Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bir koyup beş aldılar

Parasını, Türkiye’de faiz ve borsada değerlendiren yabancı yatırımcı bir koyup yaklaşık 5 aldı. 2002 yılında Türkiye’ye bin dolar getirerek Borsa ya da faize yatıran yabancının bu birikimi kurdaki düşüşün de etkisiyle 4 bin 376 dolara çıktı. Yabancı spekülatörlerin dolar bazında yıllık getirisi yüzde 60 dolayında bulunuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) derlediği verilere göre, 1995’ten bu yana Türk parası, döviz sepeti karşısında yüzde 90 yakın oranda değerlendi.

Aralık 2001’de 1.44 YTL olan parite, sıcak para girişlerinin döviz arzını artırdığı sürecin sonunda bu yılın Kasım ayında 1.17 seviyelerine indi. Türk parasındaki değerlenme sebebiyle yaşanan ithalat patlaması sonucunda hızla büyüyen dış ticaret açığı bu yılın sonu itibariyle 62 milyar dolarla rekor düzeye ulaşıyor.

FAİZ ORANLARINDA GÜNEY

AFRİKA’YI BİLE SOLLADIK

Türkiye, kısa vadeli faiz oranlarında 2005 yılında yüzde 13.50 ile dünyada üçüncü sırada yer alırken, 2007 yıllında yüzde 16.75’lik faiz oranı ile ilk sıraya yükseldi. Türkiye’yi yüzde 13.06 ile Arjantin, yüzde 11.18 ile Brezilya, yüzde 11.05 ile Venezüella, yüzde 10.75 ile Güney Afrika izliyor.

YABANCI YATIRIMCI SERVETİNİ

BEŞ YILDA 5’E KATLADI

Faizler yükselirken, kurların sürekli aşağı gittiği süreçte Türkiye’de portföy yatırımı yabancı yatırımcı ise parasına para kattı. 2002 yılında bin dolar ile Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı düşük kur yüksek faiz politikaları sonrasında gelirini 3.4 kat artırarak 4 bin 376 dolara yükseltti. Diğer bir deyişle yabancı yatırımcıların 2002’de Türkiye’ye getirdiği her 1 dolar 4.4 dolara yükseldi. Yabancı spekülatörler sıcak para için son derece cazip kur-faiz politikaları sonrasında gelirini dolar bazında yıllık ortalama yüzde 60 dolayında artırdı. Üretime katkısı olmayan, sadece parayla para kazanmak için gelen söz konusu yabancı sermayenin elde ettiği bu getiri, Türkiye’nin yurt dışına kaynak transfer etmesi anlamına geliyor.

DIŞ TİCARETİN YAPISINDA BOZULMA

Düşük kur politikası dış ticarette dengeleri de bozdu. 2001 yılında yüzde 103.4 düzeyinde bulunan ihracatın ara malı ve hammadde ithalatını karşılama oranı bu yıl yüzde 85.4’e düştü. Aşırı değerli YTL özellikle ara malları olmak üzere yüksek miktarda ithalatı özendirirken, Türkiye’nin ihracatı hammadde ve ara malları ithalatını bile karşılamada yetersiz hale geldi.

/ ANKARA

11.11.2007


 

Kiremitlerin yerini, güneş pili alacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ‘’Enerji üretimi konusunda yeni hedef, güneştir. Belki de yakın gelecekte binaların üzerindeki kiremitler güneş pilleriyle yer değiştirecek’’ dedi.

Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneğince (ASİAD) düzenlenen konferansta konuşan Bakan Güler, hazırladıkları projelerle Türkiye’yi sadece petrol ve doğalgaz ile değil, elektrikte de Avrupa ile birleştireceklerini söyledi. Türkiye’yi enerji bağımlılığından kurtarmak için yeni kaynaklara ağırlık veren bir politika oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Güler, derelere küçük tribünler koyarak ve rüzgârdan elektrik üreteceklerini kaydetti.

Derelerden elektrik elde edilmesinde kullanılan su tribünlerinin de başlı başına bir yatırım konusu olduğunu vurgulayan Güler, ‘’Nereden bakarsanız bakın rüzgârda en az 10 milyar dolarlık, suda da 20 milyar dolarlık bir piyasa var’’ dedi.

Enerji sektörünün yakın gelecekte çok önemli bir yer tutacağına dikkati çeken Güler, şöyle konuştu: ‘’Rüzgârdan, güneşine kadar bu sektöre ilgi duymanızı, yatırım yapmanızı öneriyorum. Enerji üretimi konusunda yeni hedef, güneştir. Güneşle ilgili projeler başlatmamız lâzım. Sadece su ısıtmak için değil, aynı zamanda güneşi, elektrik enerjisi üretmekte ve hatta tuhafınıza gidecek, soğutmada kullanabiliriz. Bu sektör, yeni bir sektör. Belki de yakın gelecekte binaların üzerindeki kiremitler güneş pilleriyle yer değiştirecek. Güneye bakan duvarları, camları belki bu şekilde olacak.’’

/ ANKARA

11.11.2007


 

Tarım Kredi, TMO’ya özendi

Üreticiye tohum ve zirai ilacın yanında kredi veren Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Akdeniz Bölge Müdürlüğünün, deneme amaçlı alım yaptığı ayçiçeğinden sonra Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi mısır ve buğday alımı yapmak için çalışma yaptığı bildirildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Akdeniz Bölge Müdürü Mustafa Ercan, ‘’Amik ve Çukurova’da yetiştirilen mısır ve buğdayın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi alımına başlayacağız. Böylelikle, çiftçinin rekabet ortamında ürün satmasını sağlayacağız. Böylece fiyatlarda denge olacak. İstikrar olacak’’ dedi.

Bu tür uygulamayı geçen yıl deneme amaçlı ayçiçeği üreticilerine yaptıklarını ve uygulama ile üreticilerin kârda olduğunun görüldüğünü vurgulayan Ercan, ‘’Tüccar 40 YKr’ye ayçiçeği alırken, biz 48 YKr aldık. Çünkü Türkiye’de ham yağ açığının olduğunu çok iyi biliyoruz. Şimdi bu rekabet ortamı ile fiyat 54,5 YKr’ye yükseldi’’ diye konuştu. Bölgeye has ürünler olan ayçiçeği, mısır, buğday alımına gelecek yıl 25-30 noktada başlayacaklarını bildiren Ercan, aynı zamanda üzüm, limon, mandalina, portakal, çilek ve muz gibi özel ürünleri de değerlendirmeyi planladıklarını söyledi.

/ MERSİN

11.11.2007


 

Yüksek fiyat buğday ekimine yöneltti

Kuraklık sonucu rekoltede düşüş yaşanmasının ardından iç ve dış piyasalarda fiyatı yükselen buğday, Çukurova yöresindeki üreticilerin gözdesi oldu.

Geçen yıl 260 bin hektar olan ekim alanlarının bu yıl yüzde 15 artışla 300 bin hektarı aşacağı bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Çukurova yöresinde 20 Ekimde başlayan buğday ekiminin yüzde 90 oranında tamamlandığını söyledi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklıktan dolayı rekoltenin düşük olmasının yanı sıra iç ve dış piyasalarda fiyatı yükselen buğdayın Çukurova yöresindeki üreticilerin gözdesi olduğunu belirten Barut, geçen yıl 260 bin hektar olan ekim alanlarının yüzde 15 artışla 300 bin hektarı aşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

/ ADANA

11.11.2007


 

Telekom işçilerine sendikadan ödeme

Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, yaklaşık 26 gündür grevde olan Türk Telekom çalışanlarına ayın 15’inde ödeme yapacaklarını söyledi.

Akcan, Türk Telekom’da 29 Mayıs’ta başlayan 7. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 14 Eylül’de grev kararı aldıklarını hatırlattı. Görüşmelerin masa başında bitirilmesi anlayışıyla hareket etmelerine karşın işverenden olumlu bir sonuç alamayınca 16 Ekimde greve çıktıklarını söyleyen Akcan, 24 bin 500 işçinin katıldığı grevi 26 gündür başarıyla sürdürdüklerini ifade etti.

Akcan, kamuoyunda grevde olan işçilere sendikanın herhangi bir ödeme yapıp yapmayacağının merakla beklendiğini ifade ederek, ‘’Grevdeki arkadaşlarımız merak etmesinler bu ayın 15’inde kendilerine ödeme yapacağız. Ödeme, işçi arkadaşlarımızı memnun edecek düzeyde olacak’’ dedi.

/ ADANA

11.11.2007


 

Grev vatandaşı mağdur ediyor

Türk Telekom çalışanlarının 24 gündür sürdürdüğü grevde vatandaşlar, mağdur oluyor. Haber-İş Sendikası’na göre arızalı telefon sayısı 10 bini geçti.

Haber-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Veli Solak, 24 gündür Türk Telekom yöneticileriyle görüşemediklerini bildirdi. Grevden bu yana telefon arızalarında sürekli artış yaşandığına dikkati çeken Solak, Kayseri’de 10 bin vatandaşın mağdur olduğunu vurguladı.

Yağmur sebebiyle arızalı telefon sayısında artış yaşandığını açıklayan Solak, ilçe, belde ve köylerdeki vatandaşların iletişimden yoksun olduğunu ileri sürdü.

/ KAYSERİ

11.11.2007


 

Hak-İş Genel Kurulu 24-25 Kasım’da

Hak-İş’in 11. Olağan Genel Kurulu 24-25 Kasım’da Ankara’da toplanacak. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, genel kurulun 9 sendikadan 418 delegenin katılımıyla toplanacağını söyledi.

Genel kurulu mümkün olduğunca fazla sayıda delege ile toplamayı amaçladıklarını ifade eden Uslu, aidat ödemeyen sendikaları devre dışı bırakmayı demokratik bulmadıklarını belirtti.

Bu yapıyla gidilen genel kuruldan konfederasyon geleceği açısından sağlıklı sonuçlar beklediğini dile getiren Uslu, ‘’Bir kısım denge hesabıyla delege sınırlaması yapmak sağlıklı bir yöntem değil. Katılımcı bir genel kurulun zararlı olacağını sanmıyorum’’ dedi. Uslu, genel kurulun sadece faaliyet raporunun görüşüldüğü bir toplantı olmayacağını vurgulayarak, geçmişi sarmalayıp, yeni bir sendikal perspektif oluşturarak önemli kararlar almayı umduklarını kaydetti. Önceki genel kurulu 7 sendikayla topladıklarını, bu genel kurulda ise 9 sendika bulunduğunu anlatan Uslu, ‘’Sendika sayımızı artırmayı düşünmüyoruz” dedi.

/ ANKARA

11.11.2007


 

Reel sektör dertlerine çözüm bekliyor

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, reel sektörün sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü belirterek, ‘’Reel sektörün sorunları çözüm beklemektedir’’ dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, 2007 yılının son çeyreğine geldiğimizde, ülkemizde yıl başından beri süregelen seçim, referandum ve terör gibi süreçlerinin ekonominin esas ve en temel gücü olan reel sektörün sorunlarının çığ gibi büyümesine sebep olduğunu ifade eden Erturhan, döviz kurlarının düşmesiyle ihracatçıların sorunlarının da arttığına dikkat çekti.

Yüksek enerji maliyetleri ve istihdam üzerinden alınan yüksek oranda prim vergiler, yüksek faizler ve finansman giderlerinin reel sektörün ve Türkiye’de üretimin önündeki engeller olduğunu anlatan Yaşar Erturhan, ‘’Son aylarda yaşadığımız iç ve dış siyasi gelişmeler de göstermektedir ki; güçlü bir ekonomik yapı güçlü bir siyasî duruş için zorunlu koşuldur. Bu yüzden güçlü bir ekonomi için üretim ve reel sektörün sorunlarının çözümünün aciliyet taşımaktadır’’ dedi.

/ GAZİANTEP

11.11.2007


 

Uyum’dan geleceğe yatırım

Uyum Gıda A.Ş. Sosyal Sorumluluk çalışmalarını sürdürüyor.

2006 yılı başında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesindeki 3–6 Yaş Başarılı Çocuk Ödül Kartı ve Mini Market Projesi’nin açılışını yapan Uyum, bu projenin devamı niteliğindeki yeni Sosyal Sorumluluk çalışmalarını sürdürdü. Uyum, geçtiğimiz günlerde yapımına büyük destek verdiği 0–2 Yaş Bebek Bakım Ünitesi’nin ve aynı kurum içerisinde bulunan 7–12 Yaş Uyum Mini Market Projesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

11.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri