Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Çocuk katili İsrail

Çocuklara Koruma-Filistin örgütünün yayınladığı rapora göre bu yılın ilk yarısında Batı Şeria ve Gazze’de 30 Filistinli çocuk İsrail ordusunun askerî eylemleri sebebiyle öldü.

Filistin’de İntifada’nın başlamasından bu yana öldürülen çocukların sayısı 882’ye yükseldi.

Rapor, protestolara katılan ya da taş atan çocuklara karşı ölümcül güç kullanımı, tutuklanmaktan kaçmaya çalışan veya İsrail’e geçmeye çalışan çocuklara yönelik ölümcül güç kullanımı, hedef gözetmeksizin yapılan bombardımanlar ve ateş açılmasını çocukların ölüm sebepleri arasında saydı. Öldürülen 30 çocuktan hiçbiri silâhlı değildi.

“İsrail savaş suçu işliyor”

Örgüt “Hayat hakkı bütün diğer insan haklarının gerçekleşmesi için temeldir ve İsrail’i de bağlayan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Sivil ve Medeni Haklar Sözleşmesi (ICCPR) ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle (ÇHS) güvence altına alınmıştır” dedi.

Bir ülkenin kendi güvenliğini tehdit eden durumlarda bile bireyleri keyfen yaşam hakkından mahrum bırakamayacağını vurgulayan örgüt, “Buna rağmen İsrail ordusu uluslararası insanî hukukun temel prensiplerini ihlâl etmeye devam ediyor” diye ekledi.

İşgalci bir güç olarak, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’de de temel insan hakları standartlarını koruma sorumluluğu var. Raporda listelenen cinayetlerin yüzde 40’ı İsrail’in 2002 sonrasında yeniden işgal ettiği yerleşimlerde gerçekleşti. Örgüt, raporda yer alan çocuklarla ilgili cinayetlerin İsrail’in savaş suçu işlediğini gösterdiğini vurguladı. İsrail’in bu ölümlerden sadece biriyle ilgili soruşturma açtığını belirten rapor, bu durumun İsrail hükümetinin sorumluluğunu yerine getirmekteki isteksizliğine işaret ettiğini belirtti.

/ KUDÜS

17.11.2007


 

Pakistan'da ara dönem

Pakistan’da 5 yıllık görevi süresini tamamlayan meclis feshedildi, ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadar ülke, geçiş hükümeti tarafından idare edilecek.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in geçici başbakan olarak Senato Başkanı Muhammedmiyan Soomro belirlediği ve Soomro’nun geçici başbakan olarak yemin edeceğini belirtmişti. Bu arada Pakistan muhalefet lideri Benazir Butto’nun da ev hapsi kaldırıldı. Pakistan’da Ocak başında yapılması öngörülen genel seçimleri düzenlemekle yükümlü geçici hükümetin Başbakanı ve eski Senato Başkanı Muhammedyan Sumro, Devlet Başkanı Pervez Müşerref huzurunda yemin etti. Bunun yanısıra Pakistan ordusu, ülkenin kuzeybatısındaki Sivat vadisinde kontrolü ele geçiren El Kaide yanlılarına karşı Çarşamba’dan bu yana giriştiği operasyonda yüz civarında militanı öldürdüğünü bildirdi. Eski başbakanlardan Butto da ocak seçimlerine ülkeyi götürecek geçiş hükümetini “kabul edilemez” buldu. Butto, “Diktatörlerle müzakere etmeyiz. Bizim stratejimiz, demokrasinin tesis edilmesinden ibaret” diye konuştu.

/ İSLAMABAD

17.11.2007


 

Annapolis sonuç getirmez

İslami Direniş Hareketi (HAMAS) Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Hamas’sız bir barışın olamayacağını ve Annapolis zirvesinden bir sonuç çıkmasını ummadıklarını söyledi.

Uluslararası Küdüs Buluşması çervesinde Feshane’de düzenlenen etkinliğe katılan Musa Merzuk Türkiye’deki basın mensuplarına bir açıklamada bulundu.

Türkiye’nin yardımlarına sonuna kadar inandıklarını ifade eden Merzuk, “Hamas Türkiye’nin Filistine yardımına saygıyla bakıyor. Siyasi olsun iktisadi olsun Türkiyenin Filistin’e desteği bellidir. Demokratik seçim olduktan sonra hükümeti tanıyalım diyen öncü ülkelerdendi.” dedi.

Hamas’sız bir barışın düşünülemeyeceğini ifade eden Merzuk, “Hamas kenarda duran bir örgüt değil. Son seçimlerde yüzde altmışaltı oy alan bir örgüttür. Bu çoğunluğa sahip demektir. Hem Filistin içinde hem Filistin dışınada hem de barış için hiçbir şekilde kenarda bırakılamaz. Hamas’a karşı

yapılan çağrıların hepsi boş çağrılardır. Çünkü artık Hamas Filistin halkı içinde köksalmıştır.” ifadelerini kullandı.

Annapolis görüşmelerine inanmadıklarını da ifade eden Merzuk, “Annapolis kongresi Filistin sorununu çözmek için değil. Herkes Filistin üzerine baskı uyguluyor. Bunun için de Annapolis’ten Filistin sorununu çözecek bir sonuç çıkacağını zannetmiyoruz.” dedi.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

17.11.2007


 

Demokratlar’dan Irak hamlesi

ABD Temsilciler Meclisi, Irak ve Afganistan’daki askerî operasyonlar için 50 milyar dolarlık kaynak aktarılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Demokratlar Irak’a mali kaynak aktarımını çekilme şartına bağlamak istiyor.

Bush, kaynak aktarımını Irak’tan çekilme şartına bağlayan bu tasarıya tepki göstermiş, Senato’dan da geçmesi halinde bunu veto edeceğini söylemişti. Tasarının, Senato’nun da onayını alabilmesi için gerekli olan 60 oya ulaşamayacağı tahmin ediliyor.

Bu yüzden, yasa tasarısının sembolik olacağı belirtiliyor. Ancak tasarı, Demokratlarla Beyaz Saray arasındaki gerilimi yeni bir noktaya taşıması açısından dikkat çekici. Tasarı, Irak’taki muharip birliklerin bir ay içinde çekilmeye başlaması ve bu sürecin Aralık 2008’de tamamlanmasını öngörüyor. Temsilciler Meclisi’nde 203’e karşı 218 oyla kabul edilen tasarı Bush’un bütün yıl için talep ettiği 200 milyar dolar yerine, sadece 50 milyar dolarlık kaynak aktarılmasını öngörüyor. Senato çoğunluk lideri Demokrat senatör Harry Reid, “Eğer Bush, yasayı veto ederse 50 milyar dolarını alamaz” dedi.

/ WASHINGTON

17.11.2007


 

Bangladeş’te kasırganın bilânçosu ağır

Bangladeş kıyılarını vuran şiddetli kasırgada ölenlerin sayısının 242’ye yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, tropikal Sidr kasırgası sebebiyle sahil kentleri Patuakhali, Barguna ve Jhalakathi’nin sular altında kaldığını belirterek, 242 kişinin yıkılan evlerin enkazı altında kalarak öldüğünü, felaket bölgesiyle iletişim hatlarının kesildiğini söyledi. Başkent Dakka’dan bir hükümet yetkilisi ise kasırgadan yaklaşık 700 bin kişinin etkilendiğini ifade ederek, ölü sayısının yükselebileceğini kaydetti. Bangladeş’de 1970 yılında meydana gelen kasırgada 500 bin, 1991 yılındaki kasırgada ise 143 bin kişi ölmüştü.

/ DAKKA

17.11.2007


 

İran’dan çift taraflı tavır

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran’ın nükleer programı hakkında işbirliği yaptığını, ancak hâlâ uranyum zenginleştirdiğini bildirdi.

UAEK’nin İran ile ilgili raporunda, İran’ın geçen Ağustosta kabul edilen çalışma programı çerçevesinde geçmişteki nükleer faaliyetleriyle ilgili bilgiyi sağladığı kaydedildi. Raporda, ancak İran’ın BM Güvenlik Konseyi tarafından talep edilen uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığı ve Natanz nükleer tesisinde 3 bin santrifüjle bu faaliyetini sürdürdüğü ifade edildi. Diplomatlar, İran’a karşı olası BM yaptırımlarının niteliği ve zamanlamasının, dünya liderlerinin UAEK ve Tahran ile yakın zamanda diyalog içinde olan AB yüksek temsilcisinin raporlarını nasıl değerlendireceğine bağlı olacağını belirtiyor.

/ VİYANA

17.11.2007


 

İngilizler göç ediyor

Independent gazetesi manşetine İngilizlerin ülkelerinden başka yerlere göçlerinin artışını taşıdı.

Gazetenin manşetine konu olan yeni bir araştırmaya göre, yurt dışında yeni bir hayata başlamak için ülkelerini terkeden İngiliz vatandaşlarının sayısı rekor düzeylere ulaşmış durumda. Günde neredeyse 600 İngiliz ülkeden ayrılıyor. Daha iyi maaş ya da daha sıcak iklim koşullarıyla cezbolan ve daha iyi yaşam standardı arayarak ülkeden ayrılan İngiliz vatandaşlarının sayısı geçtiğimiz yıl 207 bini buldu. Yerleşmek için en çok tercih edilen ülkeler Avustralya, İspanya ve Fransa... Bunları Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda izliyor.

/ LONDRA

17.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri