Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İsrail engellemesin

Gazze ve Batı Şeria’da sanayi bölgeleri projesini bir an önce hayata geçirmek istediklerini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail tarafının projenin etkin işleyişi için üstüne düşeni yapması zorunluluğuna işaret ederek, bölgede üretilecek ürünlerin kolaylıkla sınır geçişlerinden çıkarak, İsrail limanları üzerinden tüm dünya pazarlarına açılabileceğinin garantisini almak zorunda olduklarını söyledi. Bu garantiyi almadan yatırımcıları ikna etmenin zor olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, İsrail’le “Ticaretin Kolaylaştırılması ve Güvenlik İşbirliği’’ anlaşması imzalamak durumunda olduklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gazze ve Batı Şeria’da sanayi bölgeleri projesini bir an önce hayata geçirmek istediklerini bildirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres ile Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile birlikte Ankara’ya gelen Filistin ve İsrailli iş adamları, Ankara Forumu kapsamında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Odalar birliğinde bir araya geldi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 4 Eylül 2007’de Doğu Kudüs’te yaptıkları 6. toplantıda, Gazze’ye ek olarak, Batı Şeria’da da sanayi bölgeleri kurulması konusunu gündemlerine aldıklarını hatırlattı.

İsrail tarafının projenin etkin işleyişi için üstüne düşeni yapması zorunluluğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bölgeden çıkan ürünlerin, kolaylıkla, sınır geçişlerinden çıkarak, İsrail limanları üzerinden tüm dünya pazarlarına açılabileceğinin garantisini almak zorunda olduklarını anlattı. Böyle bir garantiyi almadan, yatırımcıları ikna etmemizin zor olacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, İsrail tarafı ile ‘’Ticaretin Kolaylaştırılması ve Güvenlik İşbirliği’’ anlaşmasını imzalamak durumunda olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu konuda İsrail Cumhurbaşkanı Başkanı Simon Peres’in kendilerine vereceği desteğin, İsrail Savunma Bakanlığı nezdinde başlatmış oldukları görüşmeleri tamamlamalarına katkıda bulunacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, yer seçimi sürecini hızlandırmak amacıyla üç tarafın da temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturduklarını ve bu komitenin hazırlıklarını tamamlayarak ön fizibilite çalışmalarını başlattığını söyledi.

Sanayi bölgesi projesini biran önce hayata geçirmek istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu doğrultuda, bazı talepleri bulunduğunu belirterek bunlara ilişkin şunları söyledi: “Filistin tarafının biran önce yer seçimi sürecini tamamlamasını istiyoruz. Bu ne kadar önce yapılırsa, o kadar erken Filistinli kardeşlerimize istihdam sağlamaya başlayabileceğiz. Tüm diğer işler, arsa tahsisi konusunun açıklığa kavuşmasını beklemektedir.’’

Arsa tahsisinin ardından, Filistin Yönetimi ve TOBB-BIS arasında bir imtiyaz sözleşmesi imzalanacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu sözleşmenin, hem TOBB-BIS’in faaliyetlerini hem de o bölgede yatırım yapacak şirketlerin faaliyetlerinin yasal ve kurumsal çerçevesini de hazırlamayı amaçladığını belirtti.

Söz konusu sözleşme taslağının tamamlandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘’bir an önce Filistin tarafının da gerekli adımları atmasını bekliyoruz” dedi.

Ankara Forumu girişimine en başından beri destek veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bu projenin başarısında çok hayati bir işlevi olacağına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, ‘’Bildiğiniz gibi, projenin ilk etabında amacımız, Türkiye’den yatırımcı çekmek. Bu yatırımcıları ikna etmede, sayın cumhurbaşkanı da bizlere yardımcı olacak. İlk yatırım promosyonu toplantımızı, sayın Gül’ün himayesinde Çankaya köşkünde gerçekleştirmeyi istiyoruz’’ dedi.

SANAYİCİ BİRLİK BAŞKANLARI KONUŞTU

İsrail Sanayiciler Birliği Başkanı Shraga Brosh da yaptığı kısa konuşmada, Türkiye, Filistin ve İsrail arasında başlayan projenin çok önemli olduğuna işaret ederek, bu konuda 3 cumhurbaşkanının bir araya gelmesi ve imzalayacakları anlaşmanın ileriye doğru atılan adımların ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini söyledi. Brosh asıl barışın genç nesiller arasında gerçekleştirileceğini belirtirken, bu konuya da odaklanmaları gerektiğini bildirdi.

Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Hashem Elzogheir de, Filistin halkına uygulanan ambargonun kaldırılması dileğinde bulundu.

Elzogheir, yapılacak sanayi çalışmalarının binlerce Filistinliye iş sağlayacağını kaydetti.

/ ANKARA

14.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu tablo barış getirir mi?

  İsrail engellemesin

  Sınırötesi macera olur

  Gabar’da çatışma: 4 şehit, 9 yaralı

  Sınıra sevkıyat devam ediyor

  Emekli Tümgeneral: Dağdaki teröristi öldürmekle, terör bitmez

  Yayın yasağı bu sefer askerden geldi

  CHP, MHP’yi kızdırdı

  Genelkurmay'dan yalanlama

  Jetler, sınır ötesini bombaladı iddiası

  Ahmet Türk: Seçimle geldik, seçimle gideriz

  Çiçek: Babacan, muhalefete bilgi verecek

  WT: Türkiye’yi durdurmak çifte standarttır

  Kaçaklar TÜİK’i uğraştırıyor

  Milletvekillerine diyabet taraması

  Doğu'da kutup soğukları

  Uludağ’da 35, Kartalkaya'da 40 cm kar

  Doğuda çalışan doktorlar sıkıntılı

  Endüstri kirletiyor

  MEB, ‘çocuk kulüpleri’ açıyor

  Türkiye’de 6 milyon kişi şeker hastası

  Bilgi vermeyen kuruma ceza

  37 bin araçlık otopark hizmette

  Kurbanlıklarınızı çaldırmayın

  Sürücüler trafik kurallarını bilmiyor

  Dalgalara çözüm arayışı


 Son Dakika Haberleri