Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yasamaya yeni model arayışı

Meclis, yasama çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin katkısını kurumsallaştırmaya hazırlanıyor. Alınan bilgiye göre, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, ‘’yasama sürecinde sivil toplumun katkısının alınmasını öngören farklı bir sistemin oturtulması’’ önerisiyle ilgili olarak, Kanun ve Kararlar Daire Başkanlığı tarafından teknik çalışma yapıldı.

Yabancı ülkelerdeki modellerin de incelendiği çalışmada, tasarı ve tekliflerin ihtisas komisyonlarında görüşülmesi sırasında konuyla ilgili meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin görüş, öneri ve katkıları alınacak. Bugüne kadar başta Adalet Komisyonu olmak üzere bazı ihtisas komisyonlarında yapılan bu uygulama, Komisyon başkanlarının takdirinden çıkarılıyor. Buna göre, her komisyonda sivil toplumun görüş, öneri ve desteği alınması zorunluluk haline getirilecek.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi bünyesinde sivil toplum örgütlerine hizmet verecek bir büro oluşturulacak. Sivil toplum örgütleri, Meclise sevk edilen tasarılar ile milletvekillerinin verdiği yasa tekliflerini bu bürodan alabilecek. Büro; sivil toplum örgütlerini, tasarı ve teklifleri görüşme takvimi konusunda bilgilendirecek, ilgili komisyonlara yönlendirecek, ayrıca diğer gerekli bilgileri kendilerine verecek.

Yapılan teknik çalışmanın ardından, sivil toplumun bu konudaki görüşlerini almak üzere, 19 Kasım Pazartesi günü TBMM’de bir toplantı yapılacak. Çok sayıda sivil toplum örgütünün dâvet edildiği toplantının açılış konuşmasını, TBMM Başkanı Köksal Toptan yapacak. Toplantıda, TBMM’deki yasama sürecinin yanı sıra yasal düzenlemelerin, Meclise sevk edilmeden önce Başbakanlıkta nasıl hazırlandığı anlatılacak, ayrıca yabancı ülkelerdeki uygulama hakkında bilgi verilecek.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde, sivil toplum örgütlerinin görüşü alınacak. Toplantıya katılan bütün sivil toplum örgüt temsilcileri, konuya yaklaşımlarını aktaracak. Bu toplantının ardından, konuya son şekli verilecek. Yeni sistemin, 2008 yılından itibaren uygulanması öngörülüyor.

/ ANKARA

12.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kudüs için evrensel randevu

  Uluslararası STK Fuarı

  Etkili yağış sürecek

  Batı fırtınaya teslim

  Arınç: DTP, terör örgütüyle bağını kessin

  İlk hac kafileleri dualarla uğurlandı

  Hastanelere din görevlisi talebi

  Aydınlar hâlâ soğuk savaş takıntılı

  Yasamaya yeni model arayışı

  Meclisin gündemi yoğun

  Aytaç Durak: Belediyecilikte particilik olmaz

  Proton, İslâmî araç üretecek

  Nicole Kidman: Önce ailem sonra kariyerim


 Son Dakika Haberleri