Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Adıyamanlılar, Mevlânâ’yı Sema gösterisi ile andı

Mevlânâ Celâleddin-i Rumâ, 800. Doğum Yıldönümünde Adıyaman’da düzenlenen Sema gösterisiyle anıldı. İnsanlığın ortak kültürel mirasının temel yapıtaşlarından biri olan Mevlânâ Celâleddin-i Rumî’, 800. Doğum Yıldönümü kutlamaları kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman Belediyesi ile birlikte tasavvuf müziği konseri ve Sema gösterisi düzenlendi.

Cumhuriyet Kapalı Spor Salonu’nda Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun sergilediği Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema gösterisi ile Adıyamanlılar unutulmaz bir gece yaşadı. Konya Mevlânâ Sema Gösteri Grubu, Tasavvuf Musikisi Grubunun seslendirdiği ilâhiler eşliğinde Sema gösterisi yaptı. Semazenler konuşmaların ardından yerlerini alarak ney eşliğinde Sema’ya başladı. Semazenlerin mest eden gösterileri dâvetliler tarafından ilgiyle izlendi.

Gecede konuşan Adıyaman Valisi Halil Işık, Mevlânâ Celâleddin-i Rumî’nin dünyanın her köşesinde benimsenip kabul edilen İslâm âlimi ve tasavvuf üstadı olduğunu söyledi. Işık, “Kendisi aslen Afganistan’da doğmuştur bu nedenle Afganlar benimsemektedir. Konya’da yaşamıştır. Bu nedenle bir Türk olduğu kabul edilmektedir. Bütün şiirlerini Farsça yazmıştır. İranlılar tarafından kabul görmektedir. Ayrıca, Avrupa’da da Celâleddin Rumî olarak tanınmaktadır, bilinmektedir. Büyün dünyada kendisini kabul ettirmiş bir üstadtır. Onu anlatmak onu ifade etmek o kadar zor ki bütün dünyanın benimsediği bu üstadın 800. Doğum Yıldönümünde bizler de bu etkinlikle onu anmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz “ diye konuştu.

/ ADIYAMAN

11.11.2007


 

Türk edebiyatı Viyana’da

Viyana Eyaleti Kültür Müsteşarlığı himayesindeki “Türk edebiyatı günleri” şehirdeki Odeon tiyatrosunda başladı. Alte Schmiede san’at cemiyetinin girişimiyle düzenlenen “Türk edebiyatı günlerine” Elif Şafak, Nalan Barbarosoğlu, Murat Uyurkulak, Sema Kaygusuz, Ayfer Tunç, Murathan Mungan, Nedim Gürsel, Neşe Yaşın, Hasan Ali Topbaş, Faruk Duman ve Latife Tekin katılarak, kitaplarından örnekler sundular.

Şehir merkezindeki Odeon tiyatrosunda yapılan “Türk edebiyatı günlerinin” ilk gecesine Avusturyalı ve Viyana’da yaşayan Türk kitap dostları büyük ilgi gösterdi.

Türk yazarların okuma gecesi sebebiyle tiyatroda açılan kitap standında, kitapları yabancı dillere çevrilen Türk yazarlarının kitapları da satışa sunuldu.

Okuma gecesine katılan çok sayıdaki kitap dostu Türk ve Avusturyalı, kitaplarından örnekler okuyan Türk yazarlarla sohbet ederek, stanttan satın aldıkları kitaplarını imzalattı.

Türk edebiyatı günlerinin açılışında konuşan yazar Elif Şafak, “Avrupa’da son yıllarda İslamofobi ve Türkofobi gibi olumsuz akımların gelişmekte olduğuna” işaret ederek, “Unutmamak gerekir ki, tepki karşı tepki doğurur. Batı ile İslâmın birlikte yaşaması her zaman mümkündür. Biz Türk yazar ve şairler, kendi kültürümüzü Batıya yansıtırken batı kültürünün daha da zenginleşmesine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Viyana eyaleti Kültür Müsteşarı Andreas Mailath-Pokorny de yaptığı konuşmada, Viyana’da Türk edebiyatı için ilk kez böylesine zengin bir faaliyet yapılmasından büyük memnunluk duyduğunu belirterek, “İnsanların birbirleriyle ilişki kurması için çok değişik iletişim olanağı bulunduğunu, ancak edebiyatın çok daha derin ilişkilerin kurulmasına önderlik yaptığını” söyledi.

/ VİYANA

11.11.2007


 

Kars’ta film festival günleri

2. Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması ile 13. Avrupa Filmleri Gezici Festivali, resim sergilerinin açılışlarıyla Kars’ta başladı.

Festival faaliyetlerinin ilk gününde, Gazi Ahmet Muhtar Paşa konağında İsmet Koyuncu ve Mehmet Tekel’in karma resim sergisinin açılışı yapıldı. Kars Sanat Merkezinde Atilla Durak’ın, Ebru Kültürel Çeşitlik üzerine Yansımalar Fotoğraf Sergisi, Psikolog Cengiz Şıklı’nın Kars Festival Fotoğrafları Sergisi ile Yıldırım Öztürkkan ve Vedat Akçayöz’ün eski ve yeni Kars fotoğrafları sergisi açıldı.

/ KARS

11.11.2007


 

Bursa’da kukla ve gölge şenliği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen ‘Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’, 12 Kasım Pazartesi günü başlıyor.

Festival, 12 -17 Kasım tarihleri arasında 5’i yabancı 16 ekibi Bursa’da ağırlayacak. Orhan Camii önünde ‘Karagöz Efsanesi’nin canlandırılmasıyla başlayacak olan festival, Üsküdar, Orhan Kurt, Metin Özlen, Mutlu ve Çekirge Karagöz Gölge Oyunu Toplulukları gibi yerli grupların yanı sıra Polonya, Moldova, İran, Bulgaristan ve Tataristan’dan Bursa’ya gelen toplulukların gösterilerine ev sahipliği yapacak.

/ BURSA

11.11.2007


 

Türkçe’nin Uluslararası 7. Şiir Şöleni Üsküp’te yapılacak

Türkiye Yazarlar Birliği’nin ilkini 1992’de Bursa ve Konya’da yaptığı Türkçenin Uluslar arası Şiir şölenlerinin 7.si Makedonya’nın başşehri Üsküp şehrinde yapılacak. 21 Kasımda başlayacak olan şölen 25 Kasımda sona erecek.

Yahya Kemal’e ithaf edilen şölende, üç büyük ödül verilecek: Mevlânâ, Cevdet Paşa ve Hatayi. Türk devlet ve topluluklarından yüzden fazla şairin katılacağı şölen, Türk dünyasının en büyük edebî organizasyonu olarak kabul ediliyor.

İki yılda bir yapılan Türkçenin Uluslararası Şiir şölenleri daha önce, Bursa/Konya, Almatı (Kazakistan), Aşgabad (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa) ve Akmescid (Kırım-Ukrayna) şehirlerinde yapılmıştı.

Üsküp şölenine, Türkiye’den 50’den fazla şair, ilim adamı, edebiyatçı ve basın mensubu katılacak.

11.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri