Suudi Arabistan’daki askeri güçlerine bir seçenek olarak Irak’ta daimi asker bulundurmaya yönelik gizli bir planı olabileceği endişesi taşıdığını söyledi.

Blix, Sydney’de Avustralya Yayın Kuruluşu radyosuna yaptığı açıklamada, “bir korkum, ABD’nin Irak’ta kalmaya yönelik gizli bir düşüncesi olması” dedi. Blix, buna sebep olarak da Amerikan askerlerinin Suudi Arabistan’dan ayrılmak zorunda kalabileceklerini gösterdi.

/ SYDNEY

08.11.2007


 

Hillary seçilirse Blackwater’i kapatacak

ABD’de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinin favori Demokrat aday adayı Hillary Clinton, seçilmesi halinde, Irak’ta sivilleri öldüren Blackwater gibi özel güvenlik şirketlerinin faaliyetlerine son vereceğini açıkladı.

ABD’nın Iowa eyaletindeki Amana’da bir seçim toplantısına katılan Senatör Clinton, Irak’ta sözleşmeler yapan bu şirketlere milyarlarca dolar sunan Bush yönetiminin izlediği siyaseti eleştirdi ve “bu şirketlerinin faaliyetlerini frenlemek lazım. Kimseyi hesaba katmadan bütün bu paraları almaları utanç verici” dedi.

/ AMANA

08.11.2007


 

Neçirvan Barzani: PKK’yı kınıyoruz

Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, terör örgütü PKK’nın saldırılarını kınadıklarını belirterek, bu örgütün yaptıklarının Kürt halkının zararına olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisini yakından takip ettiklerini belirterek, Türk, Iraklı ve Amerikalı yetkililerle kendilerinin de katılacağı dörtlü toplantı yapılmasını önerdi. Terör örgütü PKK sorununun “silah yoluyla çözülmeyeceğini” ve bunu açık şekilde sürekli dile getirdiklerini kaydeden Barzani, “Sorunu siyasi yöntemlerle çözmek için uğraşıyoruz. PKK’nın saldırılarını kınıyoruz. PKK’nın siyasi yolları düşünmesi lazım. PKK’nın yaptıkları Kürt halkının zararınadır. Bunun için dörtlü oturumlar düzenlenmelidir” dedi.

Barzani, Türkiye’nin sınır kapısını kapatmasını istemediklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Türkiye ile Irak arasında ticari hareketlilik, her iki tarafın çıkarınadır. Türkiye, Irak’a 2006 yılında 2,7 milyar dolarlık malzeme göndermiştir. Sınır kapısının kapatılmasına gerek yok. Ayrıca Türk şirketleri burada çok işler almıştır. Türkiye ile iyi komşuyuz. Bu duruma gelmesini istemeyiz.”

/ ERBİL

08.11.2007


 

İsrail ordusu zorda

İsrail’de zorunlu askerlik hizmetinden kaçan gençlerin sayısının rekor düzeyde artış kaydettiği bildirildi.

Sderot şehrindeki toplumsal sorunlar konulu bir konferansta açıklanan rakamlara göre, askerlikten kaçanların bu yıl yüzde 28’lik bir orana ulaşıldığı, bunun da geçen yıla göre 3 puanlık bir artış anlamına geldiği ifade edildi.

Aşırı dincilerin askerlik hizmetinden muaf tutulduğu İsrail’de, bu kesimin de yüzde 11’lik bir oranı temsil ettiği, yüzde 7’lik bir kesimin sağlık sebepleriyle, yüzde 4’lük bir kesimin ise İsrail dışında ikamet etmesi yüzünden askerlik yapmadığı belirtildi.

Erkeklerin 3, kadınların ise 2 yıl askerlik yaptığı İsrail’de genç kızların yüzde 35’inin de dini nedenlerle askerlik yapmaktan kaçtığı, nüfusun yüzde 20’sini oluşturan İsrailli Arapların büyük çoğunluğunun ise askerlikten muaf olduğu kaydedildi.

İsrail ordusunu tahminlerine göre, askerlikten kaçış artarak sürecek.

/ KUDÜS

08.11.2007


 

Afganistan’da yas ilân edildi

Afganistan’da yaşanan kanlı saldırıdan ötürü 3 gün yas ilan edildi.

Devlet Başkanı Hamit Karzai, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, 6’sı parlamenter yaklaşık 100 kişinin öldüğü veya yaralandığı saldırıdan sonra 3 günlük milli yas ilan ettiğini açıkladı. Bağlan vilayetindeki Pul-i Humri şeker fabrikasında düzenlenen intihar saldırısı, 2001 sonundan bu yana intihar eylemlerine sık sık sahne olan Afganistan’da şimdiye kadar düzenlenen en kanlı saldırı olmuştu.

08.11.2007


 

Malezya’dan hoşgörü mesajı

Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, ülkede çoğunluğu oluşturan Müslümanları, diğer dinlerin mensuplarına saygı göstermeye çağırdı.

Abdullah, iktidardaki parti Malay Ulusal Örgütü (UMNO)’nün yıllık kongresinde yaptığı konuşmada “eğer kendi dinimizin saygı görmesini ve anlaşılmasını istiyorsak, diğer dinlerin mensuplarına ve onların ihtiyaçlarına saygı göstererek örnek bir davranış gösterelim” dedi. “Bir tarafın şiddeti öteki tarafın şiddetini besler” diyen Abdullah “Malezya’daki değişik topluluk ve dinler arasındaki uyum tercihe bağlı bir lüks değildir, bir gerekliliktir. Başka bir seçeneğimiz yok” diye konuştu.

/ KUALA LUMPUR

08.11.2007


 

4 bacak ve 4 kollu kız kurtarıldı

Hindistan’da 4 bacak ve 4 kolla dünyaya gelen 2 yaşındaki küçük Hint kızı Lakşimi Tatma’nın normal bir vücuda sahip olması için yapılan ameliyat başarıyla tamamlandı.

Hindistan’ın güneyindeki Bangalore şehrinin Sparsh hastanesinde önceki gün başlayan ameliyata giren 30 kişilik doktor ekibinden Mamta Patil, ameliyatın iyi geçtiğini belirterek, Lakşimi’nin 48 saat yoğun bakımda kalacağını söyledi. Lakşimi’nin vücudundan başsız yapışık ikizinin kolları ve bacaklarının yanı sıra iç organlarını da çıkaran ekibin 40 saat sürmesi planlanan ameliyatı 27 saatte bitirdiği belirtildi. Lakşimi’nin durumunun 50 binde bir rastlanan vaka olduğunu kaydediliyor.

/ BANGALORE

08.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri