Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sıcak para yüzde 50 arttı

“Sıcak para” olarak da adlandırılan yabancıların Türkiye’deki menkul kıymet alım satım trafiği, bu yıl ilk dokuz ayda geçen yılın eş dönemine göre yaklaşık yüzde 50 hızlandı.

Yabancı yatırımcıların bu yılın ilk dokuz aylık döneminde Türkiye’ye hisse senedi, Devlet tahvili ve Hazine bonosu almak üzere getirdiği döviz 60.4 milyar dolar, söz konusu kağıtları satarak ya da vadesinde tahsil ederek çıkardıkları döviz de 55.8 milyar dolarla rekor kırdı. Yabancıların dokuz aydaki menkul kıymet alım satım işlemlerinin toplam hacmi 116.2 milyar dolara ulaştı. Söz konusu işlemler net 4.6 milyar dolar alımla sonuçlandı.

NET GİRİŞ BİR KAT ARTTI

Merkez Bankası verilerine göre, yabancıların bu yıl Ocak-Eylül döneminde Türkiye’ye hisse senedi ve iç borçlanma kağıdı almak üzere getirdikleri tutar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48.6 oranında artarak 60 milyar 386 milyon dolara yükseldi. Yabancıların, Türkiye’deki menkul kıymetlerini satarak ya da vadesinde tahsil ederek çıkardıkları tutar da yüzde 45.6 artarak 55 milyar 781 milyon dolar oldu.

Menkul kıymetlere yönelik olarak yaşanan hızlı giriş-çıkış, bu yolla Türkiye’ye gelen net sermaye miktarını ise yüzde 96.5 oranında artırdı. Geçen yıl ocak-eylül döneminde 2 milyar 343 milyon dolar olan yabancıların menkul kıymet alımıyla Türkiye’ye getirdikleri net tutar bu yıl aynı dönemde 4 milyar 605 milyon dolara çıktı.

AKP DÖNEMİNDE 34.3 MİLYAR

DOLAR NET GİRİŞ

Yabancıların AKP’nin iktidarda olduğu 2003 başından bu yılın Eylül sonuna kadar olan yaklaşık beş yıllık dönemde menkul kıymet alımları yoluyla Türkiye’ye getirdikleri net döviz miktarı 34 milyar 247 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Önceki beş yıllık dönemde yabancıların Türkiye’deki menkul kıymet alım satımları net 11 milyar 89 milyon dolarlık döviz çıkışıyla sonuçlanmıştı.

/ ANKARA

14.11.2007


 

Düşük döviz kuru ihracata engel

Elzem Otomotiv Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklarından Mehmet Yıldız, Konya’da birçok firmanın, düşük kur yüzünden ihracat yapamaz duruma gelmesi sebebiyle işçi ve elektrik paralarını ödemek için bankadan kredi çektiğini söyledi.

Kur yüzünden 2 yıldır işlerinin son derece kötü gittiğini ifade eden Yıldız, motor supabı üreten bir firma olarak ucuz ithal ürünlerle mücadele edemez duruma geldiklerini vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: ‘’Sadece biz değil çok sayıda firma aynı durumda. Ülkedeki büyük firmalar bile üretim kapasitelerinin çok azını kullanıyor. Depolarını ithal ürünlerle dolduruyor. Türkiye, ithal ürün cenneti haline geldi. Vergi ve sigorta primlerinin yüksek olduğu böyle bir ortamda ucuz giren ürünle sizin pahalı ürününüz ne kadar mücadele edebilir? Konya’da birçok firma, düşük kur yüzünden ihracat yapamaz duruma gelmesi nedeniyle işçi ve elektrik paralarını ödemek için bankadan kredi çekiyor. Üretim yapmak amacıyla, yatırım amacıyla değil işçi parasını ödemek için çekiyorlar. Böyle giderse 2008 ve 2009 yılında ülkeyi çok büyük sıkıntılar bekliyor.’’

Bazı firmaların kapandığını, bazılarının işçi çıkarma planları yaptığını dile getiren Yıldız, ‘’Orta ölçekli sanayicinin durumu 2 yıl öncesine göre çok farklı. Çekler ödenemez duruma geldi. 2-3 yıl önce lüks araçlara binen sanayicilerden bazıları, şimdi sokak arasındaki bir bakkal dükkanından daha kötü duruma düştü. Hammadde girdilerimiz 3 yıl öncesine kadar dolar bazında 2 katına çıktı ama ihracatta döviz düşünce zarar ettik’’ dedi.

/ KONYA

14.11.2007


 

Faizde indirim isteği

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün toplanacak Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulundan, faizleri minimum 0,50 puan indirmesini istedi.

Ekonominin soğuma sürecine girdiğini ve üretimin yavaşladığını savunan Özdebir, gerçekte ise faizlerin 0,50 puanın üzerinde düşürülmesi gerektiğini söyledi. Özdebir, daha önce Merkez Bankasının faizleri 0,50 puan düşürdüğünü, ancak en son ABD Merkez Bankası FED’in faizleri 0,25 puan düşürmesi üzerine, Türk Merkez Bankasının 0,25 puanlık indirimini geri aldığını anlatan Özdebir, bunun telâfi edilmesi gerektiğini bildirdi.

Merkez Bankasının muhafazakar tutumu nedeniyle durumu iyi değerlendiremediğini savunan Özdebir, artık bu durumun iyi değerlendirilmesini istediklerini, çünkü ekonominin ciddî bir soğuma dönemine girdiğini öne sürdü.

Özdebir, elektrik zammı ile ilgili olarak da ‘’Türkiye’de elektrik fiyatları dünya ortalamasının çok üzerinde. Yapılması düşünülen yüzde 20-25 oranındaki ek zam, Türkiye’nin rekabet gücünü iyice kırmış olur” dedi.

/ ANKARA

14.11.2007


 

Bank Asya kârını yüzde 49 arttırdı

Bank Asya’nın 9 aylık net kârı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artarak 141 milyon YTL’ye ulaştı.

Bank Asya Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Banka’nın 2007 yılında da kârlı bir şekilde büyümeye devam ettiği ifade edildi. 2007 yılı 9 aylık büyüklük rakamlarına yer verilen açıklamada: “Bank Asya’nın 2006 yılı 9 aylık dönemde 94 milyon YTL olan net kârı, 2007 yılı aynı döneminde yüzde 49 artışla 141 milyon YTL’ye yükseldi. Yıl sonuna göre Bank Asya’nın özkaynakları yüzde 22 artışla 773 milyon YTL’ye, aktif toplamı yüzde 36 artışla 5.668 milyon YTL’ye, cari ve katılma hesapları yoluyla topladığı fonlar da yüzde 34 artışla 4.280 milyon YTL’ye yükseldi. Öte yandan Bank Asya’nın nakdi krediler toplamı 4.843 milyon YTL’ye, gayrinakdi krediler toplamı ise 7.001 milyon YTL’ye ulaştı” denildi.

Alt yapı çalışmalarına 2007 yılında da ağırlıklı olarak devam eden Bank Asya, aynı dönem içinde şube sayısını 118’e, personel sayısını da 3 bin 91’e yükseltti. Bank Asya, Konya, Mevlana ve Büsan’dan sonra Konya’daki 4’üncü şubesi olan Konya Ereğli Şubesi’ni bugün saat 14:00’de düzenleyeceği törenle hizmete açacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.11.2007


 

Para kurulu bugün toplanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bu yılın on birinci toplantısını bugün yapacak.

Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ile kurul üyesi İbrahim Turhan’ın katılması bekleniyor. Para Politikası Kurulu toplantısı, saat 13.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak yapılacak.

Bu arada piyasa, Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıda kısa vadeli faiz oranlarında 0,25-0,50 puan arasında indirim yapacağı beklentisi içinde.

/ ANKARA

14.11.2007


 

Döviz birikimi 100 milyar doları aştı

Türk halkının dövize dayalı tasarruflarının hacmi yılın ilk on ayında 18.1 milyar dolar artarak 101.1 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası, Hazine, BDDK, SPK ve Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinden yaptığı belirlemeye göre, 28 Eylül itibariyle 98 milyar 900 milyon dolar olan dövize dayalı yurt içi tasarruf hacmi, 2 milyar 154 milyon dolarlık artışla 26 Ekim itibariyle 101 milyar 54 milyon dolar oldu. Dövize dayalı tasarrufların 88 milyar 422 milyon dolarla en büyük bölümünü bankalardaki döviz mevduatı oluşturuyor. “Faizsiz bankacılık” olarak bilinen ve kâr payı esasına dayalı faaliyet gösteren katılım bankalarındaki döviz cinsi cari hesaplar ve katılım hesaplarının toplam tutarı da 5 milyar 695 milyon dolara ulaştı.

ON AYDA 18 MİLYAR DOLAR NET ARTIŞ

Yurt içi yerleşiklerin dövize dayalı tasarrufları yılın ilk on ayında yüzde 21.8 oranında 18 milyar 82 milyon dolar artış gösterdi. Bu dönemde en fazla artış 16 milyar 666 milyon dolarla döviz mevduatında gerçekleşti. Katılım bankalarındaki döviz hesaplarının da 1 milyar 667 milyon dolar arttı.

/ ANKARA

14.11.2007


 

Tedbir geldi, bütçe açığı hız kesti

Bütçe performansındaki bozulma sonrasında alınan tedbirler Ekim’de etkisini gösterdi. Merkezi yönetim bütçesi Ekim ayında 102 milyon YTL açık verdi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, aynı dönemde bütçe giderleri 14 milyar 254 milyon YTL, bütçe gelirleri 14 milyar 152 milyon YTL olarak gerçekleşti. Ekim’de faiz dışı fazla 1.8 milyar YTL oldu. Ekim’de 12.1 milyar YTL’lik vergi toplanırken, faiz giderleri 1.9 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. Ocak-Ekim döneminde bütçe açığı 12.3 milyar YTL oldu. 10 ayda bütçe giderleri 123.5 milyar YTL, bütçe gelirleri ise 155.9 milyar YTL olarak gerçekleşti. Faiz dışı fazla rakamı yılın 10 aylık döneminde 32.4 milyar YTL’ye ulaştı. Vergi gelirleri 123.8 milyar YTL olurken, faize 44.7 milyar YTL ödendi. 10 aylık sağlık harcamaları 5.1, tarımsal destekleme ödemeleri ise 5.2 milyar YTL oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu’na transfer tutarı ise 28 milyar YTL’ye ulaştı.

Ekim ayında harcama ve gelir artırıcı tedbirlerin olumlu etkilerinin görüldüğünü vurgulayan Maliye, son iki ayda bütçenin Ekim ayı performansına paralel gerçekleşeceğini ve yıl sonu hedeflerine ulaşılacağını ifade etti.

/ ANKARA

14.11.2007


 

IMF: Türkiye’de enflasyon yüzde 8,2 olacak

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlerine göre, Türkiye’de, TÜFE cinsinden enflasyon bu yıl yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken, bu oran, 2008 yılında yüzde 4,6 oranına gerileyecek.

IMF’nin “Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’’na göre, Türkiye, Yükselen Avrupa Piyasaları içinde, AB üyesi olmayan ülkeler grubunda yer alıyor. Rapora göre, Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) temelinde bu yıl yüzde 5, gelecek yıl da en az yüzde 5,3 oranında büyüyecek. Yine aynı raporda yer alan verilere göre, GSYH temelinde, Cari İşlemler Açığı bu yıl yüzde 7,5 oranında olurken, gelecek yıl bu oranının yüzde 7’ye gerilemesi bekleniyor.

IMF raporuna göre, Genel Hükümet Dengesi’nin, yine GSYH temelinde, bu yıl yüzde 0,8 oranında açık vermesi bekleniyor. Bu açık oranı gelecek yıl ise yüzde 0,5’e gerileyecek.

/ ANKARA

14.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri