Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kayıt dışıyla dört koldan mücadele

Ekonominin önde gelen sorunlarından olan kayıt dışılıkla, 2008 yılında dört koldan mücadele edilecek. 2008 yılı programından derlenen bilgilere göre, gelecek yıl kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik ‘strateji’ belirlenecek.

Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, EPDK, TAPDK ve BDDK gibi kurumların işbirliği ile kayıt dışı ekonominin nedenlerini, sonuçlarını ve boyutunu bütüncül şekilde ortaya koyan bir analiz yapılacak.

Söz konusu nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri geliştirilecek ve konuya ilişkin atılacak somut adımlar, performans göstergeleriyle birlikte bir takvime bağlanarak kayıt dışıyla mücadele stratejisi hazır hale getirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncülüğünde de kayıt dışı işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik kurumlar arası etkin işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.

Kurumların mevzuatı çerçevesinde kayıt dışı istihdam ve yabancı kaçak işçi çalıştırılmasınını önlenmesi konusunda birlik sağlanması ve kurumlar arasında işbirliğinin geliştirilmesi suretiyle kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla ‘’ortak eylem protokolü’’ imzalanacak.

Öte yandan kayıt dışı ekonomiyle mücadelenini denetim boyutunu güçlendirme ve etkinleştirmeye yönelik uygulamalar hayata geçirilecek ve gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Kayıt dışı istihdamla mücadelenin denetimi boyutunda, kurumlar arası işbirliği sağlanacak. Bu çerçevede işçi ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesi ve banklar ile ilgili kamu kurumları arasında bu ödemelere ilişkin bilgilerin paylaşımı doğrultusunda yasal düzenlemenin Eylül ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Bu sayede işçilerin kayıtlılık durumu ve eksik bildirimlere ilişkin kontrollerde kolaylık sağlanmış olacak.

“ALO KAÇAK İŞÇİ HATTI’’

İhbarların zamanında ve kolaylıkla yapılabilmesini teminen, işçilerin sosyal güvenlik konusunda hak kayıplarının önlenmesi ve kişilerin ihbar ve şikayetlerinin yaparak kısa sürede sonuç alabilmelerini ve denetimlerin zamanında yapılabilmesi amacıyla ‘’alo Kaçak İşçi Hattı’’ kurulacak. Kaçak işçi çalıştıran işletmeler de kamu ihalelerinden belli bir süreyle men edilecek.

Bu kapsamda 4734 sayılı Kamu ihale kanununda kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla değişiklik yapılacak ve kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptanan işveren, tüzel kişi olması halinde tüzel kişiliğin yanı sıra ve onların ortak olduğu diğer şirketler de, kamu ihalelerinde 5 yıl süreyle giremeyecekler. Kayıt dışı istihdamla mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununda değişiklik yapılacak.

Kimlik Bildirme Kanununda yapılacak değişiklikle genel kolluk kuvvetlerine ait karakollara il merkezlerinden de sorgulanabilen bilgisayar terminalleri kurulması yoluyla başta otel, özel sağlık kurumları, tatil köyleri olmak üzere her türlü ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlara ait bilgilerin sigorta müdürlüklerindeki bilgilerle çapraz kontrolü yapılabilecek ve bu iş yerlerinde kayıt dışı çalışanların sosyal güvenlik kapsamına alınması sağlanabilecek.

Denetimde etkinliğin artırılması kapsamında da Bilgisayar Destekli Denetim ve Risk Analizi Merkezi kurulacak.

AKARYAKITTA SIKI TAKİP

Öte yandan gelecek yıl kaçakçılıkla ve suç gelirlerinin aklanmasıyla etkin şekilde mücadele edilecek. Taşıt Kimlik Birimi Sistemi Projesinin Mart ayı sonu gibi uygulamaya konması böylelikle akaryakıt istasyonlarınca belgelerin gerçek sahiplerini düzenlenmesi ve akaryakıt sektöründe kayıt dışılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Gelecek yıl, ‘suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine’ yönelik ikincil düzenlemeler hayata geçirilecek.

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün Finansmanının önlenmesine ilişkin olarak yükümlülerin, eğitim, iç denetim, iç kontrol ve risk yönetim sistemleri oluşturmaları, uyum görevlisi atamaları ve diğer tedbirler hakkında yönetmelik çıkarılacak, ayrıca Kimlik Tespiti Tebliği ve Şüpheli İşlem Tebliği yayımlanacak.

Bu arada Kayıt dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın zararları anlatılacak, bilgilendirme kampanyaları ve televizyon programları düzenlenecek.

/ ANKARA

08.11.2007


 

Güneydoğu ihracatta engelleri aştı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, birliklerinin ihracatının bu yılın 10 ayında 1 milyar 271 milyon 211 bin dolara ulaştığını belirtti.

Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin Ocak-Ekim 2007 dönemi ihracat verilerine ilişkin değerlendirmesinde, bölge ihracatında bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık artış sağlandığını vurguladı.

Artış oranının tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 27, hububat ve bakliyatta yüzde 18, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 30, canlı hayvan, su ürünleri ve mamullerinde yüzde 12 olarak gerçekleştiğini kaydeden Çıkmaz, diğer ürünler ihracatında da (kombine ihracat) yüzde 34 artış olduğunu bildirdi.

Çıkmaz, Ocak-Ekim 2007 döneminde, tekstil ve hammaddeleri ihracatıyla 1 milyar 577 bin 214, hububat ve bakliyat ürünleri ihracatıyla 393 milyon 481 bin, kuru meyve ve mamulleri ihracatıyla 128 milyon 380 bin, canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri ihracatıyla da 4 milyon 181 bin dolar döviz girdisi sağlandığını belirtti.

Çıkmaz, diğer ürünler (kombine ihracat) ihracatıyla sağlanan döviz girdisi miktarının ise 167 milyon 955 bin dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

AVRUPA'YA SANAYİ ÜRÜNÜ

İHRACATI YAPILIYOR

Bölge ihracatının geçen 10 aylık dönemde de gelişmeyi sürdürdüğünü işaret eden Çıkmaz, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: ‘’İhracat gelirimizin yüzde 74’ünü sanayi ürünleri ihracatıyla sağladık. Döviz girdisinin yüzde 26’lık bölümü ise tarımsal ürünler ihracatıyla sağlandı. Tekstil ve hammaddeleri, makine halısı, kimyasal maddeler ve mamuller, hazır giyim ve konfeksiyon, çimento ve toprak ürünleri ihracatıyla en fazla döviz kazandıran ürünler oldu. En fazla döviz kazandıran tarımsal ürünlerden ise hububat ve bakliyat ile kuru meyve en fazla döviz kazandırdı.

İhracatımızı ülke gruplarına göre değerlendirdiğimizde ilk sıralarda Ortadoğu ve Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. Ortadoğu ülkelerine Ocak-Ekim 2007 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk artışla 770 milyon 900 bin dolarlık ihracat yaptık. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 34 oldu.’’

Çıkmaz, Ocak-Ekim 2007 döneminde Avrupa Birliği üyesi ülkelere 701 milyon 900 bin dolarlık ihracat yapıldığını, bu ülkelere yapılan ihracatta yüzde 37 artış gerçekleştirildiğini vurguladı.

Çıkmaz, İtalya, Polonya, Almanya, Romanya, İngiltere, Belçika, Yunanistan, İspanya, Hollanda ve Fransa’nın bölge illerinden en fazla ihracat yapılan Avrupa Birliği üyesi ülkeler olduğunu bildirdi.

/ GAZİANTEP

08.11.2007


 

GAP’a özel bütçe şart

GAP’ın başarıya ulaşması için, ‘’bölge kalkınmasının ekonomik ve sosyal açılardan planlanması ve kamunun etkin şekilde devreye girmesi’’ gerektiği bildirildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odasının, 26-28 Ekim 2007 tarihlerinde, Diyarbakır’da düzenlediği ‘’V. GAP ve Sanayi Kongresi’’ sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, proje hedeflerinin bugünkü politikalarla gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığı, projenin sahipsiz bırakıldığı, bitirilmesi için özel bütçe gerektiği belirtildi. GAP’ın başarıya ulaşması için, ‘’bölge kalkınmasının ekonomik ve sosyal açılardan planlanması ve kamunun etkin şekilde devreye girmesi’’ gerektiği bildirildi.

Projenin tamamlanması için 2007 fiyatlarıyla takriben 39 milyar YTL’lik kaynak gerektiği, ancak mevcut göstergelerden bu kaynağın aktarılmayacağının anlaşıldığı belirtilen bildirgede, ‘’2007 için 11 milyon 763 bin YTL tahsis edilmesi de bunu göstermektedir’’ denildi.

Bildirgede, GAP’ın başarıya ulaşması için sunulan önerilerden bazıları ise şöyle:

-Başta devlet ve sanayi kesimi bölgeye yatırım yapmama tutumunu gözden geçirmeli. Bölgenin kalkınması ekonomik ve sosyal açılardan planlanmalı ve kamu etkin bir şekilde devreye girmeli. Bölgeye yönelik kamu harcamaları ciddi şekilde artırılmalı.

-GAP için tarıma dayalı sanayinin ötesinde kamu öncülüğünde bir sanayileşme stratejisi gerekiyor. Bunun temel unsurları emek ve kaynak yoğun sanayilerin desteklenmesi, sanayi/sektör ve ürün çeşitliliğine dayalı bir sanayileşme politikası izlenmesi ve teknoloji yoğun sanayilere özel yatırım yapılması.

-Toplumsal bir kalkınma ve adil bir bölüşümden söz edilebilmesi için toprak mülkiyeti yeniden düzenlenmeli, yeni bir tarım politikası tanımlanmalı. Küçük üreticiye yapılacak destekler yanı sıra bölgede toprak ve tarım reformu yapılmalı.

/ ANKARA

08.11.2007


 

Benzine yine zam

Petrol ürünlerinde yapılan fiyat ayarlamalarıyla dün dağıtım şirketleri, 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatını 4 YKr, motorin fiyatını da 5 YKr artırdılar.

Alınan bilgiye göre, yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,09 YTL’den 3,13 YTL’ye İstanbul’da ise 3,10 YTL’den 3,14 YTL’ye, motorinin fiyatı ise Ankara’da 2,51 YTL’den 2,56 YTL’ye, İstanbul’da 2,48 YTL’den 2,53 YTL’ye, İzmir’de ise 2,47 YTL’den 2,52 YTL’ye yükseldi. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle, şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösteriyor.

/ ANKARA

08.11.2007


 

Petrol 100 dolara dayandı

Petrol fiyatlarının rekor koşusu sürüyor. Asya piyasasında ABD hafif petrolünün varil fiyatı gün içinde 98,17 doları görerek yeni bir rekor kırdı.

Bu rekoru gördükten sonra 97,98 dolarda karar kılan söz konusu petrolün varil fiyatındaki günlük artış 1,28 dolar oldu.

Petrol fiyatlarının artışında, belli başlı üretim bölgelerindeki jeopolitik gerilimler ve rafineri darboğazlarının olduğu kadar, ABD yüksek riskli kredi sektöründe başlayarak mali piyasalara yayılan sıkıntının tüm sonuçlarının henüz ortaya çıkmadığını düşünen yatırımcıların güvenli bir yatırım olarak gördükleri petrole yönelmesi de rol oynuyor.

/ SİNGAPUR

08.11.2007


 

Ekmek zammına bakan tepkisi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara’da ekmeğe yapılan yüzde 20’lik zammı, buğday fiyatlarındaki artış veya kuraklıkla ilişkilendirmenin doğru olmadığını söyledi.

Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2008 bütçesinin sunumundan önce gazetecilerin ekmek zammına ilişkin sorularını cevapladı.

Ekmeğe yüzde 20 zam yapılabilmesi için buğdaya yüzde 100 zam yapılması gerektiğini ifade eden Mehdi Eker, ekmeğin maliyeti içinde buğdayın maliyetinin yüzde 20 olduğunu belirtti.Bakan Eker, ‘’Valiye, konuyu incelemesini söyledim. Onlar inceliyorlar, gerekli tedbirleri ilgili kuruluşlar alır.’’ diye konuştu.

/ ANKARA

08.11.2007


 

İskenderun çiftçisi serada muz üretecek

Türkiye’nin muz üretim bölgesi olarak tanınan Mersin’in Anamur ilçesinden sonra Hatay’ın İskenderun ilçesinde de muz üretimi başladı.

İlçe Tarım Müdürü Bestami Zabun, yaptığı açıklamada, Anamur muzunun, İskenderun’a bağlı Konacık köyündeki seralarda yetiştirilmesine başlandığını, toprağın ve iklim şartlarının bu ürünün yetiştiriciliğine uyumlu olduğunu belirtti.

Zabun, 2 bin metrekare sera alanında 390 kök muz ağacı dikildiğini ve her ağaçtan yaklaşık 45 kilogram ürün alındığını belirterek, şunları söyledi: ‘’Muz üretim alanlarını İskenderun yöresinde yaygınlaştırmak istiyoruz. Geçen yıl başladığımız bu çalışmanın verimli ve başarılı olduğunu görmekten mutluyuz. Önümüzdeki yıllarda Anamur’dan daha çok ürün alacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda sera alanlarını da genişleterek İskenderun’a özgü bir muz çeşidini üretmeyi hedefliyoruz.’’

/ İSKENDERUN

08.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri