Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bursa’da Karagöz Hacivat festivali

Bursa Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 12’ncisini düzenlediği ‘’Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’’, Orhan Camisi önünde düzenlenen ‘’Karagöz Hacivat’’ gösterisiyle başladı.

Türk kültürünün geleneksel ögelerinin yaşatılması ve genç nesillerin kukla ve gölge oyununu yakından tanımalarının sağlanması amacıyla 5’i yabancı 16 ekibin katılımıyla düzenlenen festivalin açılışında, inşası sırasında Karagöz ve Hacivat’ın öldürüldükleri bilinen Orhan Camisi önünde, ‘’Karagöz Efsanesi Canlandırması’’ yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Recai Ekmekçi, Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM) düzenlenen festivalin açılış töreninde, Bursa’nın zengin kültür ve san’at hayatının birbirinden değişik festivallerle canlılığını koruduğunu söyledi.

Ekmekçi, ‘’Karagöz Hacivat efsanesinde ve gölge oyunlarının merkezinde artık Bursa olarak biz varız. Gölge oyunlarının kahramanlarının Bursalı olması, bunu daha da anlamlı kılmaktadır. Böyle festivaller, Bursa ile bütünleşen değerlerin geleceğe aktarılmasında büyük önem taşımaktadır’’ dedi.

Konuşmaların ardından, festivale katılan Üsküdar, Orhan Kurt, Metin Özlen, Mutlu ve Çekirge Karagöz Gölge Oyunu toplulukları gibi yerli grupların yanı sıra Polonya, Moldova, İran, Bulgaristan ve Tataristan’dan gelen ekipler, Bursa için özel olarak hazırladıkları gösterilerinden kısa bölümler sergiledi.

Ekipler, gösterilerini, 17 Kasım’a kadar Karagöz Müzesi, TKM, Kent Müzesi, Çocuk Sanat Evi, Barış Manço Kültür Merkezi ve Nilüfer Uğur Mumcu Sahnesi’nde sergileyecek.

/ BURSA

14.11.2007


 

Türkiye'nin Frankfurt'ta teması “hoşgörü”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin ‘’konuk ülke’’ olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye’nin hoşgörülü, yurttaşlarına bir ve eşit davranan bir ülke olduğunun anlatılması yönünde gayret gösterileceğini bildirdi.

Günay, Bakanlık olarak Türkiye’nin barışçı, hoşgörülü, özgürlükçü yüzünü dünyaya çeşitli vesilelerle, san’at faaliyetleriyle, kültürel alanlarda yaptığımız girişimlerle duyurmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin gelecek yıl düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarı’nda ‘’konuk ülke’’ olarak yer alacağını hatırlatan Günay, ‘’Gelecek yıl özel olarak Türkiye’nin hoşgörülü, geçmişten bu yana toplum içinde herhangi bir ayırım gözetmeksizin bütün yurttaşlarına bir ve eşit davrandığını, Türkiye’de düşünce ve anlatım özgürlüğü olduğunu ve bu özgürlüğün önündeki engellerin giderek kaldırıldığını anlatma konusunda özel bir gayret göstermek istiyoruz’’ dedi.

Bu yıl fuarda ‘’Bütün Renkleriyle Türkiye’’ sloganının kullanıldığını, gelecek yıl da bunun geliştirileceğini ifade eden Günay, fuarla ilgili hedeflerini şöyle aktardı:

‘’Bütün Renkleriyle Türkiye... Hangi etnik kökenden olursanız olun, hangi inanca bağlı olursanız olun ya da inançsızlığa, bu coğrafyada, bu coğrafyanın yurttaşı olarak kendinizi, birikiminizi, kültürünüzü, geleneğinizi, göreneğinizi ifade edebilirsiniz ve Türkiye olarak biz bunu içimizde saklı ve kapalı tutmayız, dünyaya da sunabiliriz. Özellikle bunu yapmaya çalışıyoruz ve bu yoldaki çalışmalarımız da önümüzdeki dönemde, yaşadığımız konjonktürün de bir miktar gereklerine uygun bir biçimde artarak devam edecek.’’

DÜNYANIN EN BÜYÜK KİTAP FUAR

Türkiye’nin konuk ülke olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı, 1949 yılından bu yana düzenleniyor.

Dünyanın en büyük kitap fuarı olan organizasyonda, sadece düzenlendiği tarihlerle sınırlı kalmayan faaliyetler yıl boyunca sürdürülüyor. Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’na 1989 yılından bu yana katılıyor. Fuar, 2008 yılında 60. kez düzenlenecek.

/ ANKARA

14.11.2007


 

San’at tadında kabak sergisi

Adanalı san’atçı Osman Eren, yeni eserlerini, hafta sonu açacağı ‘’sanat tadında kabaklar’’ sergisinde bu kez su kabağından yaptığı darbuka, yolcu uçağı gibi ilginç çalışmalarına yer verecek.

San’atçı Eren, 18 Kasım’da Adana Büyükşehir Belediyesinde açacağı sergisinde küresel ısınmaya dikkat çekmeyi amaçladığını, serginin küçük-büyük her kesime hitap edeceğini söyledi.

San’atçı, sergisinde ‘’Tweety’’ ve ‘’Nemo’’ gibi bazı çizgi film kahramanları ve hayvan çalışmalarıyla çocukların ilgileneceğini, Osmanlı motifleri taşıyan ve eski zamanlara ait bazı eşyaları işlediği çalışmalarının da büyüklerin ilgisini çekeceğini belirtti. Aralarında, su kabağından yapılmış darbuka, yolcu uçağı maketi, kuş kafesi gibi ilginç çalışmaların da bulunduğu 40 kadar eserin yer alacağı sergi, Adana Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonunda 18 Kasımda açılacak ve 23 Kasıma kadar ziyaret edilebilecek.

/ ADANA

14.11.2007


 

Semaya yükselen renkler ilginizi çekecek

Hat san’atçısı Eyüp Hattat’ın eserlerinden oluşan ‘’Semaya Yükselen Renkler’’ sergisi Ankara’da açıldı.

Armada Alışveriş Merkezi’nin sergi alanında san’atseverlerle buluşan serginin açılışına, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir ve Irak Türkmen Cephesi Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı’nın da aralarında bulunduğu dâvetliler katıldı. Serginin açılış kurdelesini Muratlı ile kesen Özdebir, Türklerin hat sanatına büyük önem verdiğine söyleyerek, bu mirasın yeniden canlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tuval üzerine akrilik çalışmalarıyla geleneksel Türk hat san’atına farklı bir yorum katan Iraklı Türkmen san’atçı Hattat’ın canlı renkleriyle dikkat çeken eserleri 25 Kasım’a kadar görülebilecek.

/ ANKARA

14.11.2007


 

Ankara’da LÖSEV yararına sergi

Bir elektronik posta grubu olan ‘’Ankaralı Gezginler’’in Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) yararına düzenlediği ‘’Gezgin gözüyle 2007’’ fotoğraf sergisi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açıldı.

Sergide, 64 üyenin 134 fotoğrafı yer alıyor. Bir çok ülkeden çeşitli fotoğrafların bulunduğu sergide, elde edilecek gelir, LÖSEV’e bırakılacak. Sergide geliri yine LÖSEV’e ait olacak, grup üyelerinin fotoğraflarından oluşan 2008 yeni yıl takvimi de satışa sunuldu. ‘’Ankaralı Gezginler’’in LÖSEV yararına ikincisini gerçekleştirdiği sergi, 18 Kasım Pazar gününe kadar gezilebilecek.

/ ANKARA

14.11.2007


 

Beyaz Melek'in galası yapıldı

Sanatçı Mahsun Kırmızıgül’ün senaryosunu yazdığı ve yönettiği ‘’Beyaz Melek’’ filminin galası yapıldı

İstinye Park Alışveriş Merkezi’ndeki galaya katılan Mahsun Kırmızıgül, filmi yönetmen koltuğunda parça parça izleyince ‘’keşke böyle çekmeseydim’’, ‘’keşke şunu yapmasaydım’’ gibi söylemlerin her zaman olduğunu, ancak filmi izledikten sonra etkisini hissettiğini söyledi. Kırmızıgül, ‘’Film yayına girdikten sonra korsanları sinema salonlarından çekiliyor. Bu nedenle bu filmde önlem aldık. Filmin korsanı çekilirse, hangi sinemadan çekildiği belli olacak’’ dedi.

‘’Filmde sizi en çok zorlayan şey neydi?’’ biçimindeki soruya Kırmızıgül, ‘’Bizi sadece iklim zorladı. Oyuncular bakımından ya da sahne olarak kesinlikle hiç zorlanmadık. Zaten bu kadroya diyecek birşey yok’’ cevabını verdi.

Sanatçı Erol Günaydın da duygusal bir eser olan filmin sonucunun da güzel olduğunu ifade ederek, bu filmde rol aldığı için mutluluk duyduğunu kaydetti.

/ İSTANBUL

14.11.2007


 

PTT'den, Mimar Sinan pulu

PTT, “Mimar Sinan ve Eserleri’’ konulu anma pulları ve ilk gün zarfını satışa sunuyor.

PTT Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, anma pulları ve bu pullara ait ilk gün zarfı, bugün PTT merkez müdürlüklerinde satışa sunulacak. Ayrıca, aynı tarihte “Mimar Sinan ve Eserleri 14.11.2007 İSTANBUL’’ ibareli ilk gün damgası, Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü Sirkeci PTT Merkez Müdürlüğü İstanbul adresinde kullandırılacak.

/ ANKARA

14.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri